Yhteiskunnasta Muutama sana

Median ja persujen sota

Somessa Soinia ja Perussuomalaisia on lyöty lujaa. Pohdin tässä syitä siihen ja mitä tuleman pitää.

 

Vuosi sitten syksyllä tapahtui se odotettu ja pelätty. Perussuomalaisten kannatus romahti puoleen. Hallitus oli julkaissut pakkolait ja turvapaikanhakijat rynnivät rajan yli. Voi sanoa, että kohtalo iski Perussuomalaisia heti kättelyssä ja kovaa.

 

Sipilän ja Kokoomuksen linjana oli alentaa palkkakustannuksia. Hallitus oli enemmän tai vähemmän pakotettu pakkolakeihin, kun työmarkkinajärjestöt eivät saaneet alennuksista päätettyä. Pakkolaeilla jyräämisestä maksumieheksi päätyi hallituksessa vähemmistössä oleva Perussuomalaiset. Armopisteitä ei ollut jaossa. Asiat olivat sitä miltä näyttivät: Perussuomalaiset ajoivat duunareiden palkkoja alas. Demarivetoinen työväenliike, EK:n suurella myötävaikutuksella, sai saamattomuudellaan hallituksen työväen puolueen kannatuksen romahtamaan.

 

Pakkolait pamautettiin julki pahalla hetkellä. Perussuomalaisten kannattajat olivat saaneet ensimmäistä kertaa puolueensa hallitukseen ja odotukset olivat korkealla, nyt asiat muuttuisivat. Tulikin kylmä suihku. Toiveikkuudesta on pitkä pudotus petetyksi. Kun on kerran petetty, palautuuko luottamus enää koskaan?

 

Tilannetta pahensi EU. Toukokuussa 2015 Junckerin johdolla liki toivotettiin tervetulleeksi ihmisiä köyhemmistä maista. Kreikka päästi tulijat Makedoniaan kesäkuussa ja heinäkuussa Italiasta haettiin turvapaikkaa yli puolet aiempaa enemmän. Muutto lähti lapasesta.

 

Viimeistään elokuussa tulijat kansoittivat Tanskan ja Ruotsin rajoja. Syyskuussa Ruotsista haki turvaa 24000 ihmistä, kun huhtikuussa hakijoita oli ollut reilu 3000. Tanskassa hakemukset olivat lisääntyneet viidestä sadasta 2700:aan.

 

Ruotsi alkoi "muiluttaa" turvapaikanhakijoita Suomeen. Kun Suomesta turvaa haki huhtikuussa alle 300, syyskuussa määrä räjähti 11000:een. Tulijoiden vaelluksesta oli varoitettu etukäteen, mutta Suomenkin hallitus sisäministeri Orpon johdolla oli housut kintuissa, kun alkoi tapahtua.

 

Mielestäni olennaista on, mitä määrille tapahtui sen jälkeen ja se onkin mielenkiintoista. Ensimmäisenä Euroopassa turvapaikkahakemusten määrä romahti Makedoniassa. Oli kesäkuu 2015. Seuraavana toimi Unkari rakentamalla aidan rajalleen, niinpä hakijoiden määrä romahti syyskuussa. Lokakuussa alkoi tapahtua Irlannissa ja Suomessa, turvapaikanhakijoiden määrät romahtivat. Joulukuussa saivat samanlaisia tuloksia aikaan muut Pohjoismaat.

 

Toisin sanoen, Suomi sai vaelluksen rajoilleen torjuttua kolmantena maana Euroopassa. Vain osa ansiosta on Suomen. Joulukuussa 2015 määrät romahtivat näet uudelleen, kun Ruotsi ja Tanska aloittivat rajatarkastukset ja saivat oman rajaliikenteensä hallintaan. Joka tapauksessa maaliskuusta 2016 alkaen Suomesta on hakenut turvapaikkaa yhtä harva kuin ennen siirtolaiskriisiä. Kutsun tässä tulijoita siirtolaisiksi, koska ennakoidusti kaksi kolmesta ei saisi turvapaikkaa ja on siten tulkittavissa muin syin matkustaviksi.

 

Lopputulema siirtolaiskriisistä kuitenkin on, että Suomeen tuli väkilukuun nähden turvapaikanhakijoita viidenneksi eniten Euroopassa. Yksi syy siihen on se, että hallitus oli vasta saatu kasaan ja eduskunta passitettu kesälomalle, kun siirtolaispommi oli jo tikittämässä. Suurtyöttömyydestä kärsivän maan päättäjillä oli riittävästi tekemistä omankin maan ongelmissa kuin etsiä uusia rajojen takaa. Ruotsi oli varmasti myös yksi ongelma. Tumman sävyisen menneisyyden omaava maa on brändännyt itsensä poikkeuksellisen maahanmuuttomyönteiseksi. Me heti sen naapurissa saimme nyt maksettavaksemme siitä politiikasta osan, kun "kaikki" suuntasivat Ruotsiin.

 

Monet kriittiset halusivat syntipukin. Koska Perussuomalaiset oli profiloitunut kireän maahanmuuttopolitiikan kannattajaksi, päinvastoin tapahtuessa oli puolue helppo nähdä syyllisenä ja petturina. Vaaleissa myrkkyä niellyt oppositio ja media ottivat tilanteesta kaiken irti. Maahanmuuttokriittinen kansa saatiin pettymyksessään kiihotettua Perussuomalaisia vastaan. Puolueen johtajasta tuli antisankari.

 

Soini saa edelleen kuraa niskaansa sama minne somessa katseen kääntää. Soinin syytä ovat muun muassa väärät ministerinpaikat, vaikka sivusta katsoen ministerit itse näyttävät valinneen postinsa. Ministereiksi puolestaan on valittu suoraviivaisesti puheenjohtajisto, mikä itsessään ei ole heikko lähtökohta. Ainakin se on demokraattista, ovathan puheenjohtajat jäsenistön valitsemia. Soinin syytä on siirtolaiskriisikin, vaikka varsinaiset virheet tekivät aivan muut. Soini nähdään kuitenkin pääsyyllisenä, koska antoi muiden tehdä virheitä.

 

Kaiken aikaa media rummuttaa lehtimyyntiäänkin edistääkseen "pahan" hallituksen leikkauksista. Mainitsematta tai vähälle huomiolle jäävät veronkorotukset pääomille ja suurituloisille eläkeläisille sekä pieneläkeläisille annetut rahat. Sekään ei kiinnitä paljoa huomiota, että valtiovarainministeriön 6 miljardin leikkausvaatimukset ennen vaaleja imaisivat mukaansa Kokoomuksen ja vaalien jälkeen myös Keskustan. Leikkauksia ei kuitenkin ole tehty. Päinvastoin ne ovat olleet toistaiseksi vaatimattomia. Jopa korkeakoulut saavat tutkimusrahaa edelleen enemmän kuin muutama vuosi sitten, vaikka julkisuudesta toisin voisi ajatella. (En siltikään pidä leikkauksia tarkoituksenmukaisina, keskustelun mittakaava on kuitenkin hämärtynyt.)

 

Media ja oppositio vedättävät kansaa sata nolla. Monelle maahanmuuttokriittiselle ennen epäluotettava vihervasemmistolainen toimittaja onkin nyt ollut luotettava lähde hallitusta haukuttaessa. Vaikea on monelle ollut tunnustaa sitä, että liian harva äänesti Perussuomalaisia ja puolue joutui siksi vasta kakkospuolueeksi ja vähemmistöön hallituksessa. Lisäksi moni (entinen) kannattaja vaatii kohtuuttomasti. Hallitus on ollut alle puolitoista vuotta työssä ja melkein kaikki pitäisi olla ratkaistuna jo nyt.

 

Kaiken jälkeen Perussuomalaisten kannatus on jämähtänyt melko vakaasti 10 prosentin alle. Petetyksi itsensä kokeneet tuskin pian palaavat. Jos haluaa uskoa kannatuksen nousevan entiselleen tai puoletkaan nykyisestä, täytyy tehdä jotain. Toiveajattelu ei vie eteenpäin. Ennen siihen oli varaa, mutta tuulet ovat kääntyneet. Kuntavaaleissa kannatus on varmasti nykyistä parempi, mutta neljän vuoden takainen saavutus voi jäädä toteutumatta. Kannatus ei uskomalla nouse vaan teoilla. Mitä ne teot sitten voivat olla?

 

Median ja persujen finaalierä on alkamassa. Media on toistaiseksi voittanut Perussuomalaiset sodassaan. Puolue hoipertelee kehässä. Samalla puolueen kannattajakunta on poikkeava ja sitä on vaikea saada kiinni. Kun media lisäksi antaa nuivasti puolueen saavutuksille tilaa ja mutta runsaasti ikäville asioille, puolue ei saa haluamaansa viestiä (entisille) kannattajilleen. Poikkeava kannattajakunta ja poikkeava mediasuhde vaativat poikkeavia keinoja. Tänä päivänä oma viesti kannattaa välittää monenlaisia kanavia pitkin, etenkin somessa, suoraan ihmisille, voimalla. Tapaus Trump on yksi ilmentymä sellaisesta. Jos sellainen ei onnistu, herää kysymys onko sylkykupiksi päätyneellä Soinilla enää mahdollisuutta nostaa puoluetta. Puolueella on kauhea työmaa kääntää lukemattomat haukut nurin satojen tuhansien vastahakoisten suomalaisten mielissä.

 

Kuntavaalit saattavatkin onnistuessaan vahvistaa Soinin asemaa vuosiksi eteenpäin. Epäonnistuneiden vaalien jälkeen puolueen sisällä tullaan taatusti selvittelemään räväkästi miksi niin kävi. Soini varmasti tajuaa tämän kaiken.

 

Tietolähde: http://www.lucify.com/turvapaikanhakijat-euroopassa/

 

PS. Kriisinhallintaveteraanien pitäisi vihdoinkin päästä jatkossa kuntoutukseen. Törkeä häpeä on nyt toivottavasti korjattu.

Muutos: lisätty maininta pääomien veronkorotuksesta 14.11. 20:12.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Kuntavaalit saattavat onnistuessaan", miten niillä on mahdollisuus onnistua, kun ehdokkaitakaan ei saada täyttämäärää, viimevaleissakin puuttui 4000 ehdokasta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Paikoin ehdokashankinta on edennyt suorastaan hyvin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Paikoin, mutta kuinka kokonaisutta ajatellen, viimevaaleissakin puuttui 4000 ehdokasta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #11

Mitään oikeaa tietoa ei tietenkään ole. Veikata voi. Arvelen itse, että ehdokasmäärä lisääntyy. Perusteluna se, että osa ns. vanhoista jatkaa ja rinnalle tulee uusia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #12

Olkaa vahvat uskossanne, sitä on enemmän, kuin sinapinsiemmenen verran !

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kuntavaaleissa on hyvät mahdollisuudet onnistua, kun pidämme rivit suorina emmekä ala panikoimaan. Lupasihan hesarin teettämä kalluppi viimekuussa jo melkein 10 prosentin kannatusta. Elikkä ei niin kaukana edellisten kuntavaalien kannatuksesta ja silloin saatiin melkoinen kuntajytky.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Unohdin kiittää Mikkoa hyvästä blogista. Kiitos!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seppo, lyhyet rivit on helppo pitää suorana, Ouluunkaan ei saada täyttämäärää ehdokkaita ja Kärsämäelle ei viimevaalientapaan saada 26 ehdokasta.
Tulee varmaan kuntia joissa ei ole yhtään ehdokasta.
Toivotan teille kuitenkin jaksamista vähenevin voimin.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Hallitus on ollut alle puolitoista vuotta työssä ja melkein kaikki pitäisi olla ratkaistuna jo nyt."

Niin, populismi perustuukin lupauksille joita ei voida toteuttaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kalevi, ikäsi puolesta taidat olla nähnyt aika monet vaalit ja tiedät miten kansa vaalilupauksien uskottavuuteen suhtautuu. Se maine ei ole PS:n kylvämää, kun ei puolueella ole hallitustaivaltakaan ollut.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vaaliohjelma ja hallitusohjelma ovat eri ohjelmia. Puolassa Laki ja oikeus-puolue sai yksinkertaisen enemmistön maan parlamenttiin ja pystyy näin ollen toteuttamaan vaaliohjelmaa.

Perussuomalaiset pyrkivät toteuttamaan yhdessä sovittua hallitusohjelmaa, joka on monien kompromissien tulos. On täysin ymmärrettävää, että moni on saanut ”herneen nenään”, mutta näin on nyt vain elettävä. Yli 50 %.n kannatuksella Perussuomalaiset olisivat päässeet vasta noudattamaan sitä ohjelmaa, jonka he ovat luvanneet vaaliohjelmassaan. Tämä on syytä pitää mielessä. Vaalitulos ratkaisi ja demokratia toimii näin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mikolta ihan rehti blogi.

Soin joutunut syntipukiksi. Näinhän siinä käy, kun puolue on profiloitunut Soinin puolueeksi. Soini omilla muisteloillaan on sitä pöngittänyt SMP:n raunioilta lähtien. Sitä pöngitti myös ennen vaaleja käymänsä työväestölle, eläkeläisille ja vähäosasisille suunnattu sloganismivaalikampanjansa. Mediassa ja muuallakin. Joka osoittautui monelta osin puutaheinää jargoniksi.
Minäkin diggasin Soinia, kun hän ja puolueensa lupasi verohelpotuksia
meikäläiselle eläkeläisellekin. Kun tuli viime vuoden veropäätös, niin ne helpotukset haihtuivat savuna ilmaan. Mistä ne helpotukset koostuvat, kun eläkkeen pienuudesta johtuen en ole maksanut valtionveroa viime vuonna euroakaan?
En ihmettele PS-puolueen kannatuksen romahtamista. Ensin kansalle uskotellaan asioita, jotka myöhemmin osoittautuvat pelkäksi huulenheilutteluksi. Kansa on ottanut opikseen ja tänä päivänä tietää.
PS-puolueen kannalta valitettavaa. Se vallan kammareissa olo jatkossa taitaa olla kivisen tien takana?
Vanhojen puolueiden seurassa "vanhaksi puolueeksi" profiloituneen PS:n siivet kantavat tulevaisuudessa huonosti vallan huipulle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No kyllä kuuluu lyödä ja lujaa, se on lehdistön ja median tehtävä, ja kaikkinainen valittaminen eriarvoisesta kohtelusta on turhaa.

Varmasti kohdellaan persuja kovemmin kuin muita, mutta kyllä ne puheet ja esiintyminenkin on ollut provosoivaa.

Hallitukselle annetaan arvosana neljän vuoden välein, vielä on aikaa saada asioita tehdyksi. Opposition pitää huutaa ja valehdella, sitähän te itsekkin teitte.

Kansa sitten päättää kuka oli äänten arvoinen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset