*

Yhteiskunnasta Muutama sana

Valtio tuhosi kansantaloutta - TEM nyt tuhoamassa työnhaun?

Työministeriö jatkaa työttömistä vieraantuneella linjallaan ja aikoo kepittää lisää hakemaan niitä vähiä töitä mitä on. Tuleeko tuho, kuten kansantaloutta on ymmärtämättömyydellä tuhottu?

 

Ensimmäisenä tarkennan, että hyviäkin ajatuksia ministeriöstä esitetään, mutta tässä en niitä käsittele.

 

Suurin osa uusista työpaikoista syntyy ajan sanonnan mukaan pieniin yrityksiin. Niillä ei ole kuitenkaan usein halua saati aikaa raskaisiin rekrytointiprosesseihin. Nyt TEM on tekemässä niille ja työttömille karhun palveluksen luomalla uudenlaisen pakkohaun. Sen lisännee rajusti yrityksiin satavia työhakemuksia, joista enemmistö on pakon ja epäuskon luomalla väsähtäneisyydellä väsätty. Yritykset eivät sellaisia halua, joten siirtyvät nykyistä enemmän hiljaiseen hakuun. Niinpä TEM:in vaatimia hakuja voi lähettää harvemmin ja työttömiä alkaa tippua työttömien kirjoilta. Suomi se keksii keinot.

 

Milloin se uppoaa päähän, etteivät työttömyyteen suomalaiset Hölmölästä tutut taikatemput tepsi? Työmarkkinatkin ovat markkinataloutta. Väärä ja liika sorkkiminen sotkivat markkinat. Turha siinä on itkeä, etteikö sitten mitään saa tehdä.

 

Valtio voisi hoitaa oman tonttinsa nostamalla toimintansa edes välttävälle tasolle:

Ruotsissa työnvälitystoimistoissa on monin verroin enemmän työntekijöitä. Suomessa edellinen hallitus älyvapaasti potki omia vastaaviamme vähiä työntekijöitä entisestään pois. Kuvitelkaa: keskellä taantumaa. Harvalla tolkulla ihmisellä on sellaiseen pokkaa, mutta suomalaisella poliitikolla ja valtioneuvoston virkamiehellä on.

Valtion tulisi välttää työmahdollisuuksien joukkotuhoamista jatkossa. Synkkä taloushistoriamme on kylmäävä. 80-luvulla pankit vapautettiin ilman valvontaa lainaamaan rahaa "kottikärrykaupalla". Päätettiin myös, että markan pitää olla vahva eli kallis. Kun suhdanteet muuttuivat huonoiksi, juntattiin kallis markan arvo euron edeltäjän arvon mukaan, eikä taloutemme kantokyvyn mukaan, muuttuvaksi.

Kun Hölmölässä oli oma osa tehty talouden tuhoamiseksi, päätettiin pelastaa asiansa sotkineet pankit nostamalla heidät lain ja oikeuden yläpuolelle. Ihmistä ei koskaan pitäisi päästää sellaiseen asemaan, se on tutkittu. Absoluuttinen valta toisen yli ja houkutus tekee monesta ihmisestä pahan. Niin nytkin kävi, pankit raiskasivat yrityksiä hengiltä ja monet pankkiirit jakoivat ne lähipiirilleen tai lopulta itselleen. Valtiojohtoista pankkimafiaa, kuin nyky-Venäjällä ikään.

Valtio päätti pelastaa valtiontalouden eli itsensä kansantalouden kustannuksella ja leikkasi leikkaamisesta päästyään. Se syvensi ja pidensi lamaa.

Sitten päätettiin luopua markasta kokonaan ilman tietoa talouden pelastuskeinoista ongelmien ilmaantuessa. Kokonainen kansantalous pistettiin taas kokeeseen. Aikanaan sekin homma tuli leviämään käsiin.

Seuraavaksi päätti eräs kykypuolue voittaa vaalit lahjomalla äänestäjiä. Ruljanssi johti palkankorotusralliin, minkä takia palkkakustannukset tietenkin pomppasivat ylös. Lahjuksen antanut puoluejohtaja valittiin EU:n parhaaksi valtiovarainministeriksi. Suomen talous romahti. Kilpailukyvyn romauttanut ministeri valittiin vastaamaan EU:n kilpailukyvystä.

Edellä mainituiden virheiden takia konkurssin kärsineet yrittäjät jätettiin vuosikymmenien velkaorjuuteen ja mikä pahempaa, heidän velkansa myytiin pilkkahinnalla ulkomaisille haaskalinnuille jälleen kerran raiskattavaksi. Saman kokivat tavalliset ylivelkaantuneetkin.

 

Kaiken jälkeen norsunluutornissa tuntuvat kaikuvan tällaiset ajatukset:

- Miksei yrityksiä perusteta?

  • Vastaus: pistitte yrittäjät velkaorjiksi. Moni kansalainen pelkää samaa.

- Missä työpaikat?

  • Tuhositte ne. Yrittäjät päätyivät velkaorjiksi. Vienti on takunnut kalliin valuutan takia.

- Miksei töitä haeta?

  • Niitä ei ole. Laskekaa itse.

 

Mitä sitten oikein pitäisi tehdä?

  1. Opettakaa työttömille heti kaksi asiaa: miten ollaan työttömiä ja miten myydään. Työttömyys on itsensä myymistä ja myynti-ihmisistä on pulaa.
  2. Pistäkää työttömät heti kouluun eikä kotiin. Jos työtön ei pian saa töitä, tulee epäillä onko osaamiselle tarvetta ja paikata puutteet tai pistää tutkimaan ja siten luomaan uutta työtä.
  3. Hävittäkää nykyiset perintä- ja velkalait. Niiden henki on paikoin tinkimätön rankaisemalla pakottaminen, kun sen pitäisi olla ongelmien ennaltaehkäisy, velkaantuneiden ohjaaminen ja aito auttaminen digiajan keinoin. Tavoitteena on tietenkin velkojen maksu, mutta kohtuus ja tarkoituksenmukaisuus paremmin mielessä. Kun yrittäjäksi aikovan ei tarvitse pelätä kymmenien vuosien velkaorjuutta, kynnys madaltuu ja kansantalous voittaa.
  4. Hävittäkää ilmaisen työn markkinat. Ne ovat vedätystä pullollaan.

 

Neloskohtaan nähden päinvastaisesti tuoreet muutokset luultavasti ohjaavat työpulasta kärsiviä tekemään yhä enemmän ilmaisen työn pätkiä. Toiset muka hakevat töitä joita ei ole. Luokatonta. Yrittäjyys ja työ ei saa olla riski. Yrittäjien ja työntekijöiden turvan tulee olla sama.

 

Valtio on aiheuttanut suurtyöttömyyden ja syy on nyt työttömissä, kuten Hetemäen kommentista kajastaa (kasvukeskusten työttömyys työttömien laiskuuden syytä, mutta ehkäpä analyysiä voisi tehdä pidemmälle kuin metrin päähän omasta navasta).

 

Muutoksia 29.04.2017 12:05 ja 01.05.2017 21:52.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

"Opettakaa työttömille heti kaksi asiaa: miten ollaan työttömiä ja miten myydään. Työttömyys on itsensä myymistä ja myynti-ihmisistä on pulaa."

Olen itse jäämässä työttömäksi kesäkuussa kuljetuspuolelta. Kaikki ajokorttiluokat löytyy ja osaamiskortteja yms. useita. Minulla on ollut ajatus, että laittaisin vaikka toiminimen pystyyn ja alkaisin myydä itse itseäni ja omaa ammattitaitoani. Tekisin esimerkiksi sairaslomatuurauksia pienyrityksille, joilla ei ole varaa roikottaa varamiehiä palkkalistoillaan. Ei tarvitsisi tehdä pätkäsopimuksia firmojen kanssa yms. byrokratiaa vaan voisi hoitaa kätevämmin laskuttamalla. Edistyksellistä, innovatiivista ja osoittaa halua mennä eteenpäin ja tehdä työtä, eikö vain?

Paskanmarjat. Olen tullut siihen tulokseen että ei mitään järkeä. Jos laitan toiminimen, niin en ole enää työtön. En saa ansiosidonnaista enää. En saa mitään työttömyystukea. Starttirahaa ehkä, mutta miksi tästä kaikesta pitää tehdä niin helvetin vaikeaa? Miksei ansiosidonnaista/työttömyystukea voida maksaa sovitellusti yrittäjän kohdalla, kuten osa-aikatyöläisen kohdalla voidaan? Mikä järki tässä on? Nyt tilanne on se, että minun kannatta ennemmin olla 400 päivää ansiosidonnaisella tekemättä yhtään mitään kuin edes yrittää oman yrityksen kautta. En toki aio olla, vaan tulevaisuuden suunnitelmat on jo selkeät enkä siis tässä omaa kohtaloani valita, mutta ei tässä systeemissä mitään järkeä ole. Samaan aikaan puheissa kannustetaan ihmisiä alkamaan yrittäjiksi mutta teoilla käytännössä jos ei nyt estetä sitä, niin hankaloitetaan älyttömästi.

Käyttäjän AnttiRautio kuva
Antti Rautio

Lisään vielä, että tällä hetkellä työttömille nimenomaan opetetaan, miten ollaan työttömiä ja pysytään työttöminä. Älkää vaan itse olko millään tavalla aktiivisia, koska ei siitä teille ole yhtään mitään hyötyä. Yleensä siitä on haittaa. Tehkää asiat vain silloin, kun TE-toimisto patistaa tekemään, ottakaa yhteyttä vain silloin kun on sovittu ja sekin netin kautta, älkää vain soittako tai mikä kauheinta, tulko paikan päälle toimistoon koska ei teitä siellä kukaan oikeasti auta, koska he eivät ehdi ottamaan vastaan.

Tämä on realismia nyky-Suomessa. Tämä ei ole TE-toimistojen vika sinänsä, koska he tekevät sen minkä resursseillaan voivat. Miksiköhän ne resurssit ovat niin pienet nykyään?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vai pidetäänkö työttömiä vain pelinappuloina ?

http://www.talouselama.fi/uutiset/maakuntauudistus...

Tustuppa TEM sivuilta mitkä tahot on eniten hyötynyt ammattitaitoisesta työpanoksesta "aktiivitoimista" ilmaistyöstä.
Kunnat,yleishyödylliset säätiöt ,valtio.

Jos -12 teki 400 000 ilmaistyötä jo niin missähän ne työpaikat oli jossa maksetaan palkkaa?
lähde:
MOT/AL-12

Pakolliset työhajoittelujaksot ,työttömät,opiskelijat,alaa vaihtavat ym.
Päälle osa-aika ja pätkätyöpaikat.
+ Keväisin n.100 000 nuorta jotka ei saanut opiskelu tai työpaikkaa jotka siirtyi työkkärin listoille/työttömyyskorvauksille.

On turha väittää ettei juuri kouluista ammattiin valmistunut nuori olisi halukas ottamaan työtä vastaan.Palkallista työtä,perustaakseen esim.perheen ja taatakseen tulevaisuudeksi tulojen saannin .

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #5

Suomi kikyilee todellakin jo vanhastaan, kun kymmenet- ja sadattuhannet työskentelevät ilmaiseksi. Usein työpaikkaa saamatta. Moni ulkopuolinen ei tästä tiedä ja hyötyjät sekä päättäjät hyväksyvät tämän.

Suomessa valitetaan heikosta työn tuottavuudesta. Jospa siitä tuottavasta työstä alettaisiin maksamaan palkkaa niille, jotka eivät sitä nykyään saa?

Ynnätäänpäs yhteen:
- vakiintuneet sekä laajat ilmaistyömarkkinat ja
- suurtyöttömyys,
- massiivinen 30-50 Mrd korjausvelka ja
- julkinen velka sekä se, että valtion ja kuntien laskennallista velkaantuneisuutta pienentävät yksityisten yritysten (Ilmarinen ja Varma) eläkevarat.

Tuleeko jollekin tuosta mieleen, ettei ihan hyvältä näytä?

Korjausvelasta:
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/s...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Miksiköhän ne resurssit ovat niin pienet nykyään?"

Julkinen hallinto sairastaa saituutta (pl. omat edut). Kuvitellaan, että aina vain säästämällä voidaan säästää. Todellisuudessa sillä tavoin otetaan velkaa, joka muuttuu tosiasialliseksi vasta tulevaisuudessa. Esimerkkinä julkisen puolen korjausvelka, joka on 30-50 MILJARDIA. Siitä eivät toimittajat tajua puhua. Samaan aikaan mattoa jatketaan toisesta päästä.

Työttömien ja työttömyyden hoito ei ole koskaan ollut edes tyydyttävällä tasolla, vaikka suurtyöttömyyttä on ollut jo neljännesvuosisata. Yksi sukupolvi on menetetty poliitikoiden saamattomuuteen ja osaamattomuuteen. Se kertoo politiikan haaksirikosta. Ei vain onnistu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #12

Puhut asiaa. Totuushan on se ettei yksikään hallitus luo työpaikkoja .Ei jos yritykset ei niitä tarvitse.
Hallitus luo vain edellytykset palkata uutta työvoimaa jos ne tarvitsee . (Paitsi jos kasvattaa julkisenpuolen työvoimaa)
-05 lähtien on jaettu "edellytyksiä "sille .Joka veron poistolla,veronkevennyksellä,Sosiaaliturvamaksuja poistamalla yrityksiltä,palkkamalteilla ym.
Poistamalla perheyrityksiltä varallisuusveroja,perintöveroja,meidän "työllisyyden" ja uusien investointien takia ,sukupolvenvaihdon yhteydessä.
Missä ne työpaikat on ?

Jos epävarmuustekijät estää yrityksiä ja sijoittajia :
Maailmantalouden tilanne
Lama
EU-pankit (Kreikaa ym. Nyt Italian pankkien velat)
Brexit
Trumb
Pakolaisaallot
EU-maiden velat/Vienti ei vedä

Siitä huolimatta vaikka tuo tiedetään tahdään yhä uusia tulonsiirtoja yrityksille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tehdä työttömistä syyllisiä lamoihin,kun vienti ei vedä,irtisanomisiin ja yritysten konkursseihin .
-Tehdä työttömistä syyllisiä kun ne saa ihan sitä samaa sosiaaliturvaa mitä kaikki 5,4 kansalaista saa.Kansan verovaroista.
Työttömyysturvaa elantoonsa koska on tuloton.
Takuueläke turvaa elantoa vanhuuden aikana
Sukupolvenvaihdon ajan turvaa elannon luopumistuki,vanhuuselkeikään asti.
Kansanedustajien "Sopeutumiseläke" autta "sopeutumaan" työttömyyteen jopa 5000e/kk verovaroilla.

Mutta kas kummaa? Vain työtä tekevien /palkansaajien kohdalla on tehty kiristyksiä aina -94 lähtien.Ex-palkansaajien,veronmaksajien työttömien tuissa. Ei muiden.

Jos ei vielä eduskunnassa oleva tiedä ketkä on syylliset kyykytykseen niin kannattaa tutustua EU -sopimuksiin mitä on tehty -92 lähtien koskien työttömiä ja työttömien sosiaaliturvaa.
Sipilänkin hehkuttamalle "Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamista".
TEM sivuilla näkyi yhä ohjeita EU työttömien kohdalla.

Nyt kun hallituskin heräsi siihen ettei kasvu riitä tavoitteisiin
alkaako kasvu nousta työttömien kyykytyksellä? Kasvaako yritysten työntekijöiden tarve vai epävarmuus pitää henkilöstömenot minimissä.

JK.Vai puuhastellaanko yrityksille "halpatyövoimaa" kiristämällä tuensaannin ehtoja?
Näin Suomi päätti (-90-luvulla): "Matalat palkat-Huonot työehdot"!
TS -11

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Nykyisillä nettopalkoilla ja työssäkäyntikuluilla ei töihin monenkaan kannata mennä.

Pelkästään muuttovero on 4% + muuttokulut päälle. Siihen menee ensimmäisen vuoden palkka.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hallitus teki sen taas minkä Kepu,kok teki Ahon aikana.
Vei ostovoiman . Kansahan hallituksen mukaan nyt kuluttaa ja "luottamus" omaan talouteen on korkealla.

Harmi vain kun tänään mediassa oli "Kansalaisten velka räjähtämässä käsiin".
Velkaa otetaan Kikyn takia tulevinakin vuosina kun palkat ei nouse.
Eikö yhtään Pankit/pika-vippiyhtiöt huolestuta hallitusta?
Kansa kuluttaa velalla/pika-vipeillä kuten -90 luvulla.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#6
Romahdus on tulossa. Malttia. Kyllä se tulee yksityisille ja valtiolle. Korot nousevat jossain vaiheessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #10

Ehkä siksi on kiire jakaa rahat ja saada ne parempaan talteen? Panamatileille tai Caym.saarille .

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Tuo on paljon mahdollista.

Mikään ei ole Suomessa pyhää, kun on kysymys pankkikapitalistien rahoista.

Sellunkeittäjät on toinen ryhmä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #16

Sellunkeittäjät pitää metsäteollisutta pysytyssä .Maksaapi veroja saman 24% kuin miljoonan tienaavakin.
Toisin kuin 100 hyvätuloisimman 7 500e leskeneläke +verovaroista ´muut Kelan etuudet mihin on oikeutettu. Vastiikkeettomasti.

JK. Ja koska energia,verot,raaka-aineen hinta,kuljetus on halvempaa halpamaissa siirrettiin tehtaat sinne. Jääpi osakkeenomistajille enempi jaettavaa.
Globaali markkinatalous sääntö no I=Voittojen maximoiminen osakkeiden omistajille.
Samoin kävi "sellumies" Ellopin aikana Nokialle ym.

Timo Heikkila

Lindström ministeriksi! Ai niin, sehän on jo..

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tai vaikka Uuno-Turhapuro ,niin ministerinä se tekee mitä EU on hallitukset sopinut. Kuten kaikki muutkin ministerit.
Aina Kreikka-vipeistä ,pakolaisista lähtien.

Joten turha J.Linströmmiä ja Berneriäkään on syyllistää. Ei yksi ministeri hallituksessa mitään päätä. Laeista ja päätöksistä päättää eduskunnan enemmistö joka on aina kaikki hallituspuolueiden eduskuntaryhmät yhdessä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pakotetaanko kotiäidit sittenkin töihin kuten Kok Juhanna Vartiainen on uhonnut jo ennen vaaleja-15?

Talouselämän
ennusteen Toinen OSA meni pieleen: hallitus EI pystynyt EDES käynnistämään perhevapaauudistuksen valmistelun aloittamisen edistämistä.

-OLI ilmeisesti kotiäitien Suojelusenkeli Soinille maksettu siitä, Että Perussuomalaiset antoivat Oikeusministeriön kokoomukselle ja ottivat vaihtokaupassa selvästi köykäisemmän urheilu- ja kulttuuriministerin salkun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset