Yhteiskunnasta Muutama sana

Kaikki blogit puheenaiheesta Kalevala

Omivatko Lönnrot ja Suomi Karjalan rahvaan runoaarteen, Kalevalan?

Omivatko Lönnrot ja Suomi Karjalan rahvaan runoaarteen, Kalevalan?

Elias Lönnrotin runonkeruumatkat eli mistä Kalevala on tehty?

Oliko Lönnrotilla vaivalloisessa suurtyössään poliittinen agenda?

*

”Itärajan takana Kalevalalla tehdään taas politiikka”.

Näin räväkän otsikon alla kirjoitti kulttuuritoimittaja Antti Majander eilen, Kalevalan päivänä, Uuden Kalevalan ilmestymisen 170-vuotispäivänä (HS, 28.2.2019).

Kansalliseepos täynnä epäonnistumisia

Tänään vietetään Kalevalan päivää ja suomalaisen kulttuurin päivää. Kalevala perustuu Lönnrotin 1800-luvulla keräämiin kansanrunoihin. Lönnrot teki eläessään lukuisia runonkeruumatkoja Suomessa ja itärajan takana suomensukuisten kansojen asuinalueilla.

Ja melkoinen järkälehän siitä tulikin. Kansalliseepos täynnä epäonnistumisia - voiko mikään olla sen suomalaisempaa? Lukemattomat peruskoululaiset ovat vuorollaan kironneet teoksen, mutta onneksi meistä lähes kaikki ovat oppineet vanhemmalla iällä arvostamaan äidinkielen opettajien palavaa tarmoa sivistää typerintäkin päätä.

Mielipiteemme.fi: Suomeen iski meteoriitti Jääkauden aikaan.

Kuva 1 on satelliittikuva maan kuoresta. Se paljastaa kraaterin jonka keskipiste on Suomen ja Ruotsin välissä. Jää ei aihauttanut maankuoren painaumaa, vaan meteoriitti joka räjähti jäätikön alla. Kraaterin keskipiste sijaitsee Perämerellä, noin 75Km Olusta Länteen. Kraaterin halkaisija on noin 700Km.
 

#metoo -kamppanja ahdistelee jo Akseli Gallen-Kallelan Ainoa!

"Ahdistelutaulu" pysyy esillä Ateneumissa, kerrotaan Helsingin Sanomissa tänään. Ensimmäinen reaktioni oli, että ei voi olla totta!  Voiko jotkut ihmiset ihan oikeasti kokea, että vuodesta 1891 esillä ollut Gallen-Kallelan taulu olla nyt "hävettävää" taidetta? Pitäisikö itkeä vai nauraa?

Muuan neropatti Viiliäinen Nurmeksen metsäkylien kätköistä

Muuan neropatti Viiliäinen Nurmeksen metsäkylien kätköistä

*

Elias Lönnrotin kolmas runonkeräysmatka Karjalaan vuonna 1832

Matkamuistelmia

Halusit viime syksynä, että antaisin sinulle muutamia tietoja viime kesänä Aunuksen ja Arkangelin kuvernementeissa tekemästäni vaelluksesta, ja tämänhän lupasin, vaikken tähän asti mitenkään ole voinut ja nytkin ainoastaan osaksi voin täyttää lupaukseni.

Jussi Huovinen, Suomen viimeinen aito kalevalainen runonlaulaja on poissa

Viimeinen runonlaulaja siirtyi tuonilmaisiin

Jussi Huovinen, Suomen viimeinen aito kalevalainen runonlaulaja on poissa  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_Huovinen

*

Johdanto

Kriittisyys osana suomalaista kulttuuria

Tänään on Kalevalan päivä, jota juhlistetaan kansalliseepoksemme ja suomalaisen kulttuurin kunniaksi. Jälkimmäinen on ainakin itselleni varsin vaikeasti määriteltävissä. Mikä on suomalaista toiselle, ei välttämättä ole sitä toiselle. Tämä kaikki johtuu osaltaan siitä, että suomalaisuus itsessään on konstruktio. Kun kansallisuusaatetta heräteltiin, elettiin toisella puolella maata vielä savupirteissä kuivalihaa ja orsileipiä kärsien, kun taas toisella puolella maata nautiskeltiin eurooppalaisia herkkuja marmorisaleissa hopealautasilta.

Suomessa asuu omalaatuinen kansa

Näin Kalevalan päivän kunniaksi on hyvä muistuttaa päättäjillemme, millaista maata ja kansaa he oikein johtavat.

 

Tarvetta asian muistuttamiseen näyttää olevan, sillä päättäjillä näyttäisi olevan hukassa sekä johtajuus että minkälainen kansa täällä asuu.

 

Johtajuus-asiassa heitä en voi auttaa, mutta kylläkin voin kertoa, minkälaista kansaa he johtavat.

 

Ryhdistykäämme, Eurooppa ja Suomi!

Maailman ja erityisesti Euroopan ja siinä Suomen elämänmeno on melko epävarmalla ja turvattomalla perustalla. Miksi tähän on jouduttu ja miten tästä päästään ulos? Tätä kysyy jokseenkin jokainen ihminen, niin minäkin. Yritän tässä hahmottaa tilannetta lähtökohtana Suomen ja suomalaisen etu ja toivon saavani mahdollisilta lukijoiltani valaisua ja talutusta eteenpäin.

Uusi maailmanjärjestys kehkeytymässä

Kulunut vuosi oli Kalevalan vuosi

    "... Kalevalalla on ollut suuri merkitys suomalaisen kansallistunteen luojana. Kansallisuusaatteen syntyhetki oli silloin, kun Suomen älymystö havahtui siihen, että meillä on oma historia. Siihen asti meillä oli ollut vain Ruotsin historia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä