Yhteiskunnasta Muutama sana

Islam ja vanhoillinen uskonpuhdistus

Vasta äskeittäin ovat itsellä asettuneet sinänsä tutut palaset kunnolla kohdilleen. Olemme näkemässä islamilaista uskonpuhdistusta, vanhoillista sellaista. Seuraukset eivät näytä hyviltä, joista alla pari tilastotietoa.

 

Muun muassa entinen muslimi ja nykyinen kristitty somalinainen, Mona Walter, on viitannut meneillään olevaan uskonpuhdistukseen. Sen seurauksena wahhabismi ja salafismi ovat jyrkentämässä islamilaisen maailman eroa länsimaihin. Saudien suku omaksui wahhamismin 1744 ja siitä alkaen se on vaihtelevasti levinnyt. Egyptistä Lähi-Itään ja muualle Pohjois-Afrikkaan levinnyt salafismi sai valtaa 1800-luvun lopulla. YK:n entinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali pitää suuntausta uhkana ihmisoikeuksille. Wahhabismi ei ole niin yleistynyt, mutta on Saudi-Arabian kuningasperheen suosiossa ja yleinen pienissä Persianlahden valtioissa. Samaan aikaan Iranissa valtaa pitää vanhoillinen shiialaisuus. Turkissa diktaattorin johdolla vedetään tiukkaa sunnilaista linjaa.

 

Mikään näistä suuntauksista ei helpota yhteiseloa länsimaalaisten kanssa, koska arvopohja on niin suuresti ristiriidassa. Naisten tasa-arvo ja kehon itsemääräämisoikeus on utopiaa. Äärisuuntausten tavoitteina on sama kuin oli bolshevikeilla ja natseilla: diktatuuri. Sillä tiellä ollaan jo joissain maissa maalissa. Uskonnonvapautta uhataan järjestään. Islamista kääntyneitä uhataan hengenmenolla.

 

Siinä missä uskonto on levittäytynyt vanhoillisissa maissa joka puolelle, on sen takia myös seksi. Alan Salehzadeh kuvaa verrattain seikkaperäisesti, mistä on kyse. Yksinkertaistaen, kun seksi on kielletty, se kierouttaa mieliä. Ilmiö on meille tuttu katolisista poikakouluista. Monissa muslimimaissa tuloksena on, että sukurutsaa harrastetaan erittäin usein, koska vain siskoja ja serkuksia ylipäätään näkee. Lisäksi naisia raiskataan usein. Kun paineet ovat patoutuneet ja naiset alistettuja, kynnys raiskata on matala.

 

Islam tarvitsee valistushenkistä uskonpuhdistusta, kuten Esko Valtaoja toivoo. Valitettavasti suunta näyttää vahvasti päinvastaiselta. Vanhoilliset opit raikuvat jo länsimaissa sekä ovat vähimmilläänkin ison muslimivähemmistön kannattamia, eikä suunta muutu, ellei sitä muuteta. He haluavat elää muslimimaassa, eivätkä halua muuttaa pois länsimaasta. Siinä on perustavaa laatua oleva ristiriita, joka kanavoituu politiikaksi, kun sitä yhdistyy valtaan riittävästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siinä on yksi syy olla asettamatta Iranille lisää pakotteita. Pikemminkin on pyrittävä saamaan se mukaan edistämään oman kansansa hyvinvointia. Islamistinen vallankumous oli aika radikaali mutta Iranin sisällä on paljon maallistunutta shiialaisuutta ja ihmisillä yllättävän runsaasti yhteyksiä länteen.

Joten se on erittäin otollinen maaperä porkkanalle, jos sellaista oikein tarjotaan. Veikkaisin, että Rouhani olisi valmis käyttämään porkkanaa mutta papiston kanssa ei saa joutua liian pahaan vastakarvaan. Joskus asiat vaativat isompaa lekaa, joskus taas enemmänkin rasvaamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset