Työministeri ja työllistämisen sietämätön vaikeus

Ministeri Lindström oli Ykkösaamussa kertoilemassa hallituksen työllistämistempauksista. Täytyy antaa pisteet siitä, että tyypilliseen hallitus toi valon -valehteluun hän ei sortunut vaan totesi maailmantalouden vetäneen Suomen eurokivireen vauhtiin (sanailu on kirjoittajan omaa).

 

Muutama huomio. Hallitus korjailee sekundaa minkä markkinoille myivät, eli aktiivimallia. En missään olosuhteissa suosittele vastaavaa perse edellä puuhun -menetelmää yrityksille.

Puolen vuoden opiskelua kaavaillaan sallituksi, jotain tolkkuakin on siis luvassa.

 

Prosessit kuntoon. Lindström otti tärkeän pointin esiin työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta. Kun tyypilliseen pinnalliseen kokoomuslaiseen hömppään kuuluu vastustaa tarveharkintaa, tulee järkevässä johtamisessa ensin tutkia mikä nykyisessä tavassa on vialla ja korjata se. Tämä on tärkeä seikka, koska sama pinnallinen analyysi häiritsee suorastaan epideemisesti nimenomaan kokoomuslaisia lausuntoja muistakin asioista. Monet haluavat vaihtaa toimimattoman laatikon uuteen tai hankkia toisen nykyisen viereen, kun oikea tapa olisi ensin katsoa nykyisen laatikon sisään ja tutkia miksi se ei toimi. Ei siis hutkita ja jätetä tutkimatta.

 

Tarveharkintaan liittyvät lupaprosessit tulee viilata virtaviivaiseen kuntoon. Aivan sama tulee tehdä irtisanomisista. Työmarkkinajärjestöt lienevät siinä isossa roolissa. Ydinkysymys on, kuinka saada töitä välttelevä, aivan liian osaamaton, tottelematon tai riitaisa jouhevasti pois työstään nykyisten lakien puitteissa. Lukemattomat tietävät kyllä, että ihmisiä saadaan potkittua jo nyt nopeasti tilanteesta riippuen. Myös työnantajilla on vastuunsa huolehtia, että perehtyvät mahdollisuuksiinsa ennen kuin marmattavat niiden puuttumista.

 

Politiikassa on aivan liikaa ajattelua, että tehdään uusi laki. Hallitusten tavallinen tapa yritysmaailmaan siirrettynä tarkoittaisi, että Nokia tekisi liian vähän suunnitellen toimimattomia kännyköitä. Kun kännykkä ei toimikaan, suunniteltaisiin uusi. Kaksi virhettä siis: ei suunnitella tarpeeksi, eikä korjata olemassa olevaa. Suomi pärjää tällä tavalla vain siksi, että useimmat muut ovat vielä huonompia.

 

Yleissitovuus. Lindström kertoi vastustavansa yleissitovuuden murtamista, koska ay-liike vastustaa. Lähetyksessä eriteltiin aihetta hiukan, mutta jatkanpa tästä. Yleisesti sitovat työsuhteen ehdot oletettavasti tarkoittaisivat sitä, että pienet liittoihin kuulumattomat yritykset saattaisivat tarjota muita pienempää palkkaa. Jälleen kerran joissain kokoomuslaisissa päissä kilkattaa, että "joo!". Kannattaisi miettiä markkinataloutta, kun puolue sitä on olevinaan niin ajamassa. Jos jo nyt merkittävä osa avoimista työpaikoista on vaikeasti täytettäviä ja työvoimapulasta valitetaan, mitkä firmat sitten saisivat huonommilla tai jopa epäselvillä ehdoilla työntekijöitä? Osa työvoimasta pitää puolensa, mutta entäs he, jotka eivät osaa tai uskalla?

 

Yleissitovuuden purkamisen jälkeen isot yritykset tarjoaisivat TES:in mukaiset ehdot. Niin tekisivät monet pienetkin yritykset helppouden takia. Jäljelle jäisi joitain villejä yrityksiä omine ehtoineen. Nekö ratkaisevat Suomen talouden ongelmat? Jos bisnes ei kannata, se aiotaan ratkaista sillä, että pistetään valtio maksamaan osa työntekijän tuloista? Kaiken seuraus saattaisi olla, että markkinoille tulee pieni määrä epämääräisiä firmoja, joiden ehtojen kanssa tapellaan ja jotka eivät saa kuin oikeuksistaan tietämättömiä työntekijöitä. Monet mikroyritysten työntekijät tietävät, ettei työnantaja välttämättä ole riittävän valveutunut TES:istä saati laeistakaan. Joskus työntekijä neuvoo työnantajaa. Tilannetta ei helpota se, että sotketaan koko kuvio muuttamalla pelikenttä epämääräiseksi ja selvittelemällä aina jälkikäteen, mitä oikein sovittiin tai olisi pitänyt sopia.

 

Nuo kokoomuslaiset haaveilut ovat lillukanvarsia. Heikäläisille wannabekapitalisteille vinkki: keskittykää oikeisiin asioihin.

 

Suosittelen:

  • Tasatkaa kaikki työttömyyden ja starttirahan turvat samansuuruisiksi, myös opintoraha yli 25-vuotiaille tai vastaava oikeus opiskeluun työttömyysturvalla. Muuttakaa ne lopulta yhdeksi.
  • Tehkää lisää maanteitä, jotta työvoima voi liikkua enemmän, vaikka maailmanluokassa kansamme muuttaakin hyvin aktiivisesti.
  • Poistakaa ilmainen työ vääristämästä markkinoita. Poistakaa sen sallivat lait.
  • Mahdollistakaa opiskelu joustavasti rinnan työn kanssa.
mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu