Yhteiskunnasta Muutama sana

Vihervasemmiston sanataikuus merkki kriisistä?

Tavalliselle ihmiselle vihervasemmisto tarkoittaa vihreitä ja vasemmistoa yhdessä. Nyt vihreät ja vasemmistoliitto ovat tämän heidänkin käyttämän termin todenneet paheksuttavaksi, koska joku huomasi Halla-ahon voivan olla ensimmäinen käyttäjä.

 

Pääministerikin sanaa käytti ja tuloksena oli paheksuntaa ja viittauksia nimityksestä äärioikeiston sanana. Koska perussuomalaiset eivät ole äärioikeistoa mutta paheksujien mukaan kuitenkin käyttää sanaa runsaasti, vihervasemmisto puolestaan käyttää äärioikeisto-sanaa väärästä ryhmästä. Onhan tutkittu perussuomalaisten olevan keskustalaisempia kuin keskustalaisten. Tämä on kuitenkin tuttua vasemmistolaista sanojen mielikuvilla manipuloimista, tarkoituksellista sotkemista. Äärioikeisto antaa suomalaisille mielikuvan natseista, jotka tuovat taas mieleen Hitlerin. Tarkoituksen vahvistavat myös tutkijat: äärioikeisto-käsitettä käytetään lepsusti – Saksan AfD ja Suomen perussuomalaiset ovat oikeistopopulisteja. Äärioikeistolaiset vastustavat demokratiaa, mitä ei mitenkään voi sanoa demokratiaa hyödyntävästä Perussuomalaisista.

Lopputulema siis on, että kun Li Andersson käyttää äärioikeisto-sanaa ja antaa ymmärtää tarkoittavansa sillä etenkin Perussuomalaisia, hänen tarkoituksensa on mustamaalata heidät "hitleriläisiksi". Perinteinen natsikortti siis viuhuu. Kuka näyttäisi peiliä? Syy asiattomaan nimittelyyn lienee ns. oikeistopopulismin voittokulku, joka turhauttaa ja saa valitsemaan jyrkempiä ilmaisuja parempien huomiokeinojen puutteessa. Siinä leikissä totuus saa runtua.

 

Nyt samainen nainen valittaa vihervasemmisto-sanasta ja siitäpä ei puolestaan kellekään tule mieleen Stalin sen enempää kuin sanoista erillään. Joku ehkä kiinnittää huomiota, miksi otin tikunnokkaan yhden naisen, kun moni valitti termistä, myös miehet. Se oli hakukoneen tuomaa sattumaa, mutta totta puhuen olen jo pitkään pitänyt erimielisyyden sietämistä monen naisen kohdalla hankalana. Sananvapaus on sitä ja uudessa Evan tutkimuksessa naisvaltainen vihervasemmisto paljastui nuivaksi sananvapaudelle. Vastaavasti julkisuudessa on kerta toisensa jälkeen esiintynyt vasemmiston naisia vaatimassa rajoituksia sananvapauteen sekä kuvaamalla Perussuomalaisia suoraan tai epäsuorasti termeillä, jotka yksiselitteisesti ovat vääriä ja leimaavia. Tiivistetysti ja kärjistetysti vihervasemmiston naiset avautuvat oikeistopopulisteista: "turpa kiinni, natsit". Tällaiset poliitikot ovat uhka länsimaiselle sananvapaudelle.

 

Joka tapauksessa vouhotus vihervasemmistosta koskee tosiasiallisesti neutraalia sanayhdistelmää, jossa on siis yhdistetty kahden puolueen nimet, eikä niistä yhdistelmänä tule muita mielleyhtymiä kuin ne kaksi puoluetta, ellei sitten kolme. Niinpä on täytynyt väittää, että sana on jotenkin väärä siksi, että sitä enimmäkseen käyttää keskustaoikeisto. Valitettavasti se, ketkä käyttävät sanaa ja kuka sen on EHKÄ keksinyt, eivät tarkoita sitä, että sana olisi negatiivinen kirjallisen asun takia.

 

Sen sijaan negaatiot termiin ovat etenkin perussuomalaisilla aivan samoja kuin negaatiot vihreisiin ja vasemmistoon. Vihervasemmisto on vain "yhdistelmävaunu" jolla saa käytännöllisesti niputettua kaksi verrattain samanlaista aatetta lyhyeksi kirjoittamisen vaivan vähentämiseksi. Nimitys itsessään ei ole ongelma vaan se, missä maineessa nimitetyt ovat. Ei nimi miestä pahenna, ellei mies itse.

 

Jo pidempään olen seurannut vihervasemmistossa kytenyttä sanataikuususkoa sekä ylipäätään (varmaankin tarkoituksellista) söheltämistä sanojen kanssa (siirtolainen, pakolainen, turvapaikanhakija). Sanojen merkityksiä paisutellaan ehkä jopa yliluonnollisiin mittoihin ja niihin liitetään epämääräisiä merkityksiä, joita ei voi päätellä itse sanasta saati että selitettäisiin muille. Tässä tilanteessa olemme vihervasemmisto-sanan kanssa. Sanataikurit loivat epämääräisen pahuuden leiman kirjallisesti neutraalin sanan ympärille, mutta kukaan ei osaa sanoa mitä se on. Voin kuvitella keskiajan noitavainoissa ilmenneen samoja piirteitä.

 

Jos olisikin niin, että sanan keksi Halla-aho (faktojahan siitä ei ole, vain arvelu, vaikka eräät toisin meille uskottelevat), niin on lapsellista sen takia paheksua sanan käyttöä. Sellaisesta minulle tulee mieleen tytöt, jotka kieltäytyvät leikkimästä lelulla siksi, koska sitä on joku väärä henkilö käyttänyt.

 

Puolueen kannatusta voi laskea ryypiskelemällä näyttävästi, kuten Li Andersson tuoreeltaan mutta eipä sanataikuuden syövereihin uppoaminenkaan taida uskottavuutta lisätä. Kun siihen lisätään salaliittoteoriat pyrkimyksestä hegemoniaan termin avulla, niin joku voisi jo nostaa juoksuhaudassa valkoisen lipun.

 

Sanakontrolli ja -manipulaatio ovat siis jo hyvän aikaa olleet agendalla vihervasemmistossa. Poliittisia vastustajia pyritään hallitsemaan rajoittamalla niiden vapautta käyttää sanoja. Kun muuta et voi, vie ihmisiltä sanat. Evan kyselyssä paljastuikin, että politiikan vasemmalla lohkolla ei olla liberaaleja kuin identiteettikysymyksissä. Länsimaissa tärkeä sananvapaus ei heikäläisille merkitse yhtä paljoa kuin suomalaisille yleensä. Kun muistetaan, että vihervasemmisto on selkeästi yliedustettuna toimittajakunnassa, herää kysymys arvostavatko toimittajat (muiden) sananvapautta kuten suomalaiset?

-


Lisäys 23.3.2019. Kansainvälisesti tunnetaan termi Green left, jonka mukaan Hollannissa nimettiin ensimmäinen puolue vuonna 1989: GroenLinks. Suomessa käytetty muunnos on suora johdannainen vihervasemmiston itsensä itselleen kymmeniä vuosia sitten keksimästä nimestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihervasemmiston voisi määritellä joukoksi ihmisiä, jotka eivät erota oikeistoa ja äärioikeistoa.

Pekka Iiskonmaki

#1
Hitler oli sosialisti ja kasvissyöjä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kasvissyöjä kyllä, mutta sosialisti ei.

Hernekeitto oli Hitlerin suosikkiruoka ja se aiheutti hänelle valtavia ilmavaivoja, kuten taannoin kerrottiin (en muista millä tv-kanavalla) Hitlerin lääkäristä kertovassa dokumentissa. Tarina ei kertonut, johtuivatko Hitlerin aivopierut samasta syystä vai jostain muusta.

Katsopa ihan "hevosen suusta", mitä natsit sanoivat luokkasodasta ja Karl Marxista (linkki vie elokuvan kyseiseen kohtaan):

The Eternal Jew

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Kyllä Hitler oli kansallissosialistisen puolueen jäsen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #18

Kansallissosialismi ei ole sosialismia sen enempää kuin nostokurki on kurki.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck Vastaus kommenttiin #21

Ei ehkä stalinistin mielestä. Meidän muiden näkökulmasta kansallissosialismissa ainakin alkuperäisessä muodossaan oli selkeät sosialistiset piirteensä.

On muistettava myös, että koska stalinistit valitettavasti kuuluivat toisen maailmansodan voittajiin, tuli heidän käsityksestään "sosialismista" käsitteen pääasiallinen nykyään tunnettu sisältö. Esimerkiksi sata vuotta sitten käsitteen merkitys on ollut nykyistä laajempi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minua saa kutsua vihervasemmistolaiseksi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Ei nimessä mitään vikaa ole, se vain, ettei se tarkoita oikeastaan mitään. Ei ole olemassakaan sellaista vihervasemmistoa, jolla olisi yhteinen linja. Ei ole edes yhtenäistä vasemmistoa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei olekaan. Se ei ole mikään täsmänimi mutta kyllä siitä selviää mistä puhutaan.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Juuri näin.

Vihervasemmisto tarkoittaa vihreitä poislukien alkuperäiset perustajajäsenet, jotka valtaosin ovatkin jo puolueen jättäneet (Paloheimo, Linkola jne).

Se tarkoittaa myös vasemmistoliittolaisia pl. perinteiset kommunistit, jotka valtaosin ovatkin jo jättäneet politiikan (Tennilä, Seppänen) tai ajautuneet puolueessa sivuraiteelle (Yrttiaho, Mustajärvi).

Se tarkoittaa sitä osaa demareista, jotka eivät muistele kyseessä olevan työväen puolueen, vaan joille sosialidemokratia merkitsee oleskeluyhteiskuntaa, jossa työllä ei ole suurtakaan arvoa, mutta joita elähdyttää luokkatietoisuus siksi, että sen avulla voidaan helliä viholliskuvia. Tähän ryhmään kuuluvat demareiden nuoret ja keski-ikäiset, vihaiset naiset (Sanna Marin, Krista Kiuru, Suna Kymäläinen jne) ja joku miesoletettukin (Timo Harakka).

Vihervasemmisto on siten siis mainio termi, koska se on kompakti, informatiivinen ja lähes runollinen.

Vastaavia termejä ovat esimerkiksi keskiryhmät tai keskusta-oikeisto, mutta ne ovat kaikki jotenkin proosallisempia ja tylsempiä ilmaisuja kuin vihervasemmisto, jonka sanottuaan suorastaan maistaa kansalaispalkalla ostetun, intiaanisokerilla maustetun vehnänoras-smoothien imelän kirpeän maun kielellään.

Pekka Iiskonmaki

Minä olen aina pitänyt vihreitä vasemmistona ja niin he itsekin pitävät.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Näinköhän? Vihreiden kotisivulla paikka määritellään näin: "Vihreät eivät ole vasemmalla eivätkä oikealla vaan edellä”.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Vihreiden kotisivulla paikka määritellään näin: "Vihreät eivät ole vasemmalla eivätkä oikealla vaan edellä”.

Muinoin äärioikeisto määritteli myös itsensä muiden edelle. Se ei katsonut olevansa oikealla eikä vasemmalla.

Vihreät on Fasisteja.

Pekka Iiskonmaki

#7
Moni pitää itseään järkevänä ihan aiheettomasti.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Hyvä Mikko!

Kyllä minä antaisin ykköspalkinnon sanataituruudesta mm. puolueenne puheenjohtajan lanseeraamasta käsitteestä "maahanmuuttokriittinen perussuomalainen".

Tuonhan voisi kirjoittaa lyhyempänä, kuten itse asian ilmaiset "kirjoittamisen vaivan vähentämiseksi" muotoon rasisti:-\

Sehän on samanlainen lyhennetty esitys kuin vihervasemmistokin, vai kuinka?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Persut ja persuja lähellä olevat voisivat olla haittakonservatiiveja.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Rasisteiksi punavihreät/vihervasemmisto nimitteleekin ketä vain, sellaisiakin vanhanliiton femakoita, jotka vastustavat paternalismin suvaitsemista edes monikulttuurisuuden varjolla!

Ja kulttuuripoliittisia rasisteja me ollaankin, me tolkun naiset ja miehet, suomalainen lähtökohtien tasa-arvo on saavutus, jota ei laimenneta "kulttuurirelativismilla".

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Elina, mitä mieltä olet feminismin eri variaatioista? Erityisesti, mitä sanoisit tästä:

Marxism and feminism

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard Vastaus kommenttiin #22

Janne, vastaan sinulle mielenkiintoisella linkillä, menemättä teorioihin:
https://www.nytimes.com/2017/08/12/opinion/why-wom...

Omat yhteiskuntapoliittiset, myös feministiset näkemykseni perustuvat intuitiooni siitä mikä on oikein ja mikä väärin, omatuntooni, ei oppeihin.

Se, mitä kutsun vanhanliiton feminismiksi, vaikutti 1960- ja 70-luvuilla ns. nuorisovallankumouksen rinnalla, se ponnisti pitkälle marksilaisesta ajattelusta sekä hippiaatteen vapaasta seksualisuudesta ja Naisasiaunioni kehittyi varteenotettavaksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi...kunnes sen liikkeen valtasivat "Tulta munille" tyypit, miesvihaajat, eikä tasa-arvoihmiset. Se siitä sitten, nyt siellä lässytetään kuinka burka on vapautta - ihan päinvastaista tekstiä kuin 1980-luvulla, jolloin Akkaväki-lehti tuomitsi patriarkaaliset järjestelmät.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ruotsissa ja Saksassa käytetään punavihreä tai myös puna-puna-vihreä.
Tällöin halutaan kuvata käytännön yhteistyökuvioita.
Siinä tapauksessa,että puolueet ovat eduskuntapuolueina osa hallituksessa ja osa oppositiossa,niin vihervasemmisto kuulostaa vähintään omituiselta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

1. On termejä , joilla on selkeä , yleisesti hyväksytty ja tunnistettava merkitys.
2 Sitten on herjoja, haukkumasanoja ja solvauksia.
3. Mutta varsinkin kaunistelevia ja harhaanjohtavia kiertoilmauksia.

Populismi ( yleisesti hyväksytty nimitys) karttelee äärimmäisyyteen saakka ensinmainittuja, mutta r a k a s t a a. kahta viimeksi mainittua ryhmää.

Siksi heistä esim rasisti ( selkeästi määritelty käsite) tai äärioikeisto ( samoin) ovat ryhmää 2 ,
mutta suvakki tai mädättäjä vain tunnetta ja sananvapautta.

Vihervasemmistoa taas käytetään noissa piireissä ryhmään 3 kuuluvana kiertoilmauksena, kun ei kehdata käyttää suvakkia tai mädättäjää.

Itselleni kelpaa hyvin, vaikken ole vasemmistoliittolainen enkä vihreä .
Kun tarkkuuteen tai selkeyteen ei pyritäkään , ainoastaan mielikuvaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Puolueen kannatusta voi laskea ryypiskelemällä näyttävästi, kuten Li Andersson tuoreeltaan"

Kirjoittaja kirjoittaa vain omasta mielikuvituksestaan. Kirjoita vaikka edustajastanne Hakkaraisesta, mutta jätä kunnon ihmiset rauhaan.

Käyttäjän JuhaniNorbck kuva
Juhani Norbäck

Anderssonin kaltaisia teini-ikään juuttuneita öykkäreitä tuleekin näpäyttää. Toinen vastaava esimerkki on Aalto; jos muut poliitikot eivät pysty muuhun kuin kännissä sähläämiseen, ei ole mikään ihme että Sauli Niinistön painoarvo kasvaa joidenkin mielestä jo huolestuttavaksi.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Hakkarainen on hankkinut suomeen ulkomaanvaluuttaa enemmän kun punavihreät yhteensä

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Mitä valuuttaa Hakkarainen on maahamme tuonut?

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Sahayrittäjä eli puutavaran ulkomaan vientiä

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Latvala tietää varmaan sen, että kuinka paljon klapikauppias toi maahamme ulkomaiden valuuttaa. Toki tieto euromaista saaduista tuloista lämmittää.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Vasemmistoliitto ja vihreät ovat poliittisesti kaukana toisistaan. Sen vuoksi vihervasemmisto termi on toivoton yritys yksinkertaistaa asioita.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vihreiden ja vasemmiston välillä on veteen piirretty viiva. Tätä vahvistaa entisestään Touko Aallon valinta puheenjohtajaksi. Kommunistiseen nuorisoliittoon kuulunut Aalto on tuonut puheenjohtajuuden myötä tätä aatemaailmaa Vihreisiin.
Jo ennen hänen tuloaan puolueeseen Vihreistä moni entinen stalinisti löysi uuden poliittisen kodin.

Koijärvi-liikkeestä on tultu pitkä matka siihen, mitä Vihreät edustavat tänä päivänä. Itse asiassa ”käki on muninut pikkulinnun pesään.” Hyväuskoisille idealisteille on varattu siinä ”hyödyllisen idiootin” osa.
Pääministeri Sipilän toteamus vihervasemmistosta on täysin oikeaan osunut.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Koij%C3%A4rvi-liike

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset