Yhteiskunnasta Muutama sana

Kootut teesit

Tässä kantojani aihealueittain. Lukea voi palan sieltä toisen täältä.

Ulkoistus vai ei? Jos kunnalla yksin tai kimpassa riittää töitä jollain alalla tehtäväksi, ei ulkoistus auta tehokkuuteen. Yksityiselle yritykselle annetun palvelun hintaan lisätään kate, joka nostaa hintaa, joten kilpailun täytyisi laskea sen edestä hintaa, jotta ulkoistaminen kannattaa. Hintojen pitäisi siis - teoriassa - laskea ja se voi sen tehdäkin, mutta miten? Siivoojan luutu ei ole sen nopeampi, onko tehtävän antajana kunta vai yritys, jos kunta on hoitanut töiden järjestämisen mallikkaasti ja henkilöstön kohtelu on kunnossa. Kiitos työvoimapulan, kilpailutus ei toimi. Yrityksille on liian vähän tarjolla työvoimaa ja tuloksena on palkkojen nousu. Kun sitten hinta on tärkeä kilpailun muuttuja, työn laadusta aletaan säästämään. Kun kunta on enää asiakas, ei työn kontrollointi onnistu entiseen malliin. Lisäksi kunta menettää kokonaan ulkoistaessaan otteen koko toimialaan. Moni tuntuu luottavan liikaa kilpailutukseen ja ulkoistamiseen. Se ei ole taikasana mihinkään, vaikka joskus voikin olla käytännöllistä. Mm. Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander on kommentoinut, ettei ulkoistaminen tuo tehokkuutta.

Terveydenhoito, ja peruspalvelut yleensä, ovat kunnan perustehtävä ja niistä suoriutuminen kertoo kunnan onnistumisesta siinä mitä varten se on olemassa. Onnistumista tulee kyetä seuraamaan ja onnistumiseen on panostettava. Se ei välttämättä ole seksikästä, kuten lasipalatsien rakentaminen, mutta se on se mitä varten kunta on olemassa. Vantaalla tämä yhtälö ei näytä olevan kunnossa.

Onko talous kunnossa? Kunnan talous ei ole kvanttifysiikkaa: Veronmaksajat hoitavat tulot "taloon" ja menot järjestetään sen mukaan. Siinä ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Jos onkin niin, ettei verotuloilla saada jo vuosikymmeniä hoidettuja perusasioita maksettua, meillä on outo ongelma. Mihin rahat menevät? Toki asuntoja on rakennettava jne. mutta tämä kaikki pitää järjestää pitkällä tähtäimellä ja hallitulla tasaisella tahdilla. Sitä myöten menojen kehitys on ennustettavaa ja mopo pysyy käsissä. Missä on Vantaan mopo? Telakalla?

Pakolaiset etuasemassa sosiaaliturvassa? Suomi on täynnä tarinoita siitä, kuinka sosiaalitoimisto on kustantanut pakolaisperheelle kaikki mitä suomalainen perhe voisi vain toivoa. Samat säännöt eivät kuitenkaan koske itse suomalaisia. Mistä tämä ilmiö oikein kumpuaa? Samat säännöt kuuluvat kaikille. Eriarvoistaminen johtaa aina katkeruuteen ja etnisten ryhmien välillä se tarkoittaa rasismia, sitä on suotta suosia. Katkerimman hinnan siitä maksavat työtä tekevät ulkomaalaiset, jotka myös saavat valtaväestön katkeruudesta osansa. Eli sossu on rasismin polttoaine, veronmaksajien tukema sellainen.

Vantaa Helsinkiin? Teoriassa yhdistyminen olisi järkevää. Nykyiset rajat ovat keinotekoiset ja yhteistyö ei maita. Helsingillä yhteistyöhön ei ole tarvetta, koska tietävät, ettei sitä liitetä mihinkään vaan siihen liitetään. Kun yhdistyminen sitten tehdään suomalaisittain, hallinto keskitetään ja Vantaasta tulee Helsingin periferia. Se on sitten siinä se. Mennee vielä aikaa, että siellä jossain hallinnon huipulla opitaan jakamaan valtaa ja vapautta alas, jotta paikalliset ihmiset voivat itse päättää asioistaan, norsunluutornissaan istuvan väsyneen tumman hahmon sijaan. Valitettavasti.

Inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus. Maa on ihmisiään varten ja jokaisen tulisi voida elää tuntien kuuluvansa sinne ja viihtyvänsä siellä. Turvallisuus ja toisen huomioonottaminen kuuluvat perusasioihin. Suomi on kylmä maa asukkailleen, sanovat jotkut ulkomailla. Täällä kova talous on otsikoissa ja pörssikursseja tavataan ikään kuin ne olisivat ne tärkeimmät asiat. Yritykset rahastavat härskisti, jopa maineestaan piittaamatta. Minäminä-asenne rehottaa. Se osoittaa vanhoillista ja kapeakatseista näkökulmaa elämään. Vaikka, virheellisesti, maamme on keikkunut korruptiotilastoissa puhtaimman paikalla, on täällä moraaliltaan rämettyneitä ihmisiä, joita kiinnostaa vain oma ja perheensä etu, jota sitten ajetaan muista välittämättä. Itse pidän vähiten korruptoituneen maan titteliä Suomen osalta vitsinä, olen aina pitänyt. Mitä voimme tehdä? Muutoksen. Alkaa voi itsestään ja olla ihmisiksi sekä miettiä ensi kerralla tarkemmin, kun moraalia testataan ja hakea voi rentoa asennetta muita kohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Hyvä Mikko

Olet koonnut tärkeät asiat yhteen.
Nostat tosi tärkeännasian esiin erarvoistamisen, jota olisi hyvä kutsua oikeudenmukaisuudeksi.
Kilapailutuksesta minulla on riittävän hyvät kokemukset ja näkemykset. Esimerkiksi bussiliikenteen kilpailutus on vääristynyt, niin paljon että, jokainen firmaa takoo tappio tuloksia, minä sanosin sairasta ajattelua.
Joku jossain vaiheessa maksaa kilpailutuksen aiheuttamat kulut ja se on yleensä veronmaksaja. Silti julkinen liikenne ei toimi vaan koko ajan karsitaan linjoja.
TV-ohjelman mukaan Lohjan yksityistämisen kulut nousivat kesken sopimuskauden, palkkakustannuksiin vedoten. Se oli yksipuolinen maksujen korotus kesken sopimuskauden. Yksityishenkilö haki siihen päätöstä, että sopimus purettaisiin, ei onnistunut. Asia on menossa oikeusasiamiehelle päätettäväksi. Sama firma hoitaa Peijaksen terveyskeksuspalvelujen hoidon, odotan innolla milloin myös se kupla puhkeaa.
Ei yksityinen voi tehdä työtä yhtään halvemalla, jos ei tingi työpalkoissa.
Vantaa pystyisi ihan samaan purkamalla hallintoa ja muita kulujaan. Jos Vantaa hoitaisi itse terveydenhoitopalvelut, tuotto jäisi kuntaan ja sitä voitaisiin käyttää terveyspalvelujen kehitämiseen. Nyt kehittäminen ostetaan suoraan rahalla ja tulevaisisuudessa aina vain kalliimmalla rahalla. Oy:t ei voi toimia nahkoillaan, vaan niiden pitää tuottaa voittoa, jos olen oikeinymmärtänyt.

Käyttäjän nieminen kuva
Johannes Nieminen

Vantaan pitäisi purkaa byrokratiaa, lopettaa järjettömät toiminnot/menoerät (kuten Helsingin oopperan tukeminen) ja käyttää ns. piilokulujen etsimiseen tarkoitettuja "työkaluja". Näillä saataisiin varoja peruspalveluihin.

Mitä tulee yksityistämiseen, niin mielestäni on aivan sama kuka tai mikä palvelut, tuottaa kunhan ne tuotetaan hyvin. Kilpailutus on teoriassa järkevää, mutta minusta vähän tuntuu siltä, ettei sitä osata tehdä. Ilmeisesti katsotaan vain hintaa, ja jätetään laatu vähemmälle. Bussiliikenteessä tämä ainakin näkyy. Yksinkertaisesti sanottuna tarvitaan järkeä kilpailutukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset