Herra Heinämäen intiaani – Yle toteuttaa rasismia

30-luvulla natsit siivosivat vähemmistöjä näkyvistään. 2000-luvulla vähemmistöt siivoavat itse itseään muiden näkyviltä.

 

Tähän päädytään, kun annetaan tosiasiallinen valta äänekkäimmille jyrkille mielipiteille. Kun ei haluta loukata ketään, ei voida tehdä mitään. Diktatuureista tuttu sensuuri ottaa vallan. Armeijassa minulle kerrottiin toinen tie. Sanottiin, että kaikkia ei voi miellyttää. Joku valittaa aina. Joku ajattelee kuitenkin erilailla. Seuraa omaa linjaasi.

 

Somen avulla pienilukuiset äärimieliset ovat saaneet äänensä kuuluviin. Kun osa äärimielisistä edustaa vaikkapa Ylen toimittajan mielestä "hyvyyttä", saavat he suuren vallan. Niinpä saamelaistaustainen Petra Laiti sai lopetettua lastenohjelman, koska siinä oli – ei saamelainen vaan – intiaani. Laiti ei ole intiaani vaan ajallemme tyypillinen puolestaloukkaantuja. Koska hän kuuluu Suomessa kielivähemmistöön, hän kokee voivansa puhua intiaanien ja oletettavasti samanmielisten  intiaaniystäviensä puolesta. Nyt näyttää siltä, ettei Laiti edustakaan saamelaisten enemmistöä vaan yhdenlaista jyrkkää nationalistista vähemmistöä (monet saamelaiset ovat ottaneet Tere Sammallahteen yhteyttä). Asiaa olisi hyvä selvittää tarkemmin.

 

Itseasiassa Ylen Sami Koivisto loi stereotyyppisen kuvitelman väittäessään ohjelman intiaanin olevan stereotyyppinen. En ole tiennyt, että intiaanit ovat mykkiä saati että heitä pidettäisiin sellaisena. Miksi Yle ajattelee meidän pitävän intiaaneja mykkinä? Mistä sellainen kuvitelma on herännyt? Miksi se piti julistaa kaikelle kansalle, jos ei se pidä paikkaansa vai mikä se sitten intiaanissa oli stereotyyppisen loukkaavaa?

 

Kaiken loukkaantumisen välttäminen sotii sananvapaudesta esitettyjä keskeisiä huomioita vastaan. Loukkaantuminen ei näet ole sanan- ja ilmaisunvapauden raja. Sananvapautta määritelleet ovat ymmärtäneet sen pohdinnoissaan, mutta ajassamme tätä huomiota ei haluta noudattaa. Niinpä opportunisti voi käyttää loukkaantumisen pelkoa välineenä saada huomiota ja valtaa. Ja niin tapahtuu.

 

Vastikään oli turbaaneista samanlainen kohu. Sikhit käyttävät turbaaneja ja eräässä länsimaisessa muotinäytöksessä – ilmiselvästi monikulttuurisessa sellaisessa – oli samanlainen. Tosiasiassa turbaaneja on ollut siellä ja täällä aikojen alusta tähän päivään, sikhit eivät niitä omista vaikka ovatkin tunnettuja niistä. Kohun keskellä typerimpiä perusteluita turbaanikiellolle oli englantilaisten harrastama etninen syrjintä Intiassa siirtomaavallan aikana. Eli niiden joidenkin kauan sitten kuolleiden pahojen brittien takia kukaan miljardista länsimaisen kulttuurin edustajasta ei saa koskaan pukea ylleen turbaania? Missä yhteys ja kohtuus? Kääntyykö näissä tapauksissa syrjintä toisinpäin? Sehän ei ratkaise ongelmia.

 

Hyväntahtoiset hölmöt astuvat ketunraudasta toiseen, kun eivät mieti ja seuraa monipuolisesti harkittua omaa selvää linjaansa. Tällä kertaa Yle astui ansaan.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu