Yhteiskunnasta Muutama sana

Pelasiko Kokoomus itsensä ulos seuraavasta hallituksesta?

Kokoomuksen nimihenkilöt syrjäyttivät Perussuomalaiset hallituksesta Halla-ahon takia. Julkiset kannat olivat muunkinlaisia, mutta kulissien takaa kerrottiin ongelmaksi Halla-aho.

 

Suorastaan koomisesti ampui yli Jan Vapaavuori, joka halusi puolustaa liberaalia demokratiaa ja jättää Perussuomalaiset pois hallituksesta. Tämä tehtiinkin, ohittamalla demokratia. Perusteena olivat arvot, vaikka samoja ja jopa vanhoillisempia arvoja kannattavat Soinit ja Oinoset kelpasivat kumppaneiksi. Taistelua kokoomuslaisten mielissä ei käyty arvoista vaan lapsekkaasti pinnallisista mielikuvista.

 

Sitten tuli kysely, jossa Halla-aho oli oppositiojohtajista suosituin pääministeriksi ja vieläpä hengitti verrattain lähellä Orpon ja Sipilän niskaan. Saavutus on merkittävä siksi, että mies on ollut vasta pienen hetken puheenjohtajana. Pidän selvänä, että uusi ilmiö on virinnyt. Aiemmin Sipilän oli sateentekijä, nyt vuorostaan Halla-aho pääsee nokittamaan oppositiosta parin vuoden ajan hallitusta vastaan.

 

Pääministerikyselyssä naiset kannattivat miehiä selvästi harvemmin Halla-ahoa. Merkittävä syy on Halla-ahon epäempaattinen julkikuva, jota ylläpitää naisten vähäisempi kiinnostus politiikkaan. Koska Halla-aho on kuitenkin rauhallinen esiintyjä, odotan suosion naisten keskuudessa nousevan. Seuraavat kaksi vuotta voivat olla Halla-ahon, sillä vasta nyt hän tulee ilman välikäsiä tutuksi ihmisille. Toimittajilta katoaa "tulkintamonopoli", mikä heillä on moniin vain sivusilmällä politiikkaa seuraaviin kansalaisiin nähden.

 

Puolueiden kannatuksia parin vuoden päästä on nyt hankala ennakoida. Useita vaihtoehtoja voidaan rakennella ja yksi niistä on Perussuomalaisten suuri vaalivoitto Halla-ahon johdolla. Em. kysely voi ennustaa jotain sen suuntaista. Lisäksi puoluekannatus oli ennallaan, vaikka kolmanneksen ääniä 2015 saaneet loikkasivat. Kannatuksen nousu oli siten raju, mutta jatkuuko se?

 

Halla-ahon voittokulku 2019 on Kokoomukselle ongelma, juurihan puolue pelasi mahdollisen tulevan vaalivoittajan ulos hallituksesta. Ainoa tie on jossain vaiheessa alkaa väittämään, että Halla-aho on muuttanut linjaansa, vaikka tosiasiassa Kokoomus olisi vaihtanut juorut faktoihin. Se olisikin tervettä.

 

Laskettiinko Kokoomuksessa myös sen taustaoletuksen varaan, että populistien suosion kasvu olisi taittunut Euroopassa? Näinhän ei ole, vaikka toiveajattelevat toimittajat ja poliitikot niin toistelevat. Marine Le Penin kannatus presidentinvaaleissa kasvoi viidenneksen edellisestä. Kansalliskokoukseen puolue sai tänä vuonna toisella kierroksella 89 % enemmän kannatusta kuin aiemmin, vaikka suosio ensimmäisellä kierroksella laski. Vähäisyydestään huolimatta parlamenttipaikat nelinkertaistuivat. Hollannissa puolestaan Vapauspuolue kasvatti kannatustaan 45 %. Silti jotkut puhuvat ikään kuin olisi käynyt toisin päin.

 

On toki niin, että Vihreät ovat suosionsa aallonharjalla. Samankaltaista liikehdintää on ollut muuallakin. Uusia liikkeitä on noussut ja vanhat puolueet ovat romahtaneet. Nähdäänkö 2019 Perussuomalaisten ja Vihreiden jytkyt?

 

Vastaus: veikata voi, tietää ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (81 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Nyt kun Perussuomalaisten puoluejohto ja suurin osa jäljelle jääneistä kansanedustajista ovat mitä ovat, ei ehkä kannata puhua siitä ovatko muut puolueet pelanneet itsensä ulos tulevista hallituksista. Mestari jatkanee samoilla linjoilla ja johtaa teidät oppositioon, vaikka saisitte saman kannatuksen kuin natsipuolue vuonna 1932.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Tuo natsikortti on jo niin vanha vitsi että se ainoastaan kyllästyttää. Keksikää jotakin uutta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mainittakoon tässä natsipuolueen saaneen vuoden 1932 vaaleissa yli 37% äänistä. Perussuomalaisille ei tämäkään taitaisi riittää aukaisemaan portteja hallitukseen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #4

Aika luontevaa, että Vasemmistoliitossa noin ajatellaan, kun kommunisteille demokratian keinoin valtaan pääsy on vierasta. Väkivaltaisen vähemmistön avulla he ovat yleensä vallan kaapanneet.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

No, jos Halla-aho jatkaa oppositiojohtajana vielä vaalien jälkeenkin, niin ehkäpä sitten 2023 mennessä kannatus ehtii kasvaa yli 50 %:n. Sitten ei tarvitse mitään yhteistyökuvioita miettiäkään.

Sitten voidaan kokoomuksessakin miettiä, olisiko mieluummin kannattanut järkevöityä ajoissa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Karo, uskottavuutesi on kriittisten lukijoiden silmissä noin 0, jos et osaa perustella kulahtanutta vertausta natsipuolueeseen. Vertauksella, näköjään tietämättäsi, osoitat suurta tietämättömyyttä historiasta. Perustele, jotta voit edes yrittää palauttaa uskottavuutesi, jos sillä on mitään merkitystä samanmielisen vasemmistokuplan rinnalla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Nähdäänkö 2019 Perussuomalaisten ja Vihreiden jytkyt?"

Kun kerran veikata saa, niin veikkaan että nämä kaksi muodostavat seuraavan hallituksen rungon, täydennettynä RKP:llä. Tirsk.

Oikeastihan ei sellaista puoluetta löydy, joka haluaisi leikkiä kanssanne.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Perussuomalaisten kannalta huonompi uutinen on se että suomalaiset eivät persuja paljoa arvosta.

SDP on suosituin hallituspuolue ja PS jäi hännille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ei kysymys ole Halla-ahon persoonasta vaan hänen näkemyksistään esim. EU:a, pakolaispolittikasta jossa näkyy piirteitä rasismista ja jo nämä kaksi näkemystä estää persujen yhteistyön muiden puolueiden kanssa. Tietenkin jos Halla-aho tekee "Soinit" kääntää takkinsa ja myy hallituskiimassa kaikki persujen poliittiset tavoitteet niin kaikki on mahdollista.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Et siis ole lukenut Halla-ahon kirjoituksia.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #54

Olen lukenut. Vastaatko kysymykseen?

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #54

Arto, pikemminkin vaikuttaa siltä että et itse ole lukenut niitä

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Arto, koska meitä on monia, jotka eivät näe sitä rasismia, mistä puhut, niin kerro nyt. Vai pakenetko, kun varsinainen väittely alkaa ja sinun pitäisi perustella?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kyllä nauruksi pistäisi, jos kannatus tosiaan kohoaisi sinne 20% paikkeille.

En tosin ihan sellaiseen usko mutta näkeehän tuon tulevaisuudessa.

Vakava paikka jos 20% eli satojentuhansien äänestäjien mielipidettä ei huomioitaisi mitenkään. Eli heidät pistettäisiin marginaaliin. Sellaisella äänimäärällä olisi joka tapauksessa paljon vaikutusta. Oli hallituksessa tai ei.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yleensä aina jätetään paljon enemmän kuin 20% äänestäjien kannattamista puolueista hallituksen ulkopuolelle. Nytkin on yli 40% ja Kataisen sixpakinkin aikaan yli 30%.

Suurinkin puolue voidaan jättää hallituksen ulkopuolelle, jos se ei kykene muodostamaan hallitusta kenenkään kanssa. 2011 itkettiin juuri sitä, että Urpilaisen SDP:llä ei ollut rohkeutta syrjäyttää kokoomusta ja muodostaa SDP:n, PS:n ja keskustan hallitusta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juho, ettei vaan syy ollut tuolloin siinä, kun Katainen halusi välttämättä pääministeriksi ja ehtona hallitukseen oli kriisimaiden tukipakettien hyväksyminen (toki oliko yksi vastaanäänestysmahdollisuus, vai kaksi). Kuten tiedämme nyt ja olihan tuo ennakkoonkin tiedossa, että paketointia tulee enmmän ja kaiken kukkuraksi vielä EVM hyväksyminen, johon peruspääomaksi sitouduttiin n. 12 mrd euroa Kataisella kun oli kiikarissa nykyinen komissaarin virka. Kataisen hallituksen aikaansaannokset kertovat mistä tuolloin oli kyse. Kataisen omasta "hillotolpasta", jonka saaminen oli pääministerinä ikäänkuin "kirkossa kuulutettu", kun itse pääsi itseään esittämään ko. komissaarin virkaan.
Katainen siis kertoi että hän halusi uudemman kerran neuvotella hallituksen muodostamisesta. Tuosta syystä Urpilainen ei sitten ryhtynyt neuvottelijaksi, mutta demarit olivat valmiita Kataisen hallitukseen, vaikka oli jo kerran heitetty ulos Säätytalon neuvotteluista.

Politiikka on ihmeellistä. Omien etujen puolustaminen on number one. Hyvin monille. Hyvävelikerho auttaa tarvittaessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

".. mutta demarit olivat valmiita Kataisen hallitukseen, vaikka oli jo kerran heitetty ulos Säätytalon neuvotteluista."

Niin, persujen hallitusneuvottelut eivät onnistuneet SDP:nkään kanssa, joten mitä muita vaihtoehtoja hallituskokoonpanolle olisi ollut? Ja huomioon ottamisen arvoista on sekin, että ainoakaan puolueista ei vaatinut hallitustunnustelijan vaihtoa / ottanut vetovastuuta; kaikki myönsivät yksimielisesti Kataiselle jatkoaikoja.

SDP kääntää katseensa perussuomalaisiin

SDP:n Eero Heinäluoma kertoi Ylen aamu-tv:ssä, että SDP on keskustellut perussuomalaisten kanssa keskiviikkoiltana kariutuneiden hallitusneuvottelujen jälkeen.

https://yle.fi/uutiset/3-5370648

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Seija, miksi vääntelet tapahtuneita toiseksi kuin mitä tosiasiassa tapahtui? Missään vaiheessa ei Urpilainen,siis sdp, ottanut Kataiselta hallitusneuvottelijan asemaa. Kannataa pysyä totuudessa tässäkin asiassa, eikä väännellä tapahtunutta mielensä mukaan. Katainen ei luovuttanut vaan halusi jatkaa hallitusneuvotteluja. Tosin Urpilainen olisi voinut ottaa ohjat käsiinsä, mutta ei halunnut. Ei vaikka tuota jopa odotettiin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #37

Tutustuisit ensin valtiopäiväjärjestykseen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #45

Miten tuo kommenttisi on vastaus kommenttiini Seijalle? Luuletko etten tiedä missä järjestyksessä hallitusneuvotteluja käydään? Kataisella ja niin muodoin muillakin halukkailla on niin kauan mahdollista käydä noita neuvotteluja kuin ikinä kehtavat. Tuosta on kysymys, kun Katainen piti neuvotteluohjat käsissään, eikä luovuttanut seuraavalle eli sdp:lle neuvottelijan asemaa.

Tuollaiset heitot jota viljelet kommentissasi ovat auttamattomasti tökeröjä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #46

"Tosin Urpilainen olisi voinut ottaa ohjat käsiinsä,mutta ei halunnut"
VPJ ei tunne mahdollisuutta ottaa ohjia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

Jatkat näköjään samoilla linjoilla, joten keskusteleminen kanssasi on ajanhukkaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #19

Kyllä, mutta periaatteessa Urpilaisella olisi ollut mahdollisuus ryhtyä hallitusneuvottelijaksi ja sivuuttaa kokoomus. SDP, PS ja keskusta olisi ollut yhdessä jo 116 paikkaa eduskunnassa, siis kirkkaasti enemmistö.

Joten sikäli suurimman puolueen sivuuttaminen on kyllä mahdollista, jos tahtoa löytyy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #26

Juho, juuri noin. Miksi ei sitten Urpilaista ja sdp:tä kiinnostanut aloittaa hallitusneuvottelut vaan annettiin suosiolla Kataisen jatkaa?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #26

Urpilainen onnitui saamaan hallituksen,missä vihervasemmistolla oli eduskuntapaikoissa enemmistö porvarienemmistöisessä eduskunnassa.Mitä enemmän hänen olisi pitänyt tehdä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #51

Miten se oikein menikään, Keskusta ilmoitti välittömästi, ettei vaalitappion myötä ole valmis hallitukseen. Persuilla ei myöskään minkäänlaista halua ottaa vastaan hallituspaikkaa, sen Soinikin on jälkikäteen myöntänyt, aivan liian paljon uusia ja täysin kokemattomia kansanedustajia. Jäljelle jäivät siis ne jotka sitten Kataisen hallituksen muodostivat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #51

Katainen olisi jättänyt vasemmistoliiton ulkopuolelle.Tämä ei sopinut Urpilaiselle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #58

Juuri niin ja jälkeenpäin ajatellen se oli ehkä virhe.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Aivan totta. Tarkoitan titenkin tilannetta, että suljetaan tämä ryhmä yhteistyön ulkopuolelle. Eristetään hieman ruotsidemokraattien tapaan. Sellaista henkeä hieman on ollut.
Toki demokratiassa muutoinkin puolueet saattavat olla pitkäänkin ulkona hallituksessa ja silti ne vaikuttavat asioihin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kohta kysellään yhteisvastuusta ja suomalaiset varonmaksaja venyvät taas maksamaan miljardeja pankkiireille. Tämä toisten laskujen maksaminen on suurinta hupia kokoomuksen ja sossujen leirissä vaikka eivät sitä kehtaa tunnustaa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ei pelannut. Kokoomuksella on oma vakaa kannattajakuntansa, jossa ei tapahdu kovin suuria vaihteluja. Se takaa paikan myös seuraavassa hallituksessa. Oma henkilökohtainen etu on se, mikä panee kokoomukselaisen kannattajan äänestämään Kokoomusta vaaleista toiseen huolimatta siitä, vaikka minkälaista jälkeä siitä syntyy. Tästä on esimerkkinä Kataisen ja Stubbin hallitukset. Viimeksi mainittu hallitus äänesti jopa omaa esitystään vastaan eduskunnassa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kun Sipilä ja Orpo aivan odotetunlaisesti kieltäytyivät yhteistyöstä,niin siinä häipyivät ainoat edes teoriassa mahdolliset kumppanit.Myös tulevaisuudessa.Tämä rottalauma on valovuoden päässä erotuksena vaikkapa vastaavasta norjalaisesta puolueesta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Tämä rottalauma", kuulostat ihan Adolf Hitleriltä. Jos olisit sanonut saman jostain toisesta ihmisryhmästä, viestisi olisi jo poistettu.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Eikö satu Hamelnin pillipiiparista ole tuttu ? Voit valita Halla-Ahon tai Soinin piiparin paikalle.Kummatkin käy.Hitler on saattanut joskus pistäytyä Hamelnissa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #79

Vertaat siis perussuomalaisia jäseniä rottalaumaan. Kyllä kehtaat...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #80

Vanhoja kansansatuja voi lukea kuten Koraania tai Raamattua.Parasta olisi kuitenkin ymmärtää vertauskuvien merkitys.Minusta populismin idea on osattu kiteyttää hyvin Grimmin taltioimassa Hamelnin pillipiiparissa.Kaupunki on ylpeä Rattenfängerstadt maineestaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut ovat valinneet tiensä, kun Halla-Aho tuli puheenjohtajaksi, se tie on kaikille muille puolueille ihan selvä.

On kannatus sitten 5%, 10%, 15% tai 20% niin joka tapauksessa hallituksessa ei persuja nähdä.

Se on ihan persujen oma valinta, eikä siinä ole mitään moitittavaa tai hävettävää. Kannattajien on kuitenkin hyvä ymmärtää se asia, että persut eivät tee suomen maahanmuuttopolitiikaan mitään muutoksia seuraavalla vaalikaudella, jos niitä muutoksia tehdeeän, niin niitä tekevät todennäköisemmin kokoomus, vihreät ja ehkä sdp.

Oppositosta käsi muutoksia ei tehdä, näinhän ovat monet perust sanoneet itse.

Pitää kunnioittaa persujen valintaa, sillä puoluekokous on tämän uuden linjan halunnut, se on sitten eri asia ymmärretäänkö mihin se johtaa, mutta se on sitten eri asia. Jos kannattajat haluavat Halla-Aholaista politiikkaa, tottakai se sitten on myös näyttävä käytännössä.

Saamme isoa meteliä pitävän oppositiopuolueen, mutta eroaako se sitten tämänhetkisestä oppositiosta mitenkään, tuskimpa.

Katsotaan sitten riittääkö kannattajien hermot, kun oppositiossa ei paljon tapahdu, on meinaan näkynyt, että persukannattajien ymmärrys ja hermot eivät kaikkein vahvin ominaisuus ole :)

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

50 %:lla pääsee hallitukseen. Luultavasti jo vähän vähemmälläkin, eiköhän joku siellä järkiinsä tule.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Keiden kanssa uskot persujen muodostavan seuraavan hallituksen?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Uusi puheenjohtaja jo asemoi puolueensa niiden eurooppalaisten puolueiden kumppaniksi, jotka eivät koskaan pääse hallitukseen. Mm. ruotsidemokraatit ja Front National.

En tiedä missä todellisuudessa nämä "persut hallitukseen" -persut elävät mutta mielenkiinnon vuoksi voisin maistaa samaa mitä he ovat nauttineet.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Halla-aho kirjoitti Perussuomalaiset ulos kaikista tulevista hallituksista jo vuosia sitten. Se, että kokoomus joutuu ennemmin tai myöhemmin oppositioon, tuskin liittyy perussuomalaisiin millään tavalla. Kokoomus on sitten oppositiossa perussuomalaisten seurana, mutta se on normaalia demokratiaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #25

Vihervasemmiston arviointikyky perussuomalaisten suhteen on tietysti heikko. Olenko sitten itsekään puolueeton, en tietenkään. Kuten sanoin, monenlaiset tulokset voivat olla mahdollisia. Tie on monelta osin tällä hetkellä avoin ja monet tulevat linjaukset osoittavat ja kaventavat sitä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perussuomalaiset ovat ainoa puolue joka vastustaa liittovaltiokehitystä, EU:n pakottamaa siirtolaisuutta ja yhteisvastuita toisten maiden veloista. Näillä teemoilla saa jo 50%-80% kannatuksen vaikka media tekee kaikkensa muuttaakseen suomalaisten asenteita näille myötämielisemmäksi. Jotkut vielä ihmettelevät miksi EU ei tee mitään estääkseen siirtolaisuutta, tajuamatta että EU tämän kansainvaelluksen on järjestänyt ja haluaa sitä lisätä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Makkonen heräää, heräää :)

Makkonen on taas siellä ikiomassa kuplassaan eikä pääse pois. Mutta jos Makkonen on noin varma, niin laitetaan satasesta vetoa vaikka heti. Mä suostun vaikka siihen alempaan arvioosi prosenteista.

Sä voisit kirjoittaa vaikka sastukirjan tai jonkun vitsikirjan, koska nää sun jutut vaa paranee viikki viikolta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Viime aikoina ja vuosina on nähty politiikassa niin Suomessa kuin maailmallakin monta isoa yllätystä. Siksi en lähtisi lyömään rahaa likoon minkään vaihtoehdon puolesta, mutta halunsa kullakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Teeppäs Ritala kysely kuinka moni suomalainen kannattaa Kreikan, Italian, Portugalin, ym. velkojen maksamista? Tuskin yllätyt jos 1% kannattaa muiden velkojen maksamisia. Nykyistä haittamaahanmuuttoa saattaa kannattaa 20%, lähinnä vihervasemmistosta. Liitovaltion kannatus on myös heikkoa, siitä ei ole kyselyjä haluttu tehdä koska koko asiasta ei haluta puhua heikon kannatuksen takia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ritalan kyvyt asiakeskusteluun ovat olemattomat, aina persut sitä persut tätä. Sama vika kyllä monella vihervasemmistosta, meillä on unelma ja mutku ihmisoikeudet.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onneksi seuraava hallitus on sitten vahva, vai mitä?

Siellä on varmaan vihreät ja demaritkin ehkä, mites se hallitus sitten mahtaa toimia paremmin kuin tämä.

Kyllä on Makkosella synkät ajat edessä, no ainakin saamme lukea edelleen samaa tarinaa.

Jos minä kirjoitan persuista, niin kyllä annan tulla myös demareista, vihreistä jne. lue enemmän, se kannattaa

Toisaalta Makkonen ei osaa kirjoittaa mistään muusta kuin EU:sta ja maahanmuutosta

Pata kattilaa soimaa. :)

Marko Parkkola

Huomasitko, että Ritalan persufobia kasvoi paria kertaluokkaa suuremmaksi, kun Halla-aho valittiin puheenjohtajaksi? Huolestuneena seuraan tilanteen kehittymistä, sillä jos Halla-ahosta tulisi vielä pääministeri, näky voisi olla säälittävän sijaan pelottavaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaikki tutkimukse osoittavat, että suomalaisten valtaenemmistö haluavat kuulua EU:n ja eivätkä haikale markkaa takaisin, koska oman valuutan, markan devalvoinnit ovat vielä hyvässä muistissa. Devalvaatiossa kun tapahtuu aina tulonsiirto palkansaajilta pääomalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"oman valuutan, markan devalvoinnit ovat vielä hyvässä muistissa."

Vielä tuoreemmassa muistissa on nykyinen jättityöttömyys kun se valuutta ei jousta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomalaisilla tuotteilla ei ole kysyntää maailmalla.Mitä devalvaatio auttaisi asiaan?

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #36

Tahdotko sanoa, että tuotanto tulisi lakkauttaa Suomesta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Meinaat siis, että viennin rakenteelliset ongelmat ratkeavat devalvoinnilla, eivät ratkea, vaan vievät yhä suurempiin vaikeuksiin tulevaisuudessa. Suoritetut markka-aikaiset devalvaatiot ovat yhtenä syynä vientiteollisuutemme ongelmiin, vientiteollisuuden ongelmat ratkaistiin devalvaatiolla kun ne olisi pitänyt ratkaista tuotekehittelyllä. Pakkasella housuun kuseminen kuvaa hyvin devalvaation seurauksia.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #57

Arto hei. Nyt et ihan tajua tuota valuuttajuttua. Hommahan on niin, että valuuttamme ON DEVALVOITUNUT!!! Mm. siksi VIENTI VETÄÄ. Euron n. 18 % devalvoituminen dollaria vastaan on fakta, tosiasia. Se ei auta meidän kauppaa euromaihin, mutta muualle kyllä. EKP on syytänyt rahaa markkinoille ja arvo on laskenut. Eli olemme "devalvaatiokierteessä" taas. Euron arvo dollareita vastaan oli $1,37 2014. Nyt arvo on n. $1,13.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

On mielenkiintoista nähdä minkä verran suomalaiset haluavat antaa protestiääniä persuille vaikka tietävät niiden menevän hukkaan. Ihmisten käytös on joskus todella absurdia.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Miksi menisivät hukkaan?

Toisaalta, mitä mielestäsi sellaisen äänestäjän pitäisi tehdä, joka kannattaa PS:n ajamia asioita, jotta hänen äänensä ei menisi hukkaan?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Jos kannattaa Halla-ahon arvomaailmaa, niin voi yrittää sivistyä tai jatkaa valitsemallaan tiellä joka ei johda minnekään.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #50

Tuo ei vastaa kysymykseen. Ja mikä siinä arvomaailmassa on vikana?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #52

Rasismi ja ihmisoikeuksien polkeminen.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #60

Miten rasismi ja ihmisoikeuksien polkeminen liittyvät Halla-ahoon – paitsi siten, että Halla-ahon ihmisoikeuksia on poljettu?

Et ole vastannut vielä aiempiinkaan kysymyksiin. Siis näihin: miksi PS:lle annetut äänet menisivät hukkaan? Toisaalta, mitä mielestäsi sellaisen äänestäjän pitäisi tehdä, joka kannattaa PS:n ajamia asioita, jotta hänen äänensä ei menisi hukkaan?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #61

Börje voi olla liberaalimpi, mutta minusta hänen pitäisi nimenomaan jatkaa ääntensä hukkaamista, jotta vakavasti otettavat saavat hoitaa asiat rauhassa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #60

Börje, herätät minussa huvitusta. Toistat toisten kaltaistesi tapaan papukaijamaisesti väitteitä, mutta perusteluista ei ole käryä. Kuvittelet sillä kerääväsi uskottavuutta. Et kerää kuin kuplasi sisällä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Alustaja pitää ilmeisen myönteisenä seikkana Front Nationalin ja Hollannin Vapauspuolueen suosion kasvua. Muutenhan asiaa ei olisi lainkaan syytä mainita tämän otsikon yhteydessä.

Jos (ja kun) tämä on sitoutuneiden Perussuomalaisten kanta yleisemminkin, on tietenkin selvää, että Sipilän hallitus on PS:n ensimmäinen ja viimeinen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Älä laita sanoja toisten suuhun.

Pointti oli., että kannatus on kasvanut viime vaaleissa, vaikka esim aina epäluotettavan ylen uutisoinnista saa aivan erilaisen käaityksen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Oletko huomannut Ylen uutisoineen,että viimeisten mittausten mukaan Corbyn on ohittanut Mayn tai siitä,että nykymenolla lyhyessä ajassa kaksi vallankeikausta läpikäynyt Saksan AfD on luisumassa 5% äänikynnyksen alapuolelle.En ole myöskään havainnut uutisointia PEW instituutin kyselyästä eurooppalaisten politiikkojen suosiosta.Esim Merkel voittaa suosiossa hollantilaiset ja ruotsalaiset poliitikot näiden kotimaassa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #39

Puhut taas aivan eriasioista.mainituista asioista uutisoitiin, mutta uutisista sai käsityksen, että näiden ryhmien kannatus on laskenut.
Vähän samaan tapaan, kuin aina luotettava yle hehkutti kiinan ilmastosopimuksesta. Kertomatta, että kiina saa miljardeja ja se nostaa päästöjä 2miljoonaa gigatonnia vuoteen 2030. Monilla syntyi käsitys, että kiina tekee suuren ilmastoteon.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Miksi FN:n ja PVV:n suosion kasvu ei olisi myönteinen seikka, ja miksi Sipilän hallitus olisi PS:n ensimmäinen ja viimeinen?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ääriajattelu on hyvin harvoin hyvästä...

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #35

No lopeta se hyvä mies sitten!

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #43

Loistava veto. En olisi odottanutkaan mitään vähempää.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #35

Miten ääriajattelu näihin liittyy?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #53

Ei näiltä räksyttäjiltä saa vastauksia täsmällisiin kysymyksiin koska niissä on vaikeampi saivarrella loputtomiin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Sitä en tiedä,mutta suosion lasku on hyvästä.Presidentin vaalissa Le Pen/FN kannatus yli 20%.Kansalliskokouksen ensimmäisellä kierroksella 13%,toisella 8%.Ja Ylekö vaikenee täysin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyseessä oli taloustutkimuksen internet-paneeli, josta ei kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannata vetää.

Jutun pohjana Taloustutkimuksen internet-paneeli, joka siis on Taloustutkimuksen valikoima vastaajajoukko, jotka ovat kutsusta liittyneet panelisteiksi ja tarjoutuneet vastaamaan erinäisiin kyselyihin. Yleensä nämä kyselyt ovat markkinatutkimuksia. Taloustutkimuksen mukaan internet-paneeli sopii etenkin mainonnan tutkimukseen sekä “Silloin kun ei haeta aivan 100 %:sta edustavuutta kaikenikäiselle Suomen väestölle”. Ongelmana on siis edustavuus: internet-paneeli ei ole oikeasti sattumanvarainen otos suomalaisista.

Perussuomalaiset saivat tästä pontta päiväunilleen, mutta siihen se jää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Normaalilla työssäkäyvällä keski-ikäisellä (eikä yli-ikäiselläkään) ei ole aikaa vastailla noihin paneeleihin. En tiedä, miten tuo on toteutettu, mutta itselleni tulee silloin tällöin kyselypyyntöjä. Väittäisin, että 99 sadasta jää delete-napin alle saman tien.

Joten kyllä kysely vääristyy juuri tuossa edustavuusmielessä pahasti. Vain todella kiinnostuneet vastaavat. Markkinatutkimuksessahan harvoin etsitäänkään heitä, jotka ovat täysin välinpitämättömiä kysytyn asian suhteen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joko kuulut useaankin tällaiseen paneeliin tai sitten et ole ymmärtänyt, mistä puhutaan. Edustavuusasiassa olet silti oikeassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #68

Kiitän oikaisusta ja ymmärrän kirjoittaneeni sekä huonosti että vajavaisen ajattelun pohjalta. Mutta olisi todella mielenkiintoista tietää, miten nämä erilaiset paneelit kootaan. Jos ne perustuvat jollain sivulla tarjottuun mahdollisuuteen tarttumiseen, niin kattavuus on todella vaatimaton.

Silloin on aika huonoa uutisointia jättää lukijan tehtäväksi ymmärtää, että tulos ei ole luotettavuudeltaan mitenkään verrattavissa hyvin suunnitellun mielipidekyselyn tuloksiin.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Näin ollessa edustavuus ei ole "aivan 100 %", mutta ei näitä tehtäisi, jos ne kovin fiktiota olisivat. Vastaajien profiilia voi verrata väestöön yleensä ja tarvittaessa tasapainottaa. Joten kovin innolla en lähtisi nollaamaan tuloksia.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tyypillinen "suvakin kommentti" on yhden tai kahden virkkeen mittainen ja usein mielikuviin perustuva väittämä ilman perusteluja.

Tyypillinen keskustelu päättyy, kun joku kysyy perusteluja. :D

Korkman ja kumppanit antavat varmasti sellaiselle keskustelutavalle täydet pisteet. :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset