Yhteiskunnasta Muutama sana

Hyperloop-resiina liikkui jo

Hyperloop One -yhtiö teki toukokuussa testin Arizonan putkessaan. Jonkin sortin "resiina" liikkui 112 kilometrin tuntinopeudella. Seuraavaksi tavoitteena on 400 km/h.

 

Kaikki toimi kuulemma kuten pitikin. Huomion arvoista on, että tämä oli ensimmäinen testi, jossa koko järjestelmä testattiin ja että se toimi. Lisäksi tulokseen päästiin nopeasti siinä missä moniin tieteen ja tekniikan saavutuksiin vaaditaan vuosien ja vuosien sekä jopa vuosikymmenien työt. Sen sijaan tämä yhtiö on perustettu kolme vuotta sitten ja työntekijöitä on vähän, 260.

 

Matkaa on vielä odotuksiin. 112 km/h ei muutu noin vain 1200 km/h:ksi mutta etenemisen nopeus ja järjestelmän perustoimivuus antavat luvan odottaa parempaa verrattain pian. Edistymisen nopeutta selittää osin se, ettei järjestelmää varten pidä keksiä mitään suurta ja uutta vaan saada tunnetut ratkaisut toimimaan yhdessä suuressa mittakaavassa ja vaativammissa oloissa.

 

Haaveissa hyperloopin suomat matka-ajat ovat naurettavan pieniä: esimerkiksi Helsingistä Turkuun 12 minuutissa.

 

Suomen kannalta tapaus on mielenkiintoinen siksikin, että yhtiö saattaa perustaa Saloon innovaatiokeskuksen ja testiradan. Suomi voisi parhaimmillaan päästä osalliseksi koko maailmalle mullistavan uuden liikkumistavan kehittämiseen. Hyperloop One on kolme vuotta vanha ja aiesopimus Salon kanssa sekä soveltuvuusselvitys ovat vuoden vanhoja. Jos kehitys on jatkossakin noin nopeaa, mutta Suomen päässä askeleet virkamiesmäisen verkkaisia, voi Salo jäädä sivusta seuraajaksi.

 

Oli miten oli, tämä tarina on mielenkiintoinen seurattava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Putkeen ei voi mitenkään laittaa eläviä olentoja, kaikenmoista tavaraa kyllä voi. Se on vain, se kyllä on ihan kiva tavarankuljetusränni, ja nopia. Mikä nyt muuttuu, noin periaatteesa?!

Jyrki Paldán

Miksei voisi? Voihan ihmisiä laittaa ulkoavaruuteenkin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Juu rakennetaan tyhjiö ja sinne porukkaa sisään.

Tyhjiöputki on äärimmäisen herkkä. Yksikin lommo, niin putken muoto pettää, romahtaa muutaman tuhannen dynamiittipötkön voimalla ja tappaa kaiken sen sisältä. Terroristit kiittävät. HyperLoop on käytännössä avaruussukkula kaikkine vaaroineen maalla.

Lyhyen testiputken tyhjiöksi saamiseen taisi mennä useita tunteja. Miten tämä meinattiin tehdä isossa mittakaavassa, jos tarkoitus on saada tyhjiö Helsingistä Turkuun 12 minuutissa?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Maailma on täynnä mahdollisuuksia terroristeille. Alkaen vaikka ihan tavallisesta junasta.

"Miten tämä [tyhjiö] meinattiin tehdä isossa mittakaavassa"

Sitä varten on insinöörejä.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Itsekkin epäilen että ihan syystäkin Musk antoi idean ilmaiseksi julkisuuteen. Hieno idea toki, mutta epäkohtia löytyy valtavasti. Siinä vaiheessa kun nämä hurjat ongelmat olisi ratkaistu, täällä on jo parempaa teknologiaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sehän liikkui jo vuonna 1810:

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Medhurst

Jostain syystä liike lakkasi 1900-luvulle tultaessa, mutta lakkauttamiseen syylliset henkilöt jo lienevät kuolleita ja unohdettuja, joten loopin voi aloittaa taas alusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset