Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomalaiset muuttavat liian vähän työn perässä? Kolmanneksi eniten maailmassa

Gallupin maailmanlaajuisessa kyselyssä eniten muuttivat uusiseelantilaiset, amerikkalaiset ja sitten suomalaiset. Kun aktiivimallikohun yhteydessä on vaadittu työttömiä muuttamaan enemmän, ei kyselyn perusteella näytä siltä, että se voisi juuri enempää lisääntyä.

 

Eniten muuttavat nuoret koulutetut aikuiset. Toisin sanoen suuremmat palkat vetävät.

 

Jos kapitalistisessa Amerikassa muutetaan vain hiukan useammin kuin Suomessa, taitaa olla turha toive odottaa suomalaisten muuttamisen tästä merkittävästi enää lisääntyvän. Korkean sosiaaliturvan Norjassa ja Suomessa muutetaan erityisen paljon, eikä Tanskakaan kauas jää, joten turva ei sikäli näyttäydy suurena passivoijana.

 

Itseasiassa suomalaiset ovat muuttaneet kautta historian. On raivattu tiloja Suomen, Ruotsin ja Amerikan korpiin. On muutettu Ruotsiin ja Etelä-Suomeen. Jos suomalaiset jotain ovat tehneet, niin muuttaneet. Ehkäpä sitä helpottaa kansanluonne. Koko syrjäseutujen autioituminen on tietenkin seurausta muuttamisesta ja todiste siitä, että meillä muutetaan.

 

Aktiivimallikohun yhteydessä kuullut talousoikeiston ja Kokoomuksen vaateet siitä, että työn perässä pitää muuttaa ovat heille tyypillisiä: pinnallisia ja ymmärtämättömiä siitä, miten asiat ovat. 

 

Jos joku ei muuta, hänellä luultavasti on hyvä syy, ehkä useitakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ei mitään yllätyksiä. Vartiaisen mukaan jos mentäisiin, niin pitäisi muuttaa välittämättä jopa omasta perheestään saati mistään muusta. Kaikki Helsinkiin korkeille vuokrille kai... ei taitaisi Suomea ja suomalaisia loppupeleissä auttaa kamalasti.

Nämä hallituksen monet eri temput ovat silmänkääntötemppuja, joilla yritetään saada hallitus näyttämään siltä, että se on onnistunut. Jos esim. työttömyystilastot paranevat tempputyöllistämisellä 9€/päivä jne. , höpö-höpö-koulutuksilla, toimeentulotuelle heittämisellä (karenssit jne. työttömän jättäytyminen pois työnhausta yms.) sun muilla tavoilla... niin näyttäähän se varmasti prosenteissa kivalta, vaikkei aidosti olekaan auttanut suomalaisia. Kun maailmantalouden yleiskehityskin otetaan hallituksen ansioksi, niin onhan siinä naurussa pitämistä tavallaan.. mutta osa uskoo ja mielikuvilla ja lööpeillähän monet menevät.

Juha Hämäläinen

Suomalaisten muuttoalttius oli korkeaa tasoa 200 vuotta. Kun saimme moninaiset sossutuet, halukkuus katosi. 80-luvulle tultaessa.

On totta, että ennen vanhaan suomalainen kielitaidoton ja kouluja käymätön muutti töiden perässä toisille mantereillekin, mutta nykyinen koulutettu ei liikuta takapuoltaan edes toiselle paikkakunnalle.

On sitten vielä eri asia onko töitä, vaikka muuttaisi. Usein ei löydy kuin epävarmoja heikosti palkattuja peehommia, joita ei voi perheellinen ansiotyöksi mieltää.

Kaikki nämä tekijät yhdessä ovat aiheuttaneet valtavat työllisyyserot Suomessa.

Toni Rintala

Viime vuosina on paljon akateemista osaamista ja koulutettuja hoitsuja muuttanut muualle paremman palkan perässä ja huonojen työolojen seurauksena.
Aiemmin muuttoa tekivät ne kouluttamattomat. Nyt meillä on ollu "aivovuotoa" jo 20 vuoden ajan.

Juha Hämäläinen

Aivovuotoa on ollut ja paljon. Meillä ei tästä juuri mediassa näe kirjoituksia. Erittäin tuottavia yksilöitä on jättänyt Suomen sitten aiemman laman. Takaisin tullaan eläkeläisinä ainakin osaksi vuotta. Minä olen yksi tällainen monista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Suomen nuoret ovat jo hyvin integroituneet somen kautta maailmalle. Töiden perässä lähteminen houkuttaa ja on muuten aika helppoa. Suomesta kun ei niitä duuneja löydy, eikä myöskään se perheen perustaminen vanhempien nurkkiin kiinnosta.

Esimerkiksi Ruotsiin pääsee näpsästi ja töitä saa muuten nyt ihan varmasti, jos vaan hiukankin skandinaaviskaa osaa ja on saanut ammattikoulutuksen. Lisäksi työpaikat ovat yleensäkin ihan jatkuvalla sopparilla ja sillä liksalla myös elää.

Juha Hämäläinen

Kyllä Ruotsiin on todellakin helppo asettua, mutta on osattava ruotsia. Saippuaoopperoiden jenkkienglannilla ei siellä pärjää kuin McDonaldsin paistopöydällä.

Ruotsi on maana kuitenkin paljonkin erilainen Suomeen verrattuna. Meillä luullaan eroja erheellisesti pieniksi. Ruotsiinkin muutto vaatii sopeutumista.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Työkulttuuri Ruotsissa on tosiaan hyvinkin erilainen, saksalainen johtamismalli komentoketjuineen herättää enemmänkin hämmästystä ja koko työyhteisöä leimaa vahva yhteismitallisuus ja työmoraali on korkea. Kasvatukseen perustuva käyttäytyminenkin erilaista jne. Kouluruotsilla pääsee oikein hyvin alkuun ja suomenkielisyys lasketaan Västerbottenista Tukholmaan asti kyllä eduksi. Maassa on parisen miljoona suomalaista, ja suurin osa näistä itärannikolla.

Mm ssa poliiseja, palomiehiä. Väkeä rädningtjänstin palvelukseen tarvitaan monella alueella. Koulutustakin ( maksutonta ) annetaan ja asunnonhaussa autetaan. Ja btw. Ruotsin viranomaiset auttavat työnhaussa. Oikeasti. Ei leikisti, niinkuin Suomessa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itse olen muuttanut koulutuksen takia Kuopio-Lapinlahti-Lahti-Lapinlahti-Kuopio. Joten en tiedä miten voisin enempää muuttaa? Ja muuttaisin heti jos saisin jostain vakkarinpaikan jostain.. Hain jopa silloin autotehtaalle töihin kun se tuli länsimantereelle,.. Surkeaa syyttää työttömyystilanteesta muuttohaluttomia työttömiä!

Lisäys: Hain kouluihin myös Savonlinna, ROVANIEMI!

Juha Hämäläinen

Todellakaan ei tule yleistää muuttohaluttomuutta. Onhan myös niin, ettei vakaita työpaikkoja, joissa riittävä palkka, ole runsaasti saatavilla.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei todellakaan ole.. kokkareet tahtoisi ihmisten jotenkin taiannomaisesti (ilman rahaa) muuttavan jo pelkän osa-aikatyöntakia..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset