Suomen PEN:in puheenjohtaja, Perussuomalaiset ja fasistikortti

Suomen PEN:in puheenjohtaja, Veera Tyhtilä, kirjoitti oikeistopopulisteista. Hänen mielestään "sananvapaus, kuten muutkin ihmisoikeudet, tähtää kaikkien tasavertaiseen yhteisymmärrykseen ja ihmisten ja kansojen väliseen rauhaan. Sanaleikit, vääristely tai olkiukot eivät muuta tätä perusajatusta mihinkään."

 

Mitä hän itse tekee? Hämmentävästi hän kertoo Euroopan fasistien olevan yhdistymässä: "Euroopan fasistit ovat julkisesti ilmoittaneet yhdistyvänsä, perussuomalaisten Laura Huhtasaari hymyillen joukoissaan mukana."

 

Hän mitä ilmeisimmin tarkoittaa europarlamentin oikeistopopulistien uutta ryhmää. Hän on mieltänyt asian niin, että populistit olisivat jotenkin fuusioitumassa kokonaan. Näin ei ole, ei Keskustakaan ole muuttunut liberaaliksi, vaikka sellaiseen ryhmään parlamentissa kuuluukin.

 

Suurin outous yllä lainauksessa oli joka tapauksessa käsite fasistit. Tietääköhän Tyhtilä, mitä sana tarkoittaa? Sanojen tietäminen ollee elimellisen tärkeää mainitussa sananvapautta ajavassa kirjailijoiden yhdistyksessä. Yleisesti fasismia on kyllä ollut vaikea kuvata aatteena selkeästi, mikä toisaalta tarjoaa siitä sopivan leimakirveen ilkeämielisille. Jonkinlaiseen käsitykseen tutkijat ovat silti päätyneet ja tiivistän sen mukaillen näin:

Fasismi on autoritäärisen ja totalitaristisen ultranationalismin vallankumouksellinen muoto. Eli omaa kansaa ihannoiva ja muita alistava väkivaltainen diktatuuri. Perspektiivinen luomiseksi: maailmassa katsotaan olleen kolme totalitaristista valtiota: Neuvostoliitto, Natsi-Saksa ja fasistinen Italia.

 

Nyt kysymys kuuluu, missä määrin todellisuudentajuinen oli Veera Tyhtilän luonnehdinta fasistien yhdistymisestä? Kyseiset puolueet toimivat demokraattisen järjestelmän kautta, eikä vallankumouksesta ole tietoakaan.

 

Jälleen epäasiallinen mustamaalaaja oli vihervasemmistolainen nainen (tai punavihreä, miten kukakin haluaa puna-armeijaan leimautua). Tyhtilän tarkoitus ei ollut kuvata todellisuutta todenmukaisesti vaan näennäisen asiallisesti ja vakavamielisenä sekä siten vakavasti otettavana. Kuten Wikipedia asiaa kuvaa: "fasismin käsitettä käytetään usein lyömäaseena tai pilkkanimenä asioille, jotka eivät kuitenkaan ole fasistisia."

 

Fasistikortti tarjosi tien alentaa olkiukoilla poliittisia vastustajia, kun puheenjohtajan faktat ilmeisesti loppuivat. Se on omiaan kiihottamaan äärivasemmistoa oikeistopopulistien vakaumukseen perustuvaa kansanryhmää vastaan. Tyhtilää ei häirinnyt se, että hän kirjoituksessaan kritisoi vääristelyä ja peräänkuulutti tasavertaista yhteisymmärrystä. Taisi Tyhtilä mäjäyttää itseään "lapiolla päähän". Vastikään yksi toimittaja sai "ylinopeussakot" korttien heiluttelusta.

 

PS. Veera Tyhtilä kertoo äärimielisten hindunationalistien nousseen Intiassa valtaan mutta tosiasiassa he nousivat valtaan jo 2014.

mikkokangasoja
Perussuomalaiset Raisio

47-vuotias tuotantotalouden diplomi-insinööri. Kaupunginvaltuutettu. Kaupunginhallituksen jäsen. Raision Perussuomalaisten puheenjohtaja. Pyrkimyksenä on olla kaukaa viisas. :)

Muiden viisauksia:

"Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan", Axel Oxenstierna.

"Muuttuminen ei ole välttämätöntä, sillä selviytyminen ei ole pakollista", William Edwards Deming.

"Vox populi, vox Dei.", -tuntematon-

"A nation of sheep will beget a government of wolves", Edward R. Murrow.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu