Yhteiskunnasta Muutama sana

Näinkö paska maa Suomi on? Pysyy keplottelulla pystyssä

Julkista velkaa piilotellaan, omaisuutta liioitellaan. Puoli miljoonaa suomalaista tekee töitä ilmaiseksi ja halpaa työvoimaa imuroidaan ulkomailta työehtosopimusten vastaisilla palkoilla.

 

Kelpottelua velalla. Kun julkisen sektorin velkaantuneisuutta lasketaan, Eläkerahastot katsotaan julkisen sektorin eli valtion ja kuntien omaisuudeksi, vaikka ovat työmarkkinajärjestöjen johdossa. Näin siksi, että valtion ja kuntien velka näyttäisi suhteessa pienemmältä omaisuuteen verrattuna.

Valtion ja kuntien rahavelkaa on jätetty ottamatta jättämällä talot ja tiet kunnostamatta. Tätä korjausvelkaa on arvioitu olevan 30-50 miljardia euroa. Kun kuntien rahavelka on 18 miljardia ja valtion 105 miljardia, on korjausvelan osuus kaikesta velasta peräti neljäsosa. Kun teiden ja talojen hoidosta säästetään, maksetaan siitä myöhemmin ja tyypillisesti enemmän, koska huonoon kuntoon päässyt on kallis korjata. Tavallinen esimerkki on uuden koulun rakentaminen homeisen tilalle.

 

Keplottelua työvoimalla. Vajaat puoli miljoonaa suomalaista tekee vuosittain ilmaiseksi töitä. Niistä kertyy 82000 täyttä miestyövuotta. Jos oletetaan näiden töiden olevan verrattavissa keskipalkkaisiin, laskee ilmainen työ 3 % suomalaisten palkkasummaa. Sitä voi verrata kuuluisaan kikyyn, jolla pyrittiin 5 % palkkasäästöön. Surkeaa tässä on se, että moni tekee töitä ilmaiseksi turhaan toivoen saavan siitä palkallisen työn. Nämä työttömien "kokeilut" ja kurssit ovat hyväksikäytön mädättämiä, turhia ja vääristävät kilpailua.

Suomen taloutta vetävät eteenpäin yritykset (etunenässä telakat), joiden alihankkijat palkkaavat paljon halpatyövoimaa ulkomailta, vaikka työttömiä ja alan kokeneita suomalaisia olisi runsaasti tarjolla. Lounais-Suomessa on 1000 telakkatyöntekijää työttömänä, mutta he eivät kelpaa alalle töihin. Halpatyövoima voittaa. Luultavasti telakat ovat laittomien palkkojen ja sopimusten kyllästämiä. Tämä on malliesimerkki työvoiman vapaasta liikkuvuudesta tilanteessa, jossa maiden välillä on jyrkkä elintasokuilu. Joku maksaa aina.

 

Kontrasti juhlapuheisiin ja toiveisiin on jyrkkä: Suomi haluaa olla korkean osaamisen maa (mitä se tietenkin monessa suhteessa on) mutta firmat palkkaavat suomalaisten sijaan suurin määrin halpatyövoimaa ulkomailta ja suomalaisia ilmaiseksi. Neljännes velasta on piilotettu korjausvelaksi. Valtion ja kuntien omaisuutta on paisuteltu toisten eläkerahoilla, jotta oma velka ei näyttäisi niin isolta. Käytännössä valtionkaan velkaa ei saatu laskemaan edes nyt nousukaudella - ja uusi taantuma on tulossa. Näin voi jatkua niin kauan kuin Titanicin yläkannen viulusti kykenee viihdyttämään yleisöään, kun keskikannella jo tulvii.

On hyvä kysyä, kuinka riippuvainen Suomi on tästä kaikesta keplottelusta? Millainen olo tulee vastauksesta? Olemmeko kusessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Luultavasti telakat ovat laittomien palkkojen...".
Myös rakennusalan, kuten mediassa juuri kerrottiin. Telakoilla palkat ovat 3-15 eur. Sen lisäksi Suomi avustaa duunarin lähtömaassa olevaa perhettä. On sitä sitten tai ei. Kuka sen tarkastaa ja miten. Ei kukaan.

"Joku maksaa aina".
Ja se joku on suomalainen veronmaksaja. Hyvin menee.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Myös kuvastaa kaunopuheita kohtaanto ongelmasta ja itselleni ei ole koskaan avautunut mitä tällä tarkoitetaan. Jos työtön lähettää eri firmoihin kymmeniä työhakemuksia, eikä johda työpaikkaan, ei se kohtaanto ongelma työttömällä ole.

Pidän aika erikoisena, että vasemmistoa myöden on tuki orjayhteiskunnalle.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ulkomaisen halpatyövoiman käyttö maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin tarpeeksi.

Sattumoisin olen törmännyt virolaisen urakkafirman tekemään taloon, jossa rakennusvirheitä korjataan jatkuvasti.

Yksi asunto on täysremontissa vesivahingon takia. Ensimmäisinä taloon muuttaneet havaitsivat, että kuuma/kylmävedet on väärin asennettu.

Nyt, kun oli ensimmäinen pakkasyö, jossain on kaukolämpöputket jäätyneet ja talon asukkaat kärvistelevät kylmissä huoneistoissa (10 - 15 C).

Eli, rakennustarkastus, onko sitä ollut? Jos on, niin kenen vastuulla.

Kyllä nyt hintaa tulee halpatyövoiman palkkaajalle!

Käyttäjän lempan kuva
Anne Lempinen

" Vajaat puoli miljoonaa suomalaista tekee vuosittain ilmaiseksi töitä. Niistä kertyy 82000 täyttä miestyövuotta. Jos oletetaan näiden töiden olevan verrattavissa keskipalkkaisiin, laskee ilmainen työ 3 % suomalaisten palkkasummaa. Sitä voi verrata kuuluisaan kikyyn, jolla pyrittiin 5 % palkkasäästöön. Surkeaa tässä on se, että moni tekee töitä ilmaiseksi turhaan toivoen saavan siitä palkallisen työn. Nämä työttömien "kokeilut" ja kurssit ovat hyväksikäytön mädättämiä, turhia ja vääristävät kilpailua."

Aivan niin ja siihen surkeuteen minäkin odotan voimakasta kannanottoa, mitä olisi tehtävissä näille jopa oikeita palkallisia työpaikkoja syöville ns. ilmaistyöpaikoille, jotta niistä päästäisiin eroon. Niillä vain siivotaan tilastoja, jotta nykyhallitus pääsee pröystäilemään aikaansaannoksillaan. Typerää on puhua vastikkeellisesta sosiaaliturvastakaan, kun mielestäni yhdeksi tavoitteelliseksi mittariksi olisi järkevämpää ottaa se, miten päästäisiin sosiaaliturvasta riippuvuudesta eroon. Töihin ne, ketkä kykenee, tai koulutuksen kautta suoraan töihin ja vajaakuntoiset eläkkeelle, jos ei todellisia työllistymisen mahdollisuuksia palkallisiin töihin ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset