Yhteiskunnasta Muutama sana

Trump ja Putin tapaavat - toimittajat "analysoivat"

Vasemmistomedian toimittajat (etunenässä HS) tuuppaavat analyysejään Trumpista ja tapaamisesta jatkuvalla syötöllä. Laatu on tyypillistä pääkirjoitustasoa, eli ei sisältöarvoa. Kiinnostavia ne ovat silti.

 

Analyysit päästävät toimittajan pään sisälle. Lukija voi yrittää peilailla millaisessa maailmassa toimittaja on päättänyt elää. Pelkästään tämän päivän saldona omia johtopäätöksiäni olivat, että yllättämättä kirjoitukset olivat hyvin vasemmistolaisia mutta myös houreisia. Jos mikään edes vaikuttaa vainoharhaisen toimittajan mielestä uhkaavan hänen vapauttaan, se tulkitaan todelliseksi ja suureksi uhaksi.

 

Paljon vilisee myös sanoja kuten näyttää ja vaikuttaa, mitkä kokonaisuus mukana tulkiten kertovat, että kyse on vain vasemmistolaisen toimittajan vinoutuneen ajatusmaailman peloista.

 

Hupaisia kohtia analyyseissä ovat tulkinnat, että Trump olisi jopa putinisti ja pelaisi Venäjän pussiin. Moiset arviot naurattavat nytkin tätä kirjoittaessa. Trump on Yhdysvalloilla hommissa ja haluaa hyviä diilejä maalleen, ei Venäjälle. Ei siinä ole todellisuudessa ollut mitään epäselvää. Joidenkin toimittajien mielestä Trump ei ole sanonut mitään Venäjää vastaan. Tosiasiassa valtaosa NATO-kritiikistä kiteytyy Trumpin venäjävastaisuuteen.

 

Putin on tosiasiassa diktatuurin johdossa, mutta vasemmistomedialla on fiksaatio Trumpiin. Lapsekkaiden toimittajien ja monien muiden suvaitseviston edustajien mielestä herrat eivät saisi edes tavata. Ikävien tyyppien kanssa ei saisi olla lainkaan. Aikuisten maailmassa asiat ovat toisin. On parempi keskustella kuin kyräillä. Herrat ovat maidensa johtajia ja keskustelu on hyvästä. Niin ainakin meille ennen opetettiin. Mihin se oppi on joiltain unohtunut? Unohtuiko se siksi, että halutaan kiukutella, koska maailmassa väärät ihmiset pärjäävät?

 

Eräs toimittaja kirjoitti, että suomalaiset luottavat maailman mitassa tosi vähän Trumpiin. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, sillä suomalaiset toimittajat mustamaalaavat Trumpia suuremmalla vimmalla kuin muualla näyttää tapahtuvan. Yleisin toimittajan manipulointitapa on jättää jotain tärkeää kertomatta. Toisin sanoen, toimittajat ovat itse keittäneet suomalaisille karvaan sopan ja sitten vaahtoavat, kuinka karvas se on. Itse onnekseni saan uutisia eteeni myös Suomen ulkopuolelta.

 

Entäs sitten juominen? Siinä missä raitis Trump juo lasista kaksin käsin, Juncker hoipertelee taas liikaa kihtilääkettä nauttineena. Mitä tekevät toimittajat? No taivastelevat tietenkin kaksin käsin juomista! Henkilökohtaisesti tuorein Junckerin hoiperteluvideo nolostutti aidosti siinä kohtaa, missä huomasin Trumpin pariskunnan kävelevän vierestä ohi katseella seuraten. Siinä kohtaa välittömänä yleisönä ei ollut enää Euroopan johtajien hyväveli-verkostoa ja tapahtumajärjestäjiä. Kontrasti oli myös suuri. Hoippuva EU:n johtaja, jonka USA:n johtaja ohittaa selkä suorana. Muualla saisi potkut pikkumaistissa toikkaroinnista ja poskille läpsimisestä, mutta EU:n hyväveli-verkko sallii. Se kertoo osaltaan, miten vähän euroeliitti itse arvostaa puolen miljardin ihmisen yhteisön johtajan virkaa.

 

Huomautettakoon tässä välissä, että "Trump"-asiat eivät ole aina muulloinkaan kuten toimittajat kolumneissaan ja uutisissaan antavat ymmärtää. Kun taivastellaan Trumpin asettavan epäreilusti tulleja eurooppalaisille autoille, jätetään mainitsematta, että EU:lla on ollut neljä kertaa korkeammat tullit amerikkalaisille autoille kokoajan. Keskusteluissa olen huomannut, ettei moni kansalainen tätä ole tiennyt. Kenenkähän syy? Kuka sopan keitti?

 

Trump ja Putin juttelevat. Minkäänlaista Molotov-Ribbentrop-sopimusta ei tule. Keskusteluyhteys avautuu ja toivottavasti siitä seuraa joskus järkeviä päätöksiä. Trumpilla on taustansa takia ainakin helpommat lähtökohdat saada yhteys Putinin kanssa kuin jos olisi ollut Hillary Clintonilla tai Obamalla. Sillä aikaa toimittajat purkavat kiukkuaan kolumneihin ja analyyseihin. Median hullut päivät ovat täällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Nyt kun katsoo "akkojen ylen" erikoislähetystä niin hohhoijaa...
Koko ohjelma Trumppia ja hänen puutteita. Putinkin kuulema tulee mutta se ei näytä kiinnostavan.
Mutta Trump tulee ja kaikki on sen vika ja me kuollaan kaikki ja Melanilla ei ole mitään suomea päällä ja varmaan ne jakaa euroopan ja...

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Mikähän teitä persuja oikein vaivaa, kun te kutsutte kaikkea itsellenne vastenmielistä "vasemmistolaiseksi" – hyvä ettei huono sääkin ole vasemmistolaisuutta? Esimerkiksi valtamediaa, joka kaiken mahdollisen järjen mukaan on mainostajien kontrollissa (YLE taas on ollut kokoomuksen kaappaama jo vuodesta 2010), ja jos jollakin on otsaa väittää mainostajia vasemmistolaiseksi niin siitä vaan. Saman tien voitte kutsua kokoomusta vasemmistopuolueeksi.

Mikä ihme on, että asioita pitää kutsua ihan muuksi, kuin mitä ne ovat? Onko se sitä poliitikkojen puhetta – sitä josta varsinkin persut julistivat sanoutuvansa irti?

Eivätpä näy sanoutuneen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Fakta: toimittajaksi opiskelevat ovat valtaosin vasemmistolaisia. Tämä on globaalia.

Fakta: toimittajat ovat isolta osin vasemmistolaisia.

Johtopäätös: näiden vasemmistolaisten muodostamat toimitukset ovat vasemmistolaisia.

En etsi sinulle lähteitä faktoihin. Etsi itse. Ei ne hukassa ole.

Kokoomus on muuten vasemmistolaisen siiven johdossa. Se ei tee puolueesta vasemmistolaista, mutta vasemmistolaisia linjauksia sillä täten on.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Luulenpa että monet kaltaisesi pitävät vasemmistolaisina sellaisia, jotka ovat kiinnostuneet asioista myös oman navan ulkopuolella. Sellaisilla on tapana hakeutua toimittajiksi – ja myös päästä paremmin opiskelemaan alaa kuin oman navan kaivelijoilla.

Suomessa kuitenkin suhteettoman suuri osa toimittajista tunnustaa vihreää, joka merkitsee kokoomuksen puisto-osastoa.

Mutta jos olet sitä mieltä että osa kokoomuksesta ja vihreistä on vasemmistoa, siitä vaan.

Olen siitä asiasta toista mieltä. Jos vihreät eivät ole persuja, he eivät sen vuoksi automaattisesti ole vasemmistoa.

Mutta vaikka toimittaja olisikin vasemmistolainen, ei hän valtamediassa paljonkaan vasemmistolaista pääse esittämään: hän on päätoimittajien käskyläinen, ja päätoimittajat taas ovat rahan käskyläisiä. Ja rahavalta on melkoisen harvoin jos koskaan vasemmistolaista.

Että se siitä median vasemmistolaisuudesta.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #8

Vasemmistolla tarkoitetaan yleensä joko talouslinjaa tai vasemmiston nykyään ajamia muita arvoja. Tässä yhteydessä tarkoitin juuri jälkimmäistä. Siinä yhteydessä vihreät ja vasemmisto ovat yhtä, kuten kokoomuksen vasemmistosiipi, mikä ei valtakunnan salaisuus ole. Käsite näyttää olevan vuosikymmeniä vanha, johon pikaisella googlauksella tämäkin viittaa (4. kappaleen lopulla):
https://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Rihtniemi#Kansa...

Siten rahan käskyläisyys ei ole määrittävä käsite toimittajan linjalle, koska lähtökohtaisesti talouskysymysten ulkopuolella omaa arvolinjaa näytettäneen voivan ajaa. Hyvä tuore ja samalla hupaisa esimerkki on Trumputin-kohu, jossa huomio on Trumpin yhdessä lauseessa ja miehestä maalautuu vaikutelma isosta pahiksesta. Samalla Sirpa Pietikäinen ja Tarja Halonen ovat kommentoineet miehiä sävyssä, jossa Putin on se hyviksempi kaveri (mitä se todellakaan ei ole vaan vain laskelmoiva korruptoitunut suurvaltapoliitikko). Niin ikään analyysit Putinista olivat todella vähissä, kun toimittajat "trumputtivat" kiimassaan. Aikuisten oikeasti: näyttää hölmölän kouhotukselta. Syyksi kouhotukseen katson vasemmistolaisen katsantokannan. Tavoitteena on kirjoittaa siitä pian erikseen, saat haukkua sen sitten kun tulee.

Väitän, ettei minulla ole mitään erityistä Trump-fanitusta. Voittopuolisesti tällä hetkellä ajattelen hänestä positiivisesti mutta arvioin pääpainoisesti tekojen kautta. Puheet merkitsevät vähemmän ja toisaalta arvioin puheita ei-kirjaimellisesti, toisin kuin iso osa toimittajista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #9

Puhutkin arvoista etkä poliittisesta kannasta.

Liberaali arvomaailma ei asetu oikeistoon eikä vasemmistoon muuten kun talousasioissa, niissä se kiinnittyy selkeästi oikeistoon. Vaikka konservatiivit äänestävät enemmän oikeistoa kuin vasemmistoa, varsinkin demareissa on paljon arvokonservatiiveja. Vasemmiston tavoitteet nimenomaan kansalaisten tasa-arvosta varmaankin vieroksuttavat konservatiiveja, ja siksi valtaosa näistä kuitenkin äänestää oikeistoa, jolle puolelle ovat asettuneet myös tasa-arvoa vieroksuvat puolueet.

Kokoomus lienee puolueista kaikkein kaksijakoisin: siellä kättä lyövät umpikonservatiivit ja jumalattomat talousliberalistit, mitä on vaikea ymmärtää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Sanon suoraan: Olet henkisesti sairas. Yle on ollut kokoomusjohdossa jo lähes kymmenisen vuotta ja hesarikin iät ja ajat liberalismin kuoltua. Teillä persuilla ovat aina sairaat käytännöt voimassa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

;) Kiitos Eero. Ei ollut koskaan miellyttävä keskustella oksennustesi johdolla. Hyvää jatkoa, jossain muualla.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Sanotaan "puu hedelmistään tunnetaan". Katselin tämän kurdi nuoren videon ja sanattomaksi veti. Vielä sanattomaksi menin, että porukassa keikkuu meidän kuuluisa Toimittaja.

https://www.youtube.com/watch?v=iCvimfwXDlI&featur...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllähän sitä voisi äkkinäinen ihmetellä mitä yhteistä on kokoomuksella ja vihervasemmistolla, mutta kun katsoo ketkä tienaavat vihervasemmiston ideologialla niin kytkykauppa on selvä. Kansainvaellus sataa suoraan kooomukselaisten laariin, miljardit veronmaksajien rahaa valuu kokkareiden tileille ja sama maailmanlopun ennustuksilla, tuulimyllyt tuottavat riskitöntä voittoa ideologian nimissä, ei näillä tietenkään ilmastonmuutokseen ole mitään vaikutusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset