Yhteiskunnasta Muutama sana

Tiernapojat feministien uhreina

Stockmannin tiernapojat tuhottiin netistä. Syyksi riitti muutama vihervasemmistolainen, jotka väittivät esitystä rasistiseksi. Yhden mustaa esittävän naama ei saisi olla musta, koska toisella puolella maapalloa on joskus muutama valkoinen mies esittänyt halventavasti mustaa miestä. Loukkaavana tiernapojissa pidetään sitäkin, että mustien kuningasta vaaditaan polvistumaan valkoiselle kuninkaalle. Ehkä olisi syytä samalla kieltää mustien orjakaupasta kertovat historiikit, nehän vahvistavat kuvaa mustista orjina.

 

Armeijan johtamiskoulutuksessa opetettiin, että kaikkia ei voi miellyttää. Joku valittaa aina. Samaa sääntöä sovelletaan myös viestinnässä: "Jos sanoma voidaan tulkita eri tavoin, niin se tulkitaan tavalla, josta eniten vahinkoa." Syy vahingolliseen tulkintaan on tulkitsijan vallan halusta johtuva haluttomuus ymmärtää.

 

Edellä olevasta seuraa, että esim. näkemästään/kuvittelemastaan rasismista loukkaantujat haluavat tunnetusti loukkaantumalla tuoda esiin poliittista agendaansa ja ajaa vastapuoli nurkkaan. Pyrkimystä helpottaa ensinnäkin se, että loukkaantujan julkituoma agenda, syrjinnän vastustaminen, on kritiikin yläpuolella. Toisekseen, rasismi määritelmänä on vihervasemmiston toimesta niin hämärretty viime vuosina, ettei moni ole enää varma mitä se tarkoittaa. Lisäksi aiheesta on sanktioitu näyttävästi. Tämä helpottaa rasismisyytöksillä ratsastavia säikyttelemään muita.

 

Loukkaantujien oma intohimoinen agenda ajaa etsimään sieltä ja täältä pientäkin mahdollista yhteyttä rasismiin. Tiernapojista etsitään rasismia, kun esityksestä on ensin havaittu siihen liittyvää symboliikkaa (musta esiintyjä). Sen jälkeen analysoidaan esitystä olettamalla esiintyjien motiiveja joko avoimesti rasistisiksi tai piilorasistisiksi. Tuloksena tietenkin nähdään, että kaikki mustaan esiintyjään liittyvä on rasistista, jos mahdollista.

 

Suomessa ei tiernapoikiin ole suuren yleisön keskuudessa liitetty mitään rasismia. Joidenkin mielestä näytelmä pitäisi kirjoittaa uusiksi, koska yksi esiintyjä on musta. Peruste ilmaistaan toistuvasti "ei ole enää tätä päivää".

 

Olennaista on analysoida mustan roolin loukkaavuutta. Esimerkin omaisesti: Amerikasta muuttaa musta Suomeen ja pitää esitystä rasistisena, koska vastaavasti mustaksi maalatut kasvot siellä yhdistetään mustien vähättelyyn. Tuleeko meidän siis muuttaa tapaamme historiallisen ja maantieteellisesti kaukaisen sekä meillä verraten tuntemattoman ilmiön takia? Vai tulisiko tänne tulleen perehtyä perinteeseen ja koettaa ymmärtää kulttuurin tuntemuksen kautta ilmiötä, mikä olisi vähintäänkin kohteliasta. Suomeksi sanottuna tulijan tulisi pyrkiä ymmärtämään haluavatko esiintyjät loukata mustia. Oletetaan, että tätä ei vaadita ja odoteta, vaan päinvastoin meidän tulee joustaa, jos missä tahansa päin maailmaa on joskus tehty vääryyttä jotakuta kohtaan ja se sattumoisin tulee mieleen tavoistamme. Siitä seuraa, että kuka tahansa ulkopuolinen voi sanella oman kulttuuriinsa perustaen, miten me omaa kulttuuriamme toteutamme. Tämä siis ilman, että ulkopuolinen pyrkisi ymmärtämään kulttuuriamme ja eikö se ymmärrys olisi juuri oikea tapa? Me suomalaiset emme kuitenkaan ole kuin pieni kulttuurinen vähemmistö tässä maailmassa ja puolustamisen arvoinen siinä missä muutkin.

 

Edellä olevasta seuraa, että kun suurimmat kulttuurit "lähettävät" edustajiaan eniten ympäri maailmaa, niin heidän loukkaantumistensa mukaan muut pienemmät kulttuurit joutuvat muuttamaan tapojaan suuren kulttuurin mukaiseksi. Tämä taas on eräänlaista (läntistä) kulttuuri-imperialismia, vihervasemmistolaisten myrkkyjuomaa.

 

Loukkaantumisen nouseminen kritiikin yläpuolelle johtaa hyvin kyseenalaisiin lopputulemiin. Esimerkkinä tästä on feministis-vihervasemmistolaisen poliittisen agendan uusi suosikki, kulttuurinen omiminen. Sen piirissä on jopa länsimaalaisten joogan harrastamista pidetty kyseenalaisena omimisena, koska joskus kauan sitten jotkut englantilaiset kielsivät joogan intialaisilta. Toisin sanoen, mikä tahansa vääryys, minkä jotkut valkoisen rodun (miehet) ovat tehneet, ovat peruste kaikille valkoisille potea syyllisyyttä sekä mm. pidättyä "omimasta". Arvaan, että valkoista rotua omimisesta syyllistävät tahot toisessa yhteydessä kiistävät rotujen olemassaolon. Nämä feministit käyttävät valkoista rotua keppihevosena syyllistää mahdollisimman monia länsimaalaisia miehiä mahdollisimman monesta asiasta.

 

Monilla feministeillä on henkilöhistorioihinsa pohjautuvat katkerat motiivit miesten kadehtimiseen ja syyllistämiseen. Nyt tiernapojat olivat kampanjoinnin yksi uhri. Kun soppaan lisätään vasemmistolainen halu näpäyttää suurta pääomaa ja rikkaita, ymmärrämme miksi nöyristelevä Stockmann oli mieluinen toinen uhri.

 

Lapsiasiavaltuutettu ilmaisi tiernapoikien hyllytystä osuvasti pitäen sitä esimerkkinä epävarmuudesta nuoren monikulttuurisen yhteiskunnan edessä. Sitä se on. Sen sijaan, että hakemalla haetaan riitaa Suomeen, suosittelen edes tässä tapauksessa antaa poikien ja tyttöjen esittää tiernapoikia. Naama sen värisenä kuin haluavat. Hyvässä hengessä tietenkin. Ensi jouluna saanemme nähdä heitä paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Loukkaantujia löytyy molemmilta puolilta ja äänekkäimpiä ovat ne, joiden mielestä Stockan herkun henkilökunnan kuvaama somevideo on jotain kristillitä perinnettä ja suomalaiuutta.

Kuten sanottu, kaikkia ei voi miellyttää.

Toni Rintala

"kristillitä perinnettä"

Eikös se ole kristillisyyden sijaan nimenomaan suomalaista jouluperinnettä? Vuosisatoja vanhaksi sitä kuvataan Wikipediassa.

Toisaalta, onhan siinä välillä ylistetty itänaapurin keisareitakin. Eli muunnoksia on ollut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jaa että Stockan herkun somevideo on suomalaista jouluperinnettä?

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Miksi te ette loukaannu niille kymmenilletuhansille muille firmoille jotka eivät esitä tiernapoikia somekanavissaan? Hemmetin Kärkkäinenkin pilasi kaikkien joulun kun nuolee matuja eikä esitä tiernapoikaa naama mustana.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #8

Eikös nyt keskustella siitä esityksestä ja sen kiellosta eikä muista universumin firmoista, jotka eivät tähän edes liity mitenkään..

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

On pelkästään tekopyhää loukkaantua siitä että Stocka veti esityksen pois saatuaan negatiivista asiakaspalautetta kun samaan aikaan ei muilta firmoilta edellytetä että nämä esittäisivät tiernapoikia omilla somekanavillaan.

Ja kuten sanottu, Stockan tiernapojat ei ole mikään suomalainen ikivanha jouluperinne. En ole ainakaan kuullut, että olisivat aikaisemmin edes esittäneet sitä.

Jostain muusta tässä ylenpalttisessa loukkaantumisessa nyt on kyse.

Tiernapoikien esitystä on muuten aiemminkin muutettu. Miksi te ette loukkaannu siitä, kun kyttyräselkäinen kiinalainen on jossain vaiheessa jätetty pois?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #11

Kyse on siitä, että toiset väittävät rasismiksi jotain perinnettä (yleensä), mitä toiset eivät näe rasismina lainkaan ja sillä perusteella kolmannet poistavat rasistisena väitetyn esityksen nähtäviltä. Eli toisten mielestä epäreilusti poistetaan näiden omaa kulttuuria kaikkien nähtäviltä. Siinä loukataan kulttuurin vapautta toteuttaa itseään. Vaikken itse ollut Stockan episodissa osallisena, suomalaisena koen meidän yhteisen vapauden loukatuksi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #12

"...suomalaisena koen meidän yhteisen vapauden loukatuksi."

Stockan herkun mainovideo ei ole mitään yhteistä suomalaista kulttuuria. Suomalaisena en koe sitten hiventäkään että yhteistä vapauttamme olisi loukattu sksi, että jokin tavaratalo reagoi asiakaspalautteeseen. Oikeasti kenenkään vapautta ei ole loukattu ja sinullakin on Mikko täysi vapaus maalata naamasi mustaksi ja esittää Tiernapoikia vaikka persujen joulujuhlissa.

Suomalaisena minua voisi vähän loukata tämä korviahuumaavaa nettiälämölö hyvin mitättömästä asiasta mutta en nyt loukkaannu siitäkään, koska suomalaisena ota mitään kollektiivista vastuuta joidenkin isänmaalliseksi itseään kutsuvien pienten piirien kirjoitteluista.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #15

"Suomalaisena en koe sitten hiventäkään että yhteistä vapauttamme olisi loukattu"

Tuolla ei ole mitään merkitystä. Lienee vaikea ymmärtää, mutta ihmiset kykenevät SAMAISTUMAAN toisiin ja kokevat asioita YHTEISIKSI. Jos siis vanhaa tuttua tapaa rajoitetaan, siitä närkästytään. Sinun, yksittäisen kansalaisen, kokemus on yhdentekevä. Vasemmistolaisesta näkökulmasta et voi tätä ymmärtää vaan sinun tulisi hypätä kuplastasi tavallisten ihmisten asemaan. Mistään erityisestä isänmaallisesta tässä ei ole kyse, vaikka kuvittelet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

"On pelkästään tekopyhää loukkaantua siitä että Stocka veti esityksen pois"

Loukkaantujia tässä oli nimenomaan tyyppi ja tukihenkilöt jotka vaativat esityksen poistamista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #13

Mikko ainakin edellä väittää, että loukattuja olivat kulttuurin oikeutus ja suomalaisten vapaus.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

Voit Salonen miettiä kuka oli tämän farssin alullepanija?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #16

:D No voi jeesus mitä aidon dialogin karttelua: tarkennetaan ymmärtämättömyyteen pyrkivälle: loukattiin kulttuurin edustajien vapautta ja kun niin kävi kerran, niin samalla luodaan uhkakuva muidenkin vapauden ylle jatkossa.

Tämä selittäminen on kuitenkin turhaa. Se kävi jo edellä ilmi. Janne pyrkii olemaan ymmärtämättä, jotta voisi sanoa vastaan.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Stockmannin osake oli 3% plussalla. Mielenkiintoista.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eniten minua ärsyttää kun stockki lähti tähän mukaan ja hylkäsi mainoksensa! Olisi vain sanonut että voivoi itke pois.. Nyt stockin johtajisto pyllisti Suomlaisille ja kristinuskolle ja perinteelle!! Veikkaan että vaikutti negatiivisesti enemmän kuin se että olisi pitänyt päänsä!

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Seuraavaksi marmatetaan miesten pukeutumisesta naisiksi komediassa. Voi Fylli täti sentään...

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Itse olen feministi mutten ole viennyt teidän uskontoonne kuuluvia tiernapoikianne että turha syytellä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Olen agnostikko. Enkä henkilöinyt tuota marmattaa sanaa kehenkään yksilöön.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ja minä en laittanut kommenttiani sinulle vaan arvon blogistille.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Stockmann on siis poistanut tiernapojat markkinointimateriaalistaan palautteen perusteella. Tässä tapauksessa on hyödytöntä osoittaa sormella mielipidettään esille tuoneita kansalaisia. Osoittakaa sormella Stockmannia, osoittakaa mielipiteenne sinne ja vaatikaa tiernapojat takaisin. Jos pitää joitakin mielipiteitä turhana lärpätyksenä, kannattaako lärpätystä jatkaa esseeksi saakka?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Ja eikö se ollut muuten vain yksi asiakaspalaute jonka johdosta tuo vedettiin pois. Kävin antoisaa keskustelua toisaalla aiheesta, mutta eihän nyt maahanmuuttokriittisiä siellä näy.

Monien ulkomaalaisten ja myös tummempipintaisten mielestä asiassa ei ollut mitään ongelmaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

En näe myöskään muuta ongelmaa kuin pitkästyttävyys. Koulussa pakkopullaa, josta ei päässyt eroon yliopistossakaan. Oli kehitettävä rienapojat laitoksen joulujuhlaan. Muriaanien kuningas oli lumivalkoinen. Kuningas Herodeksen sijasta esiinnyin kuningatar Hermafroditeksena kädessä kaulin miekan sijaan. Kerrankin väki viihtyi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #21

Mun puolisoni joka on jonkin sortin uskonnollinen on aina sanonut että sitä vain ärsyttää tuo koko näytelmä. Sen mielestä siinä ei ole tolkkua eikä päätä häntää.
Itse en ole edes koko näytelmää ikuna nähnyt luonnossa joten paha sanoa mitään.

Kun olin sairaalassa aikoinani muutamia viikkoja leikkauksen jälkeen niin Lucia-kulkue kolahti hyvin, en sellaistakaan ollut nähnyt ennen enkä sen jälkeen.
Lucia-kulkue toi mukanaan vain hyvää mieltä aivan kamalaksi koettuun puuduttavaan sairaalaelämään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Muistan että itse olin aika viehättynyt tuosta näytelmästä, siinä oli jotain seikkailuhenkistä ja miekkojen kalinaa joka vetosi koululaispojan mielikuvitukseen. Niinä parina vuotena kun olen itse ollut esiintymässä ja kiertelemässä eri tilaisuudessa keräämässä rahaa partiolle, olin aina murjaanien kuningas.

Suhtaudun kuitenkin aika neutraalisti itse näytelmään, ei siinä mikään ärsytä. Se mikä ihmetyttää on tämä nuivaliston uskomaton metelöinti pienestä asiasta. Miten vähän joku voikaan arvostaa suomalaista kulttuuria jos kuvittelee, että nyt se sitten on tuhottu kun tavaratalo veti somevideonsa pois. Tsiisus sentään, eikä isoilla ihmisillä ole muuta murehdittavaa?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #23

On se ihanaa lukea kommentteja omaan kirjoitukseensa, kun näkee ettei kirjoituksen sisältöä ja pointtia tajuttu alkuunkaan. Joku voisi sanoa sitä kirjoittajan epäonnistumiseksi, mutta kun väärinymmärtäjät löytyvät vihervasemmalta, herää epäilys, ettei onnistua edes voi. Ymmärryskykyä kun ei ole, eikä tule. Tämänkin keskustelun kaava toistaa samaa, mitä aina ennenkin.

Jannelle valistusta: kohut nousevat tavallisesti yksittäisistä pienistäkin tapauksista, mutta jotka voivat olla lukuisista vastaavan tyyppisistä tapahtumista viimeisin. Niin nytkin. Kyse on lisäksi periaatteesta tapahtuman takana. Se on minulle itsestäänselvää ja sitä koetin tuoda esiin koko pitkän kirjoituksen, mutta ei niin ei.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

En tiedä viittaatko vihervasemmistolla myös minuun mutta jos, niin tunnen lokeroinnin melkoisen vieraaksi omalta kohdaltani.

Tällaiset kohut nousevat yleensä "maahanmuuttokriitikoiden" taholta ja niihin liitetään merkityksiä kuten suomalaisten vapaus ja kulttuurinkaventaminen, joita niistä ei oikeasti ole millään tavoin löydettävissä. niin nytkin. Eihän tätä "kohua" edes olisi olemassa, elleivät "maahanmuuttokriittiset" sitä nostattaisi ja pitäisi yllä.

En edelleenkään viitsi käydä katsomassa mutta olen aika varma, että eräässä putinrahoitteiessa valemediassa, suomenuutisissa, oikeamediassa, hommafoorumilla yms. vastaavissa on iso meteli päällä asiasta ja sieltä loka loiskuu myös meille jotka emme nitä seuraa.

Mitään tekemistä suomalaisten vapauden rajoittamisen kanssa tällä ei edelleenkään ole. Voit Mikko kokeilla plankkaamalla naamasi mustaksi ja tsekkaamalla, tuleeko vaikka sakot tai rajoitetaanko muuten vapauttasi. Tiernapoikiakin saa edelleen esittää vapaasti.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #28

Olet uskomaton tyyppi. Keksit juttuja päästäsi. Keskustelu on tuloksetonta. Tämä kohu on iltapäivälehtien kautta noussut ja Tiernapoikayhdistysten ym. kautta levinnyt. Mitään erityistä lainausmerkeissä maahanmuuttokriitikoita on turha kaivaa kohun rakentajiksi.

Ei väittely mene niin, että väität ilman perusteluita, etkä lue mitä toiset kirjoittavat. Jos haluat väittää edellisiä väittämiäni vastaan, ole hyvä, odotan vastausta niihin. Tämä viimeisin tyhjänpäiväisyytesi ei ole muuta kuin tuttua vihvas-hömppää. Sinänsä on mielenkiintoista, kuinka lätisemisenne noudattaa aina samaa kaavaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #28

Jaaha, Tampereen yliopisto ja tiedotusoppi... selvä. Kiitos jankutuksesta ja hyvää loppuvuotta.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Wikipedia: Enemmistö Stockmannin äänivaltaisista osakkeista on suomenruotsalaisten kulttuurisäätiöiden omistuksessa.

Pitkälti herkkyys po. asiassa johtuu tuosta omistuspohjasta. Nyt Stockmann sai maistaa samantapaista lääkettä kuin Kärkkäisen tavaratalot. Koska on K- ja S-ryhmän vuoro ja mistä syystä?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Väliä ei vaan ole niinkään sillä valtaväestön mielipiteillä, vaan marginalisoitujen mielipiteillä,kuten rasismintutkijat sanoivat. Asia on loukkaava jos se sellaiseksi koetaan.Tiernapoikuen naamat sopii jättäö maalaamatta ja jokainen näyttelijä näytelköön omalla ihonvärillään. Koulussa musiikinopettaja saavat myös lakata painostamasta mustia ja tummaihoisia murjaanien kuninkaan rooliin pelkän ulkonäön perusteella.

J.K En ole feministi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Naaman värjäämättä jättäminen on toisille samanlainen loukkaus kuin lakritsipatukan käärepaperin tai suklaapusujen nimen vaihtaminen. Suomalainen kulttuuriperinne ja suomalaisten vapaus on tuhottu.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Vain niin, Janne Salonen päätti rikastuttaa kommenttiketjua kulttuurisesti kuin mikromuovi Itämerta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Käsittääkseni mustat eivät ole yleensä kokeneet maalattua tai aidosti mustaa murjaania loukkaavaksi. Osa on jopa halunnut itse rooliin. Näkemäni valittajat ovat olleet mainitsemiani ihan muita tahoja. Osa heistä on ällöttävän tekopyhiä ja kaksinaamaisia:
http://www.miesasia.fi/2017/12/vihreiden-rasismi-o...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Osa on halunnut , mutta mitä siitä.Ei mustilla ole mitään yhdysmieltä. Minä olisin mieluummin ollut kuningas Herodes, mutta arvaa mihin rooliin painostettiin. Samaa on käynyt muillekin.

Muokkaus: kuvateksti perusteella vihreä nainen ja hänen toverinsa esittävät tamperelaista perinneruokaa, eivätkä ihmisiä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #35

Jep, perinneruokaa. :) Pidän sitä jopa pahempana asiana: se sallii tulkinnan, jossa rinnastetaan mustat ihmiset mustaan makkaraan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset