*

Yhteiskunnasta Muutama sana

Kaikki blogit puheenaiheesta Ulkomaankauppa

Kiinan presidentin Suomen vierailu arvokkaampi kuin mediasta voisi päätellä

Mediasta tai sosiaalisen median painotuksista ei ainakaan vielä huomaa suurtapahtumaa, joka Suomessa on parhaillaan käsillä: Kiinan presidentti Xi Jinpin vierailee Suomessa tänään ja huomenna. Vierailu on pysähdys matkalla tapaamaan Donald Trumpia.

Suomen vientiteollisuuden mullistukset ennen ja nyt

Tarkastelen alla vientiämme vuosikymmenten saatossa. Ydinsanoma on, että isonkin tehtaan on tullut toimia vuosikymmeniä, jotta se on noussut merkittäväksi viejäksi. Ilman valtiota Suomen vienti olisi haamu nykyisestään.

 

Riemuitkaamme viennistä Intiaan

Pääministeri Sipilälle kiitos.  Matkailu Intiaan tuotti sopimuksia.  Vain vientikauppa tuo vaurautta maallemme.  Ja saahan siinä ohella Roope-Ankankin veljenpojatkin pienin prosenttiosuuksin  rikastua.

Toivon kuitenkin pääministerillemme viisaampia neuvonantajia.  Näyttää siltä, että nykyisillä on opposition (demarien)  jäsenkirja.

Muutetaan säädöksiä puolustustarvikkeitten viennistä

 Naapurimme Ruotsi saa vuosittain miljardiluokan tulot puolustustarvikemyynnistä ja työllistää tuhansia ihmisiä. Pääosa Ruotsin omien puolustusvoimien kalustosta on kotimaista valmistetta, raskaastakin kalustosta vain panssarivaunut on hankittu ulkomailta. Kotimaiset hankinnat korjaavat kauppatasetta ja luovat työpaikkoja ja verotuloja. Aikojen saatossa Ruotsiin on syntynyt laaja osaaminen puolustarvikkeitten valmistamisessa, omaa valmistetta löytyy mm.

Ecuador - maanjäristyksestä huolimatta

Pieni 16 miljoonaan asukkaan Ecuador Etelä-Amerikassa on kaunis ja viljava maa, joka tärähti maailman tietoisuuteen huhtikuun 16. päivän 7.8 richterin maanjäristyksen myötä. Ecuadorista tunnetaan Galapagos-saaret, Andien vuoret, Amazonien sademetsä ja Tyynen valtameren rannikko.

Kansalle D-vitamiinia

Terveysviranomaiset ovat huolissaan kansalaisten D-vitamiinin saannista. Puute voi tuoda ihmiselle monenlaisia vaivoja. Sama puute vaivaa kansantaloutta. Kansakunta on  elänyt ilman  D-vitamiinia 7-8 vuotta ja vaikutukset ovat nähtävissä.

Ongelman perussyy on 2008-2009 Amerikassa puhjennut finanssikriisi, joka levisi maahamme. Vuonna 2009 ulkomaankauppa romahti, kun eurosta tuli hyvin vahva, kun USA:lla meni heikosti. Vahva euro romahdutti Suomen ulkomaankaupan.

Suomessako yksipuolinen teollisuus?

Vastoin monia väitteitä, Suomessa on monipuolinen teollisuus. Se vetää vertoja Saksalle ja Ruotsille. Muutama kuva paljastaa hurjasti. Alkuun lyhyt historiakatsaus.

 

Tilastoja: meneekö Suomen taloudella hyvin vai huonosti?

Uutisten perusteella jää pinnallinen kuva Suomen taloudesta. Tässä kirjoituksessa kansalainen yrittää ymmärtää missä mennään. Ristiretki tilastojen sokkeloissa jatkuu.

 

Alkoholiverotuksen ja jakelun epäonnistuminen Suomessa

Voi harmi, Alkoon olisi 30km, mutta kylällähän olisi tilauspalvelu. Kallistakin on ja pieni valikoima.

Mutta onneksi olemme EU:ssa, vapaan tavaran liikkuvuuden unionissa ja kotona on netti. Eikun vaan nettiin kaupoille, ostoskoriin laatu viinaksia ja eikun kassan kautta tilaamaan. Viikko odottelua ja paketti kotiovella, näin helppoa se on. Ei tarvitse mennä hattukourassa Alkon tilauspalvelun tai saatika myymälään.

Yhteisvaluutan piti vilkastuttaa euromaiden kauppaa - kävikin päinvastoin

Yhteisvaluutta euroa perusteltiin sillä, että se helpottaa ja vauhdittaa euromaiden kauppaa. Nyt tutkimukset osoittavat, että onkin käynyt päinvastoin.

Francesco Nicolain analyysin mukaan euromaiden keskinäinen kauppa on vähentynyt vuodesta 1999 peräti 9-17 prosenttia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä