Yhteiskunnasta Muutama sana

Vaaliennuste 2023

Hallitus on kasassa. Keskusta lypsi Rinteeltä tuhkatkin pesästä tietäen olevansa Antin ainoa vaihtoehto. Muutoin Antti olisi jäänyt ilman omaa hallitusta - ja palkkiotoimikunnan myöntämää palkankorotusta, "vapputonnia". Arvioin tässä tulevaa hallituskautta vaaleihin saakka.

 

Vaikka Keskusta lypsi kaiken, se näyttää saaneen etuja lähinnä itselleen muttei niinkään kannattajilleen. Niinpä esimerkiksi puoluesatraapit pääsevät maakuntia hallitsemaan, mutta lukuisat paljon autolla ajavat kannattajat maksavat polttoaineistaan enemmän. Kannatuksen heikkous on Keskustan ja hallituksen akilleen kantapää.

 

Koska edellisen lisäksi hallituksen talousennuste on yhtä surrealistinen kuin Urpilaisen aikana 2011, vuoden päästä hallitusohjelman rahaa vaativat kohdat ovat vain tahroja paperilla. Viimeistään silloin alkaa kiistely leikkauskohteista. Jostain syystä molemmilla kerroilla 2 % talouskasvua pidetään normaalina, vaikka tilastot kertovat näin olleen vain viimeiset neljä vuotta kahdeksan vuoden aikana. Lisäksi nähdään, että alas ollaan tulossa ja viimeisimmät ennusteet odottavat taantumaa syksyllä.

 

Kaikki siis tietävät, että hallitus ei saa haaveilemaansa talouskasvua. Hallitusohjelma romahtaa vuoden päästä. Seuraava vuosi tapellaan säästöistä, joista ei päästä sopuun. Hallitus näyttäytyy aikaansaamattomana riitelijänä. Talous mataa neljä vuotta ja kansa on tyytymätön. Korruptiouutisten riivaama ja 10 prosentin kannatuksessa keikkuva Keskusta alkaa suunnitella kahden vuoden päästä exit-pläniä ja lähtee kolmen vuoden päästä hallituksesta. Pelkona on, että puolueen historiallinen kannatusalho venyy kahdeksaan vuoteen, joten jotain on tehtävä.

 

Eduskunnassa vähemmistönä oleva vihervasemmisto (76 paikkaa) menettää vaaleissa kannatustaan osin taantuman rasittamana. Vihreistä vuotoa on nukkuviin ja kokoomukseen, kun demareista karataan Perussuomalaisiin. 15-20 paikkaa tulee siltä osin uusjakoon. Keskusta menettää 10 paikkaa hallituserostaan huolimatta. Rinne pitää hallituksen kasassa Kokoomuksen vihreän siiven turvin vain siksi, ettei tulisi Perussuomalaisille suosiollisia ennenaikaisia vaaleja. Kokoomuksen kannatus nousee maltillisesti. Vaalien välillä taantunut Perussuomalaisten suosio ryskää vaaleissa reilusti yli 20 %, ehkä ollen 23-25 %.

 

Nämä veikkaukset siis tämän hetken lähtötiedoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Toivon, että asiat eivät mene noin, koska valtiontalouden kaaosta ei varmaan kukaan halua, mutta veikkauksesi taitaa valitettavasti mennä suht hyvin kohdilleen.

Tuossa tilanteessa 2023 vaaleissa kärkipaikka menee joko persuille tai kokkareille molempien kannatuksen ollessa 22-27% välillä. Persut on suurin, jos kokkarit jatkavat Kataisen aloittamalla tiellä, mutta saattavat kasvaa persuja suuremmaksi, jos palaavat juurilleen arvopolitiikassa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen
Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Tuos blogissa nyt huonoon valoon muut kuin persut maalataan .

Mutta mitä oikeita hyödyllisiä ideoita persu kansanedustajil löytyy nyt joilla järkyttävän kova palkka juoksee veronmaksajien rahoista ?

Nyt kun taantuma tulossa ettekai käytä resursseja muiden syyttämiseen jne ..?
Saadaksenne rahaa itselle lisää.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Rinteen vapputonni onkin paljon suurempi kuin vappusatanen, kaiken lisäksi se tulee eikä takertele.

Keskustan poistaminen Uudeltamaalta on hyvällä alulla. Helsinki on jo puhdistettu. Maakuntapuolueen viitta odottaa keskustavetoisella maaseutupolitiikalla autioitetulla haja-asutusalueella.

Tanskassa demarit omivat paikallisten "persujen" maahanmuuttopolitiikan, vähentäen kriitikkopuolueen kannatusta. Tätä ei ole Suomessa näkyvissä, vaikka se olisi ihan kelvollinen ratkaisu. Kansan ääni tulisi kuulluksi.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Unelmointi on toki hyvästä. Hallituksessa olo on usein taakka puolueille jos kannatusta katsotaan, mutta yleensä sen merkitys on kokolailla pienempi kuin viimehallituskaudella. Ja näin tapahtunee nytkin - eli siirtymäveikkauksesi ovat aika tyhjän päällä.

Hallitusohjelma ja hallituksen suunta on kuitenkin Suomelle selkeästi parempi kuin mitä olisi oikeistolinjan jatkuminen. Tässä asiassa huvittavaa on se, että perussuomalaiset esiintyvät työväen puolueena, mutta politiikkanne ja kannanottonne ovat usein tyyliä köyhät kyykkyyn - aika näyttää tarvitaanko tuon kuplan puhkaisemiseen perussuomalaisten nostamisen hallitukseen vai ehtiikö monikin nykyisistä kannattajistanne huomata kiihkonne oikeistorintamaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Toivon että olet väärässä, mutta pelkään että olet oikeassa..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset