Yhteiskunnasta Muutama sana

Erdogan ylitti rajan - ISIS:in perillinen?

Erdogan meni retoriikassaan sellaisen rajan yli, mitä ei tulisi johtajan ylittää. Hän lausui rasistisesti "eurooppalaiset ympäri maailman eivät voi kävellä turvallisesti kaduilla, jos Eurooppa jatkaa samaa asennettaan Turkkia kohtaan."

 

Läppä ei ole enää johtajien välistä vaan Erdogan otti valtioiden kiistojen välikappaleeksi tavalliset ihmiset. Lauseella on varmasti kaksi seurausta:

  • arimmat eurooppalaiset alkavat pelätä
  • jotkut islamistit kokevat tuon kehotuksena terroriin

Jo nyt Erdoganin länttä syyllistävät puheet ovat jyrkentäneet turkkilaisten asenteita eurooppalaisiin. Tapa on diktaattoreille hyvin tyypillinen. Ihmisten huomio ohjataan ulkopuolisiin, jotka demonisoidaan. Narsistien ja psykopaattien keskeinen elämäntehtävä on vähentää jonkin sortin pelkoa omasta asemasta. Se onnistuu maksimoimalla oma valta muiden yli ja nujertamalla erimieliset. Toimintaa leimaa vainoharhaisuus Stalinin tyyliin.

 

Joku ei osaa nähdä tässä semanttista eroa kotoiseen maahanmuuttokeskusteluun. On toki selvää, että keskusteluun osallistuu tavallisia ihmisiä joskus selkeän rasistisinkin viestein. He eivät keskustelua kuitenkaan johda vaan ne, joiden viesti välittyy laajimmalle. Tavallisimmin heitä ovat poliitikot, joiden suuhun ei näin vertailun vuoksi voi kuvitella samaa kuin Turkin presidentin. Puheet teoista ja ihmisistä tulee osata erottaa.

 

Erdoganin retoriikka ei suuresti enää eroa ISIS:in vastaavasta. Diktaattori on valmis menemään niin pitkälle kuin näkee hyödylliseksi. Uutta ISIS:iä Turkin hallinnosta ei tule mielipuolisessa kommunistiterroria muistuttavassa hulluudessa, koska hallinnossa osataan laskelmoida hyötyjä ja haittoja. Kaduilla partioineet AKP:n kannattajat joka tapauksessa toivat elävästi mieliin natsien kaduilla marssivat ruskeapaidat. Turkkilaisilla ei ilmeisesti ole kokemusta narsistisista johtajista, joten sellaista ei osata tunnistaa.

 

Huomiolle pantavaa Putinin ja Erdoganin hallinnon lausunnoissa on, että syy on aina muualla. Aina on salaliittoteoria, jos hallintoa kritisoidaan. Kun media ja toisinajattelijat on pistetty kuriin, valta on varmistettu, kun ei enää voida kritisoida. Siinä missä lännessä valtamedia kääntyy hallintoa puolustavaksi hienosyisemmin, diktatuureissa ei kaihdeta pakkovaltaa.

 

Mielenkiintoista on seurata, mitä Erdogan haluaa jatkossa. Suuruudenhullut rakennusprojektit eivät Hitlerin tapaan tule riittämään. Putinin Venäjä on esimerkki siitä, että valtion rajoja aika ajoin työnnetään loitommaksi. Turkki on päässyt tällä saralla jo suurimman kynnyksen yli, kun se jo sotii Syyriassa (osin syystäkin). Voiko Erdoganille avautua mahdollisuus maa-alueisiin Syyriassa ja Pohjois-Irakissa? Terrorismin tukemista Euroopassa? Erdoganilla on haave laajan Osmanien imperiumin palauttamisesta hyvin vanhoillisen islamin opein.

 

Kenties menee vielä aikansa, kunnes Erdoganin puhdistukset armeijassa eivät enää rasita suorituskykyä. Siinä missä Yhdysvallat hankki tekosyyn hyökätä Vietnamiin ja Irakiin, yhtä lailla Turkki voi etsiä sopivaa aikaa ja paikkaa. Venäjä on luultavasti keskeisin esimerkki Turkin johdolle. Saatamme siis nähdä hybridisotaa ja asteittaista laajentumista aikanaan.

 

Eurooppalaisten johtajien on opittava käsittelemään Erdogania. Mies on pidettävä kurissa. Siihen tarvitaan voimaa. Hän ei muuta kunnioita. Varma häviäjä on Turkin matkailu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Kaj Granlund

Näin se on! Kaikki puheet maltillisesta islamista kaatuvat heti, kun tiukka paikka tulee.

Juuso Hämäläinen

Uhkailu on yleinen tapa valtiojohtajilla. Bush totesi, että jollet ollut heidän puolellaan niin sitten olit vihollinen. Aika kovaa puhetta ns sivistysvaltion päämieheltä. Eikä tuo nykyinen ole aiempia älykkäämpi.

Erdogan on yritetty syöstä vallasta lännestä manipuloidulla kaappausyrityksellä. Hän on toki varpaillaaan. Erdoganin valta perustuu Turkin enemmistöön, jolle islam on tärkeä. Siksi Turkin aurinkorannoilla ei opi mikä on Turkki. Se on edelleen sangen uskontoon sidottu yhteiskunta.

Kun Erdogania painostetaan ulkoa lännestä, samalla erotetaan häntä äänestäjistään Turkin kansan enemmistöstä. Se politiikka on hyvin lyhytnäköistä. Turkki ei muutu pakottamalla yhtä miestä muuttumaan. Hän toimii juuri päinvastoin kuin mihin häntä painostetaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Mies ei muutu, mutta voimaa se uskoo. Mitä se sitten onkaan. Erdoganin valta perustuu jatkossa myös median hallintaan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#2
Eiköhän tämä "kaappausyritys" ollut Erdoganin itsensä järjestämä. Tämän "kaappaus" yrityksen kukistamisen yhteydessä hän puhdisti armeijan ja muut laitokset vastustajistaan. Hänestä tuli diktaattori..

Käyttäjän JariSomeristo kuva
Jari Someristo

Samaa mieltä! Erdoganista kertova Ulkolinjan dokumentti viime torstaina valaisi hienosti tämän kaverin ajattelua. Voi tulla aika jolloin euroopalaiset heräävät arvostamaan ja uudelleen arvioimaan suhdettaan mm. Kreikkalaisiin. Tätä Euroopan Unionin maata on pitkään syytetty kasvavista ja ylisuurista puolustusmenoista suhteessa bruttokansantuotteeseen. Näin jälkikäteen ajateltuna aivan turhaan.. Kreikkaan syydetyillä varoilla voi pahimmassa tapauksessa olla vielä käyttöä. Karttaa vilkaisemalla on onni, että Euroopan Unionin suhde Kreikkaan on pysynyt hyvänä vastoinkäymisistä huolimatta.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minulla oli suunnitelma mennä Alanyaan perheineni. Nyt en uskalla. Me taidamme lomailla joko Mallorcalla tai Madeiralla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset