Poliitikoiden typerä vihapuhejulistaminen

Kun tuomitaan vihapuhe, mitä tuomitaan? Kun julistetaan vihapuhetta vastaan, minkä takia? Onko vihapuhe luultu vai tosiasiallinen ongelma maassamme? Onko vaiva julistamalla hoidettavissa?

 

Pyörittelen päätäni, kun ajattelen, että muut kuvittelivat Perussuomalaisten seisovan yhdessä rintamassa tuomitsemassa jotain mitä kukaan ei oikeastaan tiedä ja syystä, josta ei ole käsitystä. Ymmärrän, että vihervasemmisto kohkaa näin epävarman asian ympärillä, mutten ymmärtäisi insinööri-Sipilän lähtevän mukaan, ellen pitäisi häntä "peesaajana".

 

Mikä vihapuhe? On helppo sanoa vihapuheeksi sellaista, mikä lain mukaan lankeaa rikokseksi esimerkiksi kunnianloukkauksena. Laittomien puheiden tuomitsemiseksi ei tarvita kuin tuomita laittomat puheet. Vihapuheella taas tarkoitetaan ilmeisesti yleensä laillista puhetta, joka on vihaista. Osa ei haluaisi kuulla sellaista. On naurettavaa yrittää kitkeä näkyvä viha vapaasta yhteiskunnasta. Se on mahdotonta. Ihmisen perustunteita ei ole edes terveellistä yrittää kitkeä.

 

Puheenjohtajien ulostulo oli tietenkin suunnattu etenkin vihervasemmiston mielissä äärioikeiston vihapuhetta vastaan. Islamistien ja äärivasemmiston vihapuheesta vaietaan. Joka tapauksessa pyrkimys on toivoton. Eivät vihaiset puhujat lepy sillä, että kehotetaan leppymään. Valtaapitävien kehotukset sitä paitsi helposti koetaan kieltoina.

 

Koko vihapuheulostulo epäonnistui jo siksi, että käytettiin tärkeimmän kohderyhmän, maahanmuuttokriittisten, mielissä niinkin pilaantunutta sanaa kuin vihapuhe. Jos touhuajilla olisi vähänkään ollut pelisilmää, sana olisi jätetty pois.

 

Missä vihapuhe? Kävin asiasta tehden pistokoemaisesti tutkimassa millaista vihaista puhetta terrori-isku sai aikaan verrattuna vuosien aikana seurailemaani. Vilkaisin MVlehden kommenttiketjuja sekä facebookin keskusteluja. Kaikki oli kuten ennenkin. Vihaisia oltiin, muttei minun silmiini enempää kuin ennen.

 

Tietenkin järkyttävien uutisten jälkeen ollaan vihaisia ja sen voi jokainen uskoa netissäkin näkyvän. Pöly kuitenkin aina laskeutuu ja vanha järjestys palaa. Se on elämää. Kiinnostavaa on, onko vihainen puhe johtanut viharikoksiin. Ministeri Risikko taannoin mukaviisaana julisti polun vihapuheesta viharikoksiin olevan hyvin lyhyt. Väite on amatöörimäinen ja perätön. Me päinvastoin tiedämme, että polku vihaisesta puheesta rikoksiin on pitkä. Moni on vihainen, harva rikollinen. Poliisin ennakkotietojen mukaan viharikokset ovat laantuneet 2015 piikin jälkeen. Aikanaan näemme 2016 vuoden tilastoista miten todella on. Kaikenlaisten mielipiteiden lisäksi meillä ei joka tapauksessa ole tosiasioita osoittamassa, että vihapuhe olisi lisääntynyt. Joku voisi tutkia.

 

Lapsekas on myös poliitikoiden suuhun tarttunut "viha luo vain vihaa". Eihän sekään tietenkään vain niin mene. Turunkin terrori-iskussa – vastenmielisyydestään huolimatta – nähtiin uhrauksia ja auttajia.

 

On siis älytöntä pyrkiä kitkemään vihaista puhetta poliitikoiden vetoomuksilla. Vihaiset puhuvat mitä haluavat, eivätkä kuuntele muita. Järkeviksi katsomiaan esimerkkejä osa heistä toki voi seurata. Kannattaa hyväksyä, että olemme vapaa monimuotoinen yhteiskunta. Jos et voi hyväksyä erilaisia mielipiteitä edes monokulttuurissa, miten sitten monikulttuurissa.

 

Kansanedustajissa on paljon hyväntahtoisia moukkia. Hyvä tahto ei tee viisaaksi. Harkinta tekee.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu