Yhteiskunnasta Muutama sana

Aktiivimalli päätyi odotettuun fiaskoon

Vain 46 % matalaa työttömyyskorvausta saaneista oli aktiivisia aktiivimallin ehdoilla. Mallia ennen vastaava osuus oli 43 %. Toisin sanoen mitään ei ole tapahtunut, paitsi leikattiin korvauksia.

 

Itsepäinen hallitus nolasi itsensä. Jokainen hallitus vannoo osaamisen ja laadun olevan avain menestykseen, mutta suoltavat itse tietoisesti huonoja tuotoksia muille. Mikä esimerkki muille!

 

Niinpä sadalta tuhannelta vietiin leipärahaa enimmäkseen turhaan. Pikkuruinen paraneminenkin voi selittyä yleisellä talouskasvulla, sillä osa-aikatyöt olivat lisääntyneet jo ennen aktiivimallia.

 

Valta-asemassa tulee ihmiselle ristiriita: on valta päättää, muttei välttämättä tietoa. Päätösvaltaa ei ole sidottu tietoon vaan vain muodolliseen valta-asemaan. Tätä asemaa hallitukset Suomessa käyttävät siekailematta.
 

Aktiivimalli ei aktivoinut, koska ei ollut mihin aktivoitua ja paljon kovempi tukien leikkuri on kokoajan ollut käytössä: -100 %, jos ei tee kuten te-toimisto käskee. Sen on saanut kokea vuosittaen jopa 25.000 työtöntä. Nyt hallituksen sisäänpäin peilaavassa ikkunattomassa kopissa ajateltiin, että -5 % se vasta aktivoi tyrät ryskyen. Kansakoulumatematiikallakin saattoi tajuta, että 100 on monta kertaa enemmän kuin 5 ja siten vaikuttaa enemmän.

 

Fiasko kertoo kouriintuntuvasti sen, mikä kokoajan on näkynyt hallituksen työttömyystoimissa. Työttömiä pidetään laiskoina hakemaan töitä ja toimet rakennetaan sen mukaisesti. Valitettavasti todellisuus iskee kasvoille, jos ei katso totuutta silmiin ja etsi tietoa. En usko, että epäonnistuminen herättää hallitusta ja virkamiehiä kyseenalaistamaan paradigmaansa. He jatkavat kuvitellen, että ihmiset haluavat "elää leveästi" 550 euron nettotuloilla (asumistuen lisäksi). Itse he nauttivat 5000-10000 euron palkkaa ja jostain syystä pitävät siihen nähden 5-10 % tuloja houkuttelevana elämänä.

 

Syy laiskan työttömän stereotypiaan on se, ettei virkamiehillä ja ministereillä ole riittävää kokemusta saati muutakaan tietoa työttömyydestä vähillä tuloilla (työministerin kokemus ei ole verrannollinen lainkaan). Niinpä he olettavat. Kun siis jokin ongelma ei poistu, syistä tietämätön pomo etsii helpoimmin löydettävän (hänestä katsoen ensimmäisen) tuntemattoman muuttujan, ihmisen, eli hän syyttää ongelmasta alaisia (tässä tapauksessa työttömiä). Valta-asemassa ei tarvitse hankkia tietoa päättääkseen. Niinpä voi päättää oletustensa pohjalta ja perehtymättä. Niin tehtiin nytkin.

 

Hallituksen toimissa heijastuu kiukku siitä, että mitään ei saisi tehdä. Aina on joku este. Lisäksi halutaan kiirehtiä, jotta ehditään. Niinpä väkisin ryskätään roskaa kansanedustajien päätettäväksi. Kolmen puheenjohtajan oligarkia on puhunut. Pieleen meni - ja kaikki tiesivät sen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomen tulisi lisätä työnantajien määrää.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

"Venetsian komissio määrittää Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön perusteella raportissaan tarkemmin seuraavat oikeusvaltioperiaatteen yhteiset ja yleisesti hyväksytyt piirteet (luettelo ei ole tyhjentävä):

(a) laillisuus (ml. läpinäkyvä, vastuuvelvollinen ja demokraattinen lainsäädäntöprosessi),

(b) oikeusvarmuus,

(c) mielivaltaisuuden kielto,

(d) oikeussuoja riippumattomissa ja puolueettomissa tuomioistuimissa,

(e) ihmisoikeuksien kunnioittaminen, syrjinnän kielto ja yhdenvertaisuus lain edessä."

Lähde:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?ur...

---

Aktiivimalli ei toteuta sitä kuuluisaa "sitä saa, mitä tilaa" -lausahdusta, koska edes lainsäätäjä ei ole tiennyt aktiivimallin kohdalla, mitä tilasi ts. sääti.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Eikä edes osaa aavistaa mitä sai kun ruvetaan yynnäämään lisääntynet toimeentulohakemukset ja maksut sekä valtavasti paisunut byrokratia kun kaikkia hakemuksia ja aktiivitoimia ptää hallinnoida.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Mikko hieno kirjoitus faktoineen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset