Yhteiskunnasta Muutama sana

Guggenheimin ryöstöretki - rikkaat maksamaan

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on kieltäytynyt antamasta Guggenheim-museolle rahaa, kun kokoomuslaista Jyri Häkämiestä kutkuttelisi kovasti. No, onhan se jännä, mutta kenen rahoilla? No, sinun tietenkin.

 

Museo olisi varmasti kiva Helsingille, mutta ymmärtääkseni museon takana pyörivä säätiö tekee bisnestä, joten valtion osallistumisen ei tulisi olla senkään muuta kuin bisnestä.

 

Olisi pöyristyttävää, että velkaantuva valtio, jonka mummot makaavat paskassa, kustantaisi samaan aikaan palatseja hyvin pärjääville turisteille.

 

Olen jyrkästi sitä mieltä, ettei valtion tehtävänä ole maksaa minkään sortin palatseja, jos ydintehtävät ovat vaikeuksissa. Valtion ydintehtäviä ovat puolustuksen, järjestyksen, koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen/kustantaminen.

 

Eilen porilaisessa vaalipaneelissa Eva Biaudet puhui, että kun meillä menee hyvin, kuuluu siitä antaa osa köyhimmille (kehitysapuun). Periaatteessa okei, mutta kun Eva taitaa nähdä "meillä menevän hyvin" puhuessaan itsestään ja unohtaessaan, että kaikkein köyhimmätkin veronmaksajat kustantavat poliitikoiden kaikki muun maailman parannusideat tai (tässä tapauksessa) palatsinrakennusprojektit. Näkökentän tuolla puolen köyhimpien ja heikoimpien tarvitsemista palveluista tingitään.

 

Veroja nostetaan, palveluista säästetään ja palatseja rakennetaan? Tätäkö haluamme Suomelta?

 

Hyvä esimerkki ajattelumallista on Ylen rahoitus, joka turvattiin ja sen lisäksi nostettiin historiallisen korkeaksi tilanteessa, jossa kaikkialla muualla säästetään. Näettekö kenen navan ympärillä tämä meidän yhteinen maamme pyörii?

 

Mitä isompi kassa, sitä useammasta reiästä sen annetaan huoletta vuotaa.

 

Muuan suomalainen oli Tunisiassa lomalla ja päätti heittää vesipullonsa jämät maahan, kun paikallinen juoksi paikalle estämään, jotta keräisi tipat talteen. Sama ilmiö, sama suhteellisuus.

 

Samaan aikaan ruotsinkielisillä ovat omat rikkaat kulttuurisäätiöt, jotka arvatenkin tukevat ruotsinkielistä kulttuuria. Se on ansiokasta. Missä ovat yleissuomalaiset kulttuurisäätiöt, kun olisi investoinnin paikka? Jos rahaa ei tipu, ei ole haluakaan.

 

Toistan: miksi tässä maassa valtion pitää kaikki kustantaa, kun rahaa on muuallakin ja nimenomaan muualla? Kun valtio on helppo nakki, ei ole opittu edes vaivautumaan muille luukuille. Nyt on järjestäytymisen paikka. Mars, mars!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Heliste

Vuonna 2011 valtion taidemuseon kolmessa Helsingin museossa vieraili yhteensä 390 000 kävijää. Vastaava luku oli 2010 423 000 eli kävijämäärä on laskussa

Näistäkin puolet on ilmaiskävijöitä eli alle 18-vuotiaita eli maksavia asiakkaita oli n 210000

Eli maksavien kävijöiden määrän pitäisi n 3,5-kertaistua ,jotta ennuste 500000 saavutetaan.

Enpä usko, että toteutuu

Simo Leppä

Lainaus Hannu Berija-Rainesto

"Guggenheim myös tuottaa itse itsensä"

Selitä millä tavoin?
Jos laskelmissa on vuosittaisiksi kuluiksi 14.5 miljoonaa, ja tuloiksi reilu 7 miljoonaa 530 000 kävijällä.

Kuinka tuo mielestäsi maksaa itsensä?

Oopperaa tuetaan jo verovaroin, samoin musiikkitaloa, taitaa mukaan mahtua Finlandia-talokin.
Kenties myös muutama museo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset