Yhteiskunnasta Muutama sana

Välimeren siirtolaisuuden taustatrendejä

Afrikkalaisten siirtolaisten työntyminen Eurooppaan johtuu monien maiden omista ongelmista, mutta lisäksi on yleisiä taustatekijöitä voimistamassa muuttovirtaa.

 

Keskeinen taustaongelma on, etteivät maat kehity tarpeeksi. Resurssit hukataan vallan pönkittämiseen.

 

Lapset. Afrikassa keskeinen ongelma on, että lapsiluku laskee hyvin hitaasti. Useimmat maat eivät välitä. Tämän vuosisadan lopulla maanosassa on 3-6 kertaa enemmän ihmisiä kuin nyt, eikä heistä lukemattomille ole nytkään töitä. Paine Afrikasta tulee moninkertaistumaan pelkästään väkiluvun mukana puhumattakaan yllykkeestä, jota voi lisätä helppo maahantulo Eurooppaan.

Naiset eivät edelleenkään saa tarpeeksi koulutusta, jotta voisivat irtautua kotoa. Sen sijaan useimmissa maissa 20-60 % naitetaan jo alaikäisenä vielä tänäkin päivänä.

 

Diktaattorit. Toinen ongelmavyyhti kietoutuu diktatuurien, yleisen korruption ja siirtomaavaltojen piirtämien rajojen ympärille. Lähinnä vain eteläinen Afrikka on demokraattinen. Muualla tavallisemmasta pakkovallasta seuraa se, että johtajan on keskityttävä vallassa pysymiseen ja usein voimakeinoin. Niinpä jo ennestään vähiä resursseja pitää syytää armeijalle ja salaiselle poliisille pitämään tyytymättömät kurissa. Vastaavasti toinen osa kansasta, oma heimo, lahjotaan valtion varoilla tyytyväiseksi.

Korruption keskeinen ominaisuus on varojen käyttäminen tehottomasti. Lahjuksilla pyritään siihen, että valtion investointirahat käytettäisiin huonompaan mutta omaan vaihtoehtoon. Diktatuurissa valtaa täytyy keskittää diktaattorille, jotta sen voi säilyttää ja se luo "valtio olen minä"-ajatusmallin ja saa sitä myöten käyttämään valtion rahoja kuin omiaan. Diktatuurit myös altistavat sodille. Vahvalle armeijalle pitää olla ennen pitkää töitä, jollei diktaattorin valtion johtaminen toimi ja ole syynä vallan kaappaamiseen diktaattorilta itseltään. Jos taas armeija pysyy tyytyväisenä, mutta homma ei siltikään toimi, kansa kapinoi ja taas tapellaan. Niin Afrikassa tapahtuukin laajoilla alueilla.

Miksi sitten diktatuureja ja korruptiota on? Yksi syy lienee kansallisen eheyden puutteessa. Valtioiden rajoilla ei ole juurikaan tekemistä kansojen asuinalueiden kanssa. Ei ole olemassa vahvaa kansallistunnetta ja yhteisyyttä, joka luo velvollisuuden tunteen ja kunnioituksen yhteistä maata kohtaan. Rinnalla kilpailee lojaalisuus omaa heimoa tai klaania kohtaan. Tämä nationalismi/tribalismi vahvistuu patriotismin kustannuksella diktaattorien tukiessa omiaan. Kun ei ole demokratiaakaan, eli uhkaa johtajien töiden loppumisesta, ei ole niin väliä miten työnsä tekee kunhan lahjoo omansa ja kurittaa muita. Ei ihme, jos rahat ovat loppu, eikä mistään tule mitään, kun mihinkään tuottavaan rahaa ei jaeta.

 

Kehitysapu ja veronkierto. Oma ongelmansa on kehitysapu, kun johtajien riippuvuus veronmaksajista valtion kassan paikkaajina tai toimien rahoittajina heikkenee. Niinpä veronmaksajia ei tarvitse pitää niin tyytyväisinä, saati kerätä veroja niin ahkeraan. Kukapa toisaalta leväperäisille rahojen hoitajille rahaa antaisi. OECD:n mukaan peräti 50 miljardia dollaria pakenee Afrikasta veroja joka vuosi. Yhtä paljon kuin Afrikkaa tuetaan. Eurooppa on toisin sanoen ottanut vastuuta afrikkalaisten maiden hoitamisesta ohi maiden itsensä.

 

Elintasoero. Niin kauan kuin Euroopan ja Afrikan välillä on iso ero elintasossa, niin kauan on paljon halukkaita tulijoita. Jos välissä ei ole rajaa, seurauksena on valtava määrä, jopa kymmeniä miljoonia, Eurooppaan tulleita. He tarvitsevat sosiaaliturvaa, johon valtioilla ei enää ole varaa, joten turvaa romahdutetaan kaikilta. Tulijat tuovat mukanaan arvonsa, niinpä saamme suuren vanhoillisen vähemmistön. Niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, oikeistokonservatiivit puolustavat monia vasemmistoliberaalien korostamia arvoja vastustamalla näitä samoja arvoja väheksyvien maahantuloa.

 

Libyan rannikolle etsiytyy nyt siis usein vaurasta elämää etsiviä. Silloin alkaa ihmeellinen leikki, jossa ensin maksetaan tai velkaannutaan rikollisille, jotta päästään tarkoituksella "merihätään" 20 kilometrin päähän ja kiivetään laivaan, joka ei viitsi hakea rannasta ja mennään sillä Eurooppaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Mikko: "OECD:n mukaan peräti 50 miljardia dollaria pakenee Afrikasta veroja joka vuosi. Paljon enemmän kuin Afrikkaa tuetaan."

Linkittämässäsi tekstissä mainitaan tuo 50 miljardia, mutta toisen virkkeen "paljon" ei löydy lähteestäsi. OECD:n yhden tilaston mukaan Afrikka sai ODA:aa vuonna 2014 54,2 miljardia US dollaria eli enemmän. Toisaalta linkittämässäsi artikkelissa lukee "more than $50bn". Eli suunnilleen sama määrä näiden lukujen mukaan. Sitten tekstissä yritetään sekoittaa veronkierto pääomaliikkeiden kanssa. On aivan luonnollista, että pääoma hakeutuu vakaisiin paikkoihin, Sveitsiin ja Singaporeen jne. Se, että jotkut muut eivät pysty tekemään yhteiskunnastaan sellaista, että pääoma haluaisi vapaaehtoisesti hakeutua sinne, ei ole suomalaisen miehen vika. Afrikkalaisten itsensä harjoittama veronkierto ei ole suomalaisen miehen vika.

(en nyt halua/ehdi/pysty muita asioita kommentoida, vaikka kommentoitavaa olisi, mutta räikeä asiavirhe häiritsee. Petteri Orpolle ei saa antaa sitä etua, että ihmiset luulisivat, ettei Afrikkaa jo tuettaisi "miljardeilla". Nyt jo tuetaan vuodessa kymmenillä miljardeilla. Sellaista rahamäärää ei pystytä Afrikkaan kaatamaan, että muuttohalukkuus sieltä pois loppuisi. Todisteet pikemminkin kertovat siitä, että Saharan eteläpuolisten afrikkalaisten auttaminen on lisännyt muuttoliikettä sieltä pois. Kun kylässä katsotaan yhdysvaltalaisten mustien räppäreiden musiikkivideoita ja ohjelmia, jotka esittelevät heidän huviloitaan ja autokokoelmiaan, kyläläiset luulevat, että kaikki "valkoiset" ovat ainakin noin rikkaita. Odotukset Euroopasta usein ovat aivan epärealistisia. Kun maan BKT asukasta kohti nousee, muuttajien määrä maasta kasvaa. Muuttajat ovat aina niitä, joilla on ainakin jonkin verran rahaa ja resursseja. Kun maan BKT nousee, näitä ihmisiä on enemmän.)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Moi, totta, Guardianin tekstissä ei lue paljon vaan vain enemmän. Jos summilla ei ole paljoa eroa, en sanoisi eroa käytännössä olevankaan, mutta toimittaja onkin toiminut näköjään eri periaatteella. Voi myös olla, että vuosien välillä on eroja ja Guardian ehkä käytti yhtä vuotta ja silloin saattoi tilanne olla toisin päin. En itse tutkinut alkuperäisiä tietoja, vaikka mielessä minullakin kävi. Kannattaa linkittää lähteitä, jos sellaisia käytät.

Nyt kun tutkin samaisen artikkelin yhtä lähdettä (Jason Hickel), siinä puidaan saman asian ympärillä, minkä meinasin sisällyttää kirjoitukseeni: meidän dollari ei ole sama kuin köyhän maan dollari. Siksi yksioikoinen dollarivertailu ei toimi ja lähteessä niin kuitenkin tehdään, vertailu pitäisi tietenkin sovittaa elinkustannuksiin.

Viittaatko pääomaliikkeillä näihin tietoihin:
http://www.gfintegrity.org/report/illicit-financia...

Tätä ko. raporttia käytettiin lähteenä ja se perustuu laittomiin pääomien siirtoihin (14-24 % kaupasta). En tutkinut sitä, onko kyse vain siirtojen rajoitusten rikkomisesta, eikä myös veronkierrosta. Pointti molemmissa on, että rahaa siirtyy laittomasti Afrikasta pois.

Sitä en tiedä, miten se suomalaiseen mieheen (ja sen syyllisyyteen) liittyy. Mielestäni ei käytännössä juuri millään lailla, en ymmärrä tätä linkkiäsi. Kyse on afrikkalaisten tuusaamisesta.

Se on totta, että tulijoiden odotukset ovat fantasiaa. Google Maps tarjoaa Cityviewit, joista näkisi, ettei täällä monin paikoin ole sen kummempaa kuin vaikkapa Nairobin keskustassa (eikä välttämättä edes Nairobin tasoista). Ilmeisesti kuitenkin luotetaan huhuihin ja ilmaiseen rahaan enemmän kuin muuhun.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

OECD, DEVELOPMENT AID AT A GLANCE, STATISTICS BY REGION, AFRICA, 2016 edition oli lähteenä tuolle 54,2 miljardille. Kuten sanoin, OECD:n tilasto. Kaikki kehitysaputilastot perustuvat OECD:n työhön. 49 954 miljoonaa dollaria eli 50 miljardia dollaria oli vuonna 2016 (2018 edition), uusimpana tilastovuonna. Summa on "nettomaksatukset", "bruttomaksatukset" ovat useita miljardeja suuremmat, ja "ODA-sitoumukset" vielä miljardeja suuremmat joka vuosi.

Totta, että parilla dollarilla päivässä selviää helposti Saharan eteläpuolisen Afrikan paratiisissa, kun asuntoa ei tarvitse olla, eikä kuole. Täällä menehtyisi. BKT pitäisi aina ilmoittaa niin kuin se on tarkoitettu, eli mittaamaan tuotantoa ja talouden kokoa, silloin vain PPP:tä pitäisi käyttää. Kiina on maailman suurin talous, ei Yhdysvallat, vaikka uutiset aina muuta kertovat. Minä aina käytän PPP:tä. Kehitysmaat ja vihreät ym. haluavat aina käyttää virallisen vaihtokurssin mukaan laskettua BKT:tä. Sitten on vielä sekin, että kehitysmaat eivät halua siirtyä uudempaan kansantalouden tilinpitoon, koska se kasvattaisi BKT:tä. Nigeriasta tuli "yhtäkkiä" Afrikan suurin talous, kun siirtyivät vähän uudempaan versioon. https://allafrica.com/stories/201404070879.html https://www.theatlantic.com/international/archive/...

En viittaa pääomaliikkeillä yhtään mihinkään. Vain mainitsin, miten The Guardian (vihervasemmiston propagandatuutti viime vuosina) otti ne esiin. Ja, että ei ole meidän vika, että edes afrikkalaiset itse eivät halua säilyttää varallisuuttaan omissa maissaan.

En siis edes jaksanut lukea kirjoitustasi tai The Guardianin artikkelia, silmäilin vain. Heti huomasin, että kirjoituksessasi on räikeä asiavirhe, ja vain siksi kommentoin.

Jokin Sierra Leone on objektiivisesti paratiisi Suomeen verrattuna. Se, miksi ihmisillä on siellä paljon huonompi materiaalinen elintaso kuin vaikkapa Suomessa, johtuu siitä, että ihmiset siellä ovat todella paljon tyhmempiä kuin Suomessa tai Japanissa. Nykyiset japanilaiset ja suomalaiset olisivat rikkaampia, jos heillä olisi käytössään tuollainen paratiisi. Kahden aikuisille (huom. ei lapsille, kuten yleensä) tehdyn älykkyystutkimuksen mukaan Sierra Leonessa älykkyysosamäärä on 64. Japanissa suurin osa sierraleonelaisista aikuisista luokiteltaisiin henkisesti kehitysvammaisiksi. Lähde: Intelligence: A Unifying Construct for the Social Sciences, Richard Lynn & Tatu Vanhanen. Kirjan lopussa on uusimmat arviot valtioittaisista älykkyysosamääristä ja viitteenä kaikki tutkimukset, joita on tehty kyseiseen valtioon liittyen (ja jotka luonnollisesti ovat löytyneet jostain ja tulleet heidän tietoonsa).

Toni Rintala

"OECD:n mukaan peräti 50 miljardia dollaria pakenee Afrikasta veroja joka vuosi."

Vastaavasti Afrikkaan valuu satoja miljardeja pimeää rahaa muualta..
Siellä on ainakin 23 miljardööriäkin (Forbes 2018).

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hyvä analyysi Afrikan tilanteesta! Harmi että kuulut perussuomalaisiin. Harmittelen siksi, että persuissa on liikaa todellisia ja paljon jopa typeriä rasisteja. Äänestän itse eduskuntavaaleissa Kokoomusta ja kunnallisvaaleissa usein RKP:tta.

Kannatan myös sitä ettei Lähi-idän ja Afrikan kulttuureista saapuville ihmisille anneta Euroopassa lupaa kulttuurinsa nimissä alistaa tyttöjä ja naisia patriarkaalisen nyrkin alle. Enhän salli sitä myöskään eurooppalaisille. Näen että ihmiset ovat tasa-arvoisia, naiset ja miehet, molempia tarvitaan hyvässä yhteiskunnassa.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Meinaatko ettei esim. RKP:n porukoissa ole lainkaan rasisteja?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Saattaapa niitä ollakin, mutta minä en satu tuntemaan näitä henkilöitä, ehkäpä he pitävät ajatuksensa ominaan, se kun ei sovi puolueen nykyideologiaan. Kyllä kaikissa puolueissa on rasisteja, jotkut perussuomalaiset vain puhuvat rasismistaan ääneen - Onhan se rehellistä koska silloin ainakin tiedetään mitä ihminen sisimissään ajattelee.

Vihaan rasismia, joka jaottelee ihmisiä huonompiin ja parempiin. Naisten alistaminen on myös jonkin sortin rasismia naissukupuolta kohtaan.
Koska pidän ihmisiä lähtökohtaisesti tasa-arvoisina, en voi sietää eurooppalaisten enkä myöskään maahanmuuttajien rasismia. Euroopan pitääkin vaatia maahantulijoilta sopeutumista eurooppalaiseen yhteiskuntaan - Tietyistä kulttuurinosista on luovuttava - Esimerkkinä naisen tasa-arvo, maahantulijoiden naisten on voitava tehdä itsenäisiä päätöksiä elämästään.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #6

Julkisuudessa on ollut mm. möläytyksiä, jotka ovat kansankielisesti ilmaistuja kärjistyksiä. Näin etenkin Teuvo Hakkarainen, joka ei teoissaan ole tosiaankaan ollut syrjivä. Osa "rasismista" menee siis puhekulttuurin erojen piikkiin. Itse olen aina elänyt kansanmiesten kärkevien töksäytysten ympäröimänä, joten minulle ne eivät ole numero. Teot ratkaisevat.

Yleisesti ottaen mielenkiintoisin viite rasismista on ihmisarvon käsitteen mieltäminen puolueissa. Tätä kysyttiin monta vuotta sitten (en jaksa kaivaa lähdettä) ja tuloksena oli, että suurissa puolueissa yhdeksän kymmenestä piti ihmisarvoa kaikille samana ja perussuomalaisissa kahdeksan kymmenestä. Tämäkin on hutera viite rasismiin, koska pitää huomioida, miten kukakin mieltää ihmisarvon. Nykypäivänä on helppo sanoa, että kaikilla on sama ihmisarvo, kun kukaan ei joudu sen osalta joko-tai valinnan eteen. Vaikeissa oloissa, joissa kaikille ei ole ravintoa, joudutaan osa potkimaan porukasta. Niinpä metsästäjäyhdyskunnissa esihistoriassa vanhat ihmiset saatettiin surmata, jotta muut saivat riittävästi ruokaa elääkseen. Vanhusten ja vastaavien arvo ihmisinä oli yhteisölle alempi kuin muiden. Karu toteamus, mutta karua on elämäkin usein ollut. Sinänsä ihmisen arvo muille ei ole nykyäänkään tasan sama, tietenkään.

Arjessa ei tietenkään tule käyttäyttäytyä toisia kohtaan niin, että osa kokee olevansa vähemmän arvokas vaan päinvastoin hyväksytty. Silti elämme maailmassa, jossa firmat potkivat pois vähemmän arvokkaaksi katsomansa ja jossa lääkärit saattavat joutua valitsemaan, kuka hoidetaan ja kuka ei. Voitaneen sanoa, että meillä on varaa pitää jokaisen arvoa samana näinä hyvinä aikoina.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tuollaista kaksinaismoralismia syntyy kun uskoo kaiken valtamedian propagandan. RKP:ssä kaikki ovat rasisteja koska puolue on perustettu rasismille. Rkp:n oppi-isä Axel Olof Freudenthal oli varsinainen rasistien rasisti ja rkp näyttää pyyhkäisseen koko nimen historiikistään vaikka muutama vuosi sitten puolue jakoi vielä Freudenthalin palkintoa parhaille rasisteille.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Mikko Kangasoja kirjoittaa erittäin hyvin Afrikan problematiikasta. Mikäli maanosaa ei saada rauhoittumaan ja jaloilleen, tulevaisuus myös Euroopassa voi olla levoton ja kuten Mikko sanoo köyhtyminen on edessäpäin.

Mutta kyse ei vain ole taloudellinen, myös luonto kärsii massamaahanmuutosta. Kestääkö Euroopan luonto?

Jotain siis pitäisi tehdä, mutta mitä? Onko hyviä ehdotuksia?

Toni Rintala

"Jotain siis pitäisi tehdä, mutta mitä? Onko hyviä ehdotuksia?"

Voitaisko tehdä, kuten afrikkalaiset itse toivoisivat meidän tekevät? Lopetetaan korruption ja sotien tukeminen!

Afrikka on valtavan rikas ja vauras maanosa. Miksi ihmeessä sinne lapioidaan meidän rahoja?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset