Yhteiskunnasta Muutama sana

Missä ydinvoiman tarve?

Viides ydinvoimala valmistuessaan tuottaa sähköä nykyisen tuonnin verran. Samalla vanhojen voimaloiden käyttöikää jatketaan, jolloin sähköntuotantomme säilyy ennallaan vielä vuosikymmeniä. Lisäksi sähkönsäästämisessä on runsaasti mahdollisuuksia. Mihin siis uusia voimaloita tarvitaan?

Viisaat haluavat varautua kulutuksen kasvuun ja tämän takia, jopa varmuuden vuoksi, halutaan lisää voimaloita. Sähkönkulutuksemme kasvoikin joka saralla 1993-2007 miltei puolella. Sinä aikana taloutemme kasvoi voimakkaasti ja koteihin tuli monennäköistä elektroniikkaa, Nokia veti tuotantoamme eteenpäin ja tehtaita automatisoitiin. Mitä tapahtui sen jälkeen?

Kulutus romahti parina viime vuonna vuosien 2000-2001 tasolle ollen viime vuonna 80 800 GWh, kun 2007 sähköä kului 90 400 GWh. Kylmä talvi kuitenkin nosti kulutusta joulukuusta helmikuuhun vuoden 2008 tasolle, mutta maaliskuussa palattiinkin miltei vuoden takaiseen. Kulutuksen osalta olemme siis palanneet viime nousukauden puolimatkaan.

Teollisuus käyttää puolet sähköstämme ja kodit neljänneksen (2007). Metsäteollisuuden osuus on noin kolmannes.

Näillä näkymin ydinvoimalamme saattavat hyvinkin pyöriä vuosiin 2037-40 saakka, ellei pidempäänkin. Kaksi uutta voimalalupaa tarkoittavat rakenteilla olevan n. 13 TWh:n laitoksen kera peräti puolet lisää sähköntuotantoa Suomeen. Näyttääkin siltä, että laitosten sähkö tullaan myymään sähköpulasta kärsivään Eurooppaan. Uusien laitosten hintakilpailukyky on kuitenkin tänä päivänä kyseenalainen, mikäli erästä professoria kuuntelee. Ja harmi, että uraanikin pitää ostaa ulkomailta siinä missä itse voimalaitoskin, joka vieläpä rakennetaan suurelti ulkomaisin voimin. Voidaan ainakin syyttää muita, jos jokin menee pieleen...

Kun jonain päivänä Jan Vapaavuoren lisäksi joku muukin poliitikko ymmärtää, mitä energian säästäminen tarkoittaa, on saavutettavissa merkittäviä säästöjä:

  • Asunnot on mahdollista rakentaa roimasti tiiviimmiksi lämmönkulutuksen jäädessä jopa kuudesosaan, määräyksiä on siis tiukennettava.
  • Vihko joka kotiin säästämisestä, lisäverot normaalia suuremmalle kulutukselle kodeissa ja toimistoissa. Remontointiin mahdollisesti tukea.
  • Energiatehokkuussertifikaatti yrityksille (jepjep, byrokratiaa), lisämaksua tai jopa sakkoa tehottomuudesta.

Kunhan kotien laitekanta uusiutuu kymmenen vuoden aikana, paranee niiden energiatehokkuus.

Energian kulutus on noussut vääjäämättä vuosikymmenestä toiseen, kun suurteollisuus on porskuttanut ja siinä sivussa maa sähköistynyt. Mielenkiintoisesti Tilastokeskuksen luvut näyttävät, ettei rakennusten lämmitykseen kulu sen enempää tai vähempää kuin 1970.

Sieltä se kuitenkin tulee, uraania tuova ja ydinsähköä vievä Suomi. Ihme, että Vihreät roikkuvat hallituksessa vieläkin. Vaalit ovat lähellä, hallitusta ryöpytetty vaalirahoista ennenkuulumattomasti, rikostutkintoja viuhuu sekä ydinenergiaa luvataan ja rakennetaan enemmän kuin koskaan. Niin sanotusti paskaa roiskuu joka suunnasta, mutta hallituksesta ei lähdetä. Siinä roikutaan. :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

Kertakäyttökrääsän tuonti ja valmistus lopetettava, biologiset käyttötavarat, huonekalut, vaatteeTyms. pitkäikäisiksi.

Keinottelu asumisella lopetettava
Käsitöillä ei verotusta
Automaatiolle korkeat verot
Listaahan voisi jatkaa loputtomiin, joten
tämähän vaatii yhteiskuntarakenteen muutosta.

Käyttäjän mertsilanki kuva
Mertsi Lanki

Ydinsähköä rakennetaan vientiin. Suomen ja Viron välille rakennetaan sähkökaapeli. Suomen sähköverkko yhdistetään Euroopan sähköverkkoon. Ydinsähkön tuottajat myyvät sähköään sähköpörssiin markkinahintaan. Suuret sähkönkuluttajat, terästeollisuus ja metsäteollisuus haluavat rakentaa OMAA ydinvoimaa, jota käyttävät itse ja kun eivät itse sitä tarvitse, esim. taantuman aikana, myyvät sitä sähköpörssiin.

Henry Bjorklid

Paerussuomalsien kirjoitus! Löysin jo kolmannen järkiukon siitä puolueesta!
Hyvä minä! ;-)
------------------

Mainiota Esa!

Ja listaan lisää:
- suosi vähän prosessoituja materiaaleja
- osta paikallisesti tuotettua
- osta suomalaista

Henry

Mika.H (nimimerkki)

Jos suomalainen teollisuus haluaa omilla rahoillaan investoida miljardeja ydinvoimaan niin SINÄ tiedät asiat paremminko?!

Ovatko nuo hulluja vai pelkästään tyhmiä? kerroppas...

vai ajetaanko se lopputeollisuuskin pois? lopullisesti!

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Jos suomalainen teollisuus haluaa omilla rahoillaan investoida miljardeja ydinvoimaan niin SINÄ tiedät asiat paremminko?!"

Aivan. Minä. ;)

Totutteles ajatukseen, jossa ihmiset esittävät mielipiteitä, vaikkeivät ole miljardeja rahaa peliin pistäneet. Auktoriteettiuskoinen ei esitä ja ilmeisesti sinä olet sellainen ja tyytyväinen siihen. Keskustelu kuitenkin kuuluu demokraattiseen yhteiskuntaan. Se tekee fiksummaksi. Me suomalaiset opettelemme sitä.

Ja usko pois, osataan sitä johtotasollakin. Tässä vain yksi esimerkki:
http://www.hightechforum.fi/index.cfm?j=245040

Itseasiassa, ei se ydinseikkailu tietenkään kaheli ajatus ole, kun tietystä suunnasta katsoo, mutta muitakin näkökulmia on.

Typerää on olla laiska energian säästäjä, jota Suomi kiistatta on. Politiikkaa tuntuu ohjaavan liiaksi ymmärtämättömyys tekniikkaan, jolloin tajutaan pyöritellä vain rahaa, eikä nähdä tekniikan mahdollisuuksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset