Yhteiskunnasta Muutama sana

Näinkö pahasti Espanja on sotkemassa asiansa?

Katalonian syrjäytettyjä johtajia on haastettu oikeuteen ja 30 vuoden tuomiot uhkaavat. Puuttumatta kriisin aiempiin käänteisiin sen tarkemmin, todettakoon osapuolten sotkeneen asioita kovalla kädellä.

 

Lisää sotkua on luvassa. Kun johtajat on haastettu oikeuteen, on suututettu ne pari miljoonaa itsenäisyyden puolesta äänestänyttä. Kun nuorisotyöttömyys on Kataloniassakin korkea, 34 % (2016), moni suuttunut on työtön ja toimeton nuori mies. Historiasta tiedetään, että toimettomat ja tyytymättömät nuoret miehet ovat uhka yhteiskuntarauhalle. Suomalaiset häjyt, viikingit ja sotien välillä fasistit ovat helppoja esimerkkejä tästä. Tämän päälle Espanja on jo tunnettu sellaisista, baskien separatisteista, jotka vasta kymmenen vuotta sitten julistivat tulitauon.

 

Samaan aikaan EU, jälleen kerran toimintakyvyttömänä, toteaa kriisin Espanjan sisäiseksi asiaksi. Jos valtaan nousee diktaattori, se lienee "sisäinen asia". Maassa on joka tapauksessa täydet ainekset väkivallalle, siitä vaarallinen hallitus pitää huolen.

 

On näet niin, että jos johtajat ja kansa ovat kovin kärkevästi eri mieltä, johtajien olisi viisasta taipua. Syy on yksinkertainen, kansa ryhtyy äärimmillään jopa väkivaltaan. Näin siis kansanvallassa. Diktatuurissa voi vain ajaa panssarit kaduille - ja sellainenhan Espanja vielä 1975 oli. Kansanvaltainen siitä tuli vasta 1977-78 ja viimeiset suuremmat siirtomaatkin jäivät muille niinkin myöhään kuin 1975. Maalla on siis (imperialistinen) historia, josta se haluaa olla ylpeä, kuten jokainen kansa. Niinpä muiden kansojen ja maiden omistamiseen löytynee paljon suurempaa myötämielisyyttä kuin meiltä Suomesta. Ylipäätään espanjalaisen demokratian lyhyt historia ollee yksi selittävä tekijä, miksi siellä ollaan niin pahasti törmäyskurssilla. Keinovalikoima kansanvaltaisiin ratkaisuihin lienee pieni ja vieras. Vertailu Skotlannin äänestykseen tuo eroja esiin.

 

Kriisin yhteydessä osa puolustaa Espanjan hallitusta ja lakia, kun osa kansan tahtoa. Tällöin pitää kysyä, kumpi on ylempänä: kansa vai laki? Toinen hyvä kysymys on, mikä on sellaisen perustuslain pätevyys, joka estää kansanvaltaa toteutumasta? Samaistan siis Katalonian itsenäistymisen alueella asuvan kansan vallan toteuttamiseen.

 

Espanjan olisi kannattanut tukea kansanäänestystä, varmistaa sen luotettavuus ja kampanjoida suoraselkäisesti yhtenäisyyden puolesta. Se olisi ollut luultavasti siinä. Yhtenäisyyden kannattajat olisivat voittaneet ja arki olisi jatkunut. Voisiko uudella luotettavalla äänestyksellä vielä pelastaa jotain? Sitä ei tule, enkä odota helppoja aikoja Espanjaan, siitä he itse pitävät huolen. Mariano Rajoyn perintö ei tule mairittelemaan ketään. EU osoitti olevansa vallanpitäjien, ei kansojen, puolustaja. Kansat eivät noin vain itsenäisty laillista tietä, koska ne joiden alaisuudesta itsenäistytään, eivät usein halua vallastaan luopua. Laillisuutta ei täten voi vaatia täydessä mitassaan, jos laeilla tiet on ajettu umpeen ja, koska kansa on viime kädessä näiden lakien yläpuolella.

 

PS. Rajoyn puoluetta ovat tahranneet korruptio-oikeudenkäynnit. Yhteiskunnasta tulee onnistunut yhteinen hanke vain jos on luottamusta. Korruptio on yhteiskunnan syöpä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olet heikoilla. Eturintamasta paenneet Katalonian johtajat ovat ns. itsenäistymisessä rintakarkureita Belgiassa. Miksi yli miljoona ihmistä osoitti mieltään Kataloniassa halustaan olla osa Espanjaa? Teillä persuilla alkaa olla eväät aika vähissä.

ps. Jos Turku haluaa itsenäistyä, Kannatan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Turkulaisia ei kukaan jää kaipaamaa, paitsi Tamperelaiset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi yli miljoona ihmistä osoitti mieltään Kataloniassa halustaan olla osa Espanjaa?"

Ei huutoäänestyksillä demokratiassa ole merkitystä vaan vaaleissa mitatulla tuloksella ja 90% katalaaneista kertoi haluavansa itsenäisyyttä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Laittomassa kansanäänestyksessä äänesti vain "itsenäisyyttä" kannattava osapuoli. Espanjalaiset boikotoivat. Revi siitä!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Laittomassa kansanäänestyksessä äänesti vain "itsenäisyyttä" kannattava osapuoli."

Kansanäänetyksessä kumpikin osapuoli sai vapaasti kertoa mielipiteensä ja n.10% kertoi vastustavansa Katalonian itsenäisyyttä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #7

Koska laillista äänestystä ei päästy suorittamaan niin järjestettiin laiton. Kukaan ei vielä tiedä mikä on katalaanien mielipide. Eikä tämä edes keskushallintoa kiinnosta.

Blogisti on absoluuttisen oikeassa siinä, ettei itsenäistyminen ole mikään juridisesti hoidettava probleema, koska ns. laillista tapaa ei tahdo löytyä koskaan itsenäisyyttä hakeville kansoille.

Siksi on typerryttävää lukea näitä rupusakin tasoisia hirttotuomioita kataleeneille. Ne eivät perustu mihinkään ymmärrykseen mistään. Eivät historiaan, eivät järkeen, eivätkä edes empatiaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #22

Rupusakit kiittää. Ja suuri osa katalaaneista.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Yksi ongelma on myös siinä, ettei Katalonian itsenäisyysmielisten järjestämissä vaaleissa ole äänioikeutta katalonialaisilla jotka asuvat Katalonian ulkopuolella. On siis selvittämättä ketkä kaikki saavat äänestää. Itsenäisyyttä vastustavat tästäkin syystä boikotoivat äänestystä. On helppo olla kannattavinaan demokratiaa jos tietää, että äänestäjät ovat riittävästi samanmielistä sakkia ja "väärää" mieltä olevilla ei ole mahdollisuutta äänestää.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Eurokommunisti kannattaa Eurostoliittoa.
Kansallismielinen kannattaa Kataloniaa.

Jokainen valitsee puolensa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kuka valitsee, kuka ei. Ideana kannatan itsenäistä Kataloniaa, mutten ilman kansan enemmistön halua. Tätä taas ei ole yksiselitteisesti osoitettu, joten tilanne on auki.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kahden miljoonan "kansan" tahto vastaan 44 miljoonan espanjalaisen laki. Muistuttaa jotenkin suomenruotsalaisista, eikös niitäkin ole se viitisen prosenttia. Ja jotkut siellä vastustavat kiivaasti mm.pakkoruotsia. Mitäs blogisti on mieltä, pitäisikö suomenruotsalaisille antaa kaikki ne oikeudet, jotka on katalonialaisilla tähän saakka olleet?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitäs blogisti on mieltä, pitäisikö suomenruotsalaisille antaa kaikki ne oikeudet, jotka on katalonialaisilla tähän saakka olleet?"

Mitähän nämä oikeudet olisivat?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

No vaikkapa suht laajat itsehallinto-oikeudet liittyen muun muassa siirtolaisuuteen, satamien ja lentokenttien hallintaan, kieleen, osittaiseen veronkanto-oikeuteen...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

"No vaikkapa suht laajat itsehallinto-oikeudet liittyen muun muassa siirtolaisuuteen, satamien ja lentokenttien hallintaan, kieleen, osittaiseen veronkanto-oikeuteen..."

Itsehallinto-oikeudet??? Ainoastaan Ahvenanmaalla on itsehallinto ja siellä on kyllä mainitsemasi oikeudet. Mikäli mantereella pitäisi näitä oikeuksia jakaa niin vastaavat oikeudet pitäisi myöntää myös suomenvenäläisille, suomensomaleille, suomentamperelaisille ja myös turkulaisille.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist Vastaus kommenttiin #13

Sepä juuri olikin pointtini. Jos 5 prosentin vähemmistö ansaitsee erityisoikeuksia valtion sisällä, niin siitä vaan sitten kaikille vähemmistöille itsenäisyys? Niin katalonialaisille kuin tamperelaisille. Tampesterin passia toki hakisin ensi tilassa!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Jos 5 prosentin vähemmistö ansaitsee erityisoikeuksia valtion sisällä, niin siitä vaan sitten kaikille vähemmistöille itsenäisyys?"

Ansaitsee??? Realiteetit ovat sinulta täysin hukassa.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist Vastaus kommenttiin #15

Niin näköjään ovat, kun en ymmärrä kommenttiasi. Pahoittelen.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Katalonian väkiluku on 7 477 131 henkilöä, osa on espanjalais taustaisia, maakunta on Katalonia. Kataloonit sitä hallitkoon.

Suomenruotsalaisilla tuskin mitään tekemistä (katalonian) tilanteen kanssa, teillä on täällä samat oikeudet kuin suomenkiellisillä, ehkä jopa paremmat?.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

En ole suomenruotsalainen, enkä asu edes Suomessa, mutta eipä minua haittaisikaan jos siellä olisi suomenruotsalaisilla vastaava itsehallinto-oikeus kuin täällä Espanjassa oli katalonialaisilla. Ja nimenomaan, tosiaankin vain ehkä pari miljoonaa äänesti Si, ne reilut 5 miljoonaa eivät äänestäneet Si.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #12

Suomenruotsalaisilla on itsehallinto, Ahvenanmaalla. Muualla heillä ei ole selkeää aluetta, jossa olisivat enemmistönä. On vain kapea kaistale rannikon maaseutua. Katalonia puolestaan on entinen itsenäinen maa.

Suomi oli jotakuinkin 3 miljoonan asukkaan kansa 125 miljoonaisessa Venäjässä. Olisiko pitänyt jäädä Venäjän ja kommunistien helmoihin?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Nuo 30-vuoden vankeustuomioilla uhkaamiset, ovat aivan ylimitoitettuja ja saavat vain entistä useammat kansalaiset haluamaan itsenäisyyttä Kataloniassa. Samoin yleinen mielipidekin kääntyy tuollaisia sanktioita vastaan, koska ihmiset alkavat huomata miten totalitariseen suuntaan ollaan menossa koko Euroopassa ja Katalonian itsenäisyysvaatimukset voivat levitä laajemmaltikin. Kohta kaikki maat voivat haluta taas itsenäistyä, tai ainakin maiden kansalaisten enemmistö?

Marko Parkkola

Miksei saman tien kuolemantuomio? EU:n lakihan sallisi sen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Et ymmärtänyt tätä viimeksikään Parkkola: vaikka EU sallisi kuolemantuomion, Espanjassa sellaista ei ole. Ja vielä kerran: jäsenvaltioiden rikos- ja prosessioikeus eivät kuulu EU:n toimivaltaan.

Joko nyt ymmärrät?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Joko nyt ymmärrät" Parkkola ei ymmärrä tai halua ymmärtää ettei rikos-ja prosessioikeus kuulu EU:n toimivaltaan. Näkemys, että EU sanelee lähes kaiken mistä jäsenvaltiossa päätetään osoittaa suurta tietämättömyyttä EU:n roolista suhteessa jäsenvaltioihin.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #20

Niin, kaikista lukemistani Parkkolan kommenteista suorastaan räjähtää tajuntaan se, että mitään asioita, joita hän väittää, hän ei ole vaivautunut tarkistamaan tai sitten hän ei ole ymmärtänyt lukemaansa. Kommenttinsa Parkkola läväyttää selkäytimensä jatkeesta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #21

Max tavaa taas lakikirjaa. Voi sun. Elämää ei onneksi ole annettu lakimiesten käsiin. Katalonian tilanteessa on kaikkein vähiten apua nyt asetuskokoelmista ja tuomioistuimista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #23

Vanha mies olet jo, mutta jaksat puuttua ymmärtämättömyyttäsi asiaan, joka ei oikeastaan lainkaan sinulle kuulu. Vai puolusteletko Parkkolan tietämättömyyttä?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

Parkkola on vaan pirun paljon hauskempi kuin sinä. Ei mulla muuta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Tyhmyys voi kaltaisiaan viihdyttää. Semper idem.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #27

Mennään Mensa-testiin ja katsotaan kummasta leivotaan tyhmä sertifikaatin kanssa. Ei mulla taas muuta.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

Niin, peräti kolme tutkintoa...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #29

Kokeile jos saat tuota Parkkolaa vielä pidettyä hereillä. Minä menen nyt nukkumaan.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #29

"Niin, peräti kolme tutkintoa..."

Liika lukeneisuuskin voi johtaa tilaan, jossa todellisuudentaju katoaa lähes kokonaan. Kuten Hämäläinen jo totesi, onneksi elämää ei ole annettu lakimiesten käsiin. Se mikä ei ole oikeus, ei voi olla lakikaan. Näin se menee kansantajuisesti, sanokoon pykälänikkarit mitä tahansa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #31

Laitisen kohdalla ei ainakaan liikaa lukeneisuutta voi syyttää todellisuudentajun puutteesta.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #23

Max on myyrä, joka esittää nuivaa. Ei mitään uutta taivaan alla.

Marko Parkkola

Minua ei kiinnosta vittujakaan sinun horinasi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #25

Parkkola on yksi parhaista kommentoijista täällä, aina hymyilyttää, kun näitä hänen kommenttejaan lukee.

Jos sanotaan, että valtioiden rikoslait eivät kullu EU:n päätettäviksi, vaan valtiot itse niistä päättävät, niin Parkkolan upea vastaus on yllä.

Olen sanaton, noin taitavaa argumenttia harvoin saa lukea. :)

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #34

Ei minua kiinnosta sinunkaan vainoharhaiset horinasi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

"Historiasta tiedetään, että toimettomat ja tyytymättömät nuoret miehet ovat uhka yhteiskuntarauhalle. " Minä, joka olen asunut Espanjassa 17-vuotta näen asiat eritavalla. Tuo lauseesi kertoo Suomen tilanteesta paljon.

Olen myös seurannut Espanjan kanavilta Venäjän propaganda kanavan ohjelmia, joissa kerrotaan sieltä pohjoisen perukoilta järkyttäviä valheita.

Venäjän tarkoitus on ollut yli kymmenen vuotta aiheuttaa eripuraa EU-maiden sisällä, se oli jo luettavissa 10-vuotta sitten Viron median vapaissa kommenteissa, joissa jo silloin venäläiset Viron kieltä taitavat pyrkivät luomaan eripuraa suomalaisten ja virolaisten välille.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Espanjan ja Katalonian tilanne on todella surullinen. Se, että tämä tilanne on mennyt siihen suuntaan, mihin se nyt on mennyt kertoo sen, että homma on lähtenyt käsistä. Kun osapuolet ei kykene neuvottelemaan ja tilalle astuu voimankäyttö ja sanktiot, niin silloin vallanpitäjät ovat epäonnistuneet. Ei voi toivoa muuta kuin sitä, ettei synny sisällissotaa. Ehkä itsenäisyyttä vaatineet katalaanit lopulta alistuu ja verenvuodatuksilta vältytään. Kukaan ei voi lopputuloksesta olla varma. Joka tapauksessa tätä ei olisi ikinä uskonut maasta, joka kuuluu ns. rauhan ja rakkauden liitoksikin kutsuttuun EU:iin. Mielestäni EU tässä on ollut jo suurin häviäjä, kun se ei pystynyt toimimaan välittäjänä, ettei ketään olisi tarvinnut ajaa ns. nurkkaan. Joka tapauksessa minkään maan itsenäisyyspyrkimykset eivät mene lakikirjan mukaan, sen on historia osoittanut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset