Yhteiskunnasta Muutama sana

Millaisia ovat suomalaiset keskustelupalstat?

Heitänpä mielikuvani suomalaisista keskustelupalstoista ja uutiskommentoinneista. Millaista keskustelua ja porukkaa missäkin on? Tämä on todellakin vain subjektiivinen mielikuvaharjoitus.

Yleisesti ottaen eri sivustoilla olevat keskustelut näyttää voivan jakaa pariin ryhmään: erikoistuneisiin keskusteluihin (esim. tiedelehdet ym.) sekä yleisiin keskusteluihin (tavalliset sanomalehdet jne). Lisäksi jaon voi tehdä laajasti luettuihin ja vähemmän luettuihin keskusteluihin.

Erikoistuneiden palstojen ominaispiirteenä on erikoistunut asiakaskunta ja yleensä enemmän tai vähemmän "fasistinen" äänekäs vähemmistö reviiriä puolustamassa ("verku on paras raktori!"-meininkiä). Vähän vastaavasta piirteestä kärsivät, tai nauttivat (sekin on mahdollista), alhaisen käytön "perifeeriset" keskustelupalstat, joihin on kotiutunut oma sisäänpäin lämpiävä kanta-asiakaskunta ja jonne valtaväestö ei löydä. Uutta tulijaa saatetaan vierastaa, joka voi näkyä alkuun vähäisenä huomiona.

Erikoistuneiden palstojen etuna on alaa hyvin tuntevat käyttäjät, jotka pitävät keskustelun tasoa yllä nilkkien möykätessä ympärillä.

Yleensä kaikilla keskustelupalstoilla on kanta-asiakkaansa, mutta valtaväestön suosimilla palstoilla fasistisimmat joutuvat kovempaan käsittelyyn, kun vastaan sanojia on enemmän. Toisaalta "fassarit" myös hukkuvat lukuisten kommenttien joukkoon helpommin. Suosituilla palstoilla nähdään myös useampia näkökulmia., mutta viestien massa saattaa puurouttaa keskustelua. Näin varsinkin, jos iso osa viesteistä toistaa toinen toistaan tai on muuten vähäsisältöisiä.

Oli keskustelu millaista tahansa, se on ymmärtävälle hyvää aineistoa kansan tai kansanosan tuntemuksien tulkitsemiseen. Taitaa toki olla niin, että netissä kärjekkäimpien "ääni" on eniten näkyvillä. Ne, joilla ei ole suurempia mielipiteitä, eivät tietenkään niin usein kommentoi. Netti on käytännössä tuonut "kansan tuskan" näkyvämmin esiin.

Millaisia palstoja meillä onkaan? Tässä joitain esimerkkejä:

suomi24.fi, pirstaloitunut palsta ja valtaväestön suosima. Tarkoittaa käytännössä paljon lyhyitä möläytyksiä ja heikolla liekillä käyviä keskusteluita, joissa käsittääkseni kantisporukkaa. Viestit usein satunnaisten nimimerkkien takaa.

tiede.fi, erikoistunut palsta, josta mielenkiintoisella tavalla löytyy ehkä kaikkein itsepäisimpiä väittelyitä. Taso on tosin ailahtelevaa: tietoa jaetaan, mutta tiedeuskon vartijoita riittää. Palsta on tyyliltään etäisesti sukua skepsis.fi-sivustolle.

kauppalehti.fi & talouslehdet, omaavat edellä mainitun tapaan myös oman "fasistisen" vähemmistönsä, joka täällä vahtii vapaan kapitalismin aatetta. Omana erikoisuutena edelliseen nähden täällä velloo vahvempana jonkinlainen häpeämätön pragmatismi tieteen edessä. Moinen ajattelumalli sopii kieltämättä bisnesmaailmaan. Tänne ovat myös kapitalismin kritisoijat tulleet riitaa haastamaan.

skepsis.fi, "näennäistieteiden" murjomiseen erikoistunut uskonnollissävytteinen palsta. Täällä toisinajattelijat saavat olla äänessä vain, jos eivät kyseenalaista kantaporukan kunniaa. Tämä johtaa väistämättä keskustelun toispuoleisuuteen, jossa vieraat vastaväittelijät tyytyvät kiltin rooliin kantisten ylimielisten möläytysten sateessa. Etenkin täällä "verku on paras raktori".

Siinäpä oli otos omanlaisiaan erikoisuuksia, joiden piirteitä voi peilata muuallekin. Sanomalehtien keskusteluissa mielestäni usein käyvät ylempänä mainitut yleiset säännöt eri voimakkuuksin ilman erityispiirteitä. Tosin yksittäisenä tapauksena mainittakoon kaleva.fi, joka - ainakin omissani ja eräiden muidenkin mielikuvissa - omaa jollain tapaa vahvimpana "vittuako kyselet"-ilmapiirin. Kannattaa tutustua. :) Itse en tosin ole käynyt viime aikoina. Liekö muuttunut. Itse en ylipäätään ole minkään palstan kantakäyttäjä.

Missäkö sitten on paras keskustelu?

Vaikea sanoa. Eroja on, mutta rapa roiskuu kaikkialla ja fiksuja viestejä voi olla missä vain. HS ja Iltasanomat ovat ehkä paremmasta päästä, mutta sielläkin massaan mahtuu paljon kuonaa, viestien monipuolisuus täällä vahvuutena. Talouslehtien palstoilla on myös fiksuja viestejä, mutta myös ei. Lopulta mielestäni on suhteellisen vähän merkitystä missä keskustelua seuraa. Keskustelupalstojen Hugo Bossia ei ole.

Yrityksenä oli kuvata epäselvää asiaa, ehkäpä jollain tapaa todellisuudessa kiinni. Kukaan tuskin itkisi, jos keskustelun laatu paranisi. Keskustelun tason kritisointi taitaa olla aika yleinen asenne, vaikka samalla tunnustetaan myös helmiä löytyvän aina sieltä täältä. Laadun suhteen sivustojen ylläpidolla on roolinsa valistajina. Suosittelisin satsaamaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Itse taidan pyöriä muutamalla kymmenellä keskustelufoorumilla. Missään en erityisen aktiivisesti, mutta tarvittaessa niistä saa helposti apua. Viimeisin johon olen rekisteröitynyt, on Citroen automerkin ympärille keskittyvä foorumi. Vaimon autosta hajosi jotakin johon sitten löytyi diagnosointiapua ja kun dieselpumppu lopulta piti vaihtaa, olisi siihenkin työhön varmasti apua löytynyt. Pitääkin oikeastaan huomauttaa, että vaikka monille automerkeille keskittyneisiin foorumeihin olenkin rekisteröitynyt, oli tällä kyseisellä mainio henki. Lainkaan ei törmännyt "C5 on paras citikka" tai vastaavanlaiseen ajanhaaskaukseen ja ohjeissakin pyrittiin olemaan perusteellisia.

Suomi24 foorumiin en ole ikinä perehtynyt. Sitä on tullut pari kertaa luettua ja valtaosa sisällöstä tuntuu täysin järjettömältä mouhoamiselta. Sen toiminta lähenteleekin enemmän kommenttikenttien lyhyitä heittoja kuin kunnon foorumikeskustelua. Ilman tilastoja uskaltaisin kyllä olla eri mieltä tuosta "valtaväestön suosimasta". Minusta tuntuu paremminkin kirjoittajajoukon olevan pieni mutta aktiivinen.

HWM (nimimerkki)

On myös mielenkiintoisia keskusteluryhmiä, jotka ovat "rönsyilleet"

Suomalaisista ehkä mielenkiintoisin 2000-luvun ilmiö oli "muropaketti", joka aloitti hc-nörttiporukan ylikellotussivustona. Jos ei tiedä mitä "ylikellotus" on niin mitä etsisit palstalta?

Koska tässä tietokoneen prosessorin kellotaajuuden nopeuttamisharrastuksessa vaadittiin syvällistä teknistä osaamista, alkoi kysymyksiä tulla aiheesta kuin aiheesta liittyen tietotekniikkaan, ja nörtit tietäen alkoi ilmaantua auto & tyttökuvia sekä "yleistä keskustelua". Tämä "yleinen keskustelu" saavutti suuren suosion, ja koska palstalla oli "päivystämässä" useampi henkilö jolla paitsi keskimääräistä parempi ajotaito ja modeemin ylikellotuskyky myös kyky hakea tietoa internetistä "murovoimasta" tuli ensimmäinen osoitus sosiaalisen median ylivoimasta perinteiseen lehdistöön verrattuna.

Murobbs oli muutaman kerran "skuuppina" paljastamassa mm. kauppakeskuspommittajan identiteetin - muropakettia pidettiin lähteenä uutisille - josta nuoremmat toimittajat jäivät kiinni kun tietokoneen ruudusta otetussa kuvakaappauksessa näkyy taustalla auki "tietty sivusto". Jota toimittajat tietenkään eivät ensialkuun halunneet myöntää saatuaan muutaman kerran asiattomista lööppikirjoituksistaan "palautteen" ja muutaman ankan.

Internetin anarkistisen luonteen takia, ei "murovoimaa" voi hallita, se on kuin "heinäsirkkaparvi". Joku laittaa mielenkiintoisen linkin, seurauksena k.o. sivustolla on 10 kävijän sijaan 1000 ja 10 000 ja tottakai joku perseilee kommenteissa. Tämä ilmiö yllätti ja yllättää vieläkin ihmiset - varsinkin poliitikot. "Hei kattokaa mitä toi kirjoitti".
No, jos on tottunut siihen, että vain kymmenen parasta kaveria käy olemassa samanmielinen, yhtäkkinen 1000 kommenttia jossa ollaan eri mieltä, eikä niin korrektisti saattaa yllättää.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

#1, oma käsitykseni suomi24:stä on puoliksi sama. Sivusto vaikuttaa kuitenkin olevan kaksijakoinen, kun esiin nostettuja juttuja kommentoi täyslaidallinen sitä valtaväestöä tai siltä se ainakin itselle näyttää. Toki, ainahan se porukka on jotenkin valikoitunutta, oli sivusto mikä tahansa. Muutoin monet tavanomaiset keskustelut pirstaloituvat muutaman kommentin töksäytyksiksi.

Murobbs:stä tuli, jostain syystä, mieleen vauva.fi, joka on taas oma erikoinen naisten setti näiden äijäsivustojen jälkeen. Vetää välillä jauhot suuhun. Kannattaa erehtyä edes kerran elämässään. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset