Yhteiskunnasta Muutama sana

Perussuomalaisten taide- ja kansallislinjauksissa tolkkua

Persujen vaaliohjelma herätti hyvin ilahduttavasti kansan keskustelemaan ja siten ajattelemaan politiikasta. Suomalaisuus- ja taidelinjauksista muutama sana:

 

Jotain rajaa rahan ja byrokratian vallalle. Siinä on keskeinen puolueen pyrkimys: ihminen ykköseksi. Ihminen taas tarvitsee yhteisön. Kaikki puolueet puhuvat yhteisöllisyydestä ja perussuomalaisilla tähän on keino: se, että olemme yhtä suurta perhettä olemalla suomalaisia, alkuperästä riippumatta.

Yhteiselo onnistuu parhaiten, kun erottavia tekijöitä on vähemmän ja yhdistäviä enemmän, kuten kieli, yhteinen koulutus ja arvot. Mitä muita vaihtoehtoja meillä edes on yleispätevän ja lattean "ollaan ihmisiä"-teesin tilalle?

Ei se suomalaisuus tarkoita kansallisuhoa ja nyrkin puistattelua. Suomalaisuus tarkoittaa juuri sitä, mitä juuri me suomalaiset parhaimmillamme olemme. Voisimme toki kutsua sitä vaikka fennoskandinaaviseksi kulttuurivyöhykkeeksi, mutta on sille parempikin sana, suomalaisuus.

 

Jussipaita tuli takaisin, mutta...

Oletko pitänyt ylläsi koskaan kansallispukua? Kuinka hyvin tunnet suomalaisen kuvataiteen suurimmat teokset? Milloin Suomi itsenäistyi, milloin alkoi Talvisota? Osaatko tehdä karjalanpiirakan?

Voiko olla niin, että olet kääntänyt selän kotoiselle kulttuurille, joka on yhtä arvokasta kuin muukin? Oletko siis kääntänyt selkäsi esivanhempiesi saavutuksille?

 

Vanha ei tarkoita automaattisesti hyvää, mutta tietämättömyys vanhasta tarkoittaa automaattisesti vanhan hyvän hylkäämistä.

Katsellessasi muualle, tiedä mitä selkäsi takana on.

Sivistykseen kuuluu oman taustan ymmärtäminen: mitä oli ennen ja miksi? Miksi kaikki johti tähän? Sille ei ole vaihtoehtoja.

 

Vaaliohjelma: "Tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle."

Nykyään julkinen valta on luonut taiteellekin sosiaaliturvan. Tukeahan annetaan yleensä heikoille, siis nyt myös heikolle taiteelle? Silti tiedämme, että taidetta voidaan tehdä hyvin ilman rahaa ja vapaa-ajalla.

Yritystuen puolella ollaan viisastumassa ja puhumassa innovoinnin vastuun palauttamisesta yrityksille. Hyvä taide löytää paikkansa. Jos meillä on rikkaat rikastuneet ja nykytaiteen tukeminen on heidän mielestään halpaa ja arvostettavaa, miksipä he eivät siis ota koko vastuuta siitä? Se parantaisi taiteen asemaan, kun tuki perustuisi vapaaehtoiseen ja aitoon kiinnostukseen. Siinä voisimme ottaa mallia Amerikasta.

Huomaatteko ristiriidan? Arvostuksen puutteesta kärsii kansa ja sen oma kulttuuri. Samalla rakennamme kalliita korkeakulttuurin pyhättöjä rikkaiden taputtaessa toimettomina käsiään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Laitappa esimerkki muutamasta Persujen hyväksymästä taiteesta ja kerro samalla tuleeko kuntiin Persu Komissaari valvomaan taiteen "laatua".

PS. Äläkä ala sitten esittelemään Suomen-Ruotsalaisten tekemää taidetta kun ymmärtääkseni sekään ei oikein teille passaa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ennemminkin päinvastoin: jätetään taiteen arviointi markkinoille, kuten yllä viitattiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

MTV:n uutisesta päätellen persut eivät ymmärrä taiteesta enempää kuin sika hopealusikasta:

Perussuomalaisten kulttuuripolitiikka ällistyttää

MTV3:n uutiset pyysi haastattelua myös perussuomalaisilta. Kansanedustajat Raimo Vistbacka ja Pentti Oinonen saatiin useamman yrityksen jälkeen puhelimeen. Oinonen sanoi, ettei edes ymmärrä mitä tuo puolueen linjaama "postmodernistinen taide" on. Vistbacka siirsi haastatteluvastuun puolueen kulttuuripoliittiselle vastuuhenkilölle Veli-Matti Saarakkalalle.

Brysselissä oleva puheenjohtaja Timo Soini vastasi haastattelupyyntöön tekstiviestillä, ettei hän ole taideasiantuntija eikä hänellä ole muuta sanottavaa asiassa.

Saarakkala kuistasi haastattelupyynnön sanomalla, että linja on mikä on.

http://www.mtv3.fi/uutiset/vaalit/index.shtml/arki...

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Heh, normaalia Persu toimintaa.

Yhdistyksiä halutaan verottaa > mutta ei tiedetä mitä niiistä.
Taidetta halutaan rajoittaa > mutta ei tiedetä mitä.

Tosin ihan ymmärrettävää kun ei taida edes pomotkaan miettineet mitä tuli paperiin laitettua ja ehdokkaat kehuvat kuinka loistava paperi on kyseessä vaikka eivät ole viitsineet edes lukea sitä kokonaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tähän sinulla sitten varmaan faktoja: "Tukeahan annetaan yleensä heikoille, siis nyt myös heikolle taiteelle?"

Keitä pudottaisit tästä "Vuoden nuori taiteilija" -listasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_nuori_taiteilija

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Vai että sivistystä?

Sivistäkää nyt ensin sen verran itsenne, että selvitätte mitä vihaamanne postmodernismi on. Tai sivistäkää minua, ja kertokaa mitä on perulaisten postmodernismi. Vai kuuluuko persujen ohjelmaan myös taiteen käsitteiden muokkaaminen.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Mikko tekstin alkuosa oli aivan ok mutta viimeistä kappaletta, jossa kommentoit vaaliohjelman kohtaa postmodernista en perussuomalaisena missään nimessä allekirjoita. Olen harrastanut yli 30 vuotta kuvataitedetta. Se on harrastus siinä kuin joillekin on jääkiekko tai jalkapallo. Voi olla, että joku taulunikin on löytänyt ostajan matkan varrella, mutta taiteen ammattilaisten ollessa kysymyksessä puhutaan toisesta asiasta.
Tosi tärkeä pointti on, että nykyään erilaiset tuet kohdistetaan jo meriittiä saaneille ja taloudellisesti hyvin toimeentuleville taiteilijoille, eikä alkutaipaleella oleville lupauksille. Huippu-urheilussahan tuki kohdistuu oikeaan kohtaan. Olen samaa mieltä kanssasi, että uudet älyttömät kokeilut, kuten mm. Kiasmassa ollut taideteos ihmisten eritteistä, ei tarvitse veronmaksajien tukia.
Ei mennä Amerikan eikä Neuvostoliiton malliin vaan tuetaan suomalaista taiteentekijää. Ne heikot taiteilijat voivat olla parempia kuin ns. vahvat, joilla on RKP:läinen tai muu rahamaailma takanaan.
Perussuomalaisena katson, että kulttuuriin panostus on tärkeä ja siihen liittyvät kytkökset olisi syytä tuoda myös kaiken kansan tietoisuuteen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kerronpa oman käsitykseni ammattimaisesta kuvataiteilijasta. En väitä sen olevan totuus, se on vain kokemusteni (eikä vain omieni itseasiassa) tulos. Olen itsekin harrastanut taidetta nuoruudessa ja pidän sitä erityisen tärkeänä tasapainon luojana ihmiselle itselleen. Suosittelen jokaista kokeilemaan.

Se kuvataiteilija: kokemukseni heistä ovat, että tilausten puutteesta kärsivät ja inspiraatiota (työmotivaatiota) odottavat taiteilijat alkoholisoituvat enemmän tai vähemmän ja kärsivät masennuksesta. Tämä ei ole ihme, sillä ihminen haluaa olla hyödyksi ja tarpeeton taiteilija ei sellainen ole. Näille selkeä ratkaisu on pistää ns. oikeisiin töihin, vaikka taidemuseoon osapäiväisesti tms. Pääasia, että aamulla on syy herätä.

Mielestäni suuri ristiriita on mm. siinä, että nähdään itsestäänselvyytenä heikosti tuottavan taiteilijan elättäminen. Taidetta voi harrastaa, enkä näe mitään ongelmaa, jos ohessa käy töissäkin.

Julkisen tuen pitäisi perustua lähinnä tarpeisiin: taideteos toimiston aulaan tms. Taiteilijan ammatti perustuu työn tulosten myymiseen. Jos ei myy, voi tyytyä harrastamaan.

Ruotsinmielinen raha löytää tiettyihin kohteisiin. Mielestäni muidenkin rahoittajien ja taiteilijoiden olisi syytä organisoitua suomalaisten taiteen puolesta. Netti on mitä mainioin markkinointikanava.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Suurten ja kalliiden, suuren osan ajasta tyhjillään olevien tilojen rakentaminen varmaan taiteessa eniten ihmisiä närästää. Käyttökustannuksetkin ovat tavallisen ihmisen näkökulmasta ajatellen huikeat.

Onhan se tietty korkeakultturistin mukava käydä oopperassa, jos veronmaksajat tukevat elämystä tuhannella eurolla joka kerta. Kun edes maksajat olisivat niitä jotka käyttävät, vaan kun nämä paikat ovat ulsteriporukoiden sosiaalitoimistoja.

Milloinkahan asunnottomuuden hoitoon aletaan käyttämään varoja puoltakaan siitä summasta mitä eri taidelaitosten käyttökustannukset ovat?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Niinpä, toisten rahoja on helppo jaella "omiin harrastuksiin".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset