Yhteiskunnasta Muutama sana

Aktiivimalli paljastaa, ettei hallituksella ole todellisia keinoja

Aktiivimallin luojat näyttävät pienen perehtymisen pohjalta olevan aika pihalla. Vanhastaan tuttu pinnallinen kokoomusajattelu tuoksahtaa. Yhden luvun ihmettely ei kannata mutta sillä aina mennään.

 

Myönnän, etten ole kokonaan aktiivimallin selvitystä lukenut. Outoa joka tapauksessa on se, ettei silmään pistä, että mallissa ansiosidonnaisella ja työmarkkinatuella olevia eroteltaisiin toisistaan. Toisin sanoen, heidän nähdään olevan samanlaisessa kannustinloukussa. Jos oletettaisiin toisin, haluttaisiin ansiosidonnasta nauttiville esimerkiksi suuremmat sanktiot. Edellä mainittu outous on olemassa siitä huolimatta, että ko. ryhmien tulotasossa voi olla satojen eurojen ero. Eli 530 euroa kuussa tukea käteen saavan nähdään laiskistuvan tukensa takia suhteessa yhtä paljon kuin 1500 eroa saava. Rakennettu järjestelmä ei siis tunnusta, että edes selvästi alemmat tuet aktivoisivat vaan silloinkin pitää rangaista samoin perustein. Järjestelmässä ei siis uskota alempien tulojen aktivoivan mutta yritetään alemmilla tuloilla aktivoida.

 

Syy edellä mainittuun on seuraavassa ja kuvaa mielestäni virkamiesmäistä asennemaailmaa: "Mallin ulottaminen vain ansioturvaan johtaisi tilanteeseen, jossa ansioturvaa saavia kannustetaan työllistymään mutta perusturvaa saavia ei, vaikka työttömyyspäivärahan saamisen ehdot ovat työttömyyskassaan kuulumista lukuun ottamatta yhtäläiset. Tilanne olisi siten nurinkurinen, että samat ehdot koskisivat etuusoikeuden saamista, mutta etuusjakson aikana ehdot olisivat erilaiset."

Toisin sanoen, suunnittelijoita häiritsi asia, että heidän mallinsa kannustaa töihin vain toisia työttömiä ja siten luulivat, ettei toisia kannusteta töihin lainkaan, vaikka tunnustavat tukien katkeavan työstä kieltäytymisestä ja työnhakuun kannustavien haastattelujen rullaavan kaikille. Tämän kuvitteellisen kannustamiseron välttämiseksi luotiin järjestelmä, joka kadotti yhteyden alkuperäiseen ajatukseen: pienemmät tuet aktivoivat. Jos siis saat työmarkkinatukea, olisit luonnostaan aktivoitu verrattuna ansiosidonnaista saavaan. Mutta tätähän ei nähdä vaan se vajaan viiden prosentin kuristus on se maaginen juttu, mikä aktivoi.

 

Asia paljastaa myös sen häikäisyn, minkä suunnittelijoiden luomus heille itselleen aiheutti. He näyttävät kuvittelevan vajaan viiden prosentin sanktion niin merkityksellisenä, että koko järjestelmä piti rukata tuon maagisen prosentin takia.

 

Raportissa todetaan, että joka kolmas työmarkkinatukea saava saa toimeentulotukea. Miten vajaan viiden prosentin tuen lasku heitä kannustaa, jos rahan saa takaisin toisen nimisenä? Siihen raportti ei etsi vastausta.

 

Passiiviset poliitikot aktivoivat työttömiä. Kun ministerit jättävät työnsä tekemättä, eli eivät kehitä työttömien palveluja kroonisen suurtyöttömyyden maassa, päätetään seurauksista rangaista työttömiä. Työttömän kouluttautuminen voi johtaa valtion puukoniskuun selkään, eivätkä tuet ole synkronoituja saati palvelut sekä niitä varten vaadittu henkilökunnan määrä riittäviä. Pölvästit poliitikot kun ajoivat alas järjestelmiä. Kuinka kovaa täytyy huutaa, että ministerit tajuavat, etteivät hallitukset ole hoitaneet hommiaan? Pitäisikö oma tontti hoitaa ensin?

 

Nykyajan johtamiselle on tyypillistä, että uskotaan taikuuteen: tehdään ihmeitä ilman panoksia. Tavallinen maallinen ajattelutapa on, että panostamalla saadaan edes jotain aikaan. Nyt kokoomuslaisten suulla toistetaan, että eihän tukia ole tarkoitettu määrättömästi maksettavaksi, työttömän on vastattava itsestään. Tästä ei kai kukaan olekaan eri mieltä, vaikka kannattajat mielikuvituksekkaasti haluavat niin luulla, joten mantramainen siilipuolustus viittaa siihen, että aktiivimalli on kaatumassa. Kannattajilla ei ole muita perusteluita kuin epäily siitä, että työttömät laiskottelevat ja samaan aikaan kannattajat ovat itse jättäneet hommansa hoitamatta. Niin ikään kuvitellaan, että satojen eurojen korvaus kuukausittain olisi maaginen lahja, jolla ihminen pärjäisi ja laiskistuisi. Ei pärjää, kuten raportti toteaa kertoessaan joka kolmannen saavan toimeentulotukea.

 

Hallitus näyttääkin toivottomalta. Aktiivimallin tavoitteena on vaatimattomasti joitain tuhansia työllistyneitä, kun maassa on satoja tuhansia työttömänä. Aktiivimalli ja sitä edeltäneet toimet työttömyyden korjaamiseksi kertovat, ettei hallituksellamme ole kykyä ratkaista työttömyyttä. Hämmästelen sitä, kuinka tyhmiä johtavat poliitikkomme ovat. Miksi saamme kerta toisensa jälkeen paskoja hallituksia? Mikä kansanvallassamme on vikana, kun suurtyöttömyyttä on jatkunut neljännesvuosisata, eikä ole vaivauduttu edes työttömien palveluita viilaamaan kuntoon? Miksi?

 

Juha Sipilän hallitus voi vain ristiä kätensä ja toivoa, että maailmanmarkkinoiden tuulet vievät Suomi-laivaa suotuisasti ensi vaaleihin saakka. Itse en enää heiltä mitään toivo. Kautta linjan kaikki ratkaisut ovat olleet ennakkoluuloista työttömien kurittamista ja palkoista pihistämistä, vaikkeivat yritykset siitä niin ole huudelleet. Toisaalla yritykset ja ay-liike lisäävät työntekijäkustannuksia korottamalla eläkemaksuja ja toisaalla valtio yrittää patistaa näitä samoja tahoja alentamaan niitä samoja kustannuksia. Jokin ei täsmää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Aktiivimallihan on perussuomalaisten luoma? Teidän jotka lempattiin hallituksesta pihalle. Ette ainakaan vastustanut sitä silloin kuin istuitte kepun ja kokkareiden kanssa samassa pöydässä.

Vai olenko käsittänyt jnt väärin?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Siellähän ne istui samoissa pytingeissä.
Miksi pitäisi nyt luottaa Persuun?
Puheenjohtajanne ei muuten ole sanonut halaistua sanaa koko aktivointimallista? Eikä ole presidenttiehdokkaannekaan?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Aktiivimallihan on perussuomalaisten luoma?"

Ei ole:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/238717-ay-ekonomi...

Luultavimmin se on kokoomuslaisten ajama. Entisten perussuomalaisten ministerien virhe on ollut antaa periksi asiassa.

Eli vastaus kysymykseesi: olet ymmärtänyt väärin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mallissa vesitetään täysin TE-toimistojen tarkoitus etsiä työtä työttömille. Vastuu työnnetään kokonaan työttömäksi ilmoittautuneelle itselleen ja TE-toimisto toimii vain ja ainoastaan valvojana, että työtä haetaan. TE-toimistot voisi siis lakkauttaa ja siirtää koko homma kelalle, koska TE-toimistolla ei oikeasti ole tarkoitus hakea työtä tarjottavaksi. Potkitaan TE-toimiston virkailijat työttömiksi ja annetaan kelan suorittaa tuo valvonta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Te-toimisto ei juuri ole oikeasti koskaan etsinyt töitä työttömälle. Oma kokemus. Tuntuu että se on suojatyöpaikka virkailijoille.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

EK, joka nyt raivokkaasti puolustaa aktiivimallia, ei ole suinkaan unohtanut tuota kohtaa, jonka mukaan toimeentulotuki paikkaa mallin tuoman leikkauksen. Vähäväkisten asiat kiinnostavat EK:ta intohimoisesti eikä ole kauankaan siitä, kun järjestö lobbasi mm. toimeentulotukeen tehtävien asumiskulujen omavastuiksi nimitettyjen leikkausten puolesta. Uudet ehdotukset aiheen tiimoilta lienevät jo ministeri Lindströmin pöydällä. Karenssit ja leikkurit viuhuvat kohta jo niin vinhasti, että vaaditaan jo jonkinlainen Kung Fu-mestari niitä hallitsemaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Missä on Halla-ahon kommentit? Vai säästääkö niitä vaaleihin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Aktiivimalli paljastaa, ettei hallituksella ole todellisia keinoja"

Aktiivimalli paljastaa ettei hallituksella ole haluja korjata ongelmaa. Ongelma taas on EU ja globalisaatio jota määrää pääoma.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Voitko perustella väitteitäsi?

Ja toinen kysymys voiko suomalaiset olla umpiossa?

Minusta on hauskaa kun ongelmat aina ulkoistetaan, kuten sinä teet.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mitkä on perussuomalaisten malli jos teidän luoma malli ei kelpaa teille?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perussuomalaiset ovat esittäneet omaan valuuttaan palaamista, ulkoinen devalvaatio ratkaisisi tämänkin ongelman kuten monesti aiemmin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset