Yhteiskunnasta Muutama sana

Suomen PEN:in puheenjohtaja, Perussuomalaiset ja fasistikortti

Suomen PEN:in puheenjohtaja, Veera Tyhtilä, kirjoitti oikeistopopulisteista. Hänen mielestään "sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan. Sanaleikit, vääristely tai olkiukot eivät muuta tätä perusajatusta mihinkään."

 

Mitä hän itse tekee? Hämmentävästi hän kertoo Euroopan fasistien olevan yhdistymässä: "Euroopan fasistit ovat julkisesti ilmoittaneet yhdistyvänsä, perussuomalaisten Laura Huhtasaari hymyillen joukoissaan mukana."

 

Hän mitä ilmeisimmin tarkoittaa europarlamentin oikeistopopulistien uutta ryhmää. Hän on mieltänyt asian niin, että populistit olisivat jotenkin fuusioitumassa kokonaan. Näin ei ole, ei Keskustakaan ole muuttunut liberaaliksi, vaikka sellaiseen ryhmään parlamentissa kuuluukin.

 

Suurin outous yllä lainauksessa oli joka tapauksessa käsite fasistit. Tietääköhän Tyhtilä, mitä sana tarkoittaa? Sanojen tietäminen ollee elimellisen tärkeää mainitussa sananvapautta ajavassa kirjailijoiden yhdistyksessä. Yleisesti fasismia on kyllä ollut vaikea kuvata aatteena selkeästi, mikä toisaalta tarjoaa siitä sopivan leimakirveen ilkeämielisille. Jonkinlaiseen käsitykseen tutkijat ovat silti päätyneet ja tiivistän sen mukaillen näin:

Fasismi on autoritäärisen ja totalitaristisen ultranationalismin vallankumouksellinen muoto. Eli omaa kansaa ihannoiva ja muita alistava väkivaltainen diktatuuri. Perspektiivinen luomiseksi: maailmassa katsotaan olleen kolme totalitaristista valtiota: Neuvostoliitto, Natsi-Saksa ja fasistinen Italia.

 

Nyt kysymys kuuluu, missä määrin todellisuudentajuinen oli Veera Tyhtilän luonnehdinta fasistien yhdistymisestä? Kyseiset puolueet toimivat demokraattisen järjestelmän kautta, eikä vallankumouksesta ole tietoakaan.

 

Jälleen epäasiallinen mustamaalaaja oli vihervasemmistolainen nainen (tai punavihreä, miten kukakin haluaa puna-armeijaan leimautua). Tyhtilän tarkoitus ei ollut kuvata todellisuutta todenmukaisesti vaan näennäisen asiallisesti ja vakavamielisenä sekä siten vakavasti otettavana. Kuten Wikipedia asiaa kuvaa: "fasismin käsitettä käytetään usein lyömäaseena tai pilkkanimenä asioille, jotka eivät kuitenkaan ole fasistisia."

 

Fasistikortti tarjosi tien alentaa olkiukoilla poliittisia vastustajia, kun puheenjohtajan faktat ilmeisesti loppuivat. Se on omiaan kiihottamaan äärivasemmistoa oikeistopopulistien vakaumukseen perustuvaa kansanryhmää vastaan. Tyhtilää ei häirinnyt se, että hän kirjoituksessaan kritisoi vääristelyä ja peräänkuulutti tasavertaista yhteisymmärrystä. Taisi Tyhtilä mäjäyttää itseään "lapiolla päähän". Vastikään yksi toimittaja sai "ylinopeussakot" korttien heiluttelusta.

-

 

PS. Veera Tyhtilä kertoo äärimielisten hindunationalistien nousseen Intiassa valtaan mutta tosiasiassa he nousivat valtaan jo 2014.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Näyttää monella olevan hätä kun ei edes venäjämielisyys-syytökset taittaneet puolueen kannatuksen kasvua. Mihin se vielä nouseekaan tämän oppositiokauden aikana?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Oletin, että vaalien jälkeen valeuutisointi ja mustamaalaus vähenisi, mutta ei. Vaaleissa median propaganda oli kokemukseni mukaan aivan poikkeuksellisen vahvaa. Vastaavaa en ole nähnyt. Kirsikkana tuo putinmediaan vetoaminen, mikä paljastaa toimittajien pinnallisen arvopohjan vaalivaikuttamisen osalta.

Lyhyesti: toimittajilta nolot vaalit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset