Yhteiskunnasta Muutama sana

Venäjä - korruption pesä

  • Korruptiovapaus maittain (Wikipedia).
    Korruptiovapaus maittain (Wikipedia).

Venäjä on maiden vertailussa hyvin korruptoitunut (131.). Julkista rahaa ja valtaa käytetään omaksi eduksi enemmän vain Afrikan maissa ja Ukrainassa.

 

Tutkimusten toteamukset ovat karuja. Putinin toisella kaudella lahjusten koko 26-kertaistui. Virallisten lukujen mukaan 2011 BKT:stä 3,5-7 % oli korruptoitunut, mutta riippumattoman tahon mukaan luku oli 25 % ja Maailmanpankin mukaan 48 %. Kun 90-luvulla yritykset maksoivat suojelurahaa mafialle, nyt sitä maksetaan virkamiehille. 2014 Venäjän korruption vastaisen komitean johtaja totesi joka kolmannen virkamiehen olevan korruptoutunut. Tyypillistä on elää selvästi leveämmin, mihin palkka antaa myöten. Putinin valtakausien suurimpia tuotoksia onkin ollut kaikkialla läsnä oleva korruptio. Venäjä ei ole valtio, Venäjä on mafia.

 

Suuria odotuksia Putinille ei kannata asettaa taistelussa korruptiota vastaan, jos saavutuksia katsoo. Jotain on yritetty, mutta tulokset ovat laihoja. Putin itse saattaa olla suurin hyötyjä.

 

Olennaista on kysyä, mitä Putinin vahvuudesta kertoo se, että korruptiota ei ole kyetty suitsimaan? Hänestä luodaan vahvaa kuvaa, mutta edes omia virkamiehiään hän ei näytä hallitsevan. Venäjä on vajonnut ristiriitaiseen tilaan, jossa vaahdotaan kansallismielisesti Venäjästä, mutta samalla itse nakerretaan siltä samalta maalta mahdollisuuksia menestyä. Oma etu on voittanut Venäjän.

 

Kuva Putinista vahvana johtajana näyttää ainakin osin silmän lumeelta. Suomen etu olisi, jos yrityksillä olisi Venäjällä mahdollisuus pitää omaisuutensa ilman pelkoa kaappaavilta virkamiehiltä. Helpotusta tuskin tulee, joten Venäjän talous tanssii jatkossakin öljyn ja kaasun hinnan tahdissa, korruption syödessä hyödystä leijonan osan.

 

Diktaattorin olkapäällä kuiskii aina pelko. Kun valtaa ja omaisuutta on haalittu yli oman osan, on syytä pelätä selkäänpuukottajia. Tätä vastaan täytyy taistella hankkimalla kansa puolelleen. Se onnistuu kaappaamalla median propagoimaan diktaattorin puolesta. Paljon valtaa, paljon vihamiehiä. Niinpä vahva turvallisuuspoliisi tarvitaan tekemään vastustajista vaarattomia. Tämä kaikki vaatii paljon huomiota ja taustalla leijuvana motiivina on se yksi: pelko.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mikä on maan tavan ja korruption ero ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Riippuu millaisesta maan tavasta on kysymys.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Moni kokee suomalaisen hyväveliverkoston hyvin korruptoituneeksi, mutta korruptiomittareilla Suomi on puhdas, koska rahalla lahjominen ei onnistu. Yksi kiinalainen tuttuni oli sitä mieltä, että Kiinassa ei ole korruptiota, mutta lahjojen (lahjusten) antaminen kuuluu hyviin tapoihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Kiinalainen tuttavasi puhuu soopaa. Kiinassa on vaikea tehdä mitään bisnestä ilman "kickbackejä" asiakkaille. Kyse on rahasta eli korruptiosta.

Venäjällä lahjotaan yleensä jopa poliisit ennen kuin he kirjoittavat sakkolapun.

Suomi on pieni maa ja pienissä piireissä sovitaan asioista. Se on maan tapa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #7

Joo kiinalainen puhui soopaa, mutta ilmeisesti uskoi itse omaan soopaansa. Hänen oli vaikea käsittää lahjan ja lahjuksen eroa. Ilmeisesti hän ajatteli jotenkin niin, että virkamiehen lahjus on sama asia kuin tarjoilijan tippi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mikä on maan tavan ja korruption ero ?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Venäjän mafia syntyi älyköistä ja muista pystyvistä ihmisistä, jotka Stalin laittoi vankilaan. Syntyi järjestelmä, jossa arvoasema ja tehtävä siviilissä annettiin vankilassa syntyiden ansioiden pohjalta. Tästä sai alkunsa myös venäläiset vankilatatuoinnit.

Mafia aloitti suojelurahojen keräyksen torikauppiailta siirtyen valtaa saadessaan myöhemmin "rehelliseen" yritysmaailmaan sulautuen koko ajan yhteiskunnan portaikossa yhä korkeammalle ja korkeammalle.

Sittemmin politiikkaan, tiedustelupalveluihin... kaikkialle. Nyt on vaikea sanoa mikä osa rikollisuudesta ja korruptiosta on mafiaa ja mikä ei. Mafia on sulautunut osaksi yhteiskuntaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vähän kuin Italiassa, Japanissa jne...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Mafian ja suojelurahojen kehityskulku, jossa ne nousivat yhteiskunnan korkeimmille portaille virkakoneistoon ja politiikkaan sijoittui ajallisesti Putinin kaudelle Putinista itsestään riippumatta. Suojelurahojen/lahjusten käyttö on tavallaan kuin yhteiskuntajärjestys ja osa venäläisen yhteiskunnan "itseä", jota osa Putinkin on ja jota noudattaa.

Ei Putin voi tukahduttaa suojelurahojen keräämistä maan tapana vaikka tahtoisikin. Se on Putinia vanhempi ja vahvempi voima. Ja syvällä.

PS. Tarkoitus oli taustoittaa suojelurahojen historiaa ja olemusta Venäjällä. Jos Suomessa "Jeppe joi" ei Kekkonenkaan olisi voinut käskyllään estää suomalaisten kurkkujen kuivamista. Syyt juomiselle olivat sormien napsauttelua paljon syvemmällä sielussa. Sama koskee suojelurahoja venäläisen yhteiskunnan sielussa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pitkälle edennyt Valta johtaa vääjämättä korruptioon. Vaikka korruptiota pidetään yhteiskuntien syöpänä, sen hoitoon ei panosteta. Syykin on selvä. Vahvempi solu tuhoaa heikomman.

Mitä pidemmälle syöpä soluttautuu, sitä vaikeampaa sen pysäyttäminen on.

Yhteiskunnallisesti tämä tarkoittaa, että suojelua pidetään yllä ja pelolla hoidetaan toisinajattelijat.

On mahdollista, että maamme on vielä 'noviisi' pitkälle viedyssä korruptiossa, mutta hyvin on jo pullat olleet uunissa, kun valtakuntamme korkein virkamies, pääsyyttäjä Nissinen, uskoi olevansa syytön, vaikka näytöt todistivat päinvastaista.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Venäläinen korruptio ulottuu kaikkialle arkielämään.

Poliisipäälliköt kuittaavat provisiot alaistensa kirjoittamista sakoista. Autokoulun läpäistäkseen on maksettava "kynnysrahaa," Bussikuskit "heittävät" taksikeikkaa busseilla, kun hinnasta sovitaan.

Se on arkipäivän selviämistä maassa, jossa elinkustannukset ylittävät yleisen tulotason ja nuorison suosikkiammatit ovat palkkamurhaaja ja prostituoitu.

Suomalaiset ovat länsimaalaistuneet sen verran, että julkikorruptio osataan kätkeä, ei maan alle, vaan maan tavan alle.

Kyllä täälläkin korruptio osataan, mutta kaikki eivät älyä kätkeä kynttiläänsä vakan alle. Heitä suojelee kuitenkin hyväveli-verkosto.

Eihän Suomessa ole juurikaan rangaistu mm. sisäpiiritiedon väärinkäytöksistä yms.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset