Välimeren siirtolaisuuden taustatrendejä

Afrikkalaisten siirtolaisten työntyminen Eurooppaan johtuu monien maiden omista ongelmista, mutta lisäksi on yleisiä taustatekijöitä voimistamassa muuttovirtaa.

 

Keskeinen taustaongelma on, etteivät maat kehity tarpeeksi. Resurssit hukataan vallan pönkittämiseen.

 

Lapset. Afrikassa keskeinen ongelma on, että lapsiluku laskee hyvin hitaasti. Useimmat maat eivät välitä. Tämän vuosisadan lopulla maanosassa on 3-6 kertaa enemmän ihmisiä kuin nyt, eikä heistä lukemattomille ole nytkään töitä. Paine Afrikasta tulee moninkertaistumaan pelkästään väkiluvun mukana puhumattakaan yllykkeestä, jota voi lisätä helppo maahantulo Eurooppaan.

Naiset eivät edelleenkään saa tarpeeksi koulutusta, jotta voisivat irtautua kotoa. Sen sijaan useimmissa maissa 20-60 % naitetaan jo alaikäisenä vielä tänäkin päivänä.

 

Diktaattorit. Toinen ongelmavyyhti kietoutuu diktatuurien, yleisen korruption ja siirtomaavaltojen piirtämien rajojen ympärille. Lähinnä vain eteläinen Afrikka on demokraattinen. Muualla tavallisemmasta pakkovallasta seuraa se, että johtajan on keskityttävä vallassa pysymiseen ja usein voimakeinoin. Niinpä jo ennestään vähiä resursseja pitää syytää armeijalle ja salaiselle poliisille pitämään tyytymättömät kurissa. Vastaavasti toinen osa kansasta, oma heimo, lahjotaan valtion varoilla tyytyväiseksi.

Korruption keskeinen ominaisuus on varojen käyttäminen tehottomasti. Lahjuksilla pyritään siihen, että valtion investointirahat käytettäisiin huonompaan mutta omaan vaihtoehtoon. Diktatuurissa valtaa täytyy keskittää diktaattorille, jotta sen voi säilyttää ja se luo "valtio olen minä"-ajatusmallin ja saa sitä myöten käyttämään valtion rahoja kuin omiaan. Diktatuurit myös altistavat sodille. Vahvalle armeijalle pitää olla ennen pitkää töitä, jollei diktaattorin valtion johtaminen toimi ja ole syynä vallan kaappaamiseen diktaattorilta itseltään. Jos taas armeija pysyy tyytyväisenä, mutta homma ei siltikään toimi, kansa kapinoi ja taas tapellaan. Niin Afrikassa tapahtuukin laajoilla alueilla.

Miksi sitten diktatuureja ja korruptiota on? Yksi syy lienee kansallisen eheyden puutteessa. Valtioiden rajoilla ei ole juurikaan tekemistä kansojen asuinalueiden kanssa. Ei ole olemassa vahvaa kansallistunnetta ja yhteisyyttä, joka luo velvollisuuden tunteen ja kunnioituksen yhteistä maata kohtaan. Rinnalla kilpailee lojaalisuus omaa heimoa tai klaania kohtaan. Tämä nationalismi/tribalismi vahvistuu patriotismin kustannuksella diktaattorien tukiessa omiaan. Kun ei ole demokratiaakaan, eli uhkaa johtajien töiden loppumisesta, ei ole niin väliä miten työnsä tekee kunhan lahjoo omansa ja kurittaa muita. Ei ihme, jos rahat ovat loppu, eikä mistään tule mitään, kun mihinkään tuottavaan rahaa ei jaeta.

 

Kehitysapu ja veronkierto. Oma ongelmansa on kehitysapu, kun johtajien riippuvuus veronmaksajista valtion kassan paikkaajina tai toimien rahoittajina heikkenee. Niinpä veronmaksajia ei tarvitse pitää niin tyytyväisinä, saati kerätä veroja niin ahkeraan. Kukapa toisaalta leväperäisille rahojen hoitajille rahaa antaisi. OECD:n mukaan peräti 50 miljardia dollaria pakenee Afrikasta veroja joka vuosi. Yhtä paljon kuin Afrikkaa tuetaan. Eurooppa on toisin sanoen ottanut vastuuta afrikkalaisten maiden hoitamisesta ohi maiden itsensä.

 

Elintasoero. Niin kauan kuin Euroopan ja Afrikan välillä on iso ero elintasossa, niin kauan on paljon halukkaita tulijoita. Jos välissä ei ole rajaa, seurauksena on valtava määrä, jopa kymmeniä miljoonia, Eurooppaan tulleita. He tarvitsevat sosiaaliturvaa, johon valtioilla ei enää ole varaa, joten turvaa romahdutetaan kaikilta. Tulijat tuovat mukanaan arvonsa, niinpä saamme suuren vanhoillisen vähemmistön. Niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, oikeistokonservatiivit puolustavat monia vasemmistoliberaalien korostamia arvoja vastustamalla näitä samoja arvoja väheksyvien maahantuloa.

 

Libyan rannikolle etsiytyy nyt siis usein vaurasta elämää etsiviä. Silloin alkaa ihmeellinen leikki, jossa ensin maksetaan tai velkaannutaan rikollisille, jotta päästään tarkoituksella "merihätään" 20 kilometrin päähän ja kiivetään laivaan, joka ei viitsi hakea rannasta ja mennään sillä Eurooppaan.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu