Yhteiskunnasta Muutama sana

Sipilä - viimeinen yritysjohtaja ministerinämme

Muutamat toimittajat tonkivat innolla Sipilän taustoja. Aihe on herkullinen, koska hän on ennen omistanut kaikenlaista ja hänen sukulaisensa omistavat edelleen. Kaikki löydöt ovat tyhjää täynnä mutta herravihainen kansanosa nielaisee syötteineen jokaisen.
 

Jahti lienee jo sinetöinyt sen, ettei kukaan toinen yritysjohtaja tulee enää koskaan asettumaan ehdolle eduskuntaan saati suostuvan ministeriksi. Toiset pitävät sitä ilouutisena miettimättä lainkaan, että johtajien paikan ottavat luultavasti poliittiset broilerit. Niitä samoja nämä iloitsijat kirosivat vielä 1,5 vuotta sitten. Sillä ei ole merkitystä, koska vain laukaukset (syytökset) merkitsevät. Osumilla ei ole väliä saati onko ampumisessa mitään järkeä.

 

Samat aatteeltaan ilmeisen punertavat toimittajat, jotka tätä "omistavaa luokkaa" jahtaavat, voivat olla niitä suvakkeja, joita iloitsijat kritisoivat, kun uutisen aiheena on maahanmuutto. Käyn lyhyesti Sipilä-kohuja läpi:

 

Valtionyhtiö tilaa kilpailutuksen hankintaansa yksityiseltä yritykseltä. Kilpailutuksen tuloksena yksityinen yritys päätyy tulokseen, jossa kannattavin vaihtoehto on hankkia kuljettimien rakenteita yritykseltä, josta pääministeri joskus omisti pienen palan. Hänen lapsensa omistivat edelleen 5 % ja yritys oli sukulaisten pyörittämä. Sama firma oli toimittanut aiemminkin valtionyhtiölle. Sipilän johdolla valtionyhtiölle myönnettiin lisärahaa ja sitä summaa yritettiin linkittää kyseiseen kauppaan. Mitä jos olisi pitänyt veikata ennen lisärahan myöntämistä ja tietämättä Sipilän Katera-kytköksistä, että antaako valtio Terrafamelle rahaa? Itse olisin selviönä vastannut, että antaa. Sipilä on tehnyt riskisijoituksia ennenkin, miksei nyt kun kaivoksen tuotanto on nousussa.

 

Jäljelle jäi kuitenkin hassu linkitys: yritys, johon Sipilällä ei ollut osaa eikä arpaa, kilpailutti yrityksen, johon Sipilällä ei ollut osaa (mutta sukulaisilla), niin että sukulaisten yritys voitti. Tämän olisi pitänyt epäilijöiden mukaan ratketa Sipilän myöntämällä rahalla. Ikään kuin kaivos olisi seissyt tumput suorina rahaa odottamassa, vaikka samaan aikaan on vaativa tuotannon ylösajo menossa. Kyllä tässä huudettiin sutta, jota ei tullut. Valitettavasti media onnistui maalaamaan väärän kuvan asiasta lukemattomien mieliin. Se ei lähde enää koskaan pois.

 

Sitten Sipilän lasten (ja tuttavan) pienellä siivulla omistama Chempolis päätti lähteä myymään suomalaista osaamista maailmalle. Valitettavasti matkan järjesti valtio, joten taas epäiltiin suu vaahdossa, että Sipilä olisi päättänyt osallisista, vaikka matkalle vain ilmoittaudutaan. Tietämättömät toimittajat päättivät taas valehdella.

 

Sitten journalisti huomasi, että Chempolis-teknologiayrityksellä on talousvaikeuksia (mikä ei ole harvinaista, kun uutta tekniikkaa kehitetään) ja että Sipilän lapset omistavat sitäkin pienen palan (Sipilä omisti sellaisia yrityksiä). Kun Fortum ja yksityinen yritys päättivät sijoittaa firmaan, epäiltiin kai taas Sipilän käskeneen (Fortumia), vaikka yritys suunnitteli hanketta ennen Sipilän ministeriyttä. Tässä kannattaa ehkä muistaa Sipilän linjaus: on kokeiltava enemmän. Valtionyhtiöiden, valtion ja kuntien tulee suosia uuden tekniikan investointeja. Nyt Fortum tekee niin, rahaa on.

 

Syytökset ovat herkullisia, koska kulissien takaisista puheista ei kukaan ulkopuolinen tiedä. Niinpä epäilyt jäävät ilmaan ja maine saadaan lokaan ikuisesti.

 

Asiat näyttävät siltä, miltä toimittajat haluavat niiden näyttävän. Tuntuu varmasti hienolta pitää käsissään sellaista valtaa. Rahvas rovion ympärillä hurraa ja uhrit hikoilevat ja katsovat sinne minne toimittaja haluaa.

 

Politiikan tulevaisuus onkin siten poliittisten broilerien. Heidän tehtäväksi jää pelastaa maa, muut eivät halua samaan riepotteluun ja edellisillä ei ole muuta vaihtoehtoa. He eivät pelasta maata, sillä siihen on jo ollut aikaa. Työttömyydestä puhuttiin 10 vuotta, kunnes se unohdettiin ja alettiin puhua työurista. Lopputulema on, että Suomi on ollut 25 vuotta, neljänneksen itsenäisyydestään, suurtyöttömyyden maa. Silti "työttömyysjärjestelmässä" on vakavia puutteita. Sivutoimisesta opiskelusta rangaistaan, ilmaistyötä tehdään massiiviset määrät, eivätkä tekijät työllisty. Jos toimittajat olisivat puineet niitä ongelmia samalla tarmolla kuin Sipilän välillisiä kytköksiä, olisi kai järjestelmään enemmän tehtykin. Jos Nokia olisi suunnitellut kännykköitänsä yhtä vähän ja verkkaisesti, firma olisi kuopattu jo 90-luvulla.

 

Me saimme tämän. Kiitos toimittajille ja broilereille. Pilasitte maan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Asiat ovat todellakin sitä, miltä ne näyttävät.

Olen jo aiemmin todennut, että kuka järkevä ihminen viitsii lähteä politiikkaan. Tuohon voi vain lisätä, että varsinkin, jos olet menestynyt liike-elämässä tai muuten olet hyvässä taloudellisessa asemassa, älä missään tapauksessa osallistu julkisesti yhteiskunnalliseen toimintaan.

Niin mielelläni kuin olisinkin Lepomäen nähnyt Kokoomuksen puheenjohtajana, niin hänelle taisi olla henkilökohtainen onni, että hän on liian suorapuheinen.

Hatunnosto Sipilälle. Minä olisin jo aikoja sitten todennut, että on sitä hauskempaakin tekemistä kuin saada paskaa niskaan joka suunnasta. Toisaalta Keskustan kenttä näyttää kuitenkin pääosin olevan edelleen puheenjohtajansa takana, joten se tietenkin kannustaa kestämään.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Jo neljännes vuosisataa sitten, kun Fortum oli Neste, sillä oli hommissa ainakin yksi henkilö päätoimisesti etsimässä sijoituskohteita toimintaansa jotenkin liittyvien start-uppien joukosta. Eli ei tässä Chempolis-keisissä mitään ainutlaatuista ole,

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Oli Nesteen hallituksessa valtion edustajana päättämässä optioistakin politikot Kepusta. Vanhanen ja Karpela.
Niistähän on porua ollut vuosia.
Sattukin niin että Talousvaliokunnan Pj Pekkarinenkin totesi Fortumin voivan itse päättää hallituksessaan optioista.

Se kuinka veronmaksajat hyöty tuosta onkin jo toinen asia.
Lilius tulee hyötymään myös SOTE . Attendon kautta.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Suosittelen yhden kerran; järjestelmä.....

Politiikka on aihe, johon tämä "tehokkuus" ei kuuluisi!

Perustelen.

Nykyisin mitataan jatkuvasti puolueitten kannatuslukuja. varsinkin oppositiossa täytyy olla johtajan koko ajan hereillä: lähtö koittaa, jos luvut eivät ole kohdallaan: etsitään virheitä ja sidonnaiksuuksia tekijöistä. Päätöksen lopputulos on sivuseikka. Vahvoja "nahkurin orsilla tavataan" johtajia tarvittaisiin ja myös tukijoita tälläisille johtajille! Ollaan tulos tai ulos tilanteessa, kuten liike-elämässä!
Osalle journalismista on tullut tästä tehokkuudesta kilpailukeino pysyä mukana. Tieto liikkuu "harmaalla alueella"!

Mutta me ihmiset "ostamme sensaatioita".
Myönteinen uutinen ei kiinnosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset