Yhteiskunnasta Muutama sana

Viharikokset Suomessa 2017

Lyhyt katsaus Poliisiammattikorkeakoulun viharikosraporttiin.

 

Puolet epäillyistä viharikoksista oli sanallisia. Pahoinpitelyjä oli 28 % ja tappeluita 7 %. Yksilöidymmin rikoslajeja tarkastellen pahoinpitelyt nousevat yleisimmiksi, mutta toisaalta niiden määrä laski merkittävästi, 20 %. Myös vahingonteot vähenivät, jopa puoleen.

 

Poikkeuksellista oli, että henkirikoksia oli kolme (kaksi ainakin lienee Turun puukotuksia). Laittomat uhkaukset vähenivät nekin reilun kymmenyksen, mutta kunnianloukkaukset lisääntyivät neljänneksen. Tähän lienee vaikuttanut juuri Turun isku, jonka jälkeen kirjattiin selvästi enemmän vihan motivoimia rikoksia. Henkirikosten (ja niiden yritysten) lisäksi vuoden 2017 erityispiirre on se, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan lisääntyi poliisien tilastoissa 334 %. Tämän täytyy olla seuraus vihapuhevalvonnan lisäämisestä netissä. Täten aiemmat vuodet eivät olisi tältä osin vertailukelpoisia.

 

Melkein puolet viharikoksista tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Mielenkiintoisesti Lapissa ja Etelä-Pohjanmaalla epäiltyjä rikoksia on kaikessa suhteessa vähiten.

 

Kun tilastoa tarkastelee, on syytä huomioida, että vain osa (75 %) epäilyistä kohdistuu kantaväestöön. Joka kymmenes viharikos on vähemmistöön kuuluvan tekemä. Sekin on syytä tietää, että vain alle kolmesataa päätyy syyttäjälle.

 

Yhteenveto. Poliitikot ja toimittajat tuntuvat pitävän kantaväestön vihasta kumpuavia sanoja suurimpana uhkana järjestykselle (ministeri Risikko on näin suoraan joskus todennutkin). Sanat eivät kuitenkaan ole johtaneet tekoihin, yleistyvään väkivaltaan, koska etnisen tai uskonnollisen vihan motivoima väkivalta väheni. Lisäksi viharikosten määrä on ylipäätään varsin vähäinen. Suomi on maailman rauhallisimpia maita ja ansio siitä kuuluu tietenkin maan asukkaille. Rauhallisen maan asukkaiden täytyy olla varsin rauhallisia. Heidän rauhattomien sanojen pelkäämiselle ei tuoreenkaan viharikostilaston pohjalta ole järkeviä perusteita. Koska näin johtavat päättäjämme kuitenkin pelkäävät, on vihervasemmiston tunteikas populismi ottanut niskalenkin rationaalisesta arvioinnista.

 

Täten jouluaaton surmaajan maahanmuuttajataustan (tulokseton) piilottelu herättää lähinnä epäluottamusta poliisia ja valtamediaa kohtaan. Lisäksi luottamusta poliisiin vähentää epäonnistuminen Oulun raiskausringin epäiltyjen etsinnässä ja etsintäkuulutuksessa, vaikka kyse on ollut vakavista rikoksista. Poliisien puute ja poliisilaitoksen politisoituminen ovat omiaan rapauttamaan uskoa poliisiin ja samalla oikeusjärjestelmään. Poliitikoiden puheissa turvallisuus on tärkeää mutta arvopohjassa ei, silloin kun siitä pitäisi maksaa. Arvot ovat hukassa.

 

Ihmisillä on tarpeita. Niiden täysi ohittaminen on hyödytöntä sekä haitallista. Nyt on herännyt kysymys, tekeekö poliisi työtään rasistikorttia ja yleisön reaktioita pelkäämättä. Kaiken tällaisen politisoitumisen uhreja ovat sivulliset. Ne, joille kerrotaan, ettei ole pelättävää, vaikka syytä olisi. Turvallisuus tulee ennen sosiaalis-esteettistä hygieniaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Blogisti: Turvallisuus tulee ennen sosiaalis-esteettistä hygieniaa.

Minä: Turvallisuus tulee ennen kaikkea.

Valitkaapa vain!

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Uutisoinnista saa tosiaan sen kuvan, että suomalaiset olisivat erityisen rasistisia ja syyllistyisivät muita enemmän viharikoksiin. Totuus näyttää kuitenkin olevan, että väestömäärään suhteutettuna irakilaiset, afganistanilaiset ja somalit ovat epäiltyinä viharikoksiin kymmenkertaisesti kantasuomalaisiin verrattuna.

Olisi myös mielenkiintoista tietää eroaako viharikollisuus jotenkin kansalaisuuksien välillä? Syyllistyvätkö jotkut väestöryhmät kenties sanalliseen viharikollisuuteen ja jotkut toiset enemmässä määrin fyysiseen viharikollisuuteen? Näillä rikostyypeillä on kuitenkin todella merkittävä ero. Ihme, että raportissa ei ko. asiaa ole eritelty mitenkään (tai sitten se meni minulta ohi).

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Lisätäänpä tuohon pohdintaan myös se, että vuoteen 2017 osuvat myös Helsingin puuhaleirit, joissa yhtenä aktiviteettina oli naapurileiriin huutelu, ja naapurileirin huutelusta rikosilmoitusten tehtailu.

Uskaltaisinpa veikata, että jos urpot eivät tänä vuonna lähde telttailemaan, viharikollisuuteen tulee kummallinen pudotus.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kun viha on kerran päässyt irti, sitä on hankala hallita. Siksi vihapuhe ja valeuutiset on syytä ottaa vakavasti.

Euroopassa alkoi 400 vuotta sitten kynästä levinnyt tosa. Saman uskonnon kaksi suuntausta olivat jo pitkään panetelleet ja solvanneet toisiaan. Lopulta vihapuhe muuttui teoiksi.

"Am Anfang war das Wort", siteerasi Luther Johanneksen evankeliumin alkua, ja siitä se lähti. Luther ymmärsi median merkityksen ihmisten suostuttelussa. Lutherin mukaan hänen tekojaan ohjasi korkeampi voima. Virkamiesten heitto ikkunasta muutti sanat teoiksi. Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf kävi mielipidekampnajaa keisaria vastaan. Kohta olivat suomalaiset ja ruotsalaiset ryöväämässä Prahaa kolmen kuukauden ajan. 30-vuotisen sodan jatkosota käytiin Pohjois-Irlannissa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Euroopassa alkoi 400 vuotta sitten sota, kun Pyhän Saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisariksi noussut Ferdinand II ryhtyi keskittämään jokseenkin väljän valtioliiton ruhtinailta valtaa omiin käsiinsä. Sota oli ensimmäiset 8 vuotta keisarikunnan sisällissota.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

400-vuotta sitten ihmisten ohjailu ja kiihottaminen toisiaan vastaan oli aivan toisella tasolla kuin nyt. Siltä osin vertailu ei päde, vaikka sinänsä sama ilmiö on kyseessä (Ferdinandin valtapyrkimys pointti huomioiden).

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joo, se on totta että ihmiset ovat nykyään lukutaitoisempia ja siksi eivät ihan niin helposti höynäytettäviä kuin ennen. Toisaalta somessa on kyllä mahdollista eksyä omaan vainoharhaiseen kuplaansa. Internet mahdollistaa sekä tiedon että valheiden välittämisen ja vastaanottamisen, ja kyllähän esim. Venäjä on kunnostautunut valeuutisia tehtailemalla ja tietämättömiä ulkomaalaisiakin ohjailemalla.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Viha on tosiaan irti ainakin tuolla keskieuroopassa ja siellä pelätään islamia ja antifasisteja.
Vihapuheen määrää ei tiedetä koska poliisit ei vissiin seuraa kuin suomenkielistä somea.
Presidenttimmekin ilmeisesti pelkää rasistiksi leimaamista kun ei uskaltanut kertoa uudenvuodenpuheessaan keinoja miten rikollisista maahanmuuttajista päästäisiin eroon.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Miksi mielestäsi rikoksentekijän etninen alkuperä on tärkeä?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Miksi lainkuuliaisen ihmisen etninen alkuperä on tärkeä?

Oikeastaan kulttuurinen alkuperä lienee enemmänkin sitä, mikä voi aiheuttaa eroja käytöksessä, suhtautumistavoissa ja asenteissa. Joskus myös alakulttuurit voivat heijastua esim. pukeutumiseen ja käytökseen (liivijengit jne).

Käytös voi olla vaikkapa Suomen keskimääräiseen kantaväestöön verrattuna kohteliaampaa, avuliaampaa, ahkerampaa tai siihen voi liittyä rituaaleja ja perinnäistapoja (kuten ristinmerkkien tekeminen, naisten kättelyn välttäminen, rukousnauhan hiplaaminen, suhtautuminen sianlihaan). Tai sitten se voi olla röyhkeämpää, itselleen etuoikeuksia olettavaa, meluisampaa, ylireagoivaa, eleetöntä jne.

Kulttuurinen alkuperä voi selittää käytöksestä osan, ja osa taas voi liittyä yksilön henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Sen ymmärtämiseksi, miksi henkilö jossakin tilanteessa toimii kuten toimii, ja mitä hänen mielestään saa tehdä tai ei saa tehdä, se taustatieto voi olla relevantti.

---

Luin joskus jutun USA:n siirtolaisuudesta ja Ellis Island'in viranomaisten tulokkaiden tarkkailusta, sairaiden karsimiseksi maahan päästettävistä. Viranomaisten kokemuksen mukaan "jos italialainen käyttäytyy kuten venäjänsuomalainen, hän sairastaa psykoottista depressiota".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset