Syyrian kansannousun syistä – totta vai tarua?

Jyrki Kasvi esittää, että Syyrian sota olisi ensimmäinen ilmastonmuutossota. 2011 alkaneen sodan osasyynä olisi ollut Venäjän 2010 kuivuuden nostama viljan hinta. Samoin väitetään, että Syyriassa kärsittiin poikkeuksellisesta kuivuudesta, mutta mitä kertovat viralliset tilastot?

 

Aihe sisältää niin monta kuvaajaa, etten kaikkia tähän levitä. Joka tapauksessa Maailmanpankin tilaston mukaan Venäjällä ei ollut kuivuutta, mutta sillä tiedolla ei ole merkitystä, koska vain laajan Venäjän vilja-aittojen sadanta ratkaisee. 2011 viljan hinta kyllä nousi Venäjällä 37 prosenttia (Russia/Wheat). Hinta oli tosin ollut sitäkin korkeampi jo 2007-08. Silloin olivat Syyriassakin tuottajahinnat nousseet rajusti.

 

Olivatko Syyrian 2008 hinnan nousun (40 %) takana maan huonot sadot? Eivät olleet (kuva 1). 2008 oli kyllä syväkin notkahdus, mutta niitä on aina ollut. Yleisesti muistanemme, että menneen nousukauden lopulla lukuisat raaka-aineiden hinnat olivat erittäin korkealla (esim. teräs).

 

Huomaamme kuitenkin kuvasta 1, että Syyriassa on tuotettu erittäin hyviä satoja 90-luvun alusta alkaen. Mitä silloin tapahtui? Syyrian öljyntuotanto sattumoisin kolminkertaistui juuri niinä vuosina. Ehkäpä öljyn tuoma vauraus toi traktoreita ja tekniikkaa pelloille. Vuodesta 1994 alkaen maassa on myös ollut lämpimämpää (kuva 2). Koska samaan aikaan sadot ovat olleet ennätykselliset, ei kuumempi lämpötila ainakaan vaikuta niitä näkyvästi haitanneen (se on toki voinut peittyä viljelyn tehostumisen alle).

 

Syyriassa sataa entiseen malliin (kuva 3). 2004-08 maassa oli kyllä pitkä kuivien vuosien kausi. 1981-86 oli vuotta pidempi, mutta helpompi kuivuus. Vielä kuivempia vuosia oli 1990, 1993 ja 1999. Lopputulema on, että Syyriassa todella oli varsin kuivia vuosia ja vieläpä useita. Kuivuuden viimeistä vuotta lukuunottamatta sadot olivat silti ennätystasoa.

 

Väestönkasvua on myös selitetty Syyrian ongelmien syyksi. Väestö kasvoi maassa 2,7 %/v vuosina 1990-2007. Samana aikana sadot kuitenkin kasvoivat selvästi enemmän, 11,7 % vuodessa, joten oma tuotanto ennemminkin kuroi maata omavaraisuutta kohti. Jotain kuitenkin tapahtui finanssikriisin vuonna 2008, kun väestönkasvu notkahti historiallisen alas (0,7 %) ja kääntyi tappiolle. Maa todella oli jo kriisissä vuosia ennen kansannousua. Kuluttajahinnat olivat nousseet melkein 8 % vuosittain 2005 alkaen.

 

Joten…

Viljan hinta Syyriassa nousi korkeaksi ennen Venäjän kuivuutta, joten se kuivuus ei syy hinnan nousuun ole. Syyrian viljantuotanto nousi puolella samaan aikaan öljyntuotannon kanssa 90-luvun alussa ja pysyi korkealla 2013 saakka. Maassa on satanut 2000-luvulla kuten ennenkin, on ollut aiempaa kuumempaa 25 vuotta ja vilja kasvaa. Eniten nostetta kansannousuun lienevätkin aiheuttaneet hintojen nousu ja arabikevät.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu