Yhteiskunnasta Muutama sana

Vaaliennuste - voittaako Perussuomalaiset?

Tuoreet kyselyt kertovat hentoisista käänteistä puolueiden kannatuksissa. Ennakoivatko ne yllätyksiä toukokuun vaaleissa?

 

Varsinainen uutinen syyskuun kannatuksista on, että Perussuomalaisten kannatus nousi toista kuukautta 10 % vauhdilla. Kaksi kuukautta on sangen epävarma todiste käänteestä, mutta koska haluamme leikitellä asioilla, teemme niin.

 

Toinen uutinen oli demareiden nousun jatkuminen kolmatta kuuta. Oliko se vain edeltäneen notkahduksen korjaus?

 

Taustaa. Yksi taustailmiö kannattaa huomioida kannatuksia arvioidessa. Jo aiemmin oma huomioni kiinnittyi "kannatuskupliin". Puolueet ovat kukin vuorollaan nauttineet yhtäkkisesti nousseesta korkeasta kannatuksesta, mutta hyvin usein hype hiipuu 1,5 vuoden sisällä. Verrattaessa silmämääräisesti 2000-luvun alun kannatuksiin, 2009 alkaen kuplat ovat olleet selvästi suurempia ja ehkä niitä on useamminkin. Yksinkertaisin syy vahvaan "kuplailmastoon" lienee netin ja somen parempi kyky välittää politiikan uutisia ihmisille.

 

Tällä hetkellä kuplakannatuksesta nauttivat SDP ja Vihreät. Molempien kuplat ovat kypsyneet jo poikkeuksellisen pitkään, noin 1,5 vuotta. Kuplien lisäksi on syytä huomioida myös pidempiä trendejä. Voivathan kuplat ollakin uusia kestäviä trendejä.

 

2000-luku on nähnyt muutaman ison trendin. SDP:n kannatus lähti laskuun helmikuussa 2006 ja saavutti pohjanoteerauksensa heinäkuussa 2014. Keskusta koki vastaavan, alamäki alkoi huhtikuussa 2007. Vuoden 2011 vaalien romahduksen ohitettuaan puolueen kannatus oli pitkän ajan trendin mukaisesti laskenut 16 prosenttiin (-9 %-yksikköä). Siitä alkoi kahden kuplan siivittämä nousu ja nyt ollaan 20,5 % kannatuksessa. Kokoomus puolestaan koki Kataisen aikana hoitajien palkkalahjuksesta alkaneen pitkän korkeasuhdanteen, mutta sen eväät oli syöty neljässä kuudessa vuodessa.

 

Iso trendi oli tietenkin Perussuomalaisten nousu, jonka yksi kulminaatio oli syyskuussa 2015. Perussuomalaiset romahtivat kuukaudessa saman verran kuin Keskusta 2011. Romahdus ei kuitenkaan ole korjaantunut yhtä nopeasti. Väyrysen vankkurit keräsivät 2011 kannattajia takaisin ja perussuomalaiset eivät päässeet hallitukseen. Perussuomalaisilla vastaavaa kampanjointia ei ole ollut, eikä ole nousuakaan.

 

Ennuste. Aiempiin perusteisiini vedoten ennustan SDP:n notkahtavan vaaleihin mennessä. Pakkolakikupla on jo niin vanha, että se alkaa unohtua pettyneiltä. Ehkä demarit tiedostavat tämän ja ovat alkaneet hyökätä kaksin käsin luodakseen uusia (pienempiä) kuplia. Siinä pelissä ei tyylipisteitä ole jaettu, mutta sitäpä se on politiikka ollut. Kannatusta syövät myös muut puolueet, jotka terästävät kampanjointiaan. Oman osansa sipaisee Perussuomalaiset, joka tuntuu aina saavan kuplan aikaiseksi juuri vaalien alla ja niiden jälkeen. Uhkakuvia on siis ilmassa.

 

Perussuomalaisille povaan nousua, koska pakkolakipettymys alkaa jäädä taakse uusien asioiden tullessa vastaan. Kannatus nousee tyypilliseen tapaan vaalien lähestyessä. Jos parin kuun 10 % nousu jatkuu maaliskuulle, kannatus on 16 %. Näin ei kuitenkaan voi suoraan ajatella. Tilastoitu kannatus näet mittaa eduskuntavaalien kannatusta ja etenkin Perussuomalaisten kohdalla kuntavaalit tuovat harvempien ehdokkaiden takia vähemmän ääniä.

Neljä vuotta sitten puolue sai 12,3 % äänistä, mikä oli noin 4 %-yksikköä vähemmän kuin edeltävien kuiden eduskuntavaalikannatus. Paikallisyhdistykset ovat kehittyneet neljässä vuodessa, valtuutetut ovat tunnetumpia ja ehdokkaita saataneen jonkin verran entisten lisäksi, joten ero eduskuntavaalikannatukseen tuskin on neljää prosenttiyksikköä. Veikataan kolme. Täten kunnallisvaaleissa äänistä tullee Perussuomalaisille 13 %. Uhkana ennusteelle on melko mahdollinenkin nousun hidastuminen.

 

Vihreiden kuplalle ennustan loppua demarien tapaan. Ehkä kannatus on vaaleissa 11 %. Puolueen nykyinen kannatus on muuten 2000-luvun alun tasolla. Sillä välin se oli ensin 10 % ja sitten 9 %. Suurin syy nykyiseen hypeen on Perussuomalaisten menestys ja nousu hallitukseen. Vihreät on nähty vastavoimana, se pitänee uusia kannattajia mukana. Vasemmisto taitaa olla nousemassa vuosien 2007-15 matalasuhdanteestaan. Keskustalle ja Kokoomukselle ennustan samaa kannatusta kuin nytkin, mutta prosentin päälle, koska niin ne saivat viimeksikin.

 

Tulokset:

21,5 % - Keskusta

18,0 % - Kokoomus

17,0 % - SDP

13,0 % - Perussuomalaiset

11,0 % - Vihreät

  9,0 % - Vasemmistoliitto

  4,5 % - RKP

  4,0 % - Kristillisdemokraatit

  2,0 % - Muut

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Reijo Jokela

Mitä järkeä on noilla valtakunnallisilla luvuilla spekuloida, kun ne eivät mistään kerro. Eihän sillä ole kaupungin Esim. Kokoomuslaisille mitään merkitystä, vaikka Kokoomus saavuttaisi valtakunnallista historiansa parhaan tuloksen, jos oman kaupungin valtuustoon ei pääse yhtään Kokoomuslaista.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Väärin. Ne kertoo valtakunnallisesta kannatuksesta. Kun ruuvaat vannetta löysemmälle, huomaat ettei tarvitse ottaa niin vakavasti, kuten kirjoituksessani viittasin. Tosiasiassa vaaleihin on aikaa puoli vuotta ja monenlaista voi tapahtua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Taitaa nuo Perussuomalaisten ehdokasmäärät jäädä vieläkin pienemmiksi, kuin viimevaaleissa joissa puuttui 4000 ehdokasta, joten näivettyminen on jo näkösällä.
PiiripomoTeurjärven kolumni enteilee lisääntyvää hajannusta puolueessa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ennustat näivettymistä sen perusteella, että sinusta tuntuu siltä. Tuntuuko sinusta siltä, koska toivot sitä? Toivominen ei mitenkään lisää tapahtuman todennäköisyyttä saati ennusta sitä. Jos kyse on muusta kuin toiveesta, kerro perusteluita. Omani kerroin jo.

Teurajärven juttu oli oululaisille tyypillinen hyökkäys omia kohtaan. Leimallista jutulle oli väittää tietävänsä. Oma tulkintani puolueesta on poikkeava, joten hänen epämääräiset väitteensä eivät ole minulle uskottavia. Ehkä on jäänyt jotain vaille ja nyt kostaa. En tiedä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Luoja on huono velkamies. Mielenkiintoista seurata kuinkakauan Teurajärvi säilyy jäsenenä Persuissa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #7

Hyvä kysymys. Perusteita puoleen ja toiseen on. Ehkäpä pysyy, pikaiseen hän ei lähtene mihinkään. Huonoa nyt oli, että hän olisi voinut pistää palautteensa sisäisesti, kanavia on. Hän kuitenkin ryllää julkinetissä, vaikka varsin hyvin pitäisi tietää, ettei sitä suvaita.

Toinen ongelma viestissä on syytökset. Aina, jos ihmisiä syytetään, pitäisi pystyä rajaamaan syytetyt ihmiset mahdollisimman hyvin ja yksilöimään syytökset. Nyt molemmat jäivät tulkinnan varaisiksi. Siinä meni monta syytöntä samaan kaivoon syyllisten kanssa. Lisäksi tampattiin leimakirveellä kevyin rantein koko puolue kyseenalaiseksi. Voi siinä joku miettiä, että mitä tuo puolueessa tekee.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Mikko, samainen Teurajärvi väittää minun tulleen erotetuksi PS-puolueesta, mutta minkäänlaista dokumenttiä, ei hän eikä kukaan muukaan ole esittänyt.On selvää, kun henkilön poliittinen kokemus rajoittuu siihen, että jaksoi viikonajan päivystää pyytämättä puolueen teltalla Pohjois-Suomen messuilla. Nyt on ainakin julkinen näkyvyys varmistettu.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Yksi semanttinen pikkuhuomio. Kun muut puoleet käyvät kannatushuipussaan, kyseessä on kirjoittajan mielestä kupla, mutta PS:n kohdalla kyseessä onkin trendi. Eipä siinä mitään, kyllähän omiinsa saa uskoa, mutta mielestäni PS:n jytkyyn ja siihen mitä sen jälkeen on tapahtunut samainen kuplan määritelmä sopii paremmin kuin hyvin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kalevi, en purkanut kuplia jutussa sen tarkemmin. Olen tehnyt sen aiemmin. Minulla on kannatuskäyrät vuodesta 2000 alkaen ja niistä näkee itse kukin mikä on kupla ja mikä ei. Joka tapauksessa ei voi sanoa juttuni perusteella, että puhuisin puolueeni kohdalla trendeistä ja muiden kohdalla kuplista, koska sellaiseen ei ole tarpeeksi tietoa.

Käyriä tässä nyt katsellessa voi sanoa Perussuomalaisilla olleen kuplansa 2011 ja (ehkä) 2009 ja 2007-08. Myös 2003 oli jonkinlainen kupla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset