Kauppalehti, työvoimapula ja maahanmuutto

Se tapahtui taas. Yksi Kauppalehden virkaa tekevä kapitalisti julisti aatetta: "pidemmällä aikavälillä [työvoimapula] ei ratkea ilman työperäisen maahanmuuton huomattavaa lisäämistä".

 

Moni asia meni pieleen.

 

1. Numeroja vailla on, mikä on tulevaisuuden nettotilanne. Eli paljonko työvoima vähenee ja paljonko työ vähenee. Joitain karkeita arveluja työn merkittävästä vähenemisestä on esitetty digitalisaation ja robotisaation takia mutta tosiasiassa emme tiedä. Joka tapauksessa Kauppalehden Janne Pöysti ohitti julistuksessaan työn vähenemisen vaikutuksen työvoiman tarpeeseen. Se on pelottava esimerkki ajattelusta, mikä wannabekapitalistien piirissä vallitsee. Pinnallisuus riittää monelle, jos toistaa oikeita saarnoja.

 

2. On myös huomattava, että työvoimapulaa on aina ollut. Se ei siis itsessään riitä perusteluksi. Ei varsinkaan, kun pulaan vaikuttaa monia tekijöitä.

 

3. Toimittajan kokoomus-EK-lainen ratkaisu on jo kokeiltu: Ruotsissa tarveharkinnan poisto ei poistanut työvoimapulaa vaan lisäsi halpaa työvoimaa siellä, missä sitä jo oli. Se on varmasti tiedossa niin EK:ssa, Kokoomuksessa kuin Kauppalehdessäkin.

 

4. Toimittaja myöskin tietää, ettei meillä pääasiassa edes ole tarveharkintaa siellä missä tarve on suuri.

 

5. Katso laatikkoon, älä vaihda sitä. Pöystin perustelu tarveharkinnan poistolle kertoo paljon: "Jopa puolen vuoden epävarmat lupaprosessit ovat aivan liian jäykkiä työvoimaa heti tarvitseville yrityksille."

Aivan vasta kirjoitin tästä. Joillekuille maailma on yksinkertainen: jos jokin ei toimi, vaihdetaan se toiseen. "Jos autossa on vika, vaihda se uuteen" tai "jos tarveharkinnan lupaprosessi on hidas, lopeta koko prosessi". Näinhän maailmaa ei johdeta. Viisas katsoo ensin olemassa olevaa ja koettaa korjata sitä, eikä heti vaihda uuteen. Lupaprosessin saa takuuvarmasti nopeaksi, mitä se osaa jo nytkin tapauksesta riippuen olla.

 

6. Jutussaan Kauppalehden uutispäällikkö antaa ainakin allekirjoittaneelle lopuksi vaikutelman, että työvoimapulan ratkaisu on työikäisissä pakolaisissa. Hän ei voi olla tietämättä, etteivät he saa töitä. Silti hän näyttää pitävän heitä ratkaisuna. Hänen täytyy tietää, että yritysten rasismi ei ole keskeinen syy heikkoon työllistymiseen. Tärkeitä syitä ovat puutteet kielitaidossa ja monissa peruskoulutaidoissa. Koska palkkaaminen on iso päätös, se tehdään usein varovaisesti. Niinpä jo valmiiksi heikot valmiudet suurtyöttömyyden vaivaamassa maassa pitävät osan maahanmuuttajista sivussa.

 

7. Koska olemme insinöörialoilla halpatyövoiman maa sekä lisäksi kylmä, tänne ei maailman lämpimistä maista huippuosaajat tungeksi koskaan. Unohtakaa se. Historia on osoittanut keitä tänne lähinnä tulee: venäläisiä ja virolaisia perusduuneihin. Toki, jos Suomi päättää alkaa panostaa kehittämiseen, voisimme menestyä turvallisena startup-ystävällisenä versiona Piilaaksosta.

 

8. Toivoisi työvoimapulalla varoittelijoiden hakevan uskottavuutta katsomalla historiaan. Laajalla työvoimapulalla on näet varoiteltu vuosikymmeniä, eikä se oikeastaan ole koskaan tullut. Varoittelijoille on jo käynyt, kuten satujen varoittelijalle susista.

Osasyy on poliittisissa virheissä, joita Suomessa tuotetaan tuon tuosta. Mennyt ei ole tae tulevasta, mutta hyvä ennustaja. Olettakaamme siis, että jatkossakin yritysten edellytyksiä tuhotaan politiikan keinoin.

 

9. Osa työvoimapulasta on itseaiheutettua, kun on laiminlyöty työttömyysjärjestelmien kehittäminen, mikä itsessään on ison haloon aihe.

 

Tarveharkinnan poisto ei siis tuki Helsinki-Vantaan tuloterminaalia huippukoodareilla vaan enintään Vaalimaan raja-aseman halvoilla siivoojilla. Heidän perässään nousee kyllä aurinko Suomen taivaalle mutta ei sillä talouden haasteita ratkota. Heitä varten on toki moottoritie rajalta, joten venäläisen halvan työntekijän on helpompi tulla työn luo kuin monen suomalaisen. Kehittämisestä säästetään, mutta kun EU sanoo, että tehkää moottoritie korpeen, Suomi tekee. Kun pitäisi rakentaa toimivat palvelut suurelle määrälle työttömiä, ei tehdä. Arvopohja, vai miten se meni?

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu