Poliittista turbulenssia ja paljastuksia – järiseeköhän pian

Vuosien aikana on kertynyt tutkimuksia suomalaisesta "järjestelmäkorruptiosta", jonka kansa oli haistanut ja jota osa protestoi äänestämällä Perussuomalaisia. Nyttemmin uusia puolueita on syntynyt sekä Suomen talouden ja politiikan pöhöä paljastunut kiivaalla tahdilla. Tässä muutama tietolähde löytöihin, jotka pureutuvat suomalaisen yhteiskunnan rakenteelliseen mädännäisyyteen.

 

Lobbaus. 90-luvulla perustettiin puolueista mm. Perussuomalaiset ja Nuorsuomalaiset. Toinen tunnetusti nousi suosioon 2011. Eduskunnasta löytyy uusina Liike Nyt ja Kansalaispuolue. Ensimmäinen pyrkii muuttamaan yli puoluerajojen politiikan tapoja lähemmäs kansalaisia. Tämä istuu tasan tarkkaan Anders Blomin väitöskirjan kanssa yhteen. Blom kritisoi isokenkäisten päätösvaltaa ja jopa sanelua suomalaisessa politiikassa. Toteamukset ovat tylyjä:

Poliitikot, virkamiehet ja muut päättäjät eivät ymmärrä, mikä on lobbausta:

"Suomessa korporatismiin liittyy ajattelu, että sisäpiirin poliittiset suhteet eli työmarkkinasuhteet ovat osa päätöksentekojärjestelmää, eivätkä ole lobbausta. Tämä ajattelutapa on syytä hylätä, koska se ei vastaa 2010-luvun todellisuutta globaalissa kilpailussa."

Suomessa lobbausta on erittäin paljon:

"Yhdysvalloissa käytetään kansalaista kohden merkittävästi vähemmän rahaa [lobbaukseen] kuin Suomessa juuri korporatiivisen järjestelmän seurauksena."

Lopulta tuomio on kova: "Suomen korporatiivista järjestelmää voidaan hyvällä syyllä kutsua rakenteellisesti korruptiiviseksi."

Toisin sanoen, itsenikin joskus sarkastisesti toistama lause "Suomessa on niin paljon korruptiota, ettei se enää ole korruptiota" pätee ikävällä tavalla. Eduskunnassa ymmärtämättömyys omasta korruptiivisuudesta kukkii siinä, että lobbareiden vieraskirjat halutaan hävittää joka päivä ilman pätevää syytä.

Tuore esimerkki yritysten sanelusta ovat eräät sotelait, jotka Kokoomus välitti kuriirin tavoin eduskunnan käsiin. Siinä on kyse lainsäädäntövallan kaappaamisesta. Sote-uudistuksessa yhtiöittämiset tulevat täydellä varmuudella tarkoittamaan hyvien velien voittoa, kuten monissa aiemmissa vastaavissa suomalaisissa tapauksissa. Näitä esimerkkejä perkasi Matias Turkkila (ps.) ja koosti hyvä veli -verkoista paljon puhuvan kaavion (s. 276-277). Jos haluat tietää, miten korruptiivinen Suomi toimii, tutki sitä kaaviota.

 

Puolueiden firmat ja säätiöt. Osa kaverikapitalismia ja suomalaista korruptiohimmeliä ovat puolueiden osin salaamat ns. lähiyhteisöt, jotka muodostavat nekin miljardiluokan omaisuusmassan, jota tutki Tomi Venho.

 

Hometaloja ja korruptiota? Kouriintuntuva ja tuore esimerkki aivan ilmeisestä korruptiosta on THL:n ja TTL:n suunnan muutos suhtautumisessa siihen, ovatko homeoireiden syynä hometalot. Vielä viime vuosikymmenellä Suomessa kyettiin asiantuntijoiden johdolla julistamaan aiheesta yhteinen kanta. Silloin ei vielä kukaan kyseenalaistanut hometaloja oireiden syynä. Sitten tapahtui jotain. Virastot alkoivat toistaa absurdia väittämää, että – näin kansanomaisesti esitettynä – homeoireet olisivat suurelti luulotautia. Väitettä perusteltiin tieteellä, mutta perusteet ovatkin varsin ohuet: pari tutkimusta ja tutkijaa. Toinen tutkimus totesi luulotautiväittämän epävarmaksi.

Mielenkiintoisesti toinen tutkijoista sai Lääkärilehdeltä haastattelupyynnön, mutta kieltäytyi! Perustelu on hyvin kiinnostava: "Suomessa ei kuun­nella poti­laita hoi­don kehit­tä­mi­sessä, ja oi­reita hoi­detaan yksiu­lot­tei­sesti psyyk­ki­sinä". Eli luulotautiväittämän toinen keskeinen perustelija on eri mieltä suomalaisten tämän hetken virallisesta kannasta. Rivien välistä voi arvella tutkijan, Tara Sampallin, haistaneen, että joutuu Lääkärilehden kautta mukaan korruptiivisen kampanjan myyntitykiksi, johon ei halunnut.

Mistä sitten on kyse? Siitä, että poliitikot ja vakuutusyhtiöt ovat lahjoneet ja/tai painostaneet THL:n ja TTL:n valehtelemaan ja vähättelemään, jotta homeista sairastuneille ei tarvitsisi maksaa korvauksia. Sille tuo tapaus ainakin löyhkää. Vakuutus- ja eläkeyhtiöiden vahva asema Suomessa on uhka ja rasite yhteiselle edulle, mutta se on keskeisten poliitikoiden puolustama. He saavat siitä hyvästä omat "osinkonsa" tai vain heikkouttaan tukevat eläke-eliittiä. Heillä on käsi pimeässä laatikossa, mutteivät ymmärrä mitä kädessä on.

Valaiseva esimerkki: TTL:n hometaloyhteyksiä vähättelevä Kirsi Karvala on myös vakuutusyhtiö Varmalla töissä. Hän, kuten sosiaali- ja terveysministeriökään, eivät ymmärrä kaksoisroolin vaikuttavan omaan työhön, puhumattakaan uskottavuudesta muiden silmissä. Vai kenen mielestä Karvala voisi kirjoittaa TTL:n mielipiteeksi, että hometalot aiheuttavat homeoireita ja sen seurauksena toinen työnantaja joutuisi maksamaan miljoonia ja miljoonia ammattitautikorvauksia oireileville? Olisitko sinä valmis kirjoittamaan paperin, joka aiheuttaa työnantajallesi miljoonien kustannukset ilman hyötyä? Karvalan tulisi tajuta ja lähteä TTL:stä välittömästi. Muita uskottavia vaihtoehtoja ei ole. Piste.

 

Juha Sipilä on osuva esimerkki valtion ja liikemiesten verkostosta, jonka avulla pääministerimme rikastui ostamalla valtiolta halvalla. Kansakunnan kasan päällä seisoo kaverikapitalismin ja korruption yksi suuri voittaja? Puolueen kannatuslama voi viitata siihen, että moni uskoo niin.

 

Yhteenvetona johtavat päättäjämme ovat korruptoituneita, eivätkä ymmärrä sitä. Useita puolueita on perustettu viime aikoina ja puolueiden kannatukset huojuvat rajusti. Tiedetään, että kansan joukossa on suurin määrin heitä, jotka protestoivat tätä rakenteellisesti korruptiivista korporativismia. Useat tutkimukset aivan viime aikoina ja vuosien saatossa ovat paljastaneet eliitin sisäsiittoista edunjakoa yhä tarkemmin. On siis tyytymättömyyttä, yhä vakavampia perusteita siihen ja tekojakin sen kanavoimiseksi. Mitä tästä seuraa?

 

Lähteet:

Blom, Anders. 2018. Taloudelliset eturyhmät politiikan etupiirissä.

Liski, Jarno. 2017. Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla.

Toivonen, Janne. 2018. Oulun tragedia vei yhtäkkiä terveyden kymmeniltä poliiseilta, myös Timo Mälliseltä – tapaus kiteyttää kaiken siitä, miksi sisäilmaongelmia ei saada Suomessa kuriin. Artikkeli.

Turkkila, Matias. 2018. Veroja, velkaa ja kaverikapitalismia. ss. 206-280.

Venho, Tomi. 2018. Kabinetin puolella – säätiöt ja puoluerahoitus Suomessa.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu