Yhteiskunnasta Muutama sana

Kaikki blogit puheenaiheesta USA:n presidentivaalit

Muutaman päivän sulattelun jälkeen: The DJT!

No niin.

Töissä olen ollut, vaikkakin keskiviikkoaamuna myöhästyin jonkin verran, koska seurasin audiolähetystä Yhdysvaltojen presidentinvaalin tuloslaskennasta ja nukahdin kunnolla vasta tuloksen selvittyä lieviin painajaisiin, jotka marssittivat minut läpi herätyskellon soimisen.

 

USA:n presidentinvaalit - bradley-efekti voi yllättää

Gallupit eivät äänestä. Ihmiset eivät aina vastaa gallupeihin rehellisesti, tai vastaavat niin kuin ajattelevat kysyjän toivovan.

Suomessa viime eduskuntavaalien alla perussuomalaisten gallup-kannatus oli tyypillisesti  10 prosentin luokkaa. Vaaleissa sitten tulikin "jytky" ja liki 20 prosentin äänisaalis.

Ruotsissa puhutaan skam- eli häpeä-efektistä, kun ruotsalainen SD-puolue saa puhelingallupeissa tyypillisesti alle 20 prosentin kannatuksia. Luottamuksellissa ja nimettömissä verkkopaneeleissa puolue saa monta prosentia korkeamman kannatuksen. 

Viikko vaaliin

Vaikka mielipidetiedustelut ennustivat vielä vähän aikaa sitten Hillary Clintonille selvää voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, tämän päivän tilanne tuntuu samalta kuin vallitsi viime kesänä Englannissa muutama päivä ennen Brexit-kansanäänestystä. Silloinhan jää-puolen uskottiin voittavan niukasti. Ensi tiistaina Trumpia äänestää todennäköisesti aika moni sellainenkin, joka ei ole halunnut ilmaista kantaansa mielipidetiedustelijoille.

Onnistuuko Kreml suurkaappauksessaan?

Nyky-yhteiskuntien kehitys on ajautunut viime vuosina suuriin vaikeuksiin. Maailman talouskasvu hiipuu keskuspankkien mittavasta rahapoliittisesta elvytyksestä huolimatta. Teollisuusmaiden keskiluokka murenee ja kansalaiset menettävät luottamuksensa perinteisiin eliitteihin. Vauraissa maissa pelätään muuttoliikettä, rikollisuutta ja terrorismin uhan kasvua. Asetelma on johtanut kulttuuriseen sisäänpäinkääntymiseen, globalisaation vastustukseen ja vaatimuksiin rajojen sulkemisesta.

Tähänkö USA:n presidentinvaali ratkesi?

Yhdysvalloissa on kohistu Hillary Clintonin viime perjantai-iltana esittämästä toteamuksesta, jonka mukaan ainakin puolet Donald Trumpin kannattajista on surkkiksia – englanniksi deplorables -, kuten rasistit, seksistit, ulkomaalaisvihaajat, islamofobit ja monet muut. Nauhoituksen (ks. linkki) alettua pyöriä seuraavana aamuna kaikissa mahdollisissa medioissa Clinton pahoitteli sanavalintaansa, mutta vahinko oli tietysti jo peruuttamaton.

Kuuluvatko Trumpin kannattajat "säälittävien koriin"?

YLE:n uutisen mukaan Hilary Clinton oli antanut predisenttiehdokas Trumpin kannattajista seuraavan lausunnon.

"puolet Trumpin kannattajakunnasta voi luokitella "säälittävien koriin", johon kuuluu mm. rasisteja, seksistejä ja muukalaisvihamielisiä."

Tätä lausuntoaan Hilary oli myöhemmin katunut, sanoen omaa lausuntoaan "karkeaksi yleistykseksi"


Mitä tästä voisi päätellä? 

Syitä amerikkalaisten Clinton-vihaan

Suomalaiset toimittajat usein suhtautuvat ylimielisesti amerikkalaisten Clinton-vihaan. Kadunmiehen tokaisu on todiste siitä, ettei perusteita vihalle ole. Ylimielisyys johtuu siitä, että toimittajat kannattavat Clintonia, eivätkä siksi halua etsiä vihan syitä.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä