Yhteiskunnasta Muutama sana

Erikoisosaajia Suomeen - ei onnistu

On paljon puhuttu osaajien pulasta ja heidän hankkimisesta Suomeen. Jos tänne olisi suorastaan korkeakoulutettujen erikoisosaajien tunkua, olisi heitä paljon tullut. Miksi ei ole?

 

Puhe erikoisosaajien houkuttelemisesta on tavallista poliittista tyhjää haihattelua, kuten "työttömyys pitää puolittaa". Ei onnistu. Suomessa korkeakoulutettujen palkat ovat alhaiset ja sää kylmä. Jos palkkoja ei nosteta kilpailukykyisiksi, saa houkuttelun unohtaa. Voimme toki keskittyä niihin, jotka eivät ole palkalle niin persoja, eikä sääkään hetkauta. Potentiaalisia lähtömaita täten olisivat halpa ja kylmä Venäjä sekä yhtä edullinen ja viileä Ruotsi. Näin siksikin, että ovat lähellä, jolloin askel muuttoon on matalampi. Koska euroton Ruotsi on insinööripulassa, jäljelle jää Venäjä. Muualta voimme odottaa vain hajanaista muuttoa.

 

Siinä ovat Suomen pelimerkit erikoisosaajien markkinoilla. Jos politiikassa jotain toivetta toistuvasti saatellaan vain sanan 'pitäisi' avulla, luultavasti ei ole keinoja toiveen toteuttamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset