Yhteiskunnasta Muutama sana

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansalaisaloite työeläkeindeksistä

Soininvaaran hutilyönti senioreita vastaan

 

”Tämä demarien esitys on häpeämättömän törkeä” paukauttaa Osmo Soininvaara twiitin 15.1. Hän on tyrmistynyt tekemästämme kansalaisaloitteesta (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375) eläkeläisten köyhtymiskierteen katkaisemisesta.

Soininvaaran mukaan aloite on ”korotus hyväosaisten työeläkkeisiin, mutta ei huono-osaisten kansaneläkkeisiin tai takuueläkkeeseen”. Soininvaara paasaa, että ”maksajina nuoret, mutta koska voimassa vain 10 v, eivät pääse itse hyötymään”.

Eläkeläisten kurjuuden syyt: Lipponen ja tottelevaiset demarit

Törmäsinpä Myyrmannin vaalitorilla pari viikkoa sitten vanhaan tuttavaani. Hän on maan lahjakkain ja viisain demari - Kimmo Kiljunen.

Kimmo pyyteli minulta allekirjoitusta ”Eläkeläisten lakisääteisen köyhtymiskierteen katkaiseminen” nimiseen kansalaisadressiin. Kaivelin jo kynääni mutta sitten aloin muistella, että kuka sen köyhtymiskierteen oikein aloitti.

Lipponen kurjisti eläkeläiset

Eläkeläisten kurjuuden taustalla on vuonna 1995 Paavo Lipposen ”sateenkaarihallituksen” hyväksymä eläkeindeksi.

Eläkeläiset aiempaa rikkaampia?

”Eläkeläiset aiempaa rikkaampia” otsikoivat tiedotusvälineet. Vov! mikä uutinen! Eläketurvakeskus on tuottanut mainion analyysi vuosilta 1995-2015, jolloin taitettu indeksi on ollut voimassa.

Tutkimus tulee julki parahiksi, kun demarien puoluekokouksessa ja heti perään eduskunnassa käsitellään aloitteita palkka- tai palkkapainotteisemman indeksin saamiseksi työeläkkeisiin. Mihin indeksiuudistusta tarvitaan? Eläkeläisethän voivat keskimäärin paremmin kuin koskaan.

Demarinuorten Näkkäläjärvellä loisto puhe

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi piti SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa 20.11. Hyvinkäällä loistavan puheen, jossa hän oli huolissaan työeläkeindeksiä koskevasta kansalaisaloitteesta. Puhe oli upea perusteluiltaan, mutta outoa kyllä, johtopäätökset ontuivat.

Näkkäläjärvi avasi puheenvuoronsa toteamalla, että ”kansalaisaloite on ollut monelle kiusallinen keskustelun aihe, mutta tämä on asia, jota emme voi välttää”. Aivan oikein. Kyse on tärkeästä yhteiskunnallisesta teemasta, josta demarienkin on syytä käydä avoin ja vakava keskustelu.

Työeläkevarat, ketä varten ?

Kimmo Kiljusen johdolla 35 SDP:n entistä ministeriä ja kansanedustajaa esitämme SDP:n puoluekokoukselle työeläkeindeksin palauttamista palkkapainotteiseksi indeksiksi. Keskeistä on tunnustaa, että kun eläkkeiden lähtötasot ovat alhaiset ja kun nykyinen työeläkeindeksi ei turvaa eläketasoa, eläkeläisköyhtyminen kärjistyy. SDP:n eduskuntaryhmän johdolla poistettiin 1990-luvun lopulla Ahon raippavero eli korotettu sava-maksu. Muutakin korjattavaa jäi.

Oman kokemuksen myötä politiikkojen mielipiteet muuttuvat?

Vuonna 1995 eduskunta päätti työeläkeindeksin muuttamisesti taitetuksi. Sen mukaan eläkkeet muuttuvat 20%:sesti ansiotulomuutosten ja 80%:sesti kuluttajaindeksiä seuraamalla. Syksyllä eduskuntaan tulee kansalaisaloite (84240 allekirjoitusta) työeläkkeiden parantamiseksi.

Avoin kirje kansanedustajille: Lopetetaan eläkeläisten köyhdyttäminen

 

Arvoisat kansanedustajat,

Kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta palkkatasoindeksiksi on saanut 85 337 allekirjoitusta ja tulee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen tavoitteena on ylläpitää eläkeläisten ansaittu tulotaso ja estää köyhtyminen.

Kansalaisaloite on avannut eturistiriidan, joka ei ole eläkeläiset vastaan nuoret tai suurituloiset eläkkeensaajat vastaan pienituloiset. Kyse on eläkeyhtiöistä ja siitä kuinka suuriksi rahastot aiotaan paisuttaa tinkimällä eläkkeistä. Tämä on ydinasia päättäessä kansalaisaloitteesta.

Vastine Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajalle

Toimitusjohtaja Rantala on kirjoittanut painavan kritiikin www.etk.fi/fi/service/etusivu/304/arkisto? kansalaisaloitteeseemme kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591.  Muutama tarkennus Rantalan väitteisiin:
1. Emme ole tarkoituksellisesti käyttäneet ETK:lta saamiamme tilastotietoja valikoiden. Jos johtopäätöksemme kääntyvät päälaelleen ETK:n tarjoamaan viestiin nähden, niin se johtuu esitetyistä faktoista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä