Yhteiskunnasta Muutama sana

Lähiöitä on itsenäistymässä Ruotsista

Raportin mukaan Ruotsissa on 15 aluetta, missä poliisin on vaikea tai mahdoton toimia. Alueilla rikokset sovitaan ryhmien ja perheiden kesken. Voi myös kysyä, mikä asema sharialla on lakina, varmasti merkittävä vähintäänkin epävirallisena tapana, kuten poliisien raportti viittaa.

 

Alueilla on tietenkin vahva islamilainen ja usein arabialainen kulttuuri. Väistämättä siihen on sekoittunut ruotsalaistakin kulttuuria, kuten oletettavasti ruotsin kielen taito. Televisiosta luultavasti katsellaan aivan muita kuin ruotsalaisia kanavia ja alueella pärjättäneen usein muilla kuin ruotsin avulla.

 

Maailmassa on muitakin esimerkkejä vastaavasta. Jo kauemman aikaa sitten oli Hong Kongin ja Kiinan välissä ei kenenkään maa. Sen pienen siilon olivat täyttäneet ihmiset möhkälemäisen monikerroksisen hökkelikyhäelmän kanssa (sikäli, kun tv-ruudusta käsitystä sain). Siellä hallitsivat rikollisjengit, joilla oli jonkinlainen yövartijavaltion rooli ja ympäristö oli vaarallinen ja epäterveellinen muutenkin. Se touhu loppui, kun alue jyrättiin maan tasalle, sikäli kun tiedän. Hong Kongin liittäminen Kiinaan taisi olla ratkaiseva käänne.

 

Ruotsissa talot on rakennettu Ruotsin kamaralle, joten ympäristö on sikäli ruotsalainen. Arvaan kuitenkin, että varjovaltioiden kehittyminen ainakin syvimmälle rikollisvaltaan vajonneilla alueilla jatkuu. Ehkäpä lopulta Ruotsi maksaa tukia alueille ja sen ihmisille entiseen malliin mutta enää ikään kuin lunnaina tai vuokrana, koska alueet eivät maksa veroja Ruotsille, saati mihinkään. Muussa mielessä alueet saattavat olla de facto itsenäisiä. Joitain vertailukohtia (muttei yhtäläisiä verrokkeja) ovat Euroopan pikkuvaltiot, kuten Vatikaani, San Marino ynnä muut. Yksi vertailukohde on 1990 Moldovasta itsenäistynyt, mutta tunnustamaton - ja varsin tuntematon - Transnistria.

 

Ruotsilla on hankala pulma ratkaistavana. Vain päättäväisyydellä se ratkeaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onhan niitä etnisiä kaupunginosia USA täynnä.
Ruotsin ongelma on että se on niin vihattu amerikan ystävä muslimien silmissä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ongelmaa vähätellään, norjan yleisradioyhtiön dokumentti väittää alueita olevan 55, vaikka nyt julkisuudessa puhutaan 15:sta.

http://mvlehti.net/2016/07/21/rinkeby-norjalainen-...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen päättäjille tekisi oikein hyvää herätä sieltä torkkupeiton uumenista ja mennä vaikka sinne Rinkebyhyn tutustumaan tilanteeseen, jonka vastuuton rajojen aukipitäminen on välillisesti aiheuttanut. Eikä Svenskejä voi ainakaan syyttää kotouttamistoimien vähäisyydestä, ruotsalaiset kun ovat tosissaan yrittäneet auttaa tulijoita kaikin mahdollisin keinoin.

On asunnot, koulutus, toimeentulotuet ja sosiaalihuolto, työharjoitteluunkin pääsee, jos vaan tahtoa piisaa. Lähes päivittäin saa Ruotsin uutisista lukea eriasteisesta terrorista ja ilkivallasta näillä em. alueilla.

Mitä muuta vielä pitää tulijoille tarjota, että rikollinen toiminta lakkaa ja se odotettu integroituminen yhteiskuntaan alkaa ?
Maahantulijoiden integraation asemasta paikalliset integroivat itsensä ulos omilta alueiltaan ja näiden alueiden eriytyminen vain pahenee. Entiset lähiöt muistuttavat jo mafian hallitsemia alueita.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Odotan kieli pitkänä kuka tulee ekana kieltämään koko asian tai pistämään sen ruottalaisten omaksi syyksi. Ja juu toi 15 kpl kirjopesty määrä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ovat itsenäisiä kun tuottavat omat sähköt ja vetensä ja palvelunsa. Eli lähinnä joko keskiaikalarppaavat tai romantisoivat amerikkalaista gangsta-kulttuuria, koska eivät parempaankaan kykene ilman helvetinmoista kasaa rahaa ja satoja vuosia aikaa.

Ei tuollaisessa muuta ongelmaa ole kuin se, että syytetään syyttömiä ja syyttömät myös maksaa sen ja kärsii siitä. Mutta BKT nousee, kun rikotaan, poltetaan, sammutetaan ja korjataan - jos vaan lainaa irtoaa.

Jaakko Häkkinen

Aiempi Ruotsin poliisin raportti puhui yli 50:stä alueesta, mutta ehkä niitä on nyt niputettu. Ruotsin poliisi tuskin on saanut niitä takaisin hallintaansa - se vaatisi jo armeijaa. Armeijan tehtävähän on turvata valtion suvereniteetti omalla alueellaan, eli kotoutumattomat arabimaailman maista tulleet "hädänalaiset" roistot saisi jyrätä pois sieltä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

On niitä alueita muuallakin ilman lähiöitää, joten kannattaisi miettiä, mikä on se pohjasyy.
http://yochicago.com/a-map-of-chicagos-no-go-zones...
https://wordpress.philau.edu/thevoice/2016/04/the-...
http://www.bbc.com/news/uk-13140013

Chicagossakin asia muuten päättäväisyydellä ratkesi kertaalleen jo vuosikymmeniä sitten.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

No mustillahan se on USA:ssa rasismi se syy. Ruotsissa on takuuvarmasti rasismi kanssa syypää. Rasismin torjumisessa tehokkain väline on raha ja positiivinen erityiskohtelu. Monikulttuurisuus ja kohtaamiset vähentävät rasismia - niitä saa rahalla ja väestönsiirtopolitiikalla. En tiedä onko niitä jo Ruotsissa kokeiltukin.

Voi olla, ettei rahaa ole käytetty tarpeeksi ja tulokset ovat siten jääneet vähän heikoiksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Barry Mayson kertoo kirjassaan Langennut enkeli siitä, miten keskiluokkainen, perheellinen ja autoteollisuudesta palkkansa ansaitseva nuori mies ajautuu rikolliseksi. Syy on yksinkertainen. Mayson vit...ntuu keskiluokkaiseen elämäntyyliin ja haluaa elämältään enemmän. Hän ostaa moottoripyörän ja ajautuu Hells Angels jäseneksi.

Tämä on eräs esimerkki siitä, että kotoutumiseen ei riitä pelkästään asunto ja työpaikka, jos kotoutuja ei henkisesti ole valmis keskiluokkaiseen elämään.

Tama seikka, eli halu saada arvostusta, valtaa ja rikkauksia on keskeinen monissa vähemmistökulttuureissa.

Halutaan olla ja elää kuin gangsterit. Ajaa mersulla, levitellä rahaa, pitää kaunista naisystävää.

Rinkeby itsessään ei tarjoa vastinetta tälle unelmalle.

Ruotsi on haalinut näitä "meillä on oma unelma" ihmisiä jo siinä määrin, että he rikkovat jo räikeästi ruotsalaista unelmaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tuo on varmasti osa asiaa kyllä. Kyse ei ole pelkästään keskiluokasta, vaan myös siitä, että alistuu yhteiskunnassa vallitseville arvoille. He katsovat ruotsalaisia miehiä ja ajattelevat, että "Ei vitussa!".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset