Yhteiskunnasta Muutama sana

Pankit tienaavat miljardeja Kreikan kriisillä

Taloussanomien artikkelin mukaan pankit tienaavat maukkaita korkotuottoja euron kriisimailta. Kun valtiot lähtivät tukemaan Kreikkaa, pankit tajusivat riskien madaltuneen ja alkoivat taas itsekin lainata - hyvällä korolla.

 

Itseasiassa pankeilla on mahdollisuus antaa sitä enemmän korkeakorkoista lainaa, mitä enemmän valtiot ovat kriisimaita tukeneet ja pankkien lainoja "suojanneet" ilman että lypsylehmä kuolee. Mitä enemmän Suomi antaa rahaa, sitä enemmän ilmestyy pankeilta uutta uhkarohkeaa lainaa korkealla korolla. Korkeakorkoiset lainat syövät kriisimailta liikaa varoja, jota menetystä vastaan tarvitaan taas lisää valtioiden halpaa lainaa. Siinä on meillä ikiliikkuja.

 

Ja kaiken tarkoitushan oli suomalaisen työmiehen pelastaminen... Hiukkasen vaatii pinnistelyä, että saksalaisen pankin muhkeiden korkojen ja niistä seuraavien osinkojen suojelu pelastaa duunarin Suomessa.

 

Artikkelin mukaan pankit ovat tehneet jopa 200 miljardia voittoa viidessä vuodessa. Siitä seuraa väistämättä idea siitä, kuka voisi kustantaa leikin ja siitä on eräällä pankkiirillakin mielipide:

"Minä en näe mitään tarvetta sille, että Eurooppa kollektiivina itseasiassa taloudellisesti tukee jäsenmaita, jotka ovat hoitaneet talouttaan huonosti. Minun mielestä se on täysin selvää, että maailman finanssimarkkinat saa hoitaa sen probleeman itse."

                                                                                               Björn Wahlroos, A-plus

 

Edellä mainittulle ilmiölle on olemassa nimikin, moraalikato. Kun pankkiirit tajuavat jossain tienestimahdollisuuksia ilman riskiä, he luonnollisesti hyökkäävät sinne. Ilmiö on sama, jos jyrkänteen alle ripustetaan suojaverkko, pankkiirit äityvät hyppäämään jyrkänteeltä sitä suuremmallakin ilolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Jos takuut kohdistuvat vanhojen Saksan ym. suurpankkien vanhojen lainojen korkoihin, osallistuvatko nuo pankit "talkoisiin" korkojen alennuksilla?
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/66412-pankit...

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Juuri tuosta syystä velkamaiden tuki on pohjaton kaivo. Velkasaneeraus on ainoa järkevä tapa saada asiat lopullisesti kuntoon, niin pahalta kuin se kuulostaakin. Lopulta se kuitenkin on edessä. Vakautuksesta on turha edes puhua niin kauan kuin pankkien annetaan vapaasti rohmuta voittoja niiden itse aiheuttaman kriisin hoidostakin. Sitäpaitsi, ei se ole minkään sortin kriisin hoitoa, vaan siirtoa ja kasvattamista entista suuremmaksi.

Marko Haavisto

Näin maalaisjärjellä ajateltuna tuo kriisimaille lainaaminen on hullun hommaa. Jos mietitään että ongelma on juuri aiheutunut holtittomasta velanotosta niin on vaikeaa ajatella tauti paranisi vanhaa tautia pahentamalla. Vakausrahaston rahoilla ongelmaa saadaan siirrettyä tulevaisuuteen mutta jossain vaiheessa lainoja täytyy taas maksaa jos ei se onnistunut ennätyspitkän talouskasvun aikana miten se onnistuu huonompina aikoina. Poliitikoilta voisikin kysyä että onko tarkoituksena jossain vaiheessa antaa lainat anteeksi koska muutoin ei kriisi mailla ole mitään mahdollisuuksia nousta laina ja korko suosta.

Käyttäjän reidka kuva
Samuli Riesto

Minulla on ollut sama ajatus. Takuita haetaan: sanotaan, että ne on vain takuita. Muutaman vuoden kuluttua joudumme sitten takuumiehenä maksamaan kaikki.
Takaisinko minä velkaantunutta kaveria tai jonkin toisen velkayritystä? En varmaan, kun siitä sitten seuraa stressi ja takaisinmaksuvelvoitteet.
Suomalaisilla pitäisi olla siitä kokemusta oman pankkikriisin aikana 1990- luvulla.

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Persut vaan mukaan talkoisiin ja euroa kaatamaan. Ei maksuvälinettä voi antaa yksityisten tahojen kontrolliin maailmassa, jossa rahan valta on tunkeutunut läpi yhteiskunnan. Euro kumoon, markka tilalle, oma keskuspankki ja läpinäkyvä johto, ilman sidonnaisuuksia. Muuten tämä veronmaksajien rahoilla pelaaminen ei tule loppumaan. Se, joka jakaa pelimerkit ja lobbaa säännöt on aina voittaja. Eikä ahneudella näyttäisi olevan moraalia. Suomen asuntomarkkinat voidaan polttaa muun euroopan mukana. Saadaan samalla talous kovaan alamäkeen ja hyvät perustelut purkaa sosiaaliturva ja laskea peruspalkkoja. Suomen paluu euroopan köyhälistöön on piirrelty Jyrkin strategiapapereihin.

Me ei haluta jakaantua kahteen euroluokkaan! Eikä se tee hyvää yhteiskuntarauhalle. Sanon vaan...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset