Yhteiskunnasta Muutama sana

Kaikki blogit puheenaiheesta Ihmiskehon koskemattomuus

Transsukupuolisten pakkosteriloinnit kuin suoraan rotuhygienian oppikirjoista

Transihmisten perus- ja ihmisoikeudet olivat esillä torstaina eduskunnan täysistunnon kyselytunnilla. Jani Toivola, Vihreiden kansanedustaja, vaati kysymyksessään transihmisten kehollista itsemääräämisoikeutta räikeästi loukkaavan translain kokonaisvaltaista uudistamista. Sukupuolen juridisen vahvistamisprosessin edellytyksenä Suomessa on edelleenkin pakkosterilointi. Muissa Pohjoismaissa tämä on historiaa. Ruotsin valtiopäivät teki vastikään päätöksen korvata vuosien 1972-2013 aikana pakkosteriloiduille transihmisille, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa.

Minä itse määrään kehostani #MeOnly #MinäMäärään

Kehollinen itsemääräämisoikeus on itseisarvo, jonka tulee olla mahdollista kaikille. Jokaisen tulee saada itse päättää, kuka hänen kehoonsa koskee. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ikääntyneet, vammaiset ja muut syystä tai toisesta puolustuskyvyttömät, niin naiset kuin miehet. Jokaisella tulee olla myös oikeus halutessaan saada omaa sukupuoltaan oleva hoitaja.

Kunniaväkivaltaa ei saa katsoa sormien läpi!

Suomessa on ensimmäistä kertaa tuomittu ihminen kunniamurhan valmistelusta. “Mä poltan sen, enkä vain tapa.” uhosi tuomittu esitutkinta-aineiston mukaan ystävilleen käymissään keskusteluissa. Miten tällaista voi tapahtua 2017, miettii moni. Tapahtuu sitä ja tapahtuu valitettavan paljon.

Kuka saa raiskata

Suutun kuullessani jonkun kokeneen seksuaalista väkivaltaa. Raivostun ja olen surullinen kuullessani ystäväni kokeneen seksuaalista väkivaltaa. Minua ällöttää kun seksuaalista väkivaltaa koitetaan kohdistaa minuun. Minua harmittaa, että naisten ”huorittelu” ja koskettelu on maassamme yleinen käytäntö, johon jokaisella valkoisella miehellä näyttää olevan oikeus.

Poikavauvojen ympärileikkaus

Suomessa lainsäädännöllisesti (poikien)/poikavauvojen ei-lääketieteellistä ympärileikkausta pidetään ongelmallisena tapauksena, säädettäessä sen kieltävää lakia. Eräissä uskonnoissa – lähinnä Islamissa ja juutalaisuudessa ympärileikkaus on vuosisatainen perinne ja tässä ei pojan omaa mielipidettä kysytä. Oikeuskin Suomessa on hyväksynyt tämän toimenpiteen. 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä