Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomen talouden lyhyt nousu kaatumassa uuteen lamaan?

Optimistit ovat innostuneita talouden käänteestä. Toiveissa on, että alkanut kasvu jatkuu ainakin vuosia. Tummat pilvet kuitenkin saattavat pilata bileet.

 

Kasvun juuret löytyvät tietenkin yritysten tekemisestä ja Suomen kohdalla isot yritykset vaikuttavat paljon. Valuutta näyttää vaikuttavan: euro devalvoitui 2014 viidenneksen. Vuotta myöhemmin alkoi Suomen vienti kasvaa. Valuutan ja siten hintojen halventuminen tietenkin piristää myyntiä.

 

Eri toimialojen vienti toki vaihtelee: metsäteollisuus kasvoi hyvin hitaasti 2013 alkaen mutta on nyt taantunut. Metalliteollisuus puolestaan on lisännyt vientiään varsin uskollisesti euron dollarihinnan mukaisesti. Muu teollisuus notkahti 2014-15, etenkin Nesteen vienti supistui 6 miljardia. Koko vienti ei siis ole kasvanut häävisti, kun toimialat ovat nousseet ja laskeneet ristiin.

 

Nyt ne huonot uutiset. GnS Economicsin mukaan maailmantaloutta on vetänyt finanssikriisin myötä vain vauhdilla velkaantuva Kiina, jolle on nousemassa seinä vastaan. Keskuspankit ovat kasvattaneet pörssikuplan ja ns. zombietalouden, jossa osa yrityksistä pärjää vain halvan velan ansiosta. Ennuste on tyly: kurssiromahdusta on mahdotonta estää ja se tapahtuu 80 % todennäköisyydellä vuoden sisällä.

 

Tuo ei suinkaan ole ainoa ikävä arvio (Deutche Bank). Viisas kuuntelee varoituksia sen sijaan, että "ensi vuonna kasvaa"-ekonomisteja. Euro on kuplakone, joten arviot eivät yllätä. Resulla autolla ei pitkälle pötkitä, niin ei myöskään resulla valuuttajärjestelmällä. Euro vaatisi jatkuvia öljyn lisäyksiä koneeseensa ja monet osat eivät kestä kyytiä, joten niitä olisi paikattava kokoajan. Suosittelen varautumaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset