Rinne ja Haavisto vaalien jälkeen

Rinne julkaisi 11-osaisen kysymyslistan. Alku oli mielenkiintoinen, kaksi ensimmäistä kysymystä eivät oikeastaan koskeneet suomalaisia. Haavisto ja Vihreät käänsivät kelkkansa 2 viikkoa vaalien jälkeen.

 

SDP. Rinne: Oletteko sitoutuneet globaalisti ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen?

Ilmeisesti maailmanhallituksen pääministeriksi pyrkivän Rinteen johdolla Suomi pysäyttää ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen. Yksinhän emme päästöttömyydellämme maailmaa pelasta, joten vaihtoehdoksi jää, että ministerimme matkasaarnaavat ilmastosta neljä vuotta maailmalla. Se aika ollaan poissa Suomesta ja suomalaisten asioiden hoidosta. Ymmärrän sen, että ilmasto tuntuu tärkeimmältä asialta mutta onko se Suomen hallituksen ykkösasia, jos ei sen hoito kuitenkaan ole hallituksen vallassa?

Lisäksi SDP on tekemässä Suomesta hiilineutraalia 16 vuodessa. Ainakaan pelkkiä päästöjä vähentämällä ennuste ei ole hyvä: viimeisen kymmenen vuoden aikana päästöt ovat laskeneet vajaan kolmanneksen ja sama määrällinen tahti tarkoittaisi kymmenen vuoden päästä päästöjen olevan noin puolet nykyisestä. Suurin osa päästöistä (n. 70 %) syntyy energiantuotannosta ja jos sieltä napataan kaukolämpö tarkasteluun, huomataan suomalaisten kaukolämmitettävien rakennusten lämmönkulutuksen laskeneen viidenneksen 2000-luvulla. Suomessa ei siis ole vapaamatkustettu vaan tehostettu energiankäyttöä. Voi arvella saman onnistuvan vuoteen 2035 mennessä. Jos muu energiankulutus päästöineen kehittyy suhteessa samoin, demarien hiilineutraalisuus jää kauas tavoitteestaan. On tietysti hyvä olla kovia tavoitteita. Huonoa on tehdä tyhmiä päätöksiä kovien tavoitteiden takia.

Toisessa kysymysosiossa vuorossa olivat EU, ulkopolitiikka, Afrikka ja kehitysyhteistyö. Edelleen siis huomio rajojemme ulkopuolella. EU sentään voi vaikuttaa kansalaisiimme.

Kysymysten järjestys hämmensi. Oletan, että ensimmäisiksi kysymyksiksi laitetaan tärkeimmät asiat. Nyt kärjessä ovat Suomen ulkopuoliset asiat. Tämä on mielenkiintoista myös siksi, että ainakin minusta on pitkään tuntunut ministerien usein olevan kiinnostuneempia maailman, eikä Suomen parantamisesta. Sellaisten ihmisten tulisi hakeutua kiinnostustaan vastaaviin hommiin, eikä Suomen eduskuntaan. Kuka hoitaa meidän suomalaisten asioita? Jos ei ongelmia ole ennenkään hoidettu kuntoon, niin entäs nyt jos tärkeimmiksi asioiksi nähdään Suomen ulkopuoliset ongelmat? Pitäisikö perustaa erillinen "sisäasiain" hallitus hoitamaan Suomen asioita? (sarkasmia)

Muuten Rinteen listassa ei ollut mitään yllätyksiä. Kysymysten aiheet ovat tuttuja julkisuudesta.

 

Vihreät. Muistan elävästi, kun vaalitentissä vihreiden Pekka Haavisto ylipuhuu Jussi Halla-ahoa ilmastotavoitteiden taakse sillä, että satsataan suomalaiseen ilmastoa auttavaan tekniikkaan. Meni kaksi viikkoa ohi vaalien ja ääni kellossa oli tämä:

Siksi suunnitteilla olevia lukuisia uusia jättisellutehtaita on vaikea mahduttaa Suomeen, jos otamme ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden torjunnan tosissaan.

Tehtaat tuottavat bioenergiaa reilusti yli tarpeensa. Äänekosken tehdas lisäsi bioenergian osuutta Suomessa 2 %-yksikköä. Tuotteet ovat itsessään "luomua" ja yhä enemmän sellua käytetään pakkauksiin korvaamaan muovia ja metallia. Käyttökohteita on monia muitakin, aivan uusia sovelluksia syntyy ja tyypillisesti ne ovat ekologisia vaihtoehtoja. Tehtaat siis edistävät fossiilisista materiaaleista luopumista ja ovat siten juuri sitä mitä Haavisto Halla-aholle tuputti tentissä. Mutta nyt se ei käy, koska se ei käy.

 

Metsät eivät varmasti monimuotoistu sellutehtaiden lisääntyessä, se on varmasti totta. Onko se sitten syy jättää ne rakentamatta? On myös toki teoriassa mahdollista, että tehtaat tuhoavat itsensä hakkuuttamalla Suomesta metsät. Jokainen voi miettiä sen todennäköisyyttä. Se ei ole asiaa tuntemattomien ja sivusta katsovien poliitikoiden hallitusneuvotteluvääntöä mutta arvatenkin siitä sitten väännetään. Vihreä politiikka näytti todellisen luontonsa. Puheet suomalaisista tuotteista maailmaa pelastamaan olivatkin vain puheita. Se ideologia oli rakennettu pinnallisten myyntipuheiden varaan, eikä kestänyt kahta viikkoa ja ensimmäistä ristiriitaa vaalien jälkeen.

 

 

PS. Pienenä knoppitietona: suomalaiset ovat kerran hakanneet itseltään metsät ja kaataneet sillä bisneksensä. 1800-luvulla puulaivaa meni sen minkä Pohjanmaan telakat rakentaa ehtivät. Homma tyrehtyi, kun metsät oli kaadettu seudulta. Siihen aikaan ei puuta voitu kannattavasti kuljettaa maakuntaa kauempaa. Onko se esimerkki siitä, että nyt tehdään sama virhe? Ei varmasti, kuten ei monia muitakaan 1800-luvun virheitä enää tehdä.

Päivitetty 21:00, lisätty toinen kappale (hiilineutraaliudesta)

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu