Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomi 100 ja suurtyöttömyys 25 - politiikan haaksirikko

Niin se vain on aika rientänyt ja vallitseva suurtyöttömyys on kestänyt neljänneksen itsenäisen Suomen historiasta. Vuodesta 1992 alkaen työttömiä on aina ollut vähintään reilusti yli 200.000, kun sitä ennen noin 150.000.

 

50-vuotiaat ovat eläneet jopa koko uransa suurtyöttömyyden Suomessa. Ns. laaja työttömyys -luku kertoo joka viidennen olevan työtön. Joka viides ja joka kuudes on ollut koko ajan työttömänä. On viisasta varautua henkisesti ja taloudellisesti siihen, että omasta työurasta 6-8 vuotta voi mennä työttömänä velkaantuessa.

 

Mitä poliitikot ja virkamiehet ovat tehneet? Vastaus tuntuu hämmentävältä, kun miettii tarkemmin. Suomalainen työttömyysturva ja työttömyyden hoito ovat lapsenkengissä. On hämmästyttävää, että vielä 25 vuoden suurtyöttömyyden jälkeen valtion vastuulla olevat "työttömyysjärjestelmät" ovat pahoin lasten tautisia. Luojan kiitos Nokialla oli enemmän intohimoa kännykoiden suunnitteluun.

 

Tosiasiallisesti työttömyysturvaa ja muita liitännäisiä järjestelmiä ei ole kyetty kehittämään ollenkaan tilanteen vaatimalla tavalla. Jos opiskelet uuden ammatin, saatat sivutoimisena opiskelijana pudota kaikilta tuilta pois. Opintorahalle päätyessäsi tuet romahtavat 40 %. Alunperin opintoraha on oletettavasti tarkoitettu nuorille, joiden elämisen menot ovat alemmat kun ei ole autoa (jota työtön tarvitsee usein työn takia), lapsia tai asuntoa. Silti samaa tukea sovelletaan keski-ikäisiin, vaikka tiedetään ettei se riitä. Ainoat perustelut ovat lyhytnäköisiä: sillä säästää ja opiskelijan tulee ottaa itse vastuuta opintolainalla. Eikö sitten työttömänkin pitäisi ottaa vastuuta ja "työttömyyslainaa"? Työttömyys tuottaa opiskelua paremmin - joissain tapauksissa. Opiskelu on riski.

 

Toki hyvääkin on tehty: jos ehdot täyttyvät, ansiosidonnaisella voi opiskella ja palkkatukea maksetaan työsuhteen alussa. Tienatakin voi kolmisen sataa kuussa ilman rankaisua. Kyllä valtio on armollinen.

 

Paljon on kuitenkin korjattavaa. Pätkätöitä tekevät voivat joutua rahavaikeuksiin työttömyystukien maksatuksen takia. Te-toimistoista on potkittu paljon porukkaa (mikä kuulostaa aivan järjettömältä). Vasta nyt on oppisopimuksen kaltainen koulutussopimus tulossa, mikä ehkä lisää sellaisen suosiota. Sivutoiminen yrittäjyys on työttömyyskorvausten kuolema.

 

Hommasta paistaa läpi, ettei kokonaisuutta, eikä yksityiskohtia ole tarkasteltu. Kykyä ja kiinnostusta on täytynyt puuttua. 25 vuotta on ollut erittäin hyvä syy olla kykyä ja intoa, mutta ei. Yksi sieltä, toinen täältä on korjattu silloin tällöin. Työttömän polkua tulisi tarkastella prosessina eli yritysmaailman termein asiakkaan näkökulmasta. Työttömyyden hoidon korjaamista voi miettiä projektina, joka alkoi 25 vuotta sitten. Se on edelleen aivan liian pahoin kesken. Se on latistavaa. Se on politiikan haaksirikko. Sen tulee johtaa kysymykseen: miksi tässä on epäonnistuttu? Miksi yritykset tekevät tuotteistaan ja palveluistaan mutkattomia muutamissa vuosissa mutta valtio ei neljännesvuosisadassakaan?

 

Valtion tapa toimia kuvaa pakko-oireista persoonallisuushäiriöistä ihmistä:

Pakko-oireisessa persoonallisuudessa on korostunut järjestyksen, täydellisyyden ja kontrollin tarve joustavuuden, avoimuuden ja tehokkuuden kustannuksella. Henkilö on ylitunnollinen ja joustamaton moraalisissa ja arvoihin liittyvissä asioissa, keskittyy korosteisesti yksityiskohtiin, sääntöihin ja aikatauluihin ja omistautuu työlle harrastusten sekä ystävyyssuhteiden kustannuksella.

Hänen on vaikeaa delegoida tehtäviä muille ja hän kykenee työskentelemään toisten kanssa vain omilla ehdoillaan. Usein henkilö on jäykän saita ja itsepäisen säästäväinen.

 

Pakko-oireinen valtio sekä kyvyttömät ja haluttomat poliitikot ovat näyttäneet mihin pystyvät. Kauniit juhlapuheet, joita vuosikymmeniä sitten vielä kuuli, eivät jalostuneet teoiksi. Mennyt ei ole tae tulevasta, muttei se huono ennustekaan ole. Tämän hetken tulos on hävettävän huono. Yritysmaailmassa potkut olisi tulleet jo 90-luvulla. Toivottavasti seuraavat 25 vuotta ovatkin 2,5 vuotta. Voitaisiinko vihdoin kääriä hihat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Niin se aika rientää ja leipäjonot jotka syntyi-93 yhä pitenee.
Työttömiä oli tuolloin 534 000.

Nyt:
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli marraskuun lopussa yhteensä 328 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 13 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 400:lla.
-Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 12,5 prosenttia, joka on 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Työnhakijoiden kokonaismäärä lisääntyi
Työttömiä työnhakijoita 14 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin
Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa 7 000 enemmän kuin vuosi sitten

Entisiä Aktiivitoimissa lokakuu oli 142 000

Nyt kun Kepu,kok,Ps keksi Perusturvan niin mikähän oli idea?

Vain nimi muuttui perusturvasta/toimeentulotuesta.
Myös se on vasteekkeellinen tuki työtä vastaan.+toimeentulotuki.

Enää puuttu nuo loput 328 500 työtöntä Aktiivitoimiin verovaroilla niin työllisyys on 100%
Kun ½ miljoonaa tekee ilmaiseksi töitä ,palkoista jää verot saamatta.Niin velallako se hallitus Kelaan rahat hankkii edm."palkkoihin ?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.K:"Hommasta paistaa läpi, ettei kokonaisuutta, eikä yksityiskohtia ole tarkasteltu. Kykyä ja kiinnostusta on täytynyt puuttua. 25 vuotta on ollut erittäin hyvä syy olla kykyä ja intoa, mutta ei. "

Kirjoituksesta ei itselleni selviä mihin suuntaan kirjoittaja haluaisi meitä työttömiä potkia, mutta jos sama linja kuin PS-puolueella työttömien/vähäosaisten kohtelussa, niin sitten tiedossa.

Jos kuitenkin tarkoitus etupäässä pohtia sitä miksi maassamme työttömyyspolitiikka ontuu pahasti, niin uskoisin suurimman syyn siihen löytyvän siitä ajatusmallista, että olemme "laiskoja, luusereita, pinnareita, eikä meille saisi antaa ilmaista rahaa".

PP voi kertoa tarkemmin miten homma etenee, mutta kaikki mittarit(hänen omat tilastonsa/linkkinsä) näyttävät että mitä vähemmän annetaan, sitä paremmin työttömät työllistyy ja maamme talous raketoi.

Vastikkeellinen sosiaaliturva siis päivän sana. Kun saan n.600€/netto käteen kuussa "tekemättä mitään" ja sen vaihtaa siihen, että tulen lakaisemaan lehdet aamuin/illoin polultasi, että sinulla parempi kulkea, niin vaje pienenee ja taloutemme kasvaa.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

"PP voi kertoa tarkemmin miten homma etenee, mutta kaikki mittarit(hänen omat tilastonsa/linkkinsä) näyttävät että mitä vähemmän annetaan, sitä paremmin työttömät työllistyy ja maamme talous raketoi."

Suku- ja etunimi etukirjain kaima on ihan oikeassa talouden suhteen. Kuitenkin pakotettujen ihmisten elämänlaatu tuskin tulee paranemaan ja kuten sanot niin työt pakotetuilla tuskin ovat mitään oikeasti tuotteliasta työtä.

Ongelmana meillä tuskin on laiskuus vaan lähinnä kateus ja sen mukana tuomat ongelmat. Köyhät eivät esim. halua, että kukaan heidän kavereistaan rikastuisi, koska tällöinhän heidän kaveristaan tulisi kadehtittu ja vihattu rikas ja tämän takia heidän rikastuminen pitää estää kaikilla mahdollisilla tavoilla. Yhteiskuntakin on viritetty toimimaan täsmälleen samalla tavalla.

Ongelmat saataisiin ratkaistua helposti toisten rikastumisen sallimisella ja yhteistyöllä, jolla avitettaisiin myös toisten rikastumista. Kun kaikki olisivat lopulta rikkaita, niin meillä ei olisi köyhiä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

PP:"Suku- ja etunimi etukirjain kaima on ihan oikeassa talouden suhteen"

Paskanmarjat se mitään oikeassa on. Sen mielestä kaikki tulonsiirrot pois ja työttömiltä varsinkin. Sitä kautta sitten kaikki menee töihin ja kaikilla on kivaa.
Minua nyppii isosti tuo "kateus", mitä laitetaan joka paikkaan. Kun itselläni edelleenkin se 600/kk netto, ja arvostelen useastikin vaikkapa wahlroosia, niin helppoa sanoa että "son kateellinen". Ihan oikeasti voin kuitenkin tässä vakuuttaa, että osia en tämän "toverin" kanssa vaihtaisi.
Met emme kaikki voi olla rikkaita, son varma. Otetaan "nalleilta" pois ja jaetaan sitä meille vähempiosaisille, sitä kautta taloutemme nousee. Jos yhdellä on miljoonakertaamiljoona, ja toisella satanen, niin kummalle antaisit viiskymppisen ja kumman kautta se menisi kiertoon?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #11

"Paskanmarjat se mitään oikeassa on. Sen mielestä kaikki tulonsiirrot pois ja työttömiltä varsinkin. Sitä kautta sitten kaikki menee töihin ja kaikilla on kivaa."

Tuollaisessa skenaariossa tuskin kaikilla olisi kivaa. Kuten kirjoitin, niin köyhempien elämänlaatu tuskin nousisi ja osa heistä joutuisi oikeasti näkemään nälkää ja mahdollisesta menehtymään aliravitsemukseen.

Kuitenkin valtion talous tuolla saataisiin kuntoon. Talous siis saataisiin pystyyn, mutta maksettava hinta olisi tuossa liian kova. Eli vaikka PP on talouden suhteen oikeassa, niin en kannata tuota mallia, koska se ei ole inhimillinen.

"Minua nyppii isosti tuo "kateus", mitä laitetaan joka paikkaan. Kun itselläni edelleenkin se 600/kk netto, ja arvostelen useastikin vaikkapa wahlroosia, niin helppoa sanoa että "son kateellinen"."

Tarkoitin kateudella ihan muita köyhiä, enkä rikkaita. Näen siis ongelmana sen, että köyhyys on kuin kuminauha, joka nykäiseen köyhän alkutilanteeseen, jos tämä erehtyy tekemään vähäänkään töitä. Kuminauhan nykäisykin kirpaisee aina vähän ja tällä opetetaan köyhiä olemaan enemmän passiivinen kuin aktiiivinen.

Tuo kuminauha on siis se ongelma ja se mitä tuolle voisi tehdä, olisi tuon kuminauhan katkaiseminen. Kuminauha itsessään on syntynyt kataudesta ja tuomasta idioottimaisuudesta.

"Otetaan "nalleilta" pois ja jaetaan sitä meille vähempiosaisille, sitä kautta taloutemme nousee. Jos yhdellä on miljoonakertaamiljoona, ja toisella satanen, niin kummalle antaisit viiskymppisen ja kumman kautta se menisi kiertoon?"

Kun "nalleilta" otetaan kaikki pois ja heidän varat jaetaan muille, niin noiden "nallejen" varoilla saisi tuskin puolta vuotta pitempään paremman elämän heitä köyhemmille. Mitä sitten tehdään, kun "nallejen" rahat on käytetty? Tuossa siis tapetaan ne kuuluisat lypsylehmät, että saadaan vähäksi aikaa lihaa maidon sijaan. Sitten kun liha loppuu, niin alkaa nälkä taas kurnia ja tällä kertaa ei ole maitoakaan luvassa ja nälkäkuolema alkaa uhkaamaan. Onhan tuo tietysti oikeudenmukaisempi kuin PP:n ehdotus. Tuossa mallissa ei pelkästään köyhät joutuisi nälkäkuoleman partaalle vaan se koskisi kaikkia.

"Met emme kaikki voi olla rikkaita, son varma."
Jos me kaikki emme voisi olla rikkaita, niin nykyistä elintasoa ei tuolla logiikalla koskaan olisi pystytty saavuttamaan. Rikkaus ei ole nollasummapeliä. Siltä osin kun se on, niin sen voisi helposti globalisaation avulla vyöryttää muiden maiden maksettavaksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Työttömyysongelma johtuu hallituksien kyvyttömyydestä pitää Suomi kilpailukykyisenä. Sisäinen devalvaatio näyttää olevan mahdottomuus eikä ulkoista uskalleta lähteä hakemaan. Mitään todellisia leikkauksia ei tämäkään hallitus ole kyennyt tekemään, siirrellyt vähän taskusta toiseen ja ottanut lisää velkaa. Suomalaisten ostovoima tulee vain tippumaan veronkorotuksien takia eikä elinkustannustasoa haluta laskea.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Devalvaatio söisi entisestään ihmisten ostovoimaa? Toki se toisi vientiyrityksille jotain hyötyä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Devalvaatio söisi entisestään ihmisten ostovoimaa?"

Katsot ongelmaa lyhytnäköisesti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ongelma on myös se Perustulo.
Se ei synnytä työpaikkoja yrityksissä.Ei tuo verotuloja palkoista jos perustulolla pakotetaan ilmaistyöhön.

Köyhimpien tukia se vähentää entisestään. Tuloja saaville se on puhdasta tuloa,ilmaiseksi.

Periaatteesta Perustulo= Veronmaksaja maksaa itse veroissaan itselleen Perustuloa.

Täytyy olla läpeensä kiero joka tuon on keksinyt ehtoineen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Joo samasta aiheesta eräs keskustelija tällä alustalla on kirjoittanut jo puoli vuosikymmentä.

Työttömyys kaikkine oheiskuluineen ei ole pelkästään meno. Pitää muistaa, että se on tässä mittakaavassa myös suunnattoman suuri menetetty tulo.

Edellisen hallituksen taaperrus oli surkuhupaisaa seurattavaa. 2011 ja vielä sen jälkeenkin usko euroon oli järjetöntä. Visiot ja samalla odotukset ja päätökset perustuivat yksinomaan siihen, että euro ja keskusjohtoinen eurooppa luovat vakautta ja hyvinvointia. No se on nähty ja siksi on hämmästyttävää, että tietyt piirit vieläkin ovat rähmällään rysselin suuntaan vähintään kuusi kertaa päivässä.

Globaalissa maailmassa ei muuten pärjää..... Sisämarkkinoita ja kotimaisuutta on pidetty vitsinä, vaan sitähän se ei ole. Vasta nyt niiden merkitystä on alettu taas arvostamaan työllistäjänä.

Nyt kokeiltava perustulomalli ja pätkätöihin liittyvät uudistukset ovat askel eteenpäin, mutta mutta vain askel. Pääasia on se, että ratkaisuja ei betonoida, vaan niitä on pystyttävä muuttamaan tilanteen mukaan. Työn tekeminen ja ennenkaikkea tarjoaminen on pääasia, maali.

Jokainen miettiköön mielessään niinkin yksinkertaista asiaa kuin olohuoneen pöytää, meinaan jos sellaista on hankkimassa. Ostanko sen kansaivälisestä jättiyrityksestä ja kokoan itse vaarantaen avioliittoni/mielenterveyteni vai teetänkö sen paikallisella puusepällä ja maksan 100-150 euroa enemmän.....joka on ihan kohtuullinen ero kun vertaa pinnoitettua lastulevyä tai lakattua massiivipuuta.

Sisämarkkinat tai kotimainen tuotanto pitää nostaa podiumin korkeimmalle paikalle. Se ei onnistu ellei jokainen suomalainen osallistu kannustamaan kisassa. Jos työllistämme suoraan vaikkapa 150 000 henkeä tämän avulla. Aika iso raha varsinkin kun se on menetetty meno.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Lainaus:
Edellisen hallituksen taaperrus oli surkuhupaisaa seurattavaa. 2011 ja vielä sen jälkeenkin usko euroon oli järjetöntä

Edellisten ja sitä edellisten hallituksiahan nyt itse kepu ja kok korjailllle.Vai mitä? Kepu-03-11 ja kok-11-15

Usko Euroon kun ei liity mitenkään siihen.Valtio Suomi teki sopimukset ja Valtio Suomi on olllut EU ja EMUN jäsen 1.1-95 lähtien.
Kansan antamalla luvalla kun se sanoi KYLLÄ lokakuussa-94.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kansan antamalla luvalla kun se sanoi KYLLÄ lokakuussa-94."

Jätät törkeästi huomioimatta että sossujen Lipponen törkeästi valehteli kansalle että eurosta tulee oma kansanäänestyksensä. Mikäli euro olisi liitetty EY-äänestykseen kansa olisi sanonut ei koko sopparille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset