Työperäinen maahanmuutto ratkaisee?

Tuoreessa talouskatsauksessaan Hypo maalailee työvoimapulaa. Yritykset eivät löydä niin hyvin työntekijöitä kuin ennen. Tosiasiassa työvoimaa on yllin kyllin, mutta sitä ei osata hyödyntää.

 

Työmarkkinoiden yksi keskeisimpiä ongelmia – tämä on oma tuntumani – on se, että yritykset hylkivät etenkin pitkään työttömänä olleita. Meillä on siis paljon työvoimaa, mutta se ei kelpaa. Suurin este lienevät silkat ennakkoluulot. Työnantaja ei halua ottaa riskiä siitä, että palkkaisi alkoholisoituneen, laiskistuneen tai epäsosiaalisen (ja siksi työttömän) työntekijän. Ei myöskään aina uskota, että työtön haluaisi tehdä hakemaansa työtä.

 

Niinpä työnantaja valitsee jo työssä olevan työntekijän. Näin jatkuen työntekijää odottava tyhjä penkki kiertää yrityksestä toiseen työttömien seuratessa sivusta.

 

Toinen ongelma on vaatimustaso. Työntekijältä vaaditaan nykyään nippu erilaisia pätevyyksiä ja kortteja, kynnyspätevyyksiä, jotta voi edes astua työmaalle. Siihen päälle pitäisi olla alan tutkinto. Jokainen tajuaa, että vaatimustasoa nostamalla tarjonta vähenee. Nykyaikana vaatimustaso on yleisesti ottaen pelkästään noussut, kunnes jossain on jouduttu tinkimään.

 

Suomen työmarkkinoita kankeuttaa siis se, että ensin pitää olla tutkinto, jotta voi tehdä työpaikalla liki yhtään mitään. Pitäisi kuitenkin olla toisin päin, ensin työpaikka, sitten tutkinto. Oppisopimuksia siis. Nyt työvoiman tulee ottaa iso riski opinnoista: opiskella vuosia ja sitten todeta, ettei voi työllistyä. Tämä riski laukeaa jatkuvasti monen käsiin. Maan tapa on älyttömän kankea. Kaiken lisäksi opiskelujen aikana suhdanteet voivat muuttua ja opiskeltu ala pahimillaan kadota. Olisi hienoa, jos opiskelija voisi saada heti kouluun päästyään "opiskelukumppaniksi" yrityksen, josta saa kesä- ja harjoitustöitä sekä opinnäytemahdollisuuksia.

 

Työperäinen maahanmuutto on tähän saakka tarkoittanut lähinnä siivoojia, huoltomiehiä, hitsaajia, raksamiehiä ja asentajia Venäjältä sekä Virosta. Se on luultavasti osuva ennuste tulevasta. Voidaan toivoa koulutettua väkeä muualta, mutta isoille asioille emme voi mitään. Täällä on kylmempää ja korkeastikoulutettujen palkat pienet. Jos joku on maksanut korkean koulutuksensa itse, ei hän tänne tule "köyhtymään" vaan haluaa maksaa opintovelkansa. Kertomusten perusteella monen tutkijan työ on isolta osin rahan ruinaamista jatkuvassa epävarmuudessa pienellä palkalla. Suomi on korkeastikoulutettujen krooninen maastamuuttomaa.

 

Ei ole sattumaa, että näillä kylmillä leveysasteilla asuu lähinnä suomalaisia. Toki, vaikka kesämme on lyhyt ja Etelä-Suomessa pitkä syksyinen pimeä talvikausi, on rannikoillamme yllättäen auringonvaloa paljon. Euroopassa vain Välimerellä on enemmän. Joka tapauksessa turha toivominen ja pitäisi-lauseiden viljely eivät mitään auta saati tulevaisuutta ennusta.

 

Toiset valittavat työvoimapulaa, mutta autotehdas on palkannut pari tuhatta työntekijää melko syrjäiselle paikkakunnalle. Siirtykää valittamisesta tekoihin.

 

Lyhyesti voi ongelmaksi mainita myös työmatkat. Saksa on moottoriteiden maa, joten työvoima voi liikkua nopeasti. Meillä matkustaminen nopeasti onnistuu lähinnä Helsinkiin. Työmatkojen kesto on yksi perusasia, eikä se ole tilanteen vaatimassa kunnossa.

 

Lopuksi. Virallisissa puheissa ei pidä sekoittaa työntekijöiden määrää työvoiman määrään. On hyväksyttävä tosiasia, että Suomi on vakiintuneesti suurtyöttömyyden maa, eikä ole oppinut hyödyntämään saati jalostamaan työvoimareserviään. Tarvitsemme laajaa ja laadukasta (oppilaitosten) koulutusta työttömille yhteistyössä yritysten kanssa ja työstä palkkaa maksaen.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu