Yhteiskunnasta Muutama sana

Kaikki blogit puheenaiheesta IT-hankkeet

Lopetetaan julkisen sektorin IT-sekoilut!

Kymmenet miljoonat eurot ovat pikkusummia kun puhutaan valtion ja kuntien rahankäytöstä IT-järjestelmiin. Tuloksista kuulemme säännöllisesti uutisia: Miljoonasijoitusten jälkeen VR, HSL ja muut tarjoavat kansalaisille käsittämättömän vaikeakäyttöisiä, vikoihin kaatuvia palveluja joiden korjailuun käytetään vuosia ja lisää miljoonia. Mikä tässä oikein mättää?

Alkon verkkokauppa ja Apotti - mitä Kekkonen sanoisi?

Viikon sisään uutisista on taas saanut lukea kuinka rahaa kannetaan kaivoon, ensimmäisessä monopoliyhtiö osoittaa osaamistaan - Alko vie viinat verkkoon miljoonilla euroilla - "Varaudumme ihan kaikkeen" (TE 18.3.2016)

Varaudutteko myös siihen että maksatte aivan hitosti liikaa, ja ammutte yli?

Piraattipolitiikkaa käytännössä

Piraateilta kysytään usein ja syystäkin, mitä juuri tämä puolue voisi tarjota käytännön tasolla. Koska päättäjien paikoille ei ole vielä Suomessa piraattia päässyt, ovat julkisemmat kirjoittelut piraattipolitiikasta pääasiassa keskittyneet periaatteellisiin toimiin, muutamiin kannanottoihin tai yksittäisten piraattien omiin näkemyksiin. 

 

Keräsin tähän kirjoitukseen vuosien varrella kertyneitä selkeitä esimerkkejä siitä, mitä Piraatit toisivat politiikkaan käytännössä. Tämä on vain maistiainen, paljon muutakin annettavaa Piraateilla on.

 

kalliiksituli.com

Tieto voittaa eli suomalaisten julkisten it-hankkeiden surullinen tarine (Image 29.12.2015) - esimerkkitapaus oli yli 600 000 euron projekti (yli puolet liikaa), joka oli aikataulusta myöhässä (vuosia), ja lopulta kyykkäsi kriittisenä hetkenä.

Julkinen IT-hanke etuajassa, alle budjetin ja tavoitteet ylittäen!

Suuri IT-hanke menee pieleen, toimittaja haukutaan ja aloitetaan toinen hanke toisen toimittajan kanssa. Tämäkin hanke menee pieleen. Toistetaan toimittajan haukkuminen ja jatketaan samaa sykliä. Ovatko kaikki IT-toimittajat todellakin niin huonoja, etteivät hankkeet voi onnistua?

Mitä jos tavassa, jolla suuria julkisia IT-hankkeita valmistellaan, ostetaan ja toteutetaan, on jotain perustavanlaisesti vialla?

Toimiva julkinen it-palvelu: Maanmittauslaitoksen Kiinteistökaupan verkkopalvelu

Tuli ajankohtaiseksi järjestellä vaarivainaan hankkiman postimerkinkokoisen mökkitontin osaomistuksia. Kiinteistökauppaa tuntemattoman nuukan ihmisen on vaikea astua pankin tai välittäjän armoille laskuja maksamaan joten olikin tervetullut ystävältä saatu tieto: kaupat voi tehdä netissä.

Kaikilla kiinteistöllä on oma numerotunnus ja ne on omistajineen ja rasitteineen luetteloitu tietokantaan. Siinä mielessä ne ovat kuin pörssiosakkeiden arvo-osuuksia.

Miksi suuret IT-hankkeet epäonnistuvat?

Suuret IT-hankkeet ovat säännöllisesti uutisissa ollessaan reippaasti myöhässä, yli budjetin ja epäonnistuessaan niille asetetuissa tavoitteissa. Suomessa julkinen sektori tuntuu vain ihmettelevän miksi IT:hen palaa loputtomia määriä rahaa vaikka hyviä toimintamalleja voisi helposti kopioida ulkomailta. Samat oireet vaivaavat myös yllättävän montaa suuriyritystä. Miksi suuret IT-hankkeet ovat niin vaikeita?

Sitä saa miten tilaa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä