kannabis http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132620/all Sun, 09 Jun 2019 20:21:08 +0300 fi Kannabis - Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan? http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277161-kannabis-olisiko-meillakin-aika-puhua-aiheesta-suoraan <p>Kieltolaki ei toimi. Ei mulla oikeastaan mitään sanottavaa ole. Toivoisin faktoja mielipiteiden sijaan.</p><p>Kiitos toimittajalle neutraalista kirjoituksesta.</p><p>Kanadassa kannabikseen kielteisesti suhtautuva suomalainen on kummajainen &ndash; Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan?</p><p><a href="https://ls24.fi/lannen-media/kanadassa-kannabikseen-kielteisesti-suhtautuva-suomalainen-on-kummajainen-olisiko-meillakin-aika-puhua-aiheesta-suoraan" title="https://ls24.fi/lannen-media/kanadassa-kannabikseen-kielteisesti-suhtautuva-suomalainen-on-kummajainen-olisiko-meillakin-aika-puhua-aiheesta-suoraan">https://ls24.fi/lannen-media/kanadassa-kannabikseen-kielteisesti-suhtaut...</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kieltolaki ei toimi. Ei mulla oikeastaan mitään sanottavaa ole. Toivoisin faktoja mielipiteiden sijaan.

Kiitos toimittajalle neutraalista kirjoituksesta.

Kanadassa kannabikseen kielteisesti suhtautuva suomalainen on kummajainen – Olisiko meilläkin aika puhua aiheesta suoraan?

https://ls24.fi/lannen-media/kanadassa-kannabikseen-kielteisesti-suhtautuva-suomalainen-on-kummajainen-olisiko-meillakin-aika-puhua-aiheesta-suoraan

]]>
40 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277161-kannabis-olisiko-meillakin-aika-puhua-aiheesta-suoraan#comments Kannabiksen laillistaminen kannabis Lääkekannabis Sun, 09 Jun 2019 17:21:08 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277161-kannabis-olisiko-meillakin-aika-puhua-aiheesta-suoraan
Putooako taivas seuraavaksi eteläisellä pallonpuoliskolla? http://juhopalmroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275669-putooako-taivas-seuraavaksi-etelaisella-pallonpuoliskolla <p>Taivas on pudonnut jo niskaan useassa Yhdysvaltain osavaltiossa, Kanadassa, Uruguayssa ja Etelä-Afrikassa. Onko seuraava huumeanarkiaan vaipuva valtio Uusi-Seelanti?<br /><br />Uuden-Seelannin hallitus julkisti äskettäin vuoden 2020 kansanäänestyksen yksityiskohdat. Tuolloin äänestetään vaalien yhteydessä siitä, tulisiko kannabiksen käyttö, hallussapito, luvanvarainen myynti ja rajattu omatarvekasvatus sallia. Oikeusministeri <strong>Andrew Little</strong>n mukaan kansanäänestys on sitova, ja hallitus aikoo kunnioittaa äänestäjien tahtoa.</p><p>&nbsp;</p><p>Maan hallitus on jo alkanut työstää lakipakettia siltä varalta että kansanäänestyksessä Kyllä-äänet voittavat. Mainonta kiellettäisiin, ja sosiaaliset käyttötilat olisivat mahdollisia, tosin luvanvaraisia. Kansanedustaja <strong>Chlöe Swarbrick</strong>in mukaan käyttö rajoitettaisiin yksityisiin tiloihin tai edellämainittuihin sosiaalisiin käyttötiloihin. Mainonnan kieltoa perustellaan uuden &ldquo;Big Tobaccon&rdquo; syntymisen estämisellä, sekä tietenkin nuorten käytön vähentämisellä.</p><p>&nbsp;</p><p>Uusi-Seelanti painii synteettisten kannabinoidien käytön aiheuttamien ongelmien kanssa, johon kannabiksen laillistamisen toivotaan auttavan. Koska &ndash; tottapuhuen &ndash; ihmiset hakeutuvat synteettisten kannabinoidien pariin juuri siksi, että sen toivotaan (ja jopa mainostetaan) aiheuttavan kannabispäihtymystä muistuttavan tilan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sivuvaikutukset ja jopa myrkytykset ovat todennäköisiä. Jos kannabis laillistetaan, synteettisten kannabinoidien markkinat putoavat kuin sakkaava lentokone.</p><p>&nbsp;</p><p>Oikeusministeri Littlen mukaan tärkeimmät syyt laillistamiselle olisivat kokonaishaittojen vähentäminen ja nuorten käytön ehkäiseminen. Luomalla säännellyt markkinat kerättäisiin verotuloja, joita voitaisiin kohdentaa mm. (nuorten) ehkäisevään päihdetyöhön. Toissijaisiksi syiksi Little nimesi mm. jengien toimeentulon vähentäminen ja vankilapopulaation (joista epäsuhteellisen suuri osa on alkuperäiskansa maorien edustajia) vähentäminen.</p><p>&nbsp;</p><p>Tammikuisen kyselyn mukaan 60 prosenttia uusiseelantilaisista äänestäjistä kannattaa laillistamista, kun taas 24 vastustaa sitä. Kuusitoista prosenttia ei ole päättänyt kantaansa.</p><p>&nbsp;</p><p><a href="https://twitter.com/_chloeswarbrick/status/1125505577407266816" title="https://twitter.com/_chloeswarbrick/status/1125505577407266816">https://twitter.com/_chloeswarbrick/status/1125505577407266816</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Taivas on pudonnut jo niskaan useassa Yhdysvaltain osavaltiossa, Kanadassa, Uruguayssa ja Etelä-Afrikassa. Onko seuraava huumeanarkiaan vaipuva valtio Uusi-Seelanti?

Uuden-Seelannin hallitus julkisti äskettäin vuoden 2020 kansanäänestyksen yksityiskohdat. Tuolloin äänestetään vaalien yhteydessä siitä, tulisiko kannabiksen käyttö, hallussapito, luvanvarainen myynti ja rajattu omatarvekasvatus sallia. Oikeusministeri Andrew Littlen mukaan kansanäänestys on sitova, ja hallitus aikoo kunnioittaa äänestäjien tahtoa.

 

Maan hallitus on jo alkanut työstää lakipakettia siltä varalta että kansanäänestyksessä Kyllä-äänet voittavat. Mainonta kiellettäisiin, ja sosiaaliset käyttötilat olisivat mahdollisia, tosin luvanvaraisia. Kansanedustaja Chlöe Swarbrickin mukaan käyttö rajoitettaisiin yksityisiin tiloihin tai edellämainittuihin sosiaalisiin käyttötiloihin. Mainonnan kieltoa perustellaan uuden “Big Tobaccon” syntymisen estämisellä, sekä tietenkin nuorten käytön vähentämisellä.

 

Uusi-Seelanti painii synteettisten kannabinoidien käytön aiheuttamien ongelmien kanssa, johon kannabiksen laillistamisen toivotaan auttavan. Koska – tottapuhuen – ihmiset hakeutuvat synteettisten kannabinoidien pariin juuri siksi, että sen toivotaan (ja jopa mainostetaan) aiheuttavan kannabispäihtymystä muistuttavan tilan. Näin ei kuitenkaan ole, vaan sivuvaikutukset ja jopa myrkytykset ovat todennäköisiä. Jos kannabis laillistetaan, synteettisten kannabinoidien markkinat putoavat kuin sakkaava lentokone.

 

Oikeusministeri Littlen mukaan tärkeimmät syyt laillistamiselle olisivat kokonaishaittojen vähentäminen ja nuorten käytön ehkäiseminen. Luomalla säännellyt markkinat kerättäisiin verotuloja, joita voitaisiin kohdentaa mm. (nuorten) ehkäisevään päihdetyöhön. Toissijaisiksi syiksi Little nimesi mm. jengien toimeentulon vähentäminen ja vankilapopulaation (joista epäsuhteellisen suuri osa on alkuperäiskansa maorien edustajia) vähentäminen.

 

Tammikuisen kyselyn mukaan 60 prosenttia uusiseelantilaisista äänestäjistä kannattaa laillistamista, kun taas 24 vastustaa sitä. Kuusitoista prosenttia ei ole päättänyt kantaansa.

 

https://twitter.com/_chloeswarbrick/status/1125505577407266816

]]>
5 http://juhopalmroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275669-putooako-taivas-seuraavaksi-etelaisella-pallonpuoliskolla#comments Kannabiksen laillistaminen kannabis Päihteet Uusi-Seelanti Wed, 08 May 2019 11:28:16 +0000 Juho Eeva http://juhopalmroos.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275669-putooako-taivas-seuraavaksi-etelaisella-pallonpuoliskolla
Kansallinen etu ei ole jättää markkinoita rikollisten käsiin http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275441-kansallinen-etu-ei-ole-jattaa-markkinoita-rikollisten-kasiin <p>Tämä kommentin kirjoitin Petrus Pennasen kirjoitukseen: Kannabis lailliseksi EU:ssa</p><p><a href="http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-lailliseksi-eussa" title="http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-lailliseksi-eussa">http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-laillisek...</a></p><p>Itse kommentti ei koske vain kannabista, se koskee koko huumekirjoa(perinteiset huumeet), huumesota on hävitty aikoja sitten. Tästä HSn uutisesta selviää kuinka turhaa toiminta on. Tämä on vain yksi esimerkki.</p><p>Selvitys: Yhdysvaltojen huumeiden vastainen sota Afganistanissa on epäonnistunut kaikilla mahdollisilla mittareilla</p><p><a href="https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006088319.html" title="https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006088319.html">https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006088319.html</a></p><p>Markkinat pitää ottaa hallintaan laillistamalla kannabis ja järjestää kovien huumeiden ongelmakäyttäjille laillinen väylä saada puhtaita aineta.</p><p>Itse ajattelen että myös kovat aineet pitäisi laillistaa kannabiksen tavoin. Niitäkin käytetään joka tapauksessa.</p><p>Kansallinen etu ei ole jättää markkinoita rikollisten hoidettaviksi,kansallinen etu ei ole rangaista ihmisiä huumeiden käytöstä.&nbsp;</p><p>Myös huumeita käyttävät ovat mukana maksamassa veroja, esim suurin osa kannabiksen käyttäjistä ovat työelämässä mukana tai opiskelevat.&nbsp;</p><p>Nykyinen kieltolaki linja luo vain haittoja hyödyt valuvat rikollisten taskuun.&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Tämä kommentin kirjoitin Petrus Pennasen kirjoitukseen: Kannabis lailliseksi EU:ssa

http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-lailliseksi-eussa

Itse kommentti ei koske vain kannabista, se koskee koko huumekirjoa(perinteiset huumeet), huumesota on hävitty aikoja sitten. Tästä HSn uutisesta selviää kuinka turhaa toiminta on. Tämä on vain yksi esimerkki.

Selvitys: Yhdysvaltojen huumeiden vastainen sota Afganistanissa on epäonnistunut kaikilla mahdollisilla mittareilla

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006088319.html

Markkinat pitää ottaa hallintaan laillistamalla kannabis ja järjestää kovien huumeiden ongelmakäyttäjille laillinen väylä saada puhtaita aineta.

Itse ajattelen että myös kovat aineet pitäisi laillistaa kannabiksen tavoin. Niitäkin käytetään joka tapauksessa.

Kansallinen etu ei ole jättää markkinoita rikollisten hoidettaviksi,kansallinen etu ei ole rangaista ihmisiä huumeiden käytöstä. 

Myös huumeita käyttävät ovat mukana maksamassa veroja, esim suurin osa kannabiksen käyttäjistä ovat työelämässä mukana tai opiskelevat. 

Nykyinen kieltolaki linja luo vain haittoja hyödyt valuvat rikollisten taskuun. 

 

]]>
8 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275441-kansallinen-etu-ei-ole-jattaa-markkinoita-rikollisten-kasiin#comments Harmaa talous Huumekauppa Huumerikollisuus Kannabiksen laillistaminen kannabis Fri, 03 May 2019 12:47:54 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275441-kansallinen-etu-ei-ole-jattaa-markkinoita-rikollisten-kasiin
Kannabis lailliseksi EU:ssa http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-lailliseksi-eussa <p>Los Angelesissa laillinen kannabisteollisuus on ottanut harppauksia eteenpäin. Isolla rahalla kehitettyjä kannabisbrändejä mainostetaan näkyvästi ympäri kaupunkia, ja tyylikkäästi somistetut ketjuliikkeet muistuttavat enemmän korukauppoja kuin Amsterdamin coffeeshoppeja.</p><p>Asiakkaalta kysytään ensiksi minkälaista vaikutusta haetaan, inspiraatiota luovaan työntekoon, nukkumisen apua illalla vai kenties pelkkää rentoutumista ilman psykoaktiivisia vaikutuksia? Koostumus on tieteellisesti määritelty hyvin tarkasti ja vaikutus spesifinen. Verotulot ovat valtavia. Laillistamisen myötä teinien kannabiksen käyttö esimerkiksi <a href="https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/12/11/following-marijuana-legalization-teen-drug-use-is-down-in-colorado/">Koloradossa on vähentynyt</a>. Kiellettyä hedelmää ei enää ole.</p><p>--</p><p>Helsingissä kansainvälisten huippuesiintyjien festivaali on musiikin ja taiteen juhlaa poliittista sanomaa unohtamatta. Sisäänpääsyportilla järjestyksenvalvoja tarkistaa taskut ja löytää sieltä tupakka-askin. Yksi kerrallaan hän ottaa esiin tupakat ja tutkii niitä taskulampulla hyvin huolellisesti. Ei kai niihin vain ole piilotettu kannabista? Poliisit ovat paikalla valmiina antamaan käyttörikossakkoja, jos taskusta löytyy kannabissavuke.</p><p>Käyttörikossakko voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta se voi estää nuoren opiskelu- ja työpaikan saannin. Lisäks mielenterveyspalveluhin pääsyyn vaaditaan kuutta kuukautta ilman kannabiksen käyttöä. Samaan aikaan 45% suomalaisista nuorista aikuisista on <a href="http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270626-paihdepolitiikka-talle-vuosisadalle">käyttänyt laitonta huumetta</a>, suurin osa heistä kannabista. Yhteiskuntamme pyrkii siis aktiivisesti syrjäyttämään lähes puolet tästä ikäryhmästä, jonka on tarkoitus maksaa heitä vanhempien eläkkeet. Se on järjetöntä.</p><p>Pohjois-Amerikan ja Euroopan välille on revennyt kannabiskuilu. Amerikkalaiset keskittyvät rahan tekoon laillisella kannabiksella ensin omassa maassa ja kohta ulkomailla. Euroopassa rahaa käytetään kannabiksen polttajien tarkastamiseen ja rankaisemiseen.</p><p>Aikaisemmin amerikkalaiset matkustivat Amsterdamiin polttamaan ei-oikeasti-laillista, mutta käytännössä sallittua kannabista. Hollannissa kannabiksen kasvattavat ja tukkumyyvät rikolliset, ja verotulot jäävät laittomasta aineesta saamatta. Nykyään amsterdamilaiset menevät Amerikkaan oppimaan, miten pitkälle laillinen, täysin kontrolloitu kannabisteollisuus on kehittynyt ja kuinka paljon se tuottaa verotuloja valtiolle. Eurooppalaiset ovatkin kunnostautuneet sijoittamisessa amerikkalaisiin pörssilistattuihin kannabisyhtiöihin, joiden kurssit ovat viime vuosina nousseet hurjasti.</p><p>--</p><p>Olen ehdolla eurovaaleissa numerolla 119 ja haluan kannabiksen täysin lailliseksi koko EU:ssa. Se tarkoittaa että kannabiksen kasvatus, tukku- ja vähittäismyynti on laillisesti kontrolloitua ja verotettua. Eli vastaava järjestely pörssiyhtiöineen ja laaduntarkastajineen kuin Amerikassa.</p><p>Amerikkalaiset internet-jätit tarjoavat eurooppalaistenkin eniten käyttämät verkkopalvelut ja keräävät niistä valtavat voitot. Ei anneta saman toistua miljardien kannabismarkkinoilla sen vuoksi, että EU laillistaa kannabiksen liian myöhään.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Los Angelesissa laillinen kannabisteollisuus on ottanut harppauksia eteenpäin. Isolla rahalla kehitettyjä kannabisbrändejä mainostetaan näkyvästi ympäri kaupunkia, ja tyylikkäästi somistetut ketjuliikkeet muistuttavat enemmän korukauppoja kuin Amsterdamin coffeeshoppeja.

Asiakkaalta kysytään ensiksi minkälaista vaikutusta haetaan, inspiraatiota luovaan työntekoon, nukkumisen apua illalla vai kenties pelkkää rentoutumista ilman psykoaktiivisia vaikutuksia? Koostumus on tieteellisesti määritelty hyvin tarkasti ja vaikutus spesifinen. Verotulot ovat valtavia. Laillistamisen myötä teinien kannabiksen käyttö esimerkiksi Koloradossa on vähentynyt. Kiellettyä hedelmää ei enää ole.

--

Helsingissä kansainvälisten huippuesiintyjien festivaali on musiikin ja taiteen juhlaa poliittista sanomaa unohtamatta. Sisäänpääsyportilla järjestyksenvalvoja tarkistaa taskut ja löytää sieltä tupakka-askin. Yksi kerrallaan hän ottaa esiin tupakat ja tutkii niitä taskulampulla hyvin huolellisesti. Ei kai niihin vain ole piilotettu kannabista? Poliisit ovat paikalla valmiina antamaan käyttörikossakkoja, jos taskusta löytyy kannabissavuke.

Käyttörikossakko voi kuulostaa pieneltä asialta, mutta se voi estää nuoren opiskelu- ja työpaikan saannin. Lisäks mielenterveyspalveluhin pääsyyn vaaditaan kuutta kuukautta ilman kannabiksen käyttöä. Samaan aikaan 45% suomalaisista nuorista aikuisista on käyttänyt laitonta huumetta, suurin osa heistä kannabista. Yhteiskuntamme pyrkii siis aktiivisesti syrjäyttämään lähes puolet tästä ikäryhmästä, jonka on tarkoitus maksaa heitä vanhempien eläkkeet. Se on järjetöntä.

Pohjois-Amerikan ja Euroopan välille on revennyt kannabiskuilu. Amerikkalaiset keskittyvät rahan tekoon laillisella kannabiksella ensin omassa maassa ja kohta ulkomailla. Euroopassa rahaa käytetään kannabiksen polttajien tarkastamiseen ja rankaisemiseen.

Aikaisemmin amerikkalaiset matkustivat Amsterdamiin polttamaan ei-oikeasti-laillista, mutta käytännössä sallittua kannabista. Hollannissa kannabiksen kasvattavat ja tukkumyyvät rikolliset, ja verotulot jäävät laittomasta aineesta saamatta. Nykyään amsterdamilaiset menevät Amerikkaan oppimaan, miten pitkälle laillinen, täysin kontrolloitu kannabisteollisuus on kehittynyt ja kuinka paljon se tuottaa verotuloja valtiolle. Eurooppalaiset ovatkin kunnostautuneet sijoittamisessa amerikkalaisiin pörssilistattuihin kannabisyhtiöihin, joiden kurssit ovat viime vuosina nousseet hurjasti.

--

Olen ehdolla eurovaaleissa numerolla 119 ja haluan kannabiksen täysin lailliseksi koko EU:ssa. Se tarkoittaa että kannabiksen kasvatus, tukku- ja vähittäismyynti on laillisesti kontrolloitua ja verotettua. Eli vastaava järjestely pörssiyhtiöineen ja laaduntarkastajineen kuin Amerikassa.

Amerikkalaiset internet-jätit tarjoavat eurooppalaistenkin eniten käyttämät verkkopalvelut ja keräävät niistä valtavat voitot. Ei anneta saman toistua miljardien kannabismarkkinoilla sen vuoksi, että EU laillistaa kannabiksen liian myöhään.

]]>
10 http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-lailliseksi-eussa#comments Eurovaalit 2019 Kannabiksen laillistaminen kannabis Kannabis verotulot Thu, 02 May 2019 15:56:39 +0000 Petrus Pennanen http://petruspennanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275383-kannabis-lailliseksi-eussa
Yhä useampi saa leipänsä kannabisalalta – laillisesti http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275223-yha-useampi-saa-leipansa-kannabisalalta-laillisesti <p>Nyt Suomi, poliitikot herätys!</p><p>Suomessa tapahtuisi samoin. Jos kannabis olisi laillista. Lisäisi siis työlllisyyttä. Nythän laiton kannabis lisää poliisin ja oikeusistuinten työtä. Niiden resurssit voisi suunnata järkevämpään toimintaa.</p><p>&nbsp;</p><p>Laillinen kannabis luo työtä,investointeja,hyvinvointia siis.</p><p>Haitat joita joillekin kannabis tuo on marginaalisia hyötyihin nähden.</p><p>&nbsp;</p><p>Talouselämä:</p><p>The New York Times: Yhä useampi saa leipänsä kannabisalalta &ndash; laillisesti</p><p><a href="https://www.talouselama.fi/uutiset/te/d8ea0d0b-4583-408a-bdf7-fe9609c7c3ef" title="https://www.talouselama.fi/uutiset/te/d8ea0d0b-4583-408a-bdf7-fe9609c7c3ef">https://www.talouselama.fi/uutiset/te/d8ea0d0b-4583-408a-bdf7-fe9609c7c3ef</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Nyt Suomi, poliitikot herätys!

Suomessa tapahtuisi samoin. Jos kannabis olisi laillista. Lisäisi siis työlllisyyttä. Nythän laiton kannabis lisää poliisin ja oikeusistuinten työtä. Niiden resurssit voisi suunnata järkevämpään toimintaa.

 

Laillinen kannabis luo työtä,investointeja,hyvinvointia siis.

Haitat joita joillekin kannabis tuo on marginaalisia hyötyihin nähden.

 

Talouselämä:

The New York Times: Yhä useampi saa leipänsä kannabisalalta – laillisesti

https://www.talouselama.fi/uutiset/te/d8ea0d0b-4583-408a-bdf7-fe9609c7c3ef

]]>
8 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275223-yha-useampi-saa-leipansa-kannabisalalta-laillisesti#comments Ihmisoikeus kannabis Kannabisbisnes Suomen talous ja työllisyys Suomen vienti Mon, 29 Apr 2019 14:33:47 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275223-yha-useampi-saa-leipansa-kannabisalalta-laillisesti
THL: WHO suosittelee kannabiksen uudelleenluokittelua http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275080-thl-who-suosittelee-kannabiksen-uudelleenluokittelua <p>Hienoa, että THLn sivuilta löytyy tietoa kotimaan kielellä.</p><p>&quot;Maailman terveysjärjestön pääjohtaja lähetti 24. tammikuuta 2019 Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) pääsihteerille kirjeen, jossa WHO suositteli kannabiksen ja siihen liittyvien aineiden uudelleenluokittelua kansainvälisessä huumausaineiden valvontajärjestelmässä. Kannabis arvioitiin ensimmäistä kertaa WHO:n toimesta. Arviota seuranneiden suositusten tarkoituksena on selkiyttää huumausaineyleissopimuksia ja niiden soveltamista käytännössä sekä tietyiltä osin helpottaa ko. aineiden käyttöä lääketieteellisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin.</p><p>Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen ja vuoden 1971 psykotrooppisia aineita koskevat yleissopimukset valtuuttavat Maailman terveysjärjestön (WHO) laatimaan tieteelliseen ja lääketieteellisen arvion aineille, joita olisi tarve luokitella yleissopimuksin huumausaineiksi tai joiden nykyistä luokittelua halutaan tarkastella uudelleen....&quot;</p><p>&nbsp;</p><p>Koko teksti täältä:</p><p>&nbsp;</p><p><a href="https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ajankohtaista/ehkaisevan-paihdetyon-uutiskirje/4/2019/who-suosittelee-kannabiksen-uudelleenluokittelua#.XML5EsWCnIY.twitter" title="https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ajankohtaista/ehkaisevan-paihdetyon-uutiskirje/4/2019/who-suosittelee-kannabiksen-uudelleenluokittelua#.XML5EsWCnIY.twitter">https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ajankohtaista/ehk...</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hienoa, että THLn sivuilta löytyy tietoa kotimaan kielellä.

"Maailman terveysjärjestön pääjohtaja lähetti 24. tammikuuta 2019 Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) pääsihteerille kirjeen, jossa WHO suositteli kannabiksen ja siihen liittyvien aineiden uudelleenluokittelua kansainvälisessä huumausaineiden valvontajärjestelmässä. Kannabis arvioitiin ensimmäistä kertaa WHO:n toimesta. Arviota seuranneiden suositusten tarkoituksena on selkiyttää huumausaineyleissopimuksia ja niiden soveltamista käytännössä sekä tietyiltä osin helpottaa ko. aineiden käyttöä lääketieteellisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin.

Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen ja vuoden 1971 psykotrooppisia aineita koskevat yleissopimukset valtuuttavat Maailman terveysjärjestön (WHO) laatimaan tieteelliseen ja lääketieteellisen arvion aineille, joita olisi tarve luokitella yleissopimuksin huumausaineiksi tai joiden nykyistä luokittelua halutaan tarkastella uudelleen...."

 

Koko teksti täältä:

 

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/ajankohtaista/ehkaisevan-paihdetyon-uutiskirje/4/2019/who-suosittelee-kannabiksen-uudelleenluokittelua#.XML5EsWCnIY.twitter

]]>
19 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275080-thl-who-suosittelee-kannabiksen-uudelleenluokittelua#comments kannabis Lääkekannabis Maailman terveysjärjestö WHO THL Fri, 26 Apr 2019 12:34:47 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275080-thl-who-suosittelee-kannabiksen-uudelleenluokittelua
Kela,Valvira,Fimea pakottaa ihmiset laittomaan toimintaan http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274952-kelavalvirafimea-pakottaa-ihmiset-laittomaan-toimintaan <p>Kyse on siis lääkekannabis ja reseptien peruuttaminen vaikka kannabis on toiminut mainiosti lääkkeenä. Uskomatonta toimintaa. Samaa aikaan lääkärit ovat pelko perseessä ja eivät uskalla määrätä kannabista. Sensijaan suosittelevät ihmisten hankkivan sitä laittomasti.</p><p>Suomessa supistetaan lääkekannabiksen saatavuutta kun muualla maailmassa sen käyttö lisääntyy ja hyödyt ollaan huomattu.</p><p>Miksi ja ketkä ovat vastuussa Suomessa tästä asiasta ja mitkä ovat syyt alasajaa låäkekannabiksen saatavuus?</p><p>Iltalehden juttu aiheeseen liittyen.</p><p>&nbsp;</p><p>Sormensa menettänyt Liisa on kärsinyt koko ikänsä kivuista: Kannabis auttoi, kunnes lääke evättiin tylysti</p><p>&nbsp;</p><p><a href="https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88aef433-7416-4de8-90f8-4cf5aec3721d" title="https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88aef433-7416-4de8-90f8-4cf5aec3721d">https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88aef433-7416-4de8-90f8-4cf5aec3721d</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kyse on siis lääkekannabis ja reseptien peruuttaminen vaikka kannabis on toiminut mainiosti lääkkeenä. Uskomatonta toimintaa. Samaa aikaan lääkärit ovat pelko perseessä ja eivät uskalla määrätä kannabista. Sensijaan suosittelevät ihmisten hankkivan sitä laittomasti.

Suomessa supistetaan lääkekannabiksen saatavuutta kun muualla maailmassa sen käyttö lisääntyy ja hyödyt ollaan huomattu.

Miksi ja ketkä ovat vastuussa Suomessa tästä asiasta ja mitkä ovat syyt alasajaa låäkekannabiksen saatavuus?

Iltalehden juttu aiheeseen liittyen.

 

Sormensa menettänyt Liisa on kärsinyt koko ikänsä kivuista: Kannabis auttoi, kunnes lääke evättiin tylysti

 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/88aef433-7416-4de8-90f8-4cf5aec3721d

]]>
7 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274952-kelavalvirafimea-pakottaa-ihmiset-laittomaan-toimintaan#comments Fimea kannabis Kansaneläkelaitos Lääkekannabis Valvira Tue, 23 Apr 2019 15:42:06 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274952-kelavalvirafimea-pakottaa-ihmiset-laittomaan-toimintaan
Kanada vapauttaa kannabiksen http://onnikorkeaniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274924-kanada-vapauttaa-kannabiksen <p>Pitkään huumeena pidetty kasvi marihuana eli kannabis on vapautettu Kanadassa vapaaseen käyttöön. Kulttuurin harrastajat pääsevät huokaisemaan helpotuksesta ja verohallinto kuittaa 400 miljoonan eli useiden satojen miljoonien eurojen tulot. Toisia on saattanut jännittää vaikutus yhteiskuntaan. Asiaa yhteiskunnallisesti pohtineena herää ylenkin uutisoimasta tapahtumasta muutamia ajatuksia.</p><p>Mikä on kannabiksen syvempi tarkoitus ja liittyykö se huumeisiin? Alunperinkin aineiden käyttäjien aiheuttamat sivuongelmat yhteiskunnalle katsotaan niin sanottujen rikollisien syyksi. Puhutaan laillisen kannabiksen käytöstä ja sen vaikutuksien oikeaoppisesta opetuksesta ja valistuksesta. Tässä ei synny ongelmia. Tästä tulee johtopäätös. Lailliset kulutusaineet ovat eri asia, kuin huumeet. Monesti markkinointi syö tilaa valistukselta. Harvoin markkinoinnissa kannetaan isän tai äidin vastuuta. Yleisesti markkinoinnissa on tärkeää ostopäätöksen herättäminen ja normaalissa kaupanteossa tämä ei ole ongelma. Miten huumeiden markkinointi eroaa laillisesta markkinoinnista? Ero on suuri.</p><p>Ajatellen asiaa neutraalisti. Onko kaiken aikuiselle kielletyn seuraukset yksinkertaisia? Toisen elämän tai kulttuurin valinnut, joko alistetaan, nujerretaan tai pakotetaan, jopa väkivaltaiseen kapinaan. Tämä on tietysti ongelma huumesodassa. Ihmiset eivät tiedä, että huumeet ovat vaarallisia. Toiset taas haluavat sotia. Mitään syytä väkivaltaan ei tietenkään ole ja tästä juontaa kysymys. Johtuuko väkivalta ja varkaudet huumeista? Jonkun päässä on paha pakkomielle. Pahimpien huumesotien alueilla konflikti ajautuu pahimmassa tapauksessa molemmin puolisiin tappoihin.</p><p>Itseäni kiinnostaa ryhmät, jotka nujerretaan. Milloin ihmiset oppivat, että huumeet ovat poliisi asia? Aikuisia ihmisiä, joilla on kaikki kunnossa, mutta heidän elämäntapansa on hieman erilainen. Nujerrettu oikeus elämään ja ehkä ei kumminkaan. Tämmöinen toiminta tekee pahimmillaan pitkäaikaisia traumoja ja suuria pettymyksiä. Sinua ei hyväksytä semmoisena kuin olet. Lähtökohtaisestikaan en näe mitään hyvää seurausta pakolliselle laille. Mikäli lopetat, tapahtuu se alistamisen pakosta ja sille ei ole paljoa hurraamista. Tässä onkin haistettavissa ongelmallisia tilanteita.</p><p>Mihin on mennyt usko? Osaako ihminen tehdä itse valintoja? Saako ihminen tehdä itse valintoja? Entä omaa elämää koskevat valinnat? Mitä hyvää voi seurata siitä, että aikuisen ei anna tehdä itse omia valintojaan omaa elämäänsä koskien? Nämä ajatukset saattavat siivitellä joukkojen mukana. Mitä valintoja täällä nyt ylipäätänsä kuuluu tehdä? Osaako joku neuvoa?</p><p>Asialla on toki monta puolta. Valinnalla on vähintään nurja ja oikea puoli ja se kolmas puoli. Siis vähintäänkin. Kanadassa kannabis tekee kauppaansa. Mitä se tosin meille kuuluu? Uutisien virtaa vai kenties joku uusi trendi? Kanadassa on tosin muutenkin kaikkea omituista. Kuka oikeastaan tietää Kanadasta mitään? Kaupantekoa rehellisesti ja rehellisin keinoin. Onkohan sekin markkinointikikka? Kanada vapauttaa kannabiksen. Suomi vapauttaa sokeriherneen.</p><p>Mitä on tämä molemmin puolisiin tappoihin ajautunut konflikti? Onko kysymyksessä muutenkaan mitään muuta, kuin kyllästyneiden poliitikkojen ja raihnaisten elämäänsä kyllästyneiden ihmisten ja härskisti häiriintyneiden rikollisten tapa viekoitella viattomia maailman tuuliin. Ketä oikeastaan kiinnostaa? Missä on hyvän maun raja? Onko molemmin puolin oleva toiminta myrskytuulen kaltaista, joka puhkeaa lopulliseen myrskyyn ja kuolemaan. Veriseen appelsiinin makuiseen kuolemaan.</p><p>Mistä johtuu tämä molemmin puolin tappoihin johtuva konflikti? Huumeista ja huumeiden käyttäjistäkö? Neuvojat kertovat, että mikä on mahdollista ja mikä ei. Nämä ajatukset ja nämä ristiriidat ovat polttoaineena tappoihin ja polttoaineena sotaan. Mitkä neuvojat ja miten tämä liittyy Kanadaan? Evoluutiossa olevaa kehitystä ja kehityksen kulkua. Huolia ja murheita ja yhteiskunnan turvaverkostoja. Kaikesta päätellen voimme varmaan ostaa sen, että olemme oppineet kokemuksesta.</p><p>Voimme hyvillä mielin painaa päämme tyynyyn ja ostaa huomisen päivän olemuksen kokemusta rikkaampana. Olemuksen, joka kertoo politiikasta, lain voimasta ja elämästä.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Pitkään huumeena pidetty kasvi marihuana eli kannabis on vapautettu Kanadassa vapaaseen käyttöön. Kulttuurin harrastajat pääsevät huokaisemaan helpotuksesta ja verohallinto kuittaa 400 miljoonan eli useiden satojen miljoonien eurojen tulot. Toisia on saattanut jännittää vaikutus yhteiskuntaan. Asiaa yhteiskunnallisesti pohtineena herää ylenkin uutisoimasta tapahtumasta muutamia ajatuksia.

Mikä on kannabiksen syvempi tarkoitus ja liittyykö se huumeisiin? Alunperinkin aineiden käyttäjien aiheuttamat sivuongelmat yhteiskunnalle katsotaan niin sanottujen rikollisien syyksi. Puhutaan laillisen kannabiksen käytöstä ja sen vaikutuksien oikeaoppisesta opetuksesta ja valistuksesta. Tässä ei synny ongelmia. Tästä tulee johtopäätös. Lailliset kulutusaineet ovat eri asia, kuin huumeet. Monesti markkinointi syö tilaa valistukselta. Harvoin markkinoinnissa kannetaan isän tai äidin vastuuta. Yleisesti markkinoinnissa on tärkeää ostopäätöksen herättäminen ja normaalissa kaupanteossa tämä ei ole ongelma. Miten huumeiden markkinointi eroaa laillisesta markkinoinnista? Ero on suuri.

Ajatellen asiaa neutraalisti. Onko kaiken aikuiselle kielletyn seuraukset yksinkertaisia? Toisen elämän tai kulttuurin valinnut, joko alistetaan, nujerretaan tai pakotetaan, jopa väkivaltaiseen kapinaan. Tämä on tietysti ongelma huumesodassa. Ihmiset eivät tiedä, että huumeet ovat vaarallisia. Toiset taas haluavat sotia. Mitään syytä väkivaltaan ei tietenkään ole ja tästä juontaa kysymys. Johtuuko väkivalta ja varkaudet huumeista? Jonkun päässä on paha pakkomielle. Pahimpien huumesotien alueilla konflikti ajautuu pahimmassa tapauksessa molemmin puolisiin tappoihin.

Itseäni kiinnostaa ryhmät, jotka nujerretaan. Milloin ihmiset oppivat, että huumeet ovat poliisi asia? Aikuisia ihmisiä, joilla on kaikki kunnossa, mutta heidän elämäntapansa on hieman erilainen. Nujerrettu oikeus elämään ja ehkä ei kumminkaan. Tämmöinen toiminta tekee pahimmillaan pitkäaikaisia traumoja ja suuria pettymyksiä. Sinua ei hyväksytä semmoisena kuin olet. Lähtökohtaisestikaan en näe mitään hyvää seurausta pakolliselle laille. Mikäli lopetat, tapahtuu se alistamisen pakosta ja sille ei ole paljoa hurraamista. Tässä onkin haistettavissa ongelmallisia tilanteita.

Mihin on mennyt usko? Osaako ihminen tehdä itse valintoja? Saako ihminen tehdä itse valintoja? Entä omaa elämää koskevat valinnat? Mitä hyvää voi seurata siitä, että aikuisen ei anna tehdä itse omia valintojaan omaa elämäänsä koskien? Nämä ajatukset saattavat siivitellä joukkojen mukana. Mitä valintoja täällä nyt ylipäätänsä kuuluu tehdä? Osaako joku neuvoa?

Asialla on toki monta puolta. Valinnalla on vähintään nurja ja oikea puoli ja se kolmas puoli. Siis vähintäänkin. Kanadassa kannabis tekee kauppaansa. Mitä se tosin meille kuuluu? Uutisien virtaa vai kenties joku uusi trendi? Kanadassa on tosin muutenkin kaikkea omituista. Kuka oikeastaan tietää Kanadasta mitään? Kaupantekoa rehellisesti ja rehellisin keinoin. Onkohan sekin markkinointikikka? Kanada vapauttaa kannabiksen. Suomi vapauttaa sokeriherneen.

Mitä on tämä molemmin puolisiin tappoihin ajautunut konflikti? Onko kysymyksessä muutenkaan mitään muuta, kuin kyllästyneiden poliitikkojen ja raihnaisten elämäänsä kyllästyneiden ihmisten ja härskisti häiriintyneiden rikollisten tapa viekoitella viattomia maailman tuuliin. Ketä oikeastaan kiinnostaa? Missä on hyvän maun raja? Onko molemmin puolin oleva toiminta myrskytuulen kaltaista, joka puhkeaa lopulliseen myrskyyn ja kuolemaan. Veriseen appelsiinin makuiseen kuolemaan.

Mistä johtuu tämä molemmin puolin tappoihin johtuva konflikti? Huumeista ja huumeiden käyttäjistäkö? Neuvojat kertovat, että mikä on mahdollista ja mikä ei. Nämä ajatukset ja nämä ristiriidat ovat polttoaineena tappoihin ja polttoaineena sotaan. Mitkä neuvojat ja miten tämä liittyy Kanadaan? Evoluutiossa olevaa kehitystä ja kehityksen kulkua. Huolia ja murheita ja yhteiskunnan turvaverkostoja. Kaikesta päätellen voimme varmaan ostaa sen, että olemme oppineet kokemuksesta.

Voimme hyvillä mielin painaa päämme tyynyyn ja ostaa huomisen päivän olemuksen kokemusta rikkaampana. Olemuksen, joka kertoo politiikasta, lain voimasta ja elämästä.

]]>
0 http://onnikorkeaniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274924-kanada-vapauttaa-kannabiksen#comments Eripura kannabis kulttuuri Marihuana Mon, 22 Apr 2019 21:13:53 +0000 Onni Korkeaniemi http://onnikorkeaniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274924-kanada-vapauttaa-kannabiksen
Voiko tuleva hallitus ummistaa silmänsä kannabiksen hyödyiltä? http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274513-voiko-tuleva-hallitus-ummistaa-silmansa-kannabiksen-hyodyilta <p>Kysyn onko Suomella varaa jäädä perästä hiihtäjäksi kannabiksen laillistamisen tiellä?</p><p>Ummistaako hallitus silmänsä kannabiksen hyödyistä?</p><p>Laillinen kannabis on järki päätös, se säästää ja kohdistaa esim poliisien resursseja oikeiden rikosten selvittämiseen, se säästää oikeusistuinten aikaa ja rahaa.&nbsp;</p><p>Laillinen kannabis tuo veroja, nythän laiton kannabis vie verorahoja. Laillinen kannabis ehkäisee syrjäytymistä.</p><p>&nbsp;</p><p>Pystyykö seuraava hallitus puhumaan kannabiksesta faktojen pohjalta?&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Kysyn onko Suomella varaa jäädä perästä hiihtäjäksi kannabiksen laillistamisen tiellä?

Ummistaako hallitus silmänsä kannabiksen hyödyistä?

Laillinen kannabis on järki päätös, se säästää ja kohdistaa esim poliisien resursseja oikeiden rikosten selvittämiseen, se säästää oikeusistuinten aikaa ja rahaa. 

Laillinen kannabis tuo veroja, nythän laiton kannabis vie verorahoja. Laillinen kannabis ehkäisee syrjäytymistä.

 

Pystyykö seuraava hallitus puhumaan kannabiksesta faktojen pohjalta? 

 

 

]]>
4 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274513-voiko-tuleva-hallitus-ummistaa-silmansa-kannabiksen-hyodyilta#comments Huumerikollisuus Kannabiksen lääkekäyttö Kannabiksen laillistaminen kannabis Lääkekannabis Mon, 15 Apr 2019 17:05:03 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274513-voiko-tuleva-hallitus-ummistaa-silmansa-kannabiksen-hyodyilta
Ruotsin valtion eläkerahasto sijoittaa kannabikseen! http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274220-ruotsin-valtion-elakerahasto-sijoittaa-kannabikseen <p>Mitenköhän suomalaisten eläkeyhtiöiden suhtautuminen asiaan? Onko he sijoittaneet lailliseen kannabikseen?&nbsp;</p><p>Ruotsissa huumehaukat on varmaan paniikissa. Heidän paskan puhuminen kannabiksesta haitoista ei kestä päivänvaloa,eikä perustu oikeastaan mihinkään faktoihin.&nbsp;</p><p>Minusta on hienoa että kannabikseen sijoitetaan se tuottaa. Harmittaa vain samaan aikaan kannabiksen laittomuus ja ihmisten syrjäyttäminen rekisteritietojen takia.</p><p>Olisiko aika ottaa järki käteen!&nbsp;</p><p>Swdish state-owned pension fund invests in Aurora Cannabis, Canopy</p><p>&nbsp;</p><p><a href="https://mjbizdaily.com/swedish-state-owned-pension-fund-aurora-cannabis-canopy/?utm_medium=email&amp;utm_source=mjbiz_daily&amp;utm_campaign=MJD_20190408_NEWS_Daily_04082019" title="https://mjbizdaily.com/swedish-state-owned-pension-fund-aurora-cannabis-canopy/?utm_medium=email&amp;utm_source=mjbiz_daily&amp;utm_campaign=MJD_20190408_NEWS_Daily_04082019">https://mjbizdaily.com/swedish-state-owned-pension-fund-aurora-cannabis-...</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Mitenköhän suomalaisten eläkeyhtiöiden suhtautuminen asiaan? Onko he sijoittaneet lailliseen kannabikseen? 

Ruotsissa huumehaukat on varmaan paniikissa. Heidän paskan puhuminen kannabiksesta haitoista ei kestä päivänvaloa,eikä perustu oikeastaan mihinkään faktoihin. 

Minusta on hienoa että kannabikseen sijoitetaan se tuottaa. Harmittaa vain samaan aikaan kannabiksen laittomuus ja ihmisten syrjäyttäminen rekisteritietojen takia.

Olisiko aika ottaa järki käteen! 

Swdish state-owned pension fund invests in Aurora Cannabis, Canopy

 

https://mjbizdaily.com/swedish-state-owned-pension-fund-aurora-cannabis-canopy/?utm_medium=email&utm_source=mjbiz_daily&utm_campaign=MJD_20190408_NEWS_Daily_04082019

]]>
4 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274220-ruotsin-valtion-elakerahasto-sijoittaa-kannabikseen#comments Eläke Eläkeyhtiö kannabis Kannabis verotulot Kannabisen laillistaminen Fri, 12 Apr 2019 15:23:00 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274220-ruotsin-valtion-elakerahasto-sijoittaa-kannabikseen
Huumevalistuskritiikkiä osa 5 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273916-huumevalistuskritiikkia-osa-5 <p>Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.</p><p>&nbsp;</p><p>THL / TIETOA ERI HUUMEISTA</p><p>Päivitetty: 9.7.2015</p><p><a class="western" href="https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/keinoja-mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama-raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/paihteet-ja-peliriippuvuus/huumeet/tietoa-eri-huumeista"><u>https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/keinoja-mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama-raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/paihteet-ja-peliriippuvuus/huumeet/tietoa-eri-huumeista</u></a></p><p>&nbsp;</p><p>Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huumetietoisku on lyhyt, ja pääosin erittäin asiallinen. Aivan kaikkea en kuitenkaan niele purematta. Esimerkiksi kannabiksen vaikutus autoiluun:</p><ul><li><p><strong>Kannabiksen käyttö heikentää ajokykyä merkittävästi ja lisää riskiä onnettomuuksiin.</strong></p></li></ul><p>Lupaan kuitenkin uskoa jos saan riittävän vakuuttavat todisteet naamani eteen. Tiedän niin paljon kuskeja, jotka ajavat polteltuaan, etten voi toistaiseksi oman tilastoni perusteella uskoa kannabiksen olevan merkittävällä tavalla vaaraksi liikenteessä.<br />Sikäli kun joku haluaa tietää: minä en edes omista ajokorttia.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>Kannabiksen polttaminen vaurioittaa hengitysteitä. Suun, kurkunpään ja nielun syöpäriski lisääntyy kannabista polttavilla. Kannabiksen käyttö nostaa pulssia ja verenpainetta, joka altistaa sydän- ja verisuonihäiriöille sekä aivoinfarktille, erityisesti iäkkäämmillä käyttäjillä.</strong></p></li></ul><p>Vaikka savu itsessään lisää syöpäriskiä, niin kannabis kuitenkin sisältää useita antikarsinogeenisiä komponentteja. Tupakan sekoittaminen kannabikseen voi vääristää tilastoja. On silti totta, että vaporisointi ja syöminen ovat varmemmin turvallisia tapoja aineen nauttimiseen.<br /><br />Verenpainetta yrtti ei sen sijaan nosta, tästä menen takuuseen. Minä ja puoliso olemme monesti ottaneet lukemaa verenpainemittarilla ennen ja jälkeen paukkujen polttamisen. Kannabis laskee verenpainetta aivan selvästi. Pulssia se kyllä nostaa, ja verenpaineen lasku voi aiheuttaa tajunnan menetyksen siihen taipuvaisille henkilöille, jos heti polttamisen tai vaporisoinnin jälkeen nousee seisomaan. Tästä on valitettavasti omaakin kokemusta.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>Haitat liittyvät pääosin runsaaseen ja pitkäaikaiseen käyttöön.</strong></p></li></ul><p>Minä olen käyttänyt pitkään ja runsaasti, mutten silti pysty parhaalla tahdollanikaan havaitsemaan niitä haittoja, joita minulle on väitetty koituvan. Jos joku pystyy todella osoittamaan elämässäni jonkin selvästi kannabislähtöisen, jatkuvan ikävyyden, niin sopii tulla todistamaan.</p><p>&nbsp;</p><p>Tällä kertaa jaettavaksi riittää risujen lisäksi ruusujakin. Yleisluontoisen faktatiedon lisäksi seuraavista voi olla akuuteissa tilanteissa käytännön hyötyä:</p><ul><li><p><strong>Runsaina annoksina kannabis voi aiheuttaa sekavuustilan, voimakasta ahdistuneisuutta tai psykoottisen häiriön, joka häviää päihtymyksen mentyä ohi.</strong></p></li><li><p><strong>Ei-toivottuja vaikutuksia varsinkin kokemattomilla käyttäjillä tai suurista annoksista voivat olla ahdistus ja paranoia. Sen ohessa voi esiintyä myös paniikkikohtauksia, sekavuustiloja, harhaisuutta, epämiellyttäviä mielentiloja ja masentuneisuutta, jotka yleensä menevät ohi päihtymyksen lakatessa. Pulssin lyöntitiheys voi kiihtyä, mikä muuttaa verenpainetta ja saattaa aiheuttaa huimausta ja pyörtymistä.</strong></p></li></ul><ul><li><p><strong>Riippuvuusoireet ovat enimmäkseen psyykkisiä.</strong></p></li></ul><p>Akuutin ahdistuksen aikana on hyvä kuulla, että epämukava olo johtuu aineesta ja vaikutus lakkaa aikanaan. Se rauhoittaa, kun ei tarvitse pelätä seonneensa lopullisesti.<br /><br />Jos taas joku psyykkaa itseään mielentilaan, jossa ei muka uskalla lopettaa vieroitusoireiden pelossa, niin hänen on hyvä tietää että suurin osa kurjasta olosta on samalla tavalla psyykattavissa pois.</p><p>&nbsp;</p><p>Nämä valistussivustolle poikkeukselliset empatian ja rehellisyyden osoitukset ansaitsevat erityisen kunniamaininnan:</p><ul><li><p><strong>Kannabiksen haitat ovat pienemmät kuin muiden laittomien huumausaineiden, vaikka sen käyttö on moninkertaisesti yleisempää.</strong></p></li></ul><ul><li><p><strong>Kannabiksen kokeilijoita ei tule yrittää paljastaa rangaistusmielessä. Leimautuminen huumeiden käyttäjäksi voi nykyisessä, paikoin pelonsekaisessa ilmapiirissä pikemmin vahingoittaa kuin auttaa nuoria.</strong></p></li></ul><p>&nbsp;</p><p>Kiitos, THL!</p><p>&nbsp;</p><p>Arvosana: 9+</p><p>plussat: todenmukainen kuvaus ajantasaisesta tiedosta, inhimmillinen asenne käyttäjiä kohtaan, yleinen älyllinen rehellisyys, pyrkimys haittojen vähentämiseen, ei huume(idenkäyttäjien)vastaisten asenteiden levittämistä</p><p>miinukset: ainakin yksi ilmiselvä asiavirhe, pari kiistanalaista väitettä, tosin on otettava huomioon että teksti on vuodelta 2015 &ndash; tieto on ehtinyt lisääntyä neljässä vuodessa</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

 

THL / TIETOA ERI HUUMEISTA

Päivitetty: 9.7.2015

https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyden-edistaminen/keinoja-mielenterveyden-edistamiseen/time-out-aikalisa-elama-raiteilleen/aikalisaohjaajien-materiaalipaketti/paihteet-ja-peliriippuvuus/huumeet/tietoa-eri-huumeista

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huumetietoisku on lyhyt, ja pääosin erittäin asiallinen. Aivan kaikkea en kuitenkaan niele purematta. Esimerkiksi kannabiksen vaikutus autoiluun:

 • Kannabiksen käyttö heikentää ajokykyä merkittävästi ja lisää riskiä onnettomuuksiin.

Lupaan kuitenkin uskoa jos saan riittävän vakuuttavat todisteet naamani eteen. Tiedän niin paljon kuskeja, jotka ajavat polteltuaan, etten voi toistaiseksi oman tilastoni perusteella uskoa kannabiksen olevan merkittävällä tavalla vaaraksi liikenteessä.
Sikäli kun joku haluaa tietää: minä en edes omista ajokorttia.

 

 • Kannabiksen polttaminen vaurioittaa hengitysteitä. Suun, kurkunpään ja nielun syöpäriski lisääntyy kannabista polttavilla. Kannabiksen käyttö nostaa pulssia ja verenpainetta, joka altistaa sydän- ja verisuonihäiriöille sekä aivoinfarktille, erityisesti iäkkäämmillä käyttäjillä.

Vaikka savu itsessään lisää syöpäriskiä, niin kannabis kuitenkin sisältää useita antikarsinogeenisiä komponentteja. Tupakan sekoittaminen kannabikseen voi vääristää tilastoja. On silti totta, että vaporisointi ja syöminen ovat varmemmin turvallisia tapoja aineen nauttimiseen.

Verenpainetta yrtti ei sen sijaan nosta, tästä menen takuuseen. Minä ja puoliso olemme monesti ottaneet lukemaa verenpainemittarilla ennen ja jälkeen paukkujen polttamisen. Kannabis laskee verenpainetta aivan selvästi. Pulssia se kyllä nostaa, ja verenpaineen lasku voi aiheuttaa tajunnan menetyksen siihen taipuvaisille henkilöille, jos heti polttamisen tai vaporisoinnin jälkeen nousee seisomaan. Tästä on valitettavasti omaakin kokemusta.

 

 • Haitat liittyvät pääosin runsaaseen ja pitkäaikaiseen käyttöön.

Minä olen käyttänyt pitkään ja runsaasti, mutten silti pysty parhaalla tahdollanikaan havaitsemaan niitä haittoja, joita minulle on väitetty koituvan. Jos joku pystyy todella osoittamaan elämässäni jonkin selvästi kannabislähtöisen, jatkuvan ikävyyden, niin sopii tulla todistamaan.

 

Tällä kertaa jaettavaksi riittää risujen lisäksi ruusujakin. Yleisluontoisen faktatiedon lisäksi seuraavista voi olla akuuteissa tilanteissa käytännön hyötyä:

 • Runsaina annoksina kannabis voi aiheuttaa sekavuustilan, voimakasta ahdistuneisuutta tai psykoottisen häiriön, joka häviää päihtymyksen mentyä ohi.

 • Ei-toivottuja vaikutuksia varsinkin kokemattomilla käyttäjillä tai suurista annoksista voivat olla ahdistus ja paranoia. Sen ohessa voi esiintyä myös paniikkikohtauksia, sekavuustiloja, harhaisuutta, epämiellyttäviä mielentiloja ja masentuneisuutta, jotka yleensä menevät ohi päihtymyksen lakatessa. Pulssin lyöntitiheys voi kiihtyä, mikä muuttaa verenpainetta ja saattaa aiheuttaa huimausta ja pyörtymistä.

 • Riippuvuusoireet ovat enimmäkseen psyykkisiä.

Akuutin ahdistuksen aikana on hyvä kuulla, että epämukava olo johtuu aineesta ja vaikutus lakkaa aikanaan. Se rauhoittaa, kun ei tarvitse pelätä seonneensa lopullisesti.

Jos taas joku psyykkaa itseään mielentilaan, jossa ei muka uskalla lopettaa vieroitusoireiden pelossa, niin hänen on hyvä tietää että suurin osa kurjasta olosta on samalla tavalla psyykattavissa pois.

 

Nämä valistussivustolle poikkeukselliset empatian ja rehellisyyden osoitukset ansaitsevat erityisen kunniamaininnan:

 • Kannabiksen haitat ovat pienemmät kuin muiden laittomien huumausaineiden, vaikka sen käyttö on moninkertaisesti yleisempää.

 • Kannabiksen kokeilijoita ei tule yrittää paljastaa rangaistusmielessä. Leimautuminen huumeiden käyttäjäksi voi nykyisessä, paikoin pelonsekaisessa ilmapiirissä pikemmin vahingoittaa kuin auttaa nuoria.

 

Kiitos, THL!

 

Arvosana: 9+

plussat: todenmukainen kuvaus ajantasaisesta tiedosta, inhimmillinen asenne käyttäjiä kohtaan, yleinen älyllinen rehellisyys, pyrkimys haittojen vähentämiseen, ei huume(idenkäyttäjien)vastaisten asenteiden levittämistä

miinukset: ainakin yksi ilmiselvä asiavirhe, pari kiistanalaista väitettä, tosin on otettava huomioon että teksti on vuodelta 2015 – tieto on ehtinyt lisääntyä neljässä vuodessa

 

]]>
0 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273916-huumevalistuskritiikkia-osa-5#comments Huumeet kannabis Päihdevalistus Tue, 09 Apr 2019 18:54:48 +0000 Milla Jaakkola http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273916-huumevalistuskritiikkia-osa-5
Huumevalistuskritiikkiä osa 4 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273902-huumevalistuskritiikkia-osa-4 <p>Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.</p><p>Y.T.H.S. / HUUMEET<br />päivitetty: 2019; koko sivustolle yhteinen päivitysmerkintä<br /><a href="https://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/67/huumeet" title="https://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/67/huumeet">https://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/67/huumeet</a></p><p>Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiökään ei kerro, kuinka tuoretta sen tarjoama huumeinformaatio on. Tämä olisi mielenkiintoista tietää, koska valistussivun sisältö on sen laatuista, että 90-luku soittelee ja kyselee sen perään.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Huumeet vaikuttavat aina keskushermostoon, mutta eri huumeet vaikuttavat eri tavoin. Vaikutukset ovat usein arvaamattomia.</strong></p><p>Eri huumeet vaikuttavat kyllä eri tavoin, mutta arvaamattomia ne ovat vain, jollei tiedä mitä on ottamassa. Jos huumeita myytäisiin laillisesti ja niiden laatua valvottaisi, ei vaikutus olisi koskaan arvaamaton.</p><p><br /><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Terveyden kannalta mitään huumeita ei voida pitää turvallisina.</strong></p><p>Aina voi halkoa hiuksia, mutta monet huumeet eivät oikein käytettynä aiheuta merkittävää riskiä terveydelle. Kannabis on tunnetuin esimerkki, ja psilosybiinisienet ovat tutkitusti vähiten haitallinen päihde:<br /><a href="https://tekniikanmaailma.fi/kansainvalinen-paihdevertailu-taikasienet-turvallisimpia-alkoholi-vaarallisimpien-joukossa/" title="https://tekniikanmaailma.fi/kansainvalinen-paihdevertailu-taikasienet-turvallisimpia-alkoholi-vaarallisimpien-joukossa/">https://tekniikanmaailma.fi/kansainvalinen-paihdevertailu-taikasienet-tu...</a></p><p><br /><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Koska huumeita käytetään niiden keskushermostovaikutusten takia, myös haitat kohdistuvat ensisijaisesti sinne.</strong></p><p>Näitä keskushermostohaittoja olisi hyvä yksilöidä ja tarkentaa. Aika harva päihde aiheuttaa pysyviä hermosto- tai aivovaurioita ainakaan keskimäärin käytetyillä annoksilla, vaikka ne kaikenlaista muuta ikävää saavatkin aikaan. Esim. opiaatit ja opioidit hidastavat aineenvaihduntaa ja aiheuttavat ummetusta, kun taas amfetamiini rasittaa sydäntä.<br /><br />Alkoholi ja impattavat aineet (esim. bensa ja butaani) vaurioittavat keskushermostoa kyllä.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Huumepäihtymys merkitsee elimistön, erityisesti aivojen myrkytystilaa.</strong></p><p>Ja kakkelssonin marjat. Laillinen, kaikkien tuntema alkoholi aiheuttaa yhtäaikaa sekä päihtymyksen että myrkytystilan, mutta oikeasti ne ovat kaksi eri asiaa. Suurin osa aineista päihdyttää sitoutumalla tiettyihin reseptoreihin, kun taas alkoholi sotkee aivokemian hyvin laaja-alaisesti. Sille ei ole eksaktia vaikutusmekanismia, toisin kuin aineilla yleensä.</p><p>Sitä paitsi, mikä on &ldquo;huumepäihtymys&rdquo;? Mistä aineesta puhutaan? Huomattava osa laittomista päihteistä ei ole päihdyttävillä annoksilla toksisia, ts. ne eivät aiheuta pysyviä vaurioita kudoksissa.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Huumeiden aivovaikutusten takia henkilö ei kykene hallitsemaan käytöstään, käyttäytyy tilanteeseen nähden sopimattomasti, on euforinen, kärsii peloista ja ahdistuksesta, harhaluuloista tai harha-aistimuksista.</strong></p><p>&quot;Huumeiden.&quot; Kaikki &ldquo;huume&rdquo;-otsikon alle sijoitetut, keskenään täysin erilaiset kemikaalit aiheuttavat siis&nbsp; kaikkea yllä mainittua? Väite on käsittämätön ja loukkaava. &ldquo;Huumeiden&rdquo; käyttäjät liikkuvat tavallisten ihmisten keskellä aineiden vaikutuksen alaisena, eikä useimmista heistä näy päällepäin mitään.</p><p>Olen vuosikausia hoitanut paukuissa niin kauppareissut kuin työkkäriasioinnit, ja minuun on aina suhtauduttu niinkuin kehen tahansa kanssaihmiseen. Tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet pitkään töissä amfetamiinin tai buprenorfiinin vaikutuksen alaisena, eikä kenelläkään ole valittamista työn jäljestä. Tällainen on omiaan syventämään ennakkoluuloja ennestään stigmatisoituja ihmisiä kohtaan.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Kannabis saattaa jopa provosoida psykoosin.</strong></p><p>Teoriassa, mutta ei kenelle tahansa. Se psyykkinen kuormitus, mitä poliisin ja muiden viranomaisten pelkääminen saa aikaan, lisää psykoosin todennäköisyyttä. Merkittävin laukaiseva tekijä kun ei ole kannabis, vaan psykososiaalinen stressi. Kannabis herkistää mieltä, jolloin kaltoinkohtelu uppoaa tietenkin syvemmälle.</p><p>Ratkaisuna kannabis on yritetty saada väkisin pois käyttäjltään, jotka ovat siksi alkaneet pelätä koskemattomuutensa puolesta sekä menettäneet uskonsa viranomaisiin ja yhteiskuntaan. Kananterveys paranisi tehokkammin kohtelemalla ihmisiä tasa-arvoisella kunnioituksella.</p><p>&nbsp;</p><p><strong>&nbsp;&nbsp;&nbsp; &bull; Keskushermostovaikutusten takia myös tajunnan taso voi heikentyä, hengitys lamaantua tai saattaa esiintyä vapinaa ja kouristuksia. Ruumiilliset oireet, kuten pahoinvointi, sydämen toiminnanhäiriöt ja verenpaineen muutokset ovat mahdollisia.</strong></p><p>Mahdollisia, juu. Mutta eipä tuollaisia oireita yleensä täysin vahingossa ilmene. Näin voi käydä, jos diileri on ollut epärehellinen ja lykännyt minigripiin jotain muuta kuin sanoo myyvänsä, tai jos esim. jostain syystä tulee ottaneeksi paljon vahvempaa tavaraa kuin oli syytä olettaa ottavansa. Mutta keskimäärin tällaiset eivät ole mitään vahinkoja, vaan tietoisesti otettuja riskejä.</p><p>Todellisuudessa myös käyttäjällä on lupa arvostaa itseään ja pitää huolta terveydestään. Vastuullinen käyttö ei ole niin vaikeaa kuin &ldquo;valistus&rdquo; on vuosikymmenet yrittänyt väittää. Senkun ryhdyt tästä hetkestä saakka tiedostamaan mitä oikeasti teet niin muille kuin itsellesi, ja harkitsemaan ennen kuin toimit. Lakkaa uskomasta, että mikään aine voi pakottaa sinua ottamaan itseään. Sinä itse liikutat omaa kehoasi, omalla valinnallasi saatat huumaavan aineen aivoihisi. Päätät itse, noudatatko varovaisuutta käyttäessäsi.</p><p>Tämän jälkeen sivulla tarjotaan geneeristä, ei-asenteellista tietoa: miten toimia jos joku menettää tajuntansa, tilastotietoa päihteistä ym. Mukana runsaasti päihdeaiheisia linkkejä.</p><p>&nbsp;</p><p>Arvosana: 6&frac12;</p><p><br />plussat: alun teksti ei vaikuta aktiivisen pahantahtoiselta, ennemmin asiantuntemattomalta ja ennakkoluuloiselta, jälkipuoliskon informaatio vastaa suurimmaksi osaksi todellisuutta<br /><br />miinukset: alkupuoli - punainen lanka hukassa, paljon selvästi virheellistä dataa muttei lainkaan käyttökelpoista informaatiota, onnistuu korkeintaan pahentamaan ennakkoluuloja</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

Y.T.H.S. / HUUMEET
päivitetty: 2019; koko sivustolle yhteinen päivitysmerkintä
https://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/67/huumeet

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiökään ei kerro, kuinka tuoretta sen tarjoama huumeinformaatio on. Tämä olisi mielenkiintoista tietää, koska valistussivun sisältö on sen laatuista, että 90-luku soittelee ja kyselee sen perään.

 

    • Huumeet vaikuttavat aina keskushermostoon, mutta eri huumeet vaikuttavat eri tavoin. Vaikutukset ovat usein arvaamattomia.

Eri huumeet vaikuttavat kyllä eri tavoin, mutta arvaamattomia ne ovat vain, jollei tiedä mitä on ottamassa. Jos huumeita myytäisiin laillisesti ja niiden laatua valvottaisi, ei vaikutus olisi koskaan arvaamaton.


    • Terveyden kannalta mitään huumeita ei voida pitää turvallisina.

Aina voi halkoa hiuksia, mutta monet huumeet eivät oikein käytettynä aiheuta merkittävää riskiä terveydelle. Kannabis on tunnetuin esimerkki, ja psilosybiinisienet ovat tutkitusti vähiten haitallinen päihde:
https://tekniikanmaailma.fi/kansainvalinen-paihdevertailu-taikasienet-turvallisimpia-alkoholi-vaarallisimpien-joukossa/


    • Koska huumeita käytetään niiden keskushermostovaikutusten takia, myös haitat kohdistuvat ensisijaisesti sinne.

Näitä keskushermostohaittoja olisi hyvä yksilöidä ja tarkentaa. Aika harva päihde aiheuttaa pysyviä hermosto- tai aivovaurioita ainakaan keskimäärin käytetyillä annoksilla, vaikka ne kaikenlaista muuta ikävää saavatkin aikaan. Esim. opiaatit ja opioidit hidastavat aineenvaihduntaa ja aiheuttavat ummetusta, kun taas amfetamiini rasittaa sydäntä.

Alkoholi ja impattavat aineet (esim. bensa ja butaani) vaurioittavat keskushermostoa kyllä.

 

    • Huumepäihtymys merkitsee elimistön, erityisesti aivojen myrkytystilaa.

Ja kakkelssonin marjat. Laillinen, kaikkien tuntema alkoholi aiheuttaa yhtäaikaa sekä päihtymyksen että myrkytystilan, mutta oikeasti ne ovat kaksi eri asiaa. Suurin osa aineista päihdyttää sitoutumalla tiettyihin reseptoreihin, kun taas alkoholi sotkee aivokemian hyvin laaja-alaisesti. Sille ei ole eksaktia vaikutusmekanismia, toisin kuin aineilla yleensä.

Sitä paitsi, mikä on “huumepäihtymys”? Mistä aineesta puhutaan? Huomattava osa laittomista päihteistä ei ole päihdyttävillä annoksilla toksisia, ts. ne eivät aiheuta pysyviä vaurioita kudoksissa.

 

    • Huumeiden aivovaikutusten takia henkilö ei kykene hallitsemaan käytöstään, käyttäytyy tilanteeseen nähden sopimattomasti, on euforinen, kärsii peloista ja ahdistuksesta, harhaluuloista tai harha-aistimuksista.

"Huumeiden." Kaikki “huume”-otsikon alle sijoitetut, keskenään täysin erilaiset kemikaalit aiheuttavat siis  kaikkea yllä mainittua? Väite on käsittämätön ja loukkaava. “Huumeiden” käyttäjät liikkuvat tavallisten ihmisten keskellä aineiden vaikutuksen alaisena, eikä useimmista heistä näy päällepäin mitään.

Olen vuosikausia hoitanut paukuissa niin kauppareissut kuin työkkäriasioinnit, ja minuun on aina suhtauduttu niinkuin kehen tahansa kanssaihmiseen. Tunnen paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet pitkään töissä amfetamiinin tai buprenorfiinin vaikutuksen alaisena, eikä kenelläkään ole valittamista työn jäljestä. Tällainen on omiaan syventämään ennakkoluuloja ennestään stigmatisoituja ihmisiä kohtaan.

 

    • Kannabis saattaa jopa provosoida psykoosin.

Teoriassa, mutta ei kenelle tahansa. Se psyykkinen kuormitus, mitä poliisin ja muiden viranomaisten pelkääminen saa aikaan, lisää psykoosin todennäköisyyttä. Merkittävin laukaiseva tekijä kun ei ole kannabis, vaan psykososiaalinen stressi. Kannabis herkistää mieltä, jolloin kaltoinkohtelu uppoaa tietenkin syvemmälle.

Ratkaisuna kannabis on yritetty saada väkisin pois käyttäjltään, jotka ovat siksi alkaneet pelätä koskemattomuutensa puolesta sekä menettäneet uskonsa viranomaisiin ja yhteiskuntaan. Kananterveys paranisi tehokkammin kohtelemalla ihmisiä tasa-arvoisella kunnioituksella.

 

    • Keskushermostovaikutusten takia myös tajunnan taso voi heikentyä, hengitys lamaantua tai saattaa esiintyä vapinaa ja kouristuksia. Ruumiilliset oireet, kuten pahoinvointi, sydämen toiminnanhäiriöt ja verenpaineen muutokset ovat mahdollisia.

Mahdollisia, juu. Mutta eipä tuollaisia oireita yleensä täysin vahingossa ilmene. Näin voi käydä, jos diileri on ollut epärehellinen ja lykännyt minigripiin jotain muuta kuin sanoo myyvänsä, tai jos esim. jostain syystä tulee ottaneeksi paljon vahvempaa tavaraa kuin oli syytä olettaa ottavansa. Mutta keskimäärin tällaiset eivät ole mitään vahinkoja, vaan tietoisesti otettuja riskejä.

Todellisuudessa myös käyttäjällä on lupa arvostaa itseään ja pitää huolta terveydestään. Vastuullinen käyttö ei ole niin vaikeaa kuin “valistus” on vuosikymmenet yrittänyt väittää. Senkun ryhdyt tästä hetkestä saakka tiedostamaan mitä oikeasti teet niin muille kuin itsellesi, ja harkitsemaan ennen kuin toimit. Lakkaa uskomasta, että mikään aine voi pakottaa sinua ottamaan itseään. Sinä itse liikutat omaa kehoasi, omalla valinnallasi saatat huumaavan aineen aivoihisi. Päätät itse, noudatatko varovaisuutta käyttäessäsi.

Tämän jälkeen sivulla tarjotaan geneeristä, ei-asenteellista tietoa: miten toimia jos joku menettää tajuntansa, tilastotietoa päihteistä ym. Mukana runsaasti päihdeaiheisia linkkejä.

 

Arvosana: 6½


plussat: alun teksti ei vaikuta aktiivisen pahantahtoiselta, ennemmin asiantuntemattomalta ja ennakkoluuloiselta, jälkipuoliskon informaatio vastaa suurimmaksi osaksi todellisuutta

miinukset: alkupuoli - punainen lanka hukassa, paljon selvästi virheellistä dataa muttei lainkaan käyttökelpoista informaatiota, onnistuu korkeintaan pahentamaan ennakkoluuloja

]]>
0 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273902-huumevalistuskritiikkia-osa-4#comments Huumeet kannabis Kieltolaki Päihdepolitiikka Tue, 09 Apr 2019 16:48:23 +0000 Milla Jaakkola http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273902-huumevalistuskritiikkia-osa-4
Kalsaritonttulogiikkaa huumepolitiikassa http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273897-kalsaritonttulogiikkaa-huumepolitiikassa <p>Eräässä South Park -sarjan jaksossa yksi lapsista saa selville, että maan alla asuvat tontut varastelevat ihmisten kalsareita tehdäkseen voittoa. Tontuille on kuitenkin epäselvää, millä tavalla kalsarit olisi tarkoitus muuttaa rahaksi.<br /><br />Huumepolitiikassa vallitsee saman tapainen uskomus. Sen mukaan huumeiden käytön ja hallussapidon on oltava lakiteknisesti rikollista toimintaa, koska nuorisoa on suojeltava päihderiippuvuudelta. Näin käyttäjän näkökulmasta logiikka näyttää tältä:</p><ol><li>Poliisi käy tonkimassa Millan alusvaatelaatikkoa ja maustekaappia huumeiden varalta</li><li>?</li><li>Joku nuorison edustaja välttyy huumeriippuvuudelta</li></ol><p>Kakkoskohdaksi on tarjottu sellaista kuin &quot;pelotevaikutus&quot;, mutta tämä ei näytä toimivan kummoisesti, koska laittomien päihteiden, varsinkin kannabiksen, kulutus senkun lisääntyy.<br /><br />Jos minä vaikkapa kasvatan hampun, poliisi varastaa sen ja minä joudun kiristämään vyötä sakkoja maksellessani, niin millä mekanismilla joku ulkopuolinen ihminen on välttynyt ongelmilta? Tämän haluaisin kuulla selkeästi auki selitettynä.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Eräässä South Park -sarjan jaksossa yksi lapsista saa selville, että maan alla asuvat tontut varastelevat ihmisten kalsareita tehdäkseen voittoa. Tontuille on kuitenkin epäselvää, millä tavalla kalsarit olisi tarkoitus muuttaa rahaksi.

Huumepolitiikassa vallitsee saman tapainen uskomus. Sen mukaan huumeiden käytön ja hallussapidon on oltava lakiteknisesti rikollista toimintaa, koska nuorisoa on suojeltava päihderiippuvuudelta. Näin käyttäjän näkökulmasta logiikka näyttää tältä:

 1. Poliisi käy tonkimassa Millan alusvaatelaatikkoa ja maustekaappia huumeiden varalta
 2. ?
 3. Joku nuorison edustaja välttyy huumeriippuvuudelta

Kakkoskohdaksi on tarjottu sellaista kuin "pelotevaikutus", mutta tämä ei näytä toimivan kummoisesti, koska laittomien päihteiden, varsinkin kannabiksen, kulutus senkun lisääntyy.

Jos minä vaikkapa kasvatan hampun, poliisi varastaa sen ja minä joudun kiristämään vyötä sakkoja maksellessani, niin millä mekanismilla joku ulkopuolinen ihminen on välttynyt ongelmilta? Tämän haluaisin kuulla selkeästi auki selitettynä.

]]>
2 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273897-kalsaritonttulogiikkaa-huumepolitiikassa#comments Huumeet kannabis Kieltolaki Päihdepolitiikka Tue, 09 Apr 2019 15:39:29 +0000 Milla Jaakkola http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273897-kalsaritonttulogiikkaa-huumepolitiikassa
Mitä haittaa kannabisturismi toisi Suomelle? http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273717-mita-haittaa-kannabisturismi-toisi-suomelle <p>Leikittään ajatuksella että Suomessa olisi kannabis laillinen päihde. Se toisi mukanaan kannabisturismin.</p><p>Mitä haittaa siitä olisi?</p><p>Vai</p><p>Olisiko sittenkin hyödyt paremmat?</p><p>&nbsp;</p><p>Itse näen että se toisi myös sitä kautta&nbsp; rahaa Suomeen ja verotuloja.</p><p>Kannabisturistit siis toisivat rahaa Suomeen. Yöpymiset,ruokailu,shoppailu,luontomatkailu...</p><p>Joilla haittoja voitaisiin hoitaa mitä jotkut ihmiset siitä saavat eli terveyskulut, myös valistukseen voisi panostaa tehokkaamin. Esim tupakkavalistus on tehonnut, tupakoiti on vähentynyt se on hyvä asia.&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Leikittään ajatuksella että Suomessa olisi kannabis laillinen päihde. Se toisi mukanaan kannabisturismin.

Mitä haittaa siitä olisi?

Vai

Olisiko sittenkin hyödyt paremmat?

 

Itse näen että se toisi myös sitä kautta  rahaa Suomeen ja verotuloja.

Kannabisturistit siis toisivat rahaa Suomeen. Yöpymiset,ruokailu,shoppailu,luontomatkailu...

Joilla haittoja voitaisiin hoitaa mitä jotkut ihmiset siitä saavat eli terveyskulut, myös valistukseen voisi panostaa tehokkaamin. Esim tupakkavalistus on tehonnut, tupakoiti on vähentynyt se on hyvä asia. 

]]>
10 http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273717-mita-haittaa-kannabisturismi-toisi-suomelle#comments kannabis Kannabisturismi Matkailu Päihdeverotus Turismi Mon, 08 Apr 2019 05:23:00 +0000 Teppo Syvärilä http://tepposyvril.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273717-mita-haittaa-kannabisturismi-toisi-suomelle
Huumevalistuskritiikkiä osa 3 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273671-huumevalistuskritiikkia-osa-3 <p>Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.</p><p>&nbsp;</p><p>MIELENTERVEYSSEURA / TIETOA HUUMEISTA</p><p>päivitetty: ei mainintaa</p><p><a class="western" href="https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/mielenterveysosaaminen/nuoren-mielen-ensiapu/tietoa-huumeista"><u>https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/mielenterveysosaaminen/nuoren-mielen-ensiapu/tietoa-huumeista</u></a></p><p>&nbsp;</p><p>Mielenterveysseura ei paljasta, kuinka vanhaa huumeinformaatiota se sivuillaan tarjoaa, mutta sivusto on selvästi toiminnassa, joten huumeinfosivu lienee edelleen ajankohtainen. &ldquo;Tietopaketit&rdquo; ovat lyhyitä ja muistuttavat epätäsmällisyydessään laiskasti laadittua koulutyötä. &ldquo;Faktat&rdquo; tuntuvat enemmän muistinvaraisilta kuin tarkistetuilta.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>Kannabis on keskushermostoon vaikuttava huume, jota valmistetaan hamppukasvin kuivatuista osista. Vaikuttavana aineena on THC. Vaikutus riippuu siitä, kuinka paljon THC &ndash; ainetta tuote sisältää.</strong></p></li></ul><p>Kolme merkittävintä vaikuttavaa ainetta ovat THC, CBD ja CBN. Wikipedian mukaan</p><p>&ldquo;<em>Jos THC olisi ainoa psykoaktiivinen komponentti, kannabista nauttimalla aikaansaadun päihtymistilan pitäisi olla voimakkuudeltaan suoraan verrannollinen nautitun kannabiksen THC-pitoisuuteen. Kemialliselta koostumukseltaan erilaiset kannabistuotteet tuottavat kuitenkin myös laadullisesti erilaisen päihtymistilan, millä ei aina ole lineaarista korrelaatiota THC-pitoisuuden kanssa.</em>&rdquo;</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>THC:n määrä kannabiksessa on kasvanut vuodesta 1970 lähtien.</strong></p></li></ul><p>Hamppua on jalostettu tuhansia vuosia, ja vahvaa siitä on saatu aina. Perinteisesti siitä on tehty hasista, joka on aina ollut voimakkaampaa per painoyksikkö kuin suoraan kasvista kuivattu kukinto. Mitään todella mullistavaa pomppausta ei siis ole voinut tapahtua ko. kasvin vaikutuksen suhteen.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>Kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt onnettomuusriski keskushermostovaikutusten vuoksi.</strong></p></li></ul><p>Kannabispäihtymys, ainakin ilman toleranssia, voi lisätä onnettomuusriskiä autoa ajaessa, mutta</p><p>1) riski on suhteellisen pieni, ja pienenee entisestään kun päihdevaikutus vähenee toleranssin kasvaessa<br />2) liikunnassa kannabis ilmiselvästi parantaa niin motoriikkaa kuin kestävyyttäkin. Allekirjoittaneen oman kokemuksen lisäksi tämän vahvistavat kannabista käyttävät huippu-urheilijat:<br /><a href="https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/miten-kannabis-vaikuttaa/" title="https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/miten-kannabis-vaikuttaa/">https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/mi...</a></p><p>En sitten kehota ketään ajamaan paukuissa, vaan laittamaan riskejä mittasuhteisiin. Itselläni ei korttia ole.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>Pitkäaikainen runsas käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa, esimerkiksi oppimis- ja keskittymiskyvyn heikkenemistä.</strong></p></li></ul><p>Lopettaneita käyttäjiä on tutkittu, ja heillä kognitiiviset toiminnot ovat täysin ei-käyttäjien tasolla.<br />Kuluvana vuonna julkaistu rottatutkimus puolestaan osoitti muistin paranemista:<br />&nbsp;</p><p>&ldquo;<em>Exposure to cannabis smoke had no effect on male rats&#39; performance, but surprisingly, enhanced working memory accuracy in females, which tended to perform less accurately than males under baseline conditions. In addition, cannabis smoke enhanced working memory accuracy in a subgroup of male rats that performed comparably to the worst-performing females.&rdquo;</em></p><p><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521850" title="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521850">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521850</a></p><p>Vaikka ihmiset suoriutuisivat rottia huonommin, niin arkikokemuksesta tiedän, ettei kannabis tee käyttäjästään sellaista zombia kuin &ldquo;valistuksessa&rdquo; annetaan ymmärtää. Vaikutus ei yksinkertaisesti ole kovin radikaali, eikä polttelijaa pysty vuosikymmentenkään käytön jälkeen bongaamaan muiden ihmisten joukosta.</p><p>&nbsp;</p><ul><li><p><strong>Kannabiksen käyttö on yhteydessä muihin mielenterveyden ongelmiin. Henkilöt, jotka käyttävät kannabista, kärsivät muun muassa ahdistuneisuudesta ja masennuksesta, mutta on epäselvää, kumpi niistä on ollut ensin. On myös havaittu, että nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt riski sairastua skitsofreniaan erityisesti niillä henkilöillä, joiden persoonallisuus on haavoittuva tai suvussa on skitsofreniaa.</strong></p></li></ul><p>Ahdistuneet ihmiset tapaavat hakeutua päihteiden pariin. Kannabis on yleisin laiton päihde, ja toiseksi yleisin kaikista päihteistä (alkoholi ykkösenä), ellei kahvia lasketa. Olisi siis matemaattisesti kummallista, jos masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivät eivät lääkitsisi itseään kannabiksella. Ryyppääminen on kuitenkin toistaiseksi tavallisin &ldquo;itsehoitopäihde&rdquo;.<br /><br />Skitsofrenia puolestaan ei ole yleistynyt sitä mukaa kun kannabiksen käyttö on lisännyt huimasti suosiotaan. Skitsofreenikot kyllä tutkitusti hakeutuvat kannabiksen pariin:<br />&nbsp;</p><p>&ldquo;<em>Bristolin yliopiston tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö ei välttämättä nosta riskiä skitsofrenian puhkeamiselle, kuten aikaisemmin on ajateltu. Korkeamman skitsofreniariskin omaavat sen sijaan kokeilevat kannabista muita todennäköisemmin.&rdquo;</em></p><p><a class="western" href="https://tekniikanmaailma.fi/uusi-tutkimus-kaantaa-kannabiksen-kayton-skitsofrenian-valisen-syy-seuraussuhteen-paalaelleen/"><u>https://tekniikanmaailma.fi/uusi-tutkimus-kaantaa-kannabiksen-kayton-skitsofrenian-valisen-syy-seuraussuhteen-paalaelleen/</u></a></p><p>&nbsp;</p><p>Sitäpaitsi skitsofreenisen oireilun syntymekanismi on johdettu lapsuuden traumakokemuksiin:<br />&nbsp;</p><p>&ldquo;<em>The results lend support for cognitive and biological theories that traumas in childhood may lead to hallucinations and delusions within psychotic disorders and have important implications for clinical practice.&rdquo;</em><br /><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29301025" title="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29301025">https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29301025</a><br />&nbsp;</p><p>Onko muuten kukaan koskaan todistetusti selvittänyt, <em>esiintyykö</em> muista mielenterveysongelmista kärsivillä / skitsofreenikoiden sukulaisilla oikeasti enemmän psykoottista oireilua kannabiksen käytön takia kuin väestöllä keskimäärin? Itse olen kärsinyt masennuksesta ja kompensoinut itsetunto-ongelmia epäterveellä tavalla, koska olin koko kouluaikani rankan kiusaamisen uhri. Kannabiksesta on ollut niin paljon apua ongelmien selättämisessä, että siitä voisi kirjoittaa kirjan. Enkä ole ainoa, vaan tarina on verrattain tavallinen. Toistaiseksi käyttäjän autenttista kokemusta pidetään päihteestä sumentuneen mielen puolusteluyrityksenä, joten tilastojen kokoaminen aiheesta on vaikeaa.<br /><br /><em>A</em><em>rvosana</em>: 5-</p><p>plussat: sisällön köykäisyydestä huolimatta pyrkii olemaan informatiivinen eikä lisäämään väheksyviä asenteita käyttäjien arvostelukykyä kohtaan</p><p>miinukset: informaation lähteenä köykäinen, ei tarjoa oikein kenellekään käyttökelpoista dataa</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Huumevalistussivujen tiukkaa arviointia erityisesti kannabisnäkökulmasta.

 

MIELENTERVEYSSEURA / TIETOA HUUMEISTA

päivitetty: ei mainintaa

https://www.mielenterveysseura.fi/fi/kehitt%C3%A4mistoiminta/mielenterveysosaaminen/nuoren-mielen-ensiapu/tietoa-huumeista

 

Mielenterveysseura ei paljasta, kuinka vanhaa huumeinformaatiota se sivuillaan tarjoaa, mutta sivusto on selvästi toiminnassa, joten huumeinfosivu lienee edelleen ajankohtainen. “Tietopaketit” ovat lyhyitä ja muistuttavat epätäsmällisyydessään laiskasti laadittua koulutyötä. “Faktat” tuntuvat enemmän muistinvaraisilta kuin tarkistetuilta.

 

 • Kannabis on keskushermostoon vaikuttava huume, jota valmistetaan hamppukasvin kuivatuista osista. Vaikuttavana aineena on THC. Vaikutus riippuu siitä, kuinka paljon THC – ainetta tuote sisältää.

Kolme merkittävintä vaikuttavaa ainetta ovat THC, CBD ja CBN. Wikipedian mukaan

Jos THC olisi ainoa psykoaktiivinen komponentti, kannabista nauttimalla aikaansaadun päihtymistilan pitäisi olla voimakkuudeltaan suoraan verrannollinen nautitun kannabiksen THC-pitoisuuteen. Kemialliselta koostumukseltaan erilaiset kannabistuotteet tuottavat kuitenkin myös laadullisesti erilaisen päihtymistilan, millä ei aina ole lineaarista korrelaatiota THC-pitoisuuden kanssa.

 

 • THC:n määrä kannabiksessa on kasvanut vuodesta 1970 lähtien.

Hamppua on jalostettu tuhansia vuosia, ja vahvaa siitä on saatu aina. Perinteisesti siitä on tehty hasista, joka on aina ollut voimakkaampaa per painoyksikkö kuin suoraan kasvista kuivattu kukinto. Mitään todella mullistavaa pomppausta ei siis ole voinut tapahtua ko. kasvin vaikutuksen suhteen.

 

 • Kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt onnettomuusriski keskushermostovaikutusten vuoksi.

Kannabispäihtymys, ainakin ilman toleranssia, voi lisätä onnettomuusriskiä autoa ajaessa, mutta

1) riski on suhteellisen pieni, ja pienenee entisestään kun päihdevaikutus vähenee toleranssin kasvaessa
2) liikunnassa kannabis ilmiselvästi parantaa niin motoriikkaa kuin kestävyyttäkin. Allekirjoittaneen oman kokemuksen lisäksi tämän vahvistavat kannabista käyttävät huippu-urheilijat:
https://www.decibel.fi/tietoa/paihteet-ja-riippuvuus/huumeet/kannabis/miten-kannabis-vaikuttaa/

En sitten kehota ketään ajamaan paukuissa, vaan laittamaan riskejä mittasuhteisiin. Itselläni ei korttia ole.

 

 • Pitkäaikainen runsas käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa, esimerkiksi oppimis- ja keskittymiskyvyn heikkenemistä.

Lopettaneita käyttäjiä on tutkittu, ja heillä kognitiiviset toiminnot ovat täysin ei-käyttäjien tasolla.
Kuluvana vuonna julkaistu rottatutkimus puolestaan osoitti muistin paranemista:
 

Exposure to cannabis smoke had no effect on male rats' performance, but surprisingly, enhanced working memory accuracy in females, which tended to perform less accurately than males under baseline conditions. In addition, cannabis smoke enhanced working memory accuracy in a subgroup of male rats that performed comparably to the worst-performing females.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30521850

Vaikka ihmiset suoriutuisivat rottia huonommin, niin arkikokemuksesta tiedän, ettei kannabis tee käyttäjästään sellaista zombia kuin “valistuksessa” annetaan ymmärtää. Vaikutus ei yksinkertaisesti ole kovin radikaali, eikä polttelijaa pysty vuosikymmentenkään käytön jälkeen bongaamaan muiden ihmisten joukosta.

 

 • Kannabiksen käyttö on yhteydessä muihin mielenterveyden ongelmiin. Henkilöt, jotka käyttävät kannabista, kärsivät muun muassa ahdistuneisuudesta ja masennuksesta, mutta on epäselvää, kumpi niistä on ollut ensin. On myös havaittu, että nuorten ja nuorten aikuisten kannabiksen käyttöön liittyy lisääntynyt riski sairastua skitsofreniaan erityisesti niillä henkilöillä, joiden persoonallisuus on haavoittuva tai suvussa on skitsofreniaa.

Ahdistuneet ihmiset tapaavat hakeutua päihteiden pariin. Kannabis on yleisin laiton päihde, ja toiseksi yleisin kaikista päihteistä (alkoholi ykkösenä), ellei kahvia lasketa. Olisi siis matemaattisesti kummallista, jos masennuksesta ja ahdistuksesta kärsivät eivät lääkitsisi itseään kannabiksella. Ryyppääminen on kuitenkin toistaiseksi tavallisin “itsehoitopäihde”.

Skitsofrenia puolestaan ei ole yleistynyt sitä mukaa kun kannabiksen käyttö on lisännyt huimasti suosiotaan. Skitsofreenikot kyllä tutkitusti hakeutuvat kannabiksen pariin:
 

Bristolin yliopiston tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö ei välttämättä nosta riskiä skitsofrenian puhkeamiselle, kuten aikaisemmin on ajateltu. Korkeamman skitsofreniariskin omaavat sen sijaan kokeilevat kannabista muita todennäköisemmin.”

https://tekniikanmaailma.fi/uusi-tutkimus-kaantaa-kannabiksen-kayton-skitsofrenian-valisen-syy-seuraussuhteen-paalaelleen/

 

Sitäpaitsi skitsofreenisen oireilun syntymekanismi on johdettu lapsuuden traumakokemuksiin:
 

The results lend support for cognitive and biological theories that traumas in childhood may lead to hallucinations and delusions within psychotic disorders and have important implications for clinical practice.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29301025
 

Onko muuten kukaan koskaan todistetusti selvittänyt, esiintyykö muista mielenterveysongelmista kärsivillä / skitsofreenikoiden sukulaisilla oikeasti enemmän psykoottista oireilua kannabiksen käytön takia kuin väestöllä keskimäärin? Itse olen kärsinyt masennuksesta ja kompensoinut itsetunto-ongelmia epäterveellä tavalla, koska olin koko kouluaikani rankan kiusaamisen uhri. Kannabiksesta on ollut niin paljon apua ongelmien selättämisessä, että siitä voisi kirjoittaa kirjan. Enkä ole ainoa, vaan tarina on verrattain tavallinen. Toistaiseksi käyttäjän autenttista kokemusta pidetään päihteestä sumentuneen mielen puolusteluyrityksenä, joten tilastojen kokoaminen aiheesta on vaikeaa.

Arvosana: 5-

plussat: sisällön köykäisyydestä huolimatta pyrkii olemaan informatiivinen eikä lisäämään väheksyviä asenteita käyttäjien arvostelukykyä kohtaan

miinukset: informaation lähteenä köykäinen, ei tarjoa oikein kenellekään käyttökelpoista dataa

 

]]>
0 http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273671-huumevalistuskritiikkia-osa-3#comments Huumeet kannabis Kieltolaki Päihdepolitiikka Sun, 07 Apr 2019 10:19:08 +0000 Milla Jaakkola http://millajaakkola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273671-huumevalistuskritiikkia-osa-3